Zoeken

Nationaal St.Vincent in Nederland gewonnen door Martin de Poorter (Sluis, NL)

Nationaal St.Vincent 2012 is in Nederland gewonnen door een 34-jarige Zeeuw. Een bekende, want al tot 6x toe won hij een afdelingsconcours op alle disciplines, behalve ZLU/overnacht. Een nieuwe diamant werd gewonnen voor de reeds schitterende kroon van Martin de Poorter uit Sluis.

Het seizoen is op volle toeren. Wat betreft de internationale vluchten, volgde Na Barcelona, St. Vincent. In Nederland werd ook nog eens een grote fond vlucht per sector gevlogen. In de sector 1 was dit Bordeaux en deze duiven werden op zondagmorgen gelost. Het concours verliep goed en op de dag van de lossing waren de meeste prijzen verdiend! In St. Vincent durfde men niet te lossen en wachtte men tot maandagmorgen 07.00 uur. In Nederland was er terechte twijfel en zette men vraagtekens bij deze lossing. Er werd immers een flink regenfront verwacht aan het eind van de middag en de avond. Later bleek dat de weersvoorspellers het bij het juiste eind hadden en de regen kwam met bakken uit de lucht! De meeste duiven trokken zich echter weinig van al het hemelwater aan en zij kwamen in grote getale naar huis! Het is het lot van de zomer 2012. Met weinig zon en veel neerslag zullen we genoegen moeten nemen.

Martin is 34 jaar en woont in het Zeeuwse Sluis. Hij is via zijn ooms, die duiven hadden, met de sport in aanraking gekomen.  Eerst heeft hij sierduiven gekweekt, waarna hij in 1993 met opvangers en krijgertjes met postduiven startte. Martin is nog altijd op zoek naar een goede duif en de laatste aanwinsten komen van Sj. Van de Velde en zoon uit Breskens. De verzorging van de duiven wordt door Martin alleen gedaan. Hand en spandiensten worden door zijn vader en schoonvader verricht. Zij nemen ook de technische- en timmerwerkzaamheden aan het hok op zich. Vanaf 2006 t.e.m. 2011 won Martin al 6 keer de eerste prijs in de afdeling Zeeland, meer bepaald 1 dagfond concours, 2 midfond- en 3 vitesse concoursen. In het seizoen 2012 werd eerder de 2e Gien, 7e Pithiviers (beide met teletekstvermelding), de 8e nationaal Bordeaux oude duiven en de 76e nat. Bordeaux jaarlingen behaald. (Klik hier voor de teletekstnoteringen Gien, Pithiviers, Chateaudun en Bordeaux)

Het systeem

Het seizoen wordt gestart met 25 koppels duiven op totaal weduwschap. De doffers zitten in 3 afdelingen en de duivinnen moeten het met 2 afdelingen doen. Verder zitten er nog 20 kweekkoppels en ongeveer 90 jongen. Op 2 januari zijn de duiven gekoppeld. De eerste ronde van de kwekers wordt onder de vliegduiven gelegd. Deze brengen de jongen groot. Als de jongen twee weken oud zijn, gaan de duivinnen naar hun eigen afdeling en brengen de doffers hun jongen alleen groot. De doffers zaten eind februari op weduwschap en de duivinnen ongeveer tien dagen eerder. Het trainen gebeurt één keer per dag. Eerst gaan de jongen er voor een (verplicht) uur uit. Daarna de duivinnen voor een uur tot vijf kwartier en ook de doffers voor dezelfde tijd. Beide trainen met de vlag op het hok en moeten dus verplicht vliegen. De duiven gaan zoveel mogelijk met de afdeling mee en worden alleen zelf gelapt als ze een slechte vlucht hebben gehad of de vooruitzichten moeten slecht zijn. Martin brengt de duiven dan zelf weg als de tijd en het weer hier mogelijkheden toe bieden.

Bij thuiskomst van een vlucht krijgen de duiven een volle bak sport (Versele en Beijers), Nutri power en Patagoon allerhande. Hierna staat er Gerry plus en Super winner op het menu en naar het eind van de week wordt er 1/3 sport, 1/3 eiwitarm en 1/3 energiemengeling (MDP mix, welke door Martin zelf is samengesteld) en kaas en pinda’s gegeven. Verder krijgen de duiven Prange-suppe en Belgasol wordt met grote regelmaat gebruikt. Medisch raadpleegt Martin Piet Blancke en Jan van Wanrooy van Belgica de Weerd en naar hun adviezen wordt gehandeld. Controle is er alleen voor het seizoen en tijdens het seizoen worden de duiven na vluchten met 2 nachten of meer mand anderhalve dag met BS behandeld. Hieraan wordt  Belgasol toegevoegd. Een geelpil krijgen de duiven als Martin denkt dat dit nodig is.

De winnaar van deze vlucht is een jaarling, komt van Piet Blancke en is 100% Desaer. In maart 2011 werden 10 jongen gehaald en hierbij zaten twee supers! Later in het seizoen kwamen er nog 6, welke direct voor de kweek werden behouden. Hierbij zaten twee zussen van de winnaar. De vader van “Rainman” is een volle broer van “Monty” en hij won de 11e nat. Montauban, 34e nat. Soulliac, 150e nat. Brive en 244e nat. Limoges.  De winnaar komt dus uit een familie van vooruit vliegers.

De BE11-4245800, alias “Rainman” won twee weken voor zijn krachtexploot uit St. Vincent al de 76e nat. Bordeaux tegen 4226 duiven.  Eerder had hij al de 37e tegen 6328 duiven uit Mantes La Jolie verdiend. Nu wint deze crack de 1e nationaal tegen 3161 duiven. Internationaal tegen 13085 duiven werd de 3e plaats behaald.

“Rainman” is net als zijn hokgenoten ook als weduwnaar gespeeld en was eigenlijk bestemd voor Narbonne, maar zijn pennenstand en zijn conditie waren zo dat Martin hem inkorfde voor St. Vincent met het gekende resultaat. De vele regen zorgde ervoor dat de winnaar een nat pak had bij aankomst, maar het belette hem niet om met een gemiddelde snelheid van 1409 mpm. de 920 kilometer af te leggen en zijn baas de nationale overwinning te schenken.

Admin comments: 
plaatsing: Jim van Ingen

Reacties

Proficiat met je mooie overwinning;sportieve groeten:Rudi De Saer

Martin,

Je bent een super gemotiveerde liefhebber die er echt wel verstand van heeft !!
We gaan nog veel met je meemaken dat ben ik zeker !!

Veel succes verder en geniet maar van "Rainman".

Groeten,

Frederik

Hallo Martin,

nogmaals van harte gefeliciteerd met deze super overwinning op St. Vincent, ga zo verder en ik weet zekers we zullen nog veel van je horen,

groetjes uit limburg,

Huub Hermans, Born

Super uitslag!!!
En dan met een jaarling knap!

groetjes uit rotterdam,

Pascal Loozen

félicitations du grand art

Hoi , Martin

Proficiat met je mooie overwinning op st,vincent
Met zulke duiven en je inzet moest het wel eens lukken doe zo verder in de komende jaren

Groetjes
Blondeel - oosterlynck , waregem