Zoeken

Luc Bafort wint Belgian Master 2017

Nationaal mandataris KBDB Luc Bafort is vandaag winnaar geworden van de jubileumeditie van de Belgian Master te Nevele, na een loodzware vlucht van meer dan 12 uur, op de warmste zomerdag van de maand augustus.


Talrijke toeschouwers voor deze jubileumeditie

Jubileumeditie bijna maat voor niks

Alle ingrediënten waren op deze dinsdag 29 augustus aanwezig om van deze jubileumuitgave, met de 10e finale van de Belgian Master, een topevent te maken voor onze duivensport. Ondanks de concurrentie met Waregem Koerse, waren de duivenliefhebbers in grote getale naar de feestweide te Nevele afgezakt. Dit op zowat de mooiste en warmste dag van de maand augustus, met tropische temperaturen die flirtten met de 30 graden, of die zelfs overschreden. Slechts één ding ontbrak om het feest compleet te maken… de duiven. Gelost in de vroege morgen om 7u30 onder een stralende hemel, bij 20° en een lichte NO-wind, stonden de 771 deelnemende duiven aan deze finale van de Belgian Master voor een loodzware opdracht. Te zwaar, zo bleek. Met temperaturen die voor de middag boven het noorden van Frankrijk de 30° ruim overschreden.
Verwachten de meesten duiven tegen de klok van 15u (aan 1000 m/min), dan leerde de ondervinding van vorig jaar om toch enige voorzichtigheid in te bouwen. De omstandigheden waren min of meer vergelijkbaar, al blies de wind toen harder pal op de kop, en waren de temperaturen iets milder. Toen was het ook wachten tot iets na 16u op de winnende duif. Een one-loft-race valt immers in niks te vergelijken met een wekelijkse wedvlucht op de grote halve fond. Omdat deze duiven jonger zijn, en de omstandigheden van voorbereiding totaal niet te vergelijken zijn met deze van onze duiven, op éénieders eigen hok.


Swoop zorgde voor sfeer en ambiance

De trein der traagheid

Het bleef maar wachten, en wachten, op de duiven. De tapkraan was aan overwerk toe, de ijskar en frituur deden gouden zaken om de wachtende meute van spijs en drank te voorzien. Ondertussen kwam de ambianceformatie Swoop het gebeuren wat opfleuren met een spetterend optreden. Chapeau… om dit te brengen in de tropische temperaturen van de feesttent. Intussen wees de klok 17 uur, en nog steeds viel geen duif te bespeuren. Het was rond 18u toen een eerste duif zich te Nevele meldde. Ze viel bovenop de bedrading die is gespannen op de nok van het hok, waarna ze weer opvloog en op de hangar van de aanpalende boerderij viel. Daar werd ze opgejaagd met een voetbal, waarop ze zich prompt op de torenkraan in de straat ging nestelen. Was dit wel een duif van deze finale van de Belgian Master? Wellicht niet.


Erik Lambrecht bracht nieuws over de toekomst van de Belgian Master

Belgian Master krijgt nieuwe dimensie

Tegen de klok van 18u30 betrad voorzitter Erik Lambrecht van de VZW Vriendenkring Duivensport (de organisatie achter de Belgian Master) het podium, voor een belangrijke mededeling. Hij sprak eerst een dankwoord uit aan alle deelnemers en aanwezige liefhebbers voor hun talrijke aanwezigheid en geduld bij het opwachten van de duiven. De Belgian Master was dit jaar aan zijn 10e editie toe, en daarvoor dankte hij alle deelnemers en sponsoren die deze organisatie gedurende deze 10 jaar hadden mogelijk gemaakt en tot een succesformule lieten uitgroeien. Vanaf volgend jaar zal de organisatie in een nieuw kleedje worden gestopt. De organisatie van de Belgian Master 2018 krijgt een nieuwe impuls vanuit China. Als alles volgens plan verloopt komt er een nauwe samenwerking met de Pioneer Club (Pioneer International Racing Pigeon Club uit Peking), zowat de meest prestigieuze duivenclub in China. De voorzitter van de Pioneer Club, Mr Su Quanlin, wil van de Belgian Master een internationaal topgebeuren maken in België, de bakermat van de duivensport. Wanneer de plannen worden goedgekeurd, dan worden de hokaccommodaties uitgebreid tot een  5.000 duiven, die moeten klaar zijn tegen maart 2018. Dan is de Belgian Master new concept born.


Het was lang wachten op de eerste aankomsten...

Eindelijk, daar zijn ze…

Het leek er lang naar uit te zien dat deze finale het zonder duiven ging moeten stellen op deze lossingsdag. Toen een pak liefhebbers het reeds voor bekeken hielden, meldde een eerste duif zich eindelijk aan. Spanning troef. Ze werd geregistreerd om 20u 09’ 44” (na om en bij de 12u 40 minuten vliegen) en bleek een duifje van KBDB-mandataris Luc Bafort uit Temse te zijn, die als winnaar van deze 10e editie van de Belgian Master werd uitgeroepen. In haar slibstream volgde een tweede duifje van de Chinees-Belgische combinatie Junjie Xu en Joost De Smeyter-Restiaen dat om 20u 12’ 07” over de elektronische antenne liep. De enige 2 duiven die op de lossingsdag hun hok te Nevele bereikten. Wellicht niet toevallig twee duiven met fondbloed in de aderen, na meer dan 12u30 vliegtijd.

De winnende duif van Luc Bafort luistert naar de naam Jordy BE17-4092462 (zie pedigree), en is een zoon van één der huidige topvliegers op de excellente fondkolonie van Luc, met name Blue Dream BE15-4195365 (bekijk hier zijn palmares).
Om het podium te vervolledigen, en de winnaar van de asduifcompetitie te kennen, wordt het minstens wachten tot morgen woensdag. Hopelijk wordt regen en onweer dan geen spelbreker, en vinden de nodige duiven alsnog de weg naar Nevele, om de prijzenpot te verdelen.

Schitterend en warm zomerweer voor ons als mens, blijkt niet noodzakelijk uitmuntend vliegweer voor duiven. Dat maakte deze editie 2017 van de Belgian Master andermaal duidelijk. Jammer, maar niks aan te veranderen. De organisatie die opnieuw haar beste beentje had voorgezet, verdiende beter…


Winnaar Luc Bafort met de cheque ter waarde van € 25.000

Woensdag 30 augustus

update van de aankomsten op woensdag tot 17u30: