Zoeken

Louis Mattheus (Baal, BE) glansrijk winnaar 1e Nationaal Bourges bij de 22.654 oude

Daarmee had Louis ook de snelste duif van het ganse Bourgeskonvooi met in totaal 46.721 deelnemende duiven! Dit met zijn eerste getekende.

Bourges is in duivenmiddens een naam die klinkt als een klok. Wat Barcelona is voor de mannen van de grote fond, is Bourges voor de liefhebers van de grote halve fond. Hun topklassieker! Eén waar niet alleen gans duivenminnend België ieder jaar reikhalzend naar uitkijkt. Ook wereldwijd geniet deze vlucht naam en faam en wordt er op de voet gevolgd. Zowel in mei voor oude en jaarse,  als eind juli voor jonge duiven (dit jaar verschoven naar de eerste week van augustus) is Bourges de openingsklassieker van de nationale vluchtkalender met respectievelijk een tweeluik van 7 en 6 (vorig jaar nog 7) nationale vluchten op rij. Noem het gerust de eerste grote confrontatie voor de grote halve fond op nationaal vlak! Een niet te missen afspraak voor al wie naam en faam geniet in deze discipline van onze sport!

Met liefst 46.721 deelnemende duiven kon de Brabantse Unie als inrichter van een reuze succes spreken. Gezien de duiven van ideale voorbereidende vluchten konden genieten, lag een massale deelname ook in de lijn der verwachtingen.  Bourges werd op weergebied een heerlijke vlucht voor de duiven. Schitterend weer met lichte wind overwegend uit een sector tussen noord en in bepaalde streken zelfs noordwest. Omstandigheden die ervoor zorgden dat de eerste duiven in het oosten van ons land te zoeken vielen.

Beide nationale winnaars zijn dan ook uit de provincie Vlaams-Brabant afkomstig. Het was Louis Mattheus die de snelste duif klokte van het ganse konvooi van 46.721 Bourgesduiven. Louis klokte zijn nationale winnares om 14u 13’ 38” op een afstand van 467,213 Km, wat een gemiddelde snelheid van 1250,46 m/min liet uitrekenen.  Het was de tweede maal in zijn carrière dat Louis Mattheus nationale winst behaalde uit Bourges… hij deed het een eerste maal in 1993 op de Bourges der krijgsgevangenen, het jaar dat koning Boudewijn overleed.
Daarmee zette Louis andermaal zijn dorp Baal (deelgemeente van Tremelo) op de wereldkaart. Het dorp dat bij nagenoeg ieder wielerliefhebber gekend is als de woonplaats van onze cyclocross-toppers Sven Nys en Niels Albert (Tremelo)… evenals het geboortedorp van pater Damiaan (Ninde-Tremelo).

Sterke Bourgesprestatie van Louis Mattheus

Louis scoorde met zijn oude duiven een puike 6 op 6 vanuit Bourges, met

Bourges lokaal  552 oude: 1-31-94-136-148-159 (6/6)
        Prov  1.994 oude: 1-115-358-522-595-659 (6/6)
        Nat  22.654 oude: 1…

De kolonie van Louis Mattheus is samengesteld met duiven die hij verkreeg of uitwisselde met vrienden liefhebbers. Ook zijn kersverse nationale winnares uit Bourges, stamt uit dergelijke kruising. De beste duivin van mijn hok, vertrouwd Louis ons toe. Toch had ik er geen goed oog in. Ze had ‘vuile manieren’ de voorbije week. Ze hing bij het uitvliegen almaar aan de volière van de doffers, waar ik haar enkele keren diende weg te jagen. Ook bij de inkorving vertoonde ze weinig affiniteit voor haar doffer. Ze leek meer oog te hebben voor mij dan voor haar wederhelft, aldus Louis. Waaruit puurde ze haar motivatie? Wie zal het zeggen?

