Zoeken

Kristel Volkaerts (Putte, BE) bevestigt in 2013 met een zonale zege Tulle

Kristel Volkaerts is jong en een verwoed duivenmelkster. Na provinciale zeges in 2011 en 2012 en een zonale zege in 2013 timmert ze verder aan haar weg richting duiventop. Tijd om eens nader kennis te maken.

Voor wie ze nog niet mocht kennen, Kristel Volkaerts, 24 jaar, mama van de 16 maanden oude