Zoeken

Kurt en Raf Platteeuw (Rumbeke, BE) en hun kolonie komen van een andere planeet

Kurt en Raf Platteeuw zitten met uitzonderlijk veel talent op hun hok. Veel tijd en hard werk zijn de sleutels tot hun grote succes. En wie dacht dat het niet meer beter kon dan het voorbije seizoen zat behoorlijk fout.

Met Kurt en Raf Platteeuw moeten we geen kennis meer maken. Ze behoren tot de absolute top in België. We mogen zelfs zeggen dat zij helemaal bovenaan op de troon zitten. Het duivenseizoen bereikt stillaan zijn piekmoment en de famillie Platteeuw toont meer dan ooit dat ze er klaar voor is. De samenwerking tussen vader en zoon is nog steeds uitstekend. Volgens Kurt zijn twee visies altijd meer waard dan één goede duivenmelker die met oogkleppen op loopt en alleen maar naar zichzelf luistert. Ze zijn dan ook enorm trots en tevreden dat ze het al zo ver geschopt hebben in de duivensport. Gezien hun resultaten kunnen we gerust zeggen dat deze twee kleppers momenteel de beste van ons land zijn. 

Met drie rasechte klasseduiven genaamd Adele, Angelina en Red Angelina steken vader en zoon er met kop en schouders bovenuit. Kurt beschouwt Adele als de koningin van zijn kolonie. Het is nu het vierde jaar op rij dat ze in topvorm verkeert en dat is ongezien in de geschiedenis van de Belgische duivensport. Als ze zo blijft voortdoen, zal ze voor de vierde keer op rij tot de beste drie asduiven behoren. Ze levert ieder jaar opnieuw unieke prestaties en is daarom meer dan terecht de kopvrouw in het peloton. Kurt is van plan om met haar te blijven spelen zolang de resultaten goed blijven. "Zo'n natuurtalent moet je koesteren en proberen er het beste uit te halen", aldus Kurt. Na haar vliegcarrière is hij van plan om uit haar te kweken, maar of daar ook zulke klasbakken zullen uitkomen valt nog af te wachten. Toch gelooft Kurt er vol in: "Goede duivinnen zijn uitermate belangrijk, belangrijker dan goede duivers. Ze zijn immers gemotiveerder en er heerst een gevoel van jaloezie. Ze zullen dus sneller terugkomen naar het hok dan de duivers. Het ligt daarbij ook in de aard van de mannetjes om zo opgefokt in de mand te zitten dat ze vaak al helemaal uitgeput zijn als ze gelost worden. De vrouwtjes houden zich meestal rustig in de mand om dan als een speer te vertrekken richting het hok. Uit topduivinnen komen namelijk altijd heel goede duiven." 

Adele

Enkele hoogtepunten uit haar nationale vliegcarrière:

Poitiers    Nationaal 13.813 oude: 3
Montluçon   Nationaal 14.230 oude: 7
Poitiers    Nationaal 12.379 oude: 22
Châteauroux  Nationaal 15.902 oude: 22
La Souterraine Nationaal 9.548 oude: 94
Bourges    Nationaal 9.639 oude: 105

Ze behoorde 3 jaar na elkaar (als jonge duif, jaarse en tweejaarse) bij de beste 3 asduiven van haar provincie. Deze unieke duif vliegt daarbij uitstekend op zowel de korte als de lange afstanden. Geen wonder dat Adele wordt uitgeroepen als de absolute kopvrouw van de kolonie.

In 2014 presteerde ze al als volgt:

12/04 Clermont  Lokaal    209 oude: 9de
14/06 Poitiers  Lokaal    480 oude: 3de
14/06 Poitiers  Provinciaal 2451 oude: 7de
21/06 Montluçon Lokaal    248 oude: 1ste
21/06 Montluçon Provinciaal 1840 oude: 6de

Bekijk hier de volledige pedigree van Adele.

Red Angelina en Angelina

Naast Adele beschikken Kurt en Raf nog over twee andere exceptionele duiven: Angelina en Red Angelina. Zij zijn het resultaat van de werkmethode van vader en zoon, echte allround spelers. Ze spelen met alle duiven waar dan aan de hand van de resultaten uit geselecteerd wordt. De sleutels tot succes zijn eerst en vooral kweken, dan beschikken over natuurtalenten, discipline, goed trainen en uiteindelijk spelen en selecteren. Red Angelina en Angelina zijn hier het meest perfecte voorbeeld van. Het zijn twee zussen van een vader en moeder waar alleen maar zeer goede duiven uit komen.

Red Angelina

De provinciale kopprijzen van Red Angelina tot dusver zijn:

1ste Provinciaal (5e Nationaal) Châteauroux (1800 m/min)
1ste Provinciaal (2e Nationaal) Poitiers  (1100 m/min)

Bekijk hier de volledige pedigree van Red Angelina.

Angelina

Angelina vloog in haar vliegcarrière al volgende nationale topprestaties bijeen:

Poitiers Nationaal 13135: 11de
Poitiers Nationaal 12379: 24ste
Montluçon Nationaal 14230: 34ste

Bekijk hier de volledige pedigree van Angelina.

Seizoen om in te kaderen

Bovenstaande drie duivinnen zijn een zeer mooi voorbeeld van de enorme klasse en kwaliteit die op het hok van de familie Platteeuw aanwezig is. Uitgedrukt in cijfers ziet hun nationale seizoen er als volgt uit:

31/05/2014 Bourges   Nationaal Zone 3de 
07/06/2014 Châteauroux Nationaal   5de
14/06/2014 Poitiers  Nationaal   2de (3 duiven in de top 25 nationaal)
14/06/2014 Cahors   Nationaal   11de
21/06/2014 Pau     Nationaal   4de, 22ste (1ste of 2de internationaal bij duivinnen (uitslag nog niet bekend))
22/06/2014 Montluçon  Nationaal   7de, 11de, 13de (7 duiven in de top 100)

We wensen Kurt en Raf nog veel succes toe!

Reacties

Eén en al bewondering voor uw resultaten van 100 tot 1000 km.
Ik was al onder de indruk na mijn bezoek in april.
De correcte bediening (kiezen voor bons), de hartelijke ontvangst, de openheid over je spelsystheem, de zeer eenvoudige hokken (zelfgemaakt), de kwaliteit van jullie duiven en jullie gedrevenheid maakten een diepe indruk op mij.
Doe er nog maar een schepje bovenop, maar ... laat nog wat over voor een ander.
Sportieve groeten,
Hendrik Mortier
St.-Kruis (Brugge)