Zoeken

Kurt & Raf Platteeuw (Rumbeke, BE) winnen 1e Nationaal Châteauroux van 29.591 jaarse

De derde nationale zege uit hun carrière. En dat met een laat septemberjong 2015, dat voor het eerst met de grote nationale massa van om en bij de 55.000 deelnemende duiven werd geconfronteerd. Noem het durf, lef, een stunt of grenzen verleggen … Je moet het maar doen.

Alle duivensporters zullen het erover eens zijn: we beleven op weergebied een van de moeilijkste seizoenen ooit. Duivenliefhebbers hebben stilaan de buik vol van dit regenweer  waardoor het ook afgelastingen regent. De oorzaak dat bij velen de planning in de knoop ligt. Dan durft een mens al eens bokkensprongen maken.
De afgelasting van de nationale Châteauroux van 4 juni had tot gevolg dat de nationale vlucht georganiseerd door de KBDB vanuit Châteauroux (ter vervanging van Guéret) een recorddeelname kende voor de vluchten met oude en jaarlingen. Door de slechte weersvooruitzichten werden inkorving (op woensdag) en lossing (op vrijdag) met één dag vervroegd. Een knappe beslissing vanuit de KBDB gezien het ongunstige weer op zaterdag. Vrijdagmorgen om 7 uur klonk het startsignaal voor de in totaal 54.717 deelnemende duiven, in ideaal vliegweer. De wind lag grotendeels aan de ketting of blies met een zacht briesje uit ONO. Châteauroux kende een vrij vlot verloop waarbij de prijzen op een klein uurtje bij de oude en goed 1u15 bij de jaarlingen verdeeld raakten.

Kurt en Raf Platteeuw triomferen bij de jaarlingen

Vorig jaar verkochten Kurt en Raf hun hele hebben en houden aan oude duiven via PIPA. Enkel de jonge duiven uit 2015 werden behouden. Van de absolute toppers werden na het seizoen nog jongen gekweekt, als wissel op de toekomst. Kwestie van nog iets achter de hand te hebben uit de bewezen toppers en de succesrijke oude stam. Ook een rondje laatjes (septemberjongen) van de sterk spelende Rony Calus (uit Heist-aan-zee) kwam de rangen versterken. Zo zijn Kurt en Raf het seizoen 2016 ingestapt, met goed 60 stuks van hun eigen eerste rondes uit 2015, die als jonge duif reeds voldoende aan de tand werden gevoeld, en voor de rest late jongen en nestpenders.

Ook ten huize Platteeuw gooiden afgelastingen en de moeilijke voorbereidingsvluchten roet in het eten en kwam de planning overhoop te liggen. De vroege jongen vlogen de provinciale Tours en een selectief ploegje van 22 jaarlingen ging twee weken terug naar Bourges. De rest van het team (de nestpenders dus) moesten het stellen met de voorbereiding uit Arras-Clermont-Fontenay. Omdat de nationale Châteauroux werd vooruitgeschoven naar vrijdag door de ongunstige weersvooruitzichten tijdens het weekend  besloten Kurt en Raf om hun volledige ploeg met 190 jaarlingen (behalve één duifje met een gebroken poot) in te zetten op de nationale klassieker.

Bij Kurt Platteeuw geen gebrek aan lef. Niet bang om eens op hun bek te gaan, de uitdaging niet uit de weg gaand. Durven en doen! Al was dat voor de 134 nestpenders, waaronder zelfs meerdere decemberjongen, zeker een gewaagde onderneming. Revolutionair. "Gezien er wind uit ONO werd voorspeld hebben we het erop gewaagd", zegt Kurt. "Dit weer leek ons gunstig voor de laatjes zodat zij zich niet al te ver zouden misvliegen. Het kaf is meteen van het koren gescheiden."

Op nationaal vlak werd volgend resultaat neergezet:

Châteauroux nationaal 29.591 jaarse:
1-5-21-47-77-149-217-219-246-288-309-351-378-418-494… enz.

In totaal werden 46 prijzen per 10-tal (1:10) gewonnen en op nationaal vlak 73 prijzen van 190 ingezette jaarlingen. 
Voor de echte critici is het vrij makkelijk om volgen. De eerste 56 getekenden op deze Châteauroux waren de oudere jonge duiven van 2015, waarvan er zich 32 op de nationale uitslag klasseren. Vanaf de 57e ingegeven duif waren de laatjes en nestpenders in willekeurige volgorde aan de beurt. Emmanuelle wint

Het is net een van de laatjes die de nationale overwinning naar Rumbeke bracht. Na nationale zeges uit Guéret en Argenton is het de derde nationale zege voor Kurt en Raf Platteeuw uit hun duivencarrière. Nationale winnares Emmanuelle BE15-3115969, genoemd naar de vrouw van Kurt, is een septemberjong afkomstig van Rony Calus. Ze verspeelde bij thuiskomst nog dik twee minuten alvorens over de elektronische antenne te lopen. Gelukkig kwam de nationale zege door haar getreuzel niet in gevaar. Bekijk haar pedigree.

Zij werd net als de rest van de ploeg gespeeld op totaal weduwschap. De tweede en derde duif, respectievelijk 5e en 21e Nationaal, stammen af uit eigen kweek, waarvan beide ouders werden verkocht bij PIPA:

-Elza BE15-3115280: 5e Nationaal Châteauroux 29.591 YL
Een van de vroege jongen 2015. Komt uit Father Erwina BE08-3055160 (Erwina won 4 x 1e prijs en werd 10e Provinciale Asduif Halve Fond KBDB), aangekocht door Philippe Brantegem. De moeder Daughter 50 BE09-3129719 (afkomstig van Eric Vermander) werd aangekocht door Galle-Wynants. De 11e Nationaal Châteauroux bij de 29.591 jaarse bij Gino Clicque komt uit een halfzus (zelfde moeder) van deze 5e Nationaal Châteauroux bij Kurt Platteeuw. Geen toeval dus. Het maakt het verhaal alleen mooier. Check hier de pedigree van Elza.

-Daughter Ratcliffe BE15-3115640: 21e Nationaal Châteauroux 29.591 YL
Decemberjong van 2015. Komt zelf uit Bellew BE12-3112519 x Ratcliffe BE12-3112290 (winnares 2e Internationaal Pau 2.063 duivinnen in 2014), eveneens aangekocht door Philippe Brantegem. Bekijk de pedigree van Daughter Ratcliffe hier.

De twee andere jaarlingen die zich klasseren binnen de nationale top-100 luisteren naar de naam Cadele (47e Nat, bekijk hier haar pedigree) en Milne (77e Nat, bekijk hier haar pedigree).

Eind 2015 gingen alle oude duiven de deur uit. In 2016 namen ze een soort herstart met enkel een ploeg jaarlingen waarmee ze meteen een nieuwe (hun derde) nationale zege binnenrijven. Durven, doen en scoren … Zou dat een tactische voetballes zijn, of toch duivenwijsheid? Kurt en Raf Platteeuw doen het toch maar, waarvoor een dikke proficiat!