Zoeken

Kurt en Raf Platteeuw (Rumbeke, BE) koesteren hoge ambities voor de toekomst

Na hun verkoop op het einde van 2015, werd het sportseizoen 2016 veeleer aanzien als een overgangsjaar. Net dan lukten Kurt en Raf de grootste triomf uit hun carrière, de nationale zege uit Chateauroux tegen 29.591 YL. Toeslaan op het moment dat bijna niemand het verwacht, het kenmerk van heel grote kampioenen.

The year after

Een jaar na de succesveiling van hun volledige collectie oude duiven eind 2015 op PIPA (enkel de jonge duiven van 2015 bleven behouden) stonden Kurt en Raf Platteeuw voor een grote uitdaging. Geduldig bouwen aan een nieuw succesteam dat minstens even goed is als dit dat onder de verkoophamer kwam… was, is en blijft het streefdoel en big challenge.

Dat heb je niet zomaar in een handomdraai. Dat is werken geblazen. Nieuwe koppels dienen gevormd en uitgetest te worden. Zowel op de kweek als in de vliegploeg. Niet evident. Dan mag je nog een vrij omvangrijke groep jonge duiven uit alle toptalenten van het hok gekweekt hebben, het blijft afwachten op zij de gaven en capaciteiten van hun ouders mee kregen. Uiterlijke kenmerken kan je perfect beoordelen in de hand. Erfkracht, oriëntatievermogen, prestatiebekwaamheid, en dies meer… lees je het best af van het uitslagenbord. Met het systeem Platteeuw weet je echter snel hoe de vork aan de steel zit. Meegeven, meegeven en nog eens meegeven is het devies. Spelen tot het kaf zich van het koren scheidt.

Kurt en Raf zagen daarom 2016 eerder als een overgangsjaar. Een jaar waarin niets moest. De teugels gerust wat losser konden. Oude duiven waren er niet meer, en de ploeg jaarlingen bestond grotendeels uit duiven met weinig vliegervaring. Daar wou men omzichtig mee omspringen. Voldoende vliegroutine laten opdoen. Toptalenten rustig laten rijpen. En vooral uitkijken om nergens tegen een mogelijke slechte vlucht of rampvlucht aan te lopen, want dan stonden ze te Rumbeke helemaal te voet.

Emmanuelle wint 1e Nat. Chateauroux

Inzicht, vooruit zien, anticiperen en handelen… het zijn enkele niet te versmaden kenmerken van een succesvol zakenman. Skills die Kurt Platteeuw bezit als geen ander. Als denker en doener. Oog hebbend voor elk detail op eigen hok, en zien wat er rondom hem gebeurt.
Zo werd het sportseizoen 2016 aangevat met net geen 200 jaarlingen, waarvan er 140 nog nooit de binnenkant van een korf hadden gezien (geboren in september, de meesten zelfs in december). Het gros gekweekt uit de eigen kweek- en vliegtoppers die in de veiling staken, en enkelen afkomstig van sterk spelende streekgenoten.

Het slechte voorjaar, gekenmerkt door wispelturige weersomstandigheden speelde ook het jeugdige Platteeuw-team parten. Gezien de onervarenheid was enige omzichtigheid geboden bij het opleren. Uitgestelde, geannuleerde en verschoven vluchten verstoorden de invliegperiode op de kortere vluchten van snelheid en kleine halve fond. Tijdens het weekend van 4 juni werden alle snelheids- en halve fondvluchten afgelast. Een week later werd opnieuw weinig goeds voorspeld voor het weekend, waarop de KBDB besloot om de nationale vluchten uit Cahors en Chateauroux te vervroegen, met lossing op vrijdag. Het weerbeeld begon ook ten huize Platteeuw danig op de heupen te werken, en gezien opnieuw uitstel dreigde op de halve fond op zaterdag… besloten Kurt en Raf om hun ganse ploeg (190 stuks) in het vagevuur te storten, en in te korven voor Chateauroux. Voor het gros van het team hun vuurdoop op nationaal vlak. Onder het motto: durven en doen. Het werd een schot in de roos.

Met één van de bijgehaalde duiven, lukten Kurt en Raf de mooiste zege uit hun succesrijke duivencarrière. Emmanuelle, een duifje aangekocht bij de kleine maar beresterke snelheids- en halve fondvirtuoos Rony Calus uit Heist-aan-Zee, won op de memorabele Chateauroux van vrijdag 10 juni (geannuleerde vlucht van 4 juni ter vervanging van Gueret) de 1e Nationaal Chateauroux bij de 29.591 jaarlingen. Ze was hiermee de 2e snelste duif op de grootste nationale vlucht van 2016 met een recorddeelname van 54.717 duiven (oude en jaarse samen), en zorgde voor de grootste triomf in de duivencarrière van Kurt en Raf. Op de topklassieker uit 2016, mooier kan niet! 


Bekijk hier de afstamming van Emmanuelle

In totaal gingen 190 jaarlingen de mand in waarvan er 73 op de nationale uitslag terug te vinden zijn. Gezien de onervarenheid van het team (met 140 laatjes) een uitstekend resultaat, beginnend met:

Chateauroux Nat 29.591 YL: 1-5-21-47-76… (73/190)

Drie van deze duiven, die zich binnen de nationale top-100 klasseren, waren late duiven van 2015 die in hun geboortejaar geen mand hadden gezien. Voor de meeste jaarlingen was het nauwelijks hun derde officiële vlucht waar ze aan deelnamen. Straf! Emmanuelle was één van hen, amper 8 maand oud (geboren in september), en meteen goed voor de nationale overwinning nadat ze liefst 3 minuten verspeelde op het dak bij thuiskomst.

Sea Cove en Sea Biscuit

Na deze overwinning , werden met de toppers Sea Cove en Sea Biscuit, 2 uitzonderlijke crackduiven uit de Emmanuelle-familie van Rony Calus aangekocht. Als wissel op de toekomst. Beide cracks vlogen elk een uitmuntend palmares bijeen en leverden reeds fantastische nakweek .

-Sea Cove BE12-3044649

1. Prov Asduif Snelheid KBDB West-Vl

Een unieke duif met 4 x 1e prijzen op zijn actief, waarvan 3 overwinningen tegen meer dan 1.250 duiven, en 22 prijzen binnen de top-10 , zonder dubbelingen. Zonder twijfel één der beste duiven die ooit  in West-Vlaanderen rondvloog.

-Sea Biscuit BE12-3044650

1. Prov Chateaudun 3.601 d.

Hij won 5  x 1e prijzen, waaronder een provinciale overwinning. Bovendien is hij reeds vader van Varenne, die in 2016 niet minder dan 2 x 1e Provinciaal won .

De combinatie van deze topduiven met de oude bloedlijnen staat in voor de toekomst van de kolonie Platteeuw. De ploeg jaarlingen werd in 2016 goed gerodeerd, en deed de nodige dosis vliegroutine op. Voldoende om in 2017 opnieuw klaar te zijn om de volledige nationale vluchtkalender af te werken, en deel te nemen aan alle vluchten en kampioenschappen. De focus ligt opnieuw op de grote klassiekers van de duivensport. De motivatie staat op zenit, de honger is groot. Stel gerust: Hok Platteeuw is er klaar voor.