Zoeken

Mark Vlaeminck (Ramsel, BE) wint 1° Nationaal Gueret bij de 2.745 oude

Was het nationale podium bij de jonge duiven volledig Oost-Vlaamse getint, bij de oude duiven was het dan weer Antwerpen boven… met Mark Vlaeminck op de hoogste podiumplaats.

Een opvallend gegeven dat deze nationale Gueret kenmerkt… bijna overal in het land werden nationaal ‘kopduiven’ en ‘vroege duiven’ geklokt, al viel het grootste deel van de prijzenkoek dit keer de Vlaanders te beurt. Zo kwam op de 4 nationale vluchten voor jonge duiven, zowat iedere streek van ons land eens aan de bak, en zo hoort het om het succes van deze ‘klassiekers’ op langere termijn te garanderen!

Zoals gezegd, Antwerpen boven bij de oude duiven! De snelste duif, meteen ook goed voor nationale winst, viel te Ramsel te noteren bij Mark Vlaeminck die zijn nationale winnares klokte om 13u 24’ 58” op een afstand van 585,511 Km, wat een gemiddelde snelheid van 1722,26 m/min liet uitrekenen! Op de 2e stek nationaal vinden we de tandem Van Elsacker-Jepsen uit Schilde (1686 m) en Eric Berckmoes uit Brecht (1681 m) maakt het nationale podium compleet!

Mark Vlaeminck primus bij de oude

Mark boekte zijn nationale winst met een 2-jarige duivin, die werd ingezet op een groot jong (van bijna 3 weken). In duivenliefhebberskringen is men vaak van oordeel dat dit voor duivinnen niet meteen een ideale neststand is, deze duivin bewees nu het tegendeel! Twee weken terug ging ze de mand in voor La Souterraine op een voor een duivin ‘ideale neststand’, met een jongske van 5-6 dagen oud… ze miste echter. Zo zie je maar dat er nog altijd geen zekerheden bestaan in onze duivensport!

De winnende duivin B09-6034767 is een laat jong van 2009. Dit seizoen won ze reeds :

 1° Nat Gueret       2.745 d.
28° Nat Argenton I  10.962 d.
88° Prov Argenton II   438 d.

Ze stamt uit de lijn van de ‘gouden’ stamkweker ‘Mont Ventoux’ B99-6304613… waarmee Mark tot ‘Keizer’ van de Mont Ventoux werd gekroond, hij deed het als volgt:

3° Nat. Mont Ventoux 2002
6° Nat. Mont Ventoux 2003
3° Nat. Mont Ventoux 2004

De kersverse ‘nationale winnares Gueret’ komt uit een kleinzoon van deze ‘Mont Ventoux’!

Vader: B08-6224711 De ‘Leo’

Afkomstig van de kolonie Leo Smets uit Morkhoven!

Moeder: B05-6326110 ‘De 10’

Zij is een dochter van de ‘Zoon Mont Ventoux’ B03-6221506 (zelf uit de ‘Mont Ventoux 613/99’ x ‘Theo Yskoutduivin 802/00’) x ‘Blauwwitpen 687/98’.

Diezelfde ‘Zoon Mont Ventoux 506/03’ is in 2011 ook al grootvader van de 1° Prov Marseille 383 d. en 10° Nat Marseille 3.179 d. op de hokken van Mark Vlaeminck (ook al een duivin). Overigens, uit de lijn van de ‘Mont Ventoux’ kweekte dorpsgenoot Rudi Luyten zijn 1° Nat Souillac 7.597 d., en kwam bij Raf & Lars Luyckx de 1° Asduif Fond Oude Molse Fondclub! Dit enkel maar om aan te tonen dat die ‘Mont Ventoux’-lijn niet zomaar de eerste de beste is!

 

Mark Vlaeminck (56 j) zit beroepshalve in de tuinaanleg, en dus dagdagelijks in het ‘groen’ tussen bomen en struikgewas! Daardoor rest Mark niet zoveel vrije tijd om aan zijn duiven te besteden, vandaar dat hij alles zo eenvoudig mogelijk wenst te houden, om de beschikbare tijd en ruimte voor zijn duiven, optimaal te kunnen benutten! Daarom opteerde Mark ook voor het ‘totaal weduwschap’ met de oude duiven, waarvoor hij over een 30-tal vliegkoppels beschikt bij aanvang van het seizoen, naast om en bij de 100 jonge duiven, die ook op de schuifdeur worden gespeeld… de jongen worden wel verduisterd tot juni! Zo hoeft hij geen tijd te besteden aan, en plaats te reserveren voor overtollige thuisblijvende partners bij de oude duiven!

Mark gaat als volgt tewerk. De 10-koppige kweekploeg en de vliegduiven  doen steeds aan ‘vroege kweek’. Na de winterkweek en bij aanvang van het vliegseizoen vertoeven de duiven in ‘rusthokken’ welke door een schuifdeur van de afdeling met woonbakken zijn gescheiden. Vanuit de rusthokken kunnen ze worden uitgelaten voor hun dagelijkse trainingen, ze komen dan terug binnen via de ingang van het ‘hoofdhok’ (lees: broedhok). Bij aanvang komen de duiven slechts een 10-tal minuten samen… en dat wordt verlengd naarmate de afstand toeneemt, en het seizoen vordert. Tot en met de interprovinciale Vierzon van midden mei gaan de duiven normaal iedere week de mand in, vanaf daar worden ze opgesplitst in kleinere groepen… voor de provinciale en nationale ‘grote halve fond’ enerzijds, en de nationale ‘fond’anderzijds… aan de fond wordt meestal met een ploegje van 2 duiven deelgenomen.  Mark selecteert zijn duiven continu… duiven die niet naar behoren presteren of zich niet gedragen, gaan er onverbiddelijk uit, of mogen enkel nog even blijven om hun partner te plezieren bij thuiskomst! Mark speelt vooral op ‘motivatie’, en probeert zijn duiven wekelijks op een andere manier te motiveren… soms lukt dit, soms valt het ook tegen… maar dat is het risico van het vak, lacht Mark! Na de nationale Bourges II van eind juli worden de duiven terug gekoppeld, maar wel in verschillende groepjes… zodat er steeds ideale neststanden zijn om te schitteren op de nationale najaar klassiekers… met nu het gekende succes uit Gueret tot gevolg! Wat opvalt… de duivinnen presteren het best in dit ganse systeem van handelen!

Op deze manier nestelde Mark Vlaeminck zich tussen het kransje ‘toppers’ uit de streek, en dat resulteerde de afgelopen 5 seizoenen in mooi titelgewin zoals

1° All-round kampioen Houtvense Fondclub in ’07, ’08 en ’10 
1° Kampioen Fondclub Antwerpen ’07 
Winnaar ‘Beker van de Koning’ ’07

De voorbije seizoenen was hij ook telkens 1° Fondkampioen bij de jaarlingen… het zijn titels die bewijzen dat er ware ‘topklasse’ huist op de hokken van Mark Vlaeminck! Dat werd in 2011 nogmaals bevestigd, met provinciale winst uit Marseille… en nu dus, met nationale winst uit Gueret oude, zowat de kroon op het werk! Proficiat!

Reacties

Mark,

Proficiat met uw nationale zege!

Langs deze weg wil ik u ook nog eens bedanken voor die prachtige duivin (ras Van Camp) waarmee ik bijzonder goed gelukt ben.

groeten,
Johan Van Calster

Marc proficiat met je nationale overwinning en ook voor je vrouwtje doe zo verder . van de Francis & Theresa uit Rillaar

Félicitations

Cordialement,
DIDIER WAILY