Zoeken

Marc Van den Eeckhout (Kalken, BE) beleeft topseizoen gekruid met twee nationale zeges

Een nationale zege, wie droomt er niet van? Er twee op uw naam schrijven binnen hetzelfde vliegseizoen is voor weinigen weggelegd. Marc en Diane lukten dat wel, met nationale zeges uit Cahors oude en Narbonne jaarlingen. Met nog een provinciale zege uit Issoudun erbovenop kan men in Kalken terugblikken op een uitzonderlijk sportseizoen 2015.


Diane en Marc Van den Eeckhout

Marc Van den Eeckhout is niet zomaar de eerste de beste. Het is ruim 20 jaar dat hij meedraait aan de top van de duivensport . Al kwam de grote erkenning en naambekendheid er pas in 2011, toen hij Algemeen Kampioen van de provincie Oost-Vlaanderen werd. Na het sportseizoen 2015 geniet hij nu wereldwijd naam en faam. Met dank aan zijn twee nationale overwinningen, die voor hem de poorten naar de ‘hall of fame’ definitief hebben geopend.

Wanneer we over Marc Van den Eeckhout spreken moeten we vrouwtje Diane er in één noemer bij vermelden. Samen runnen ze een druk beklante beenhouwerij in Aalst. Daar hebben ze meer dan de handen mee vol. Iedere dag hard werken, vroeg uit de veren. Tijd voor duiven is er dan niet of nauwelijks ’s morgens. Zeker niet om de duiven te laten trainen. Dat moet allemaal in de late namiddag en vroege avonduren gebeuren. Ook hier vormen Marc en Diane een hecht (duiven)team. Hun weinige uren vrije tijd gaat bijna volledig op in de verzorging van hun duiven. Op de keper beschouwd hebben ze amper de vrije tijd van een pure hobbyist om aan hun duiven te spenderen. Toch runnen ze een vrij omvangrijke kolonie waarmee ze opmerkelijke successen behalen, zelfs tot de nationale top behoren. Op de vraag hoe ze dit klaar spelen, antwoordt Marc klaar en duidelijk: "Je moet het doen lukken!"

Marc en Diane voegen er aan toe dat ze het geluk hebben te kunnen rekenen op Etienne Sens die helpt bij het opleren van de duiven, vervoer naar het lokaal, binnenbrengen van de klokken. Koen Bauwens neemt dan weer een stuk papierwinkel voor zijn rekening. Transportbanden en roosters verlichten het kuiswerk. De verzorging en  training ligt voor het gros in eigen handen. Met de passie, gedrevenheid en grinta van echte toppers. De drang en wil om te slagen. Ze doen het op ‘hun’ manier.

Marc heeft een heel klare kijk op het spelletje. We laten hem even aan het woord. Duivensport op water en graan is reeds lang voorbijgestreefd. Zonder medicatie gaat het niet, maar… dit is zeker geen must, wel een noodzaak. Voor het seizoen wordt mest verzameld en onderzocht door dierenarts Vincent Schroeder. Wanneer er wat schort brengt een mestcultuur uitsluitsel met welk product er best behandeld wordt. Ook de gevreesde Chlamydia – boosdoener bij het ornithosecomplex – kan zo ontdekt en behandeld worden.  De duiven zuiver aan de start van het nieuwe seizoen brengen is het doel. Blijkt medicatie noodzakelijk, dan wordt dit via het eten toegediend. Topkampioenen die geen medicatie aan hun duiven geven, zijn grove leugenaars, aldus Marc. Zonder gaat het niet, echter… te veel is schadelijk. Wie een seizoen kan rondkomen met weinig tot bijna niks, zal een goed seizoen maken.

Verse grit is heel belangrijk voor een goede spijsvertering naast een gevarieerde mengeling. Die stellen ze zelf samen met 50% Vanrobaeys-mengeling, 25% Dieet –Energy Natural en 25% maïs. Daar wordt nog 1/8 P40-korrel aan toegevoegd. Opvoederen doet men niet, enkel wordt het vetgehalte in de mengeling verhoogd met pinda’s en wat snoepzaad de laatste dagen voor de inkorving. De rest is training en prestatiebekwaamheid van de duiven. De Van den Eeckhoutduiven trainen makkelijk een vol uur, zowel jong als oud, doffers als duivinnen. Goed trainen betekent goed eten. Nog altijd de basis voor de opbouw van een goede vliegconditie.

De duiven krijgen te Kalken uitgebreid de kans zich te bewijzen. Topduivensport speelt zich af in het ‘koppeke’ van de duif, aldus Marc. Daarmee doelt hij op oriëntatie. Mannen die veel met hun duiven kunnen rijden hebben beslist een stapje voor. Volgens Marc heeft duivensport niet zozeer met ‘snelheid’ te maken, wel met recht naar huis vliegen. Dat leren de duiven door veel trainingsvluchtjes af te werken. Marc en Diane hebben door hun beroepsomstandigheden niet de tijd om hun duiven tussendoor veel te gaan lappen. In de zomermaanden juli en augustus sluiten ze hun beenhouwerij wel rond 14u, zodat er wat meer ruimte is voor de duiven, en tijd om af en toe een lapbeurt in te lassen, al is dit hooguit één keer per week. Het enige alternatief om dit hiaat op te lossen, is door hun duiven veel mee te geven. Veel van hun toppers ontdekten ze pas nadat ze 4 tot 5 vluchten afwerkten. Toen vielen ze er plots door, nadat ze voldoende vliegroutine hadden opgedaan… kwam hun klasse aan de oppervlakte.  De duiven krijgen er dus uitgebreid de kans hun kunnen te illustreren. Dat loont. Dat bewijzen hun 15 x 1e prijzen in 2015 op lokaal vlak (vanaf de grote halve fond tot grote fond), met als dikke kers op de taart uiteraard de 2 x 1. Nationale overwinningen en 1 Provinciale zege in 2015! Bekijk het overzicht van de prestaties uit 2015.


De winnares 1. Nat Narbonne 3.366 YL in 2015 (bekijk hier nogmaals de reportage)

Inteelt vormt de basis in de stamopbouw

 Sterk presteren kan alleen met een sterke stam duiven. Daarom zijn duivengenen zo belangrijk. Duiven die hun dominante genen makkelijk overplanten op het nageslacht.  Eens een goede lijn ontdekt, moet je die trachten te verankeren in uw kolonie. Vandaar dat Marc groot belang hecht aan inteelt met zijn topduiven.

In 1985 gingen Marc en Diane van start op hun huidig adres. De grote doorbraak dateert van 1995. Volgens Marc niet toevallig het jaar dat men op uitgebreide schaal dopingcontroles ging uitvoeren, en enkele grote namen van weleer plots opvallend moesten inbinden. Een eerste stamvader vond men in de Oude Blauwe afkomstig van Honoré Props uit Serskamp. Gekoppeld aan een Dochter Prins van Etienne Devos uit Deerlijk. Het Prinsesje was een eerste supergetalenteerd duivinnetje uit deze koppeling. Ze werd 2. Prov Asduif KBDB Oost-Vl, en won onder meer 1. Prov Chateauroux en 1. Nat Zone Bourges in 1999.

Op de totale verkoop van de supervedette op snelheid en kleine halve fond William Secelle uit Zomergem kon Marc één der toppers van het hok op de kop tikken, de Super Red. Met het Prinsesje gaf hij de wonderbaarlijke supercrack Super Prins (1. Limoges oude, 1. Limoges Derby, 1. Prov Souillac, 2. Prov Angoulême). De Super Prins vormt met een duivin van Andre De Coene (Moortsele) een wonderbaarlijk stamkoppel.
Met haar broer – Broer Prinsesje – gaf het Prinsesje dan een volgende stamvader van het hok de Inteelt Prins. Het is de lijn van de Super Prins en de Inteelt Prins die momenteel de scepter zwaait op de kolonie van Marc en Diane Van den Eeckhout. Zo komt de 1. Nat Cahors 6.576 d. uit de Inteelt Prins x Dochter Super Prins, terwijl de 1. Nat Narbonne 3.366 YL uit een andere dochter van de Super Prins werd gekweekt. Zoals u ziet… super kwaliteit die rendeert!

Geen wonder dat de helft van de kweekploeg uit de lijn van de Super Prins en het Prinsesje afkomstig is. Duiven uit een nieuwe inbreng worden eerst tegen deze stamlijnen gekoppeld om hun kweekwaarde te bewijzen. Geeft dit geen meerwaarde, dan is hun lot snel bezegeld. Op jaarbasis worden een 150-tal jongen gefokt, verdeeld over 3 rondes. Na de 3e ronde gaan de kwekers richting volière, omdat Marc de kweekhokken nodig heeft om er zijn jongen op te plaatsen.
Veel kweken, goed opleren, en vooral veel spelen is dus de boodschap. En… streng selecteren. De enige manier om goede duiven te ontdekken. Wie heeft op dat vlak een scherper mes dan Marc, als slager van beroep?


De winnares 1. Nat Cahors 6.576 oude in 2015 (bekijk hier de reportage)

Enkele toppers van het hok uit 2015 zijn:

-Asduif Lichte Fond Oude BE13-4205786

 1. Asduif Lichte Fond Oude 2015 Fondclub Lokeren
 1. Prov Issoudun 3.162 d.
 1. Vierzon     302 d.
11. Prov Vierzon  3.848 d.
 2. Bourges     423 d.
42. Zone Bourges  4.055 d.
 4. Prov Montluçon 2.172 d.
42. Nat Montluçon 11.056 d.
19. Prov Gueret  2.829 d.

Het volledige palmares van de BE13-4205786. Ze stamt uit een kruising Doornebal-Jonker x lijn Prinsesje.

-Asduif Fond Jaarse BE14-4123089

 1. Asduif Fond Jaarse 2015 Fondclub Lokeren
 1. Blois         156 d.
 6. Prov Blois     2.713 d.
27. Prov Brive     2.336 d.
101 Nat Brive      9.049 d.
42. Zone Gueret     4.161 d.
115 Zone La Souterraine 4.610 d.
118 Prov Vierzon    3.573 d.

Het volledige palmares van de BE14-4123089

-Asduif Lichte Fond Jaarse BE14-4123113

1.Asduif Lichte Fond Jaarse 2015 Fondclub Lokeren
31. Prov Montluçon 3.700 d.
35. Prov Bourges  2.124 d.
67. Zone Argenton 6.099 d.
81. Prov Gueret  4.432 d.
87. Prov Bourges I 4.668 d.

Het volledige palmares van de BE14-4123113

Ook volgende asduiven uit 2015 horen in dit rijtje thuis:
-Asduif Zware Fond Jaarse BE14-4123175: 1. Asduif Zware Fond Jaarse 2015 Lokeren (palmares)
-Asduif Lichte Fond Jonge BE15-4182722: 1. Asduif Lichte Fond Jonge 2015 Lokeren (palmares)

Tal van andere echte toppers en crackduiven bevolken de hokken van Marc Van den Eeckhout. Ze allen belichten in één reportage is onmogelijk.  We hielden het daarom bij de asduiven uit 2015. Stuk voor stuk duiven waarmee men te Kalken op rozen zit voor de toekomst.

Reacties

Wat deze mensen en hun duiven realiseren is gewoonweg top, in een adem een Wauwseizoen Exclamation Doe zo verder.

Marc en Rolande Rousseau - Barbé Oudenaarde/Leupegem