Zoeken

Maes Willy wint La Souterraine 2007 tegen 19.058 jonge duiven! (2007)


Willy Maes en vrouw aan de "lettafel", Zwalm


Wedstrijdscenario

Inrichter Club de Fond Wallonie haalde 19.058 jonge en 4.331 oude duiven op te lande voor de najaarsklassieker uit La Souterraine. Deze klassieker is traditioneel een taaie brok en dat was anno 2007 niet anders. Met nevelslierten in Noord-Frankrijk en België, op de meeste plaatsen een gure wind uit het noorden, eerder lage temperaturen voor de tijd van het jaar en met zelfs een spatje regen links en rechts waren alle ingrediënten aanwezig voor een heugelijke vlucht. 

Om 10u werd er gelost in de regio van de Limousin in het Franse departement van de Creuse. 23.389 gevederde atleten konden op zoek naar eeuwige roem. De algemene verwachtingen waren dat de duiven allicht net de kaap van de 1200 m/m zouden nemen. Dat bleek ook uit de eerste meldingen die op Pipa verschenen. Al snel bleek het vals alarm; duiven uit Nanteuil zou de conclusie geweest zijn. De winnende duif zou uiteindelijk iets meer dan 1186m/m halen. 

Bij de winnaar
Bij Willy Maes in Zwalm werden de duiven tussen 17u en 18u verwacht. Willy en zijn vrienden stonden aan het tafeltje vlak naast het hok, met hun neus in de richting vanwaar de vroege duiven moeten opduiken. Ondertussen een babbeltje slaand, kwam er plotseling een duif aan die niemand had zien arriveren, maar die zeker niet uit de “normale” hoek kwam. De aangekomen atleet was een duivinnetje met 4100708/07 als ringnummer.

Het geschelpt duifje was blij dat ze de thuishaven had bereikt, maar had niet echt haast om binnen te lopen. Bijna twee volle minuten werden verspeeld, volgens insiders. Slechts enkele handen vol centimeters werd overgehouden om Willy Maes en zijn vrouw het mooiste en tevens drukste weekend uit hun leven te bezorgen! 

Oorzaak aarzeling?
Bij Maes worden een 100-tal jongen gekweekt. De geslachten worden gescheiden en op de schuifdeur gespeeld tot de Klassieker vanuit Bourges, einde juli. Op 1 augustus worden doffertjes en duivinnetjes samen gelaten en aan de zorgen van moeder Natuur overgelaten. In tegenstelling tot de meeste hokgenoten nam de winnares geen nestbak en geen partner.
Toch belette het de atlete niet in een razende vaart naar huis te snellen. Maar eens thuis was er dan geen partner, nestbak of broedsel dat wachtte en vandaar allicht de genomen tijd bij het binnenlopen.

Winnares 4100705/07
Het betreft, zoals eerder gemeld, een geschelpt duivinnetje. Mooi gestroomlijnd, ogen die voldoen voor de aanhangers van de oogtheorie, zijdezacht verenkleed. Wie zei ook alweer dat harde vluchten niet door pannenkoeken worden gewonnen? Dat is ook niet op La Souterraine gebeurd!
Via de vader spreken we qua soort van Charles Page (Zottegem) (Pochet-Deneufbourg), een gekende specialist in dit deel van Oost-Vlaanderen. Aan de zijde van de moeder gaat het om origine van de onvolprezen Danny Schockaert (Oordegem).
Met La Souterraine was de nationale winnares aan haar tiende en wellicht laatste wedstrijd toe. Ze maakte afgelopen seizoen zeven prijzen. Naaste de nationale zege op de klassieker uit de Limousin, scoorde ze ook al vroeg op Bourges (152e van 1500 duiven) en Toury (35e van 357 duiven). De overige prijzen werden meer in de buik van de uitslag verdiend.De winnares op haar favoriet plekje


Willy Maes

Willy Maes, 72 jaar, is een eenvoudige, eerder zwijgzame man. Voor de belangstelling die hij in zijn weekend genoot was dat dan toch even aanpassen; zoveel (“vreemde”) mensen te woord staan; niet iedereen is er voor in de wieg gelegd. Maar Willy kweet zich met verve van zijn nieuw takenpakket. Met de zege gingen ook veel emoties gepaard. Ook mevrouw Maes genoot met volle teugen van het behaalde succes. Ondertussen slijpen ze in Zwalm alweer de messen voor het treffen op Guéret. Ongeacht de uitslag van die vlucht is het seizoen én de carrière van Willy Maes bekroond. Van harte Proficiat!

 


Hok van de jonge duiven