-Vale duivin BE12-2110524

In 2014:
Bourges Nat   22.654 d. 1
Soissons      366 d. 2
Soissons      462 d. 6
Vierzon Prov   1.826 d. 7
Lorris      1.241 d. 8
Sourdun      1.352 d. 30
Blois Prov    1.711 d. 41
In 2013:
Orléans       166 d. 1
    Prov   3.717 d. 28
Angerville     212 d. 2
Bourges Nat (z)  2.882 d. 76
    Nat   11.883 d. 200

V: Vale Wouters  09
Afkomstig van sportvriend Jos Wouters uit Heist-Goor, die Louis leerde kennen als collega wielerfanaat. Bijna ieder jaar komen enkele duiven van Jos naar de kolonie van Louis te Baal. Zowat 80% van zijn huidig hokbestand is afkomstig uit duiven van Jos Wouters.
M: Blauwe 06-2160835
Duivin met dat gouden Vandenabeele-bloed in de aderen, afkomstig van dorpsgenoot Willy Claes.

Duivinnen op klassiek weduwschap

Louis (69) is nog een echte duivensjapper in hart en nieren. Als ik hem mis of ergens voor nodig heb, dan hoef ik maar op het duivenhok te zoeken, zegt zijn vrouw. Bijna altijd is hij op zijn hok, ergens tussen zijn duiven terug te vinden. Spelen met duiven is zijn lang leven, net als trainingsritjes met de koersfiets.

Met de oude duiven wordt uitsluitend met duivinnen op klassiek weduwschap (thuisblijvende doffer) gespeeld. Zo heeft hij een ploegje met een 12-tal duivinnen voor de grote halve fond, en een ploegje van 10 stuks voor de kleine  halve fond. Ze deden aan winterkweek (gekoppeld rond 25 november). Een 14-tal dagen voor het opleren werden ze herkoppeld, en na een 5-tal dagen broeden ving het weduwschap aan. Normaal moeten ze iedere week de mand in.  Na een 2 tot 3-tal vluchten op de grote halve fond, volgt meestal een kleinere tussenvlucht op kortere afstand.

Overdag zitten de ladies opgesloten in hun woonbak. Ze trainen enkel ’s morgens gedurende 45 minuten à  1 uur . Louis ziet ze graag minimaal een half uur aan een stuk trainen. Desnoods haalt hij de vlag boven om hen te verplichten met trainen. Bij het binnen roepen krijgen ze tussen de 15 à 30 minuten de kans om voldoende te eten en te drinken, waarna ze worden opgesloten in hun woonbak. ’s Avonds volgt eenzelfde ritueel, en komen ze een klein half uurtje los uit hun woonbak om te eten en te drinken. Bij inkorving krijgen ze normaal een 15 à 20 minuten hun doffer te zien.

Dat is allemaal geen kunst, volgens Louis. De meesten maken het zichzelf moeilijk. Voor mezelf hou ik het allemaal vrij simpel. Ze krijgen iedere dag dezelfde mengeling, samengesteld door zijn dorpsgenoot Raymond Dehaes. Volgens Louis de fijnste melker uit de streek. Enkel op de dag van inkorving krijgen ze volle bak sportmengeling aangevuld met extra pindanootjes, die zorgen voor extra vetten. Bij thuiskomst staan er elektrolyten klaar in het drinkwater. De daarop volgende dagen (tot en met dinsdag) komt er Aviol in het water. Op dinsdag gaat er siroop met biergist over het voer. Op woensdag komt er een product in het water dat een combinatie is van elektrolyten, vitamines en sporenelementen. Op donderdag (dag van inkorving) zuiver water. Echte geheimen zijn dat toch niet hé? stelt Louis.

Bescheidenheid troef

Wanneer men Louis Mattheus over de duiven hoort praten, dan hebben de andere liefhebbers precies altijd betere duiven dan hem. Nochtans is het juist Louis zelf die met de 1e prijzen en vetste prijzen gaat lopen op de wedstrijden. Innerlijk genieten doet hij wel. Ermee uitpakken of hoog van toren blazen niet. Bescheidenheid siert de man. Hij, de man die iedereen het nakijken gaf op nationale openingsklassieker van het seizoen vanuit Bourges. Proficiat!

Reacties

congratulations louis