Zoeken

Lucien Zecchinon (Lixhe, BE) wint de 1ste nationaal Bourges tegen 10.037 oude duiven!

Een nationale zege in de meest prestigieuze wedstrijd van het seizoen, en dat na een loopbaan van 50 jaar: dit is het ultieme hoogtepunt in de carrière van Lucien Zecchinon, die hier waarschijnlijk nooit van had durven dromen!

Lixhe is een deelgemeente van Wezet in de provincie Luik. Het bevindt zich ten noord-oosten van de stad Luik. Het is niet de eerste keer dat er in deze regio een nationale overwinning werd behaald. Michel Fryns behaalde ooit een nationale zege uit Montauban, maar daarvoor moeten we wel teruggaan naar 1999. Sindsdien waren grote zeges uitgebleven voor de liefhebbers uit de regio van Luik.

Lucien Zecchinon is 67 jaar oud en speelt al met de duiven sinds 1960. Zijn duiven nemen vooral deel aan snelheidsraces en de midfond, waar hij al verschillende jaren tot de toppers behoort. Hij werd al drie keer tot algemeen kampioen van de bekende ‘Indépendante de Liège’ gekroond. Daarnaast behaalde hij ook al twe semi-nationale overwinningen: Argenton in 1985 en Jarnac in 2008. Bovendien werd hij ook generaal kampioen met de jonge duiven in het LCB-kampioenschap in 2004. Ten slotte behaalde hij ook al enkele provinciale eerste prijzen die vaak ook goed waren voor een top 100 nationaal. Hij korft zijn duiven ook af en toe voor een grote fond, zoals bijvoorbeeld dit jaar in Montélimar. Hij behaalde er een 64ste plaats nationaal tegen 6.718 duiven.

Methode & samenstelling van de kolonie

Zijn huidge kolonie bestaat uit 50 weduwnaars verspreid over drie hokken en 20 kweekkoppels (“een paar goeie, een paar minder goeie”) die jaarlijks een 90-tal jongen moeten grootbrengen. Lucien vertrouwt op zijn oude basis, die opgebouwd werd met duiven van Verbruggen, Monseu-Miller, Jean-Louis Janne en de gebroeders Saya. Hij houdt er ook van om duiven uit te wisselen met bevriende liefhebbers. Wat de jongen betreft speelt hij enkel met de eerste ronde (een 40-tal vogels), maar die worden niet verduisterd of apart gezet. Lucien probeert af en toe enkele duiven te spelen met nest, meer komt er niet aan te pas. Maar dat weerhoudt hem er niet van om kopprijzen te behalen, kijk maar naar zijn titel van generaal kampioen LCB.
Het is interessant om weten dat er begin januari slechts één hok met weduwnaars (waaronder de 1ste nationaal van Bourges) wordt gekoppeld; ze kunnen elk één jong grootbrengen. De rest van de kolonie wordt pas tegen eind februari gekoppeld; ze kweken tien dagen vooraleer ze in weduwschap worden geplaatst. Op medisch vlak laat hij zich begeleiden door dierenarts Marc Sturbois, die voor het seizoen een antibiogram maakt. Als er iets niet in orde is, laat hij de duiven behandelen, ook al houdt Lucien daar niet zo van.
De duiven worden allemaal op dezelfde manier gevoed, ook de vliegduiven. In de dagen voor de inkorving wordt er ook niets aangepast. Hij gebruikt steevast dezelfde mengeling: Hoebrecht Sport. Na tien à vijftien minuten haalt hij de voederbak weg. Hij maakt geen gebruk van zuiverende mengelingen. Hij geeft zijn duiven van tijd tot tijd wel sédochol en vitamines.

- De Bourges (BE 10-1004381)


De 1ste nationaal in zijn box

De 1ste nationale winnaar bij de duiven haalde pas de 14de hoogste snelheid van het volledige deelnemersveldvan 58.069 duiven uit Bourges (hij werd verslagen door zes jaarlingen en zeven jongen).

Vader: 116/05, zoon van De 21 (een topvlieger in dit hok  in het begin van het millennium.) x De 41 (1ste nationaal Souillac 2002 van Damme-Boddaert x een Sierens-Vandenbroucke duivin)
Moeder: 356/05, een 100% Florent Verwerst uit Nijlen
(De volledige pedigree van de winnaar kan je hier vinden).

Deze eerste nationale zege is een prachtige bekroning voor een loopbaan in de duivensport van 50 jaar. De inwoner van Lixhe wil langs deze weg zijn goede vrienden en collega-duivenmelkers (Jean Verbeeck, Claude Horelait, José Larivière, Alphonse Lequeu, Gilles Jérome, José Moremans, Frédéric Fortun, Rudy Lheureux, enz.) bedanken voor de mooie tijden die ze samen beleefd hebben.

Deze mooie zege werd behaald door een liefhebber in hart en nieren, iemand die enkel voor zijn plezier speelt, en die zich nooit druk maakt in zijn duiven. Van harte proficiat Lucien, we hopen dat je nog lang plezier kan beleven aan je favoriete hobby!

Reacties

NICE PIGEON
NICE FAMILY

Félicitations

Congratulations, i hope the team keeps winning..

Gefeliciteerd sportvriend !

Congratulation ami colonneu
je dis bravo a une personne integre agreable serviable et sportive exemplaire
bravo a toi l'ami , amitié sportive jean

Bravo à toi Lucien, pour ce superbe 1er National de Bourges.

Félicitations pour cette superbe performance!

félicitation pour cette belle victoire,et encore un grand merci pour les oeufs que tu ma offert