Zoeken

Luc De Roeck (Manage, BE) zegt de duivensport vaarwel!

Het werk zit erop. Het zou een goede samenvatting zijn van de carrière van Luc De Roeck als duivenliefhebber. De kampioen kan voortaan toekijken hoe zijn levenswerk zich over de hele wereld zal verspreiden.

Het verhaal achter deze duivenfamilie kwam al enkele keren aan bod in de verschillende reportages die verschenen zijn sinds hun eerste nationale overwinning in 2005. Een ding is zeker: het succesverhaal van deze kampioen is het resultaat van een duivenstam waar hij tientallen jaren aan gewerkt heeft. De duivenfamilie van De Roeck is gebaseerd op twee hoofdlijnen: die van het gouden paar 'Le Daems x La Vaneeno' en die van 'Rocky' (Rocky had net zo goed Olympic Rocky kunnen heten, aangezien hij in 2005 aan de Olympiade in Porto deelnam). In ons allerlaatste artikel over dit duivenhok stellen we u graag voor aan enkele van de beste duiven die uit deze twee lijnen en uit de verschillende kruisingen voortgekomen zijn.

Ons overzicht begint bij de eerste afstammelingen van het gouden paar 'Le Daems x La Vaneenoo'. Dit paar bestaat uit een doffer van Daems uit Bevel die gepaard werd met een duivin van Julien Vaneenoo uit Wingene. Hun eerste jongen werden in 2001 geboren, en daarbij zaten al meteen enkele cracks: 'Montélimar' en 'L'As du Rhône'. Die eerste behaalde een nationale overwinning uit Montélimar tegen 8.538 duiven in 2004; de tweede duif won een jaar later de titel van 1ste Asduif in de Rhône-vallei. Dit kweekpaar beschikt duidelijk over heel wat kwaliteiten. Elk jaar opnieuw kan Luc een aantal topduven kweken uit diezelfde lijn, vooral in combinatie met de lijn van 'Rocky'.

- 'Olympic Rocky' (BE01-9006056)

Deze duif vloog heel wat topprijzen bij elkaar tijdens zijn indrukwekkende vliegcarrière, maar hij bleek ook als kweekduif zeer waardevol (zie later). Dit zijn zijn beste resultaten:

Olympiadeduif Cat Marathon Porto ‘05
1. Aurillac nat zone  3.663 d.
10. Brive nat zone   3.228 d.
24. Montélimar nat zone 5.730 d.
34. Orange nat zone   3.350 d.
39. Argenton national  9.302 d.

Tot zover ons overzicht van de twee belangrijkste lijnen van dit hok.
​Voor we verdergaan kijken we nog even naar de allerbeste duif in dit hok. Hij is in Europa wellicht een van de beste vliegduiven van zijn generatie.

- 'Super Ace 815' (BE09-9040815)

Deze indrukwekkende duif werd ingeteeld uit het gouden paar: zijn vader is een volbroer van Montélimar en van L'As du Rhône (zie eerder), en zijn moeder is een volle zus van L'Orange (zie later). Deze duivin is een kleindochter van het gouden paar via haar moeder.
De stamboom kan jer hier terugvinden.

Dit is zonder meer een van de beste duiven die België ooit gekend heeft. Hij toonde zich voor het eerst in 2010 met een 2de plaats nationaal uit Châteauroux in de zone, goed voor een 15de nationaal tegen 22.718 duiven. In 2012 won hij drie nationale top 10-prijzen in de zone, en zijn topjaar was 2014: hij won toen de titel van beste duif van België met vier prijzen in de fond (PIPA-ranking), en 3e Nationale Asduif fond KBDB. Na afloop van het seizoen verhuisde hij naar het kweekhok, ook al wist Luc toen nog niet dat zijn '815' zou uitgroeien tot een uitzonderlijke kweekduif. Hij had tijdens zijn carrière als vliegduif nog maar enkele jongen gekweekt (de duiven van De Roeck kunnen 1 jong kweken per seizoen), maar ondertussen heeft de lijn van 'Super Ace 815' al voor twee generaties van succesvolle duiven gezorgd. Hij is nochtans pas sinds het einde van 2014 actief als voltijdse kweekduif. Luc heeft dit jaar al een nationale eerste prijs gewonnen uit Limoges met een zoon van de 815:

- 'The Limoges' (BE12-106278)

Een late jonge duif uit 2013 en winnaar van een 20ste nationaal Brive tegen 8.674 duiven. In 2016 haalde hij de krantenkoppen met een nationale overwinning uit Limoges I, wat meteen ook het einde betekende van zijn loopbaan als vliegduif.

Deze duif toont aan dat de kruising van de twee hoofdlijnen van De Roeck garant staan voor topkwaliteit: zijn vader is de 'super Ace 815'; zijn moeder is een directe dochter van 'Olympic Rocky', die op zijn beurt gekoppeld was met een kleindochter uit het gouden paar!
Klik hier voor zijn volledige stamboom.

- 'The Orange' (BE06-9045227)

Dit is de nationale winnaar van de vlucht waarnaar hij genoemd is. Deze crack won niet minder dan 4 nationale top 35-prijzen:

1. Orange nat  4.466 d. ‘10
24. Orange nat  5.237 d. ‘09
32. Bourges nat 19.084 d. ‘08
35. Bourges nat 16.023 d. ‘07

Vader: zoon van 'Cahors 608/96' (vroegere stamdoffer voor De Roeck).
Moeder: dochter van het gouden paar 'Le Daems' x 'La Vaneenoo'.

- 'The Brive' (BE09-9040751)

Na 'The Montélimar' en 'The Orange' is 'The Brive' nu al de derde nationale winneer in de rangen van De Roeck. In 2011 was hij de snelste twee jaar oude duif uit Brive, waar hij ook een 2de plaats nationaal behaalde tegen 10.089 duiven (twee jaar oud en ouder).

'The Brive' is opnieuw een afstammeling van de kruising van de lijnen van het gouden paar en 'Rocky'. Zijn vader is namelijk een kleinzoon van het gouden paar via zijn moeder. De moeder van 'The Brive' stamt uit diezelfde kruising: haar grootvader langs de kant van haar vader is een directe zoon van Montélimar (een directe zoon van het gouden paar), en haar moeder is een directe dochter van Rocky.

De vader van de 'Brive' verdient bijzondere aandacht: deze duif werd in 2006 geboren (met ringnummer BE06-9045177), en hij is niet alleen de vader van Brive; hij kweekte ook de twee topduiven 'The Cahors' en 'Valence'.

- 'The Cahors' (BE11-9013121)

Deze uitstekende vliegduif werd in 2014 5de Nationale Asduif fond KBDB. Ook hij is gelinkt aan de lijnen van het gouden paar via zijn vader, die een kleinzoon is van dit kweekpaar.

Klik hier voor de stamboom.

- 'Le Valence' (BE12-9078414)

De 'Valence', een volle broer van 'Cahors', toonde zijn kunnen in de fondvluchten. Hij is opnieuw een afstammeling van het gouden paar!
Zijn stamboom kan je hier terugvinden.

'The Cahors' en 'The Valence' hebben ook nog een halfbroer via hun moeder (The 228/08). Deze halfbroer, 'The Tulle', speelt ook een belangrijke rol in het vlieghok. De vader van Tulle is niemand minder dan 'L'as Du Rhône', een directe zoon van het gouden paar en winnaar van de titel van 1ste Asduif Rhône-vallei 2005.

- 'The Tulle' (BE10-9096793)

Klik hier voor de stamboom.

Eindigen doen we met nog een andere uitzonderlijke duif. Hij is ook een kleinzoon van het gouden paar, en hij heeft niet minder dan twee zonale zeges op zijn palmares!

- 'Double Zonal Winner' (BE10-9096771)

Deze crack geeft ons een goed idee van het potentieel van de De Roeck-duiven, die over elke afstand meedoen voor de overwinning. Deze duif won een eerste prijs in de zone in Châteauroux en later ook in Cahors, en hij sloot zijn carrière af met een topnotering uit Narbonne op nationaal en internationaal niveau. Dit is een veelzijdige duif die meespeelt voor de topprijzen op alle vluchten tussen 400 en 800 km. Daarnaast is hij ook nog eens de vader van een lokale winnaar uit Joey, een vlucht over ongeveer 150 km. Anders gezegd: de duiven van De Roeck kunnen op alle afstanden goed uit de voeten.
Zijn stamboom vind je hier terug.

Samengevat

Binnen enkele weken zullen bijna alle duiven van het hok van De Roeck het land verlaten, en zich over de wereld verspreiden. Hun toekomstige eigenaars zullen zich hun aankoop niet beklagen; deze duiven komen allemaal uit een topfamilie. Voor Luc wordt het het begin van iets nieuws. Hij is tientallen jaren in de duivensport actief geweest, en hij was in bijna elke vlucht succesvol. Hij is dan ook een van de meest gevierde liefhebbers in België. Zijn levenswerk is nu afgerond, en we wensen hem veel geluk in zijn verdere leven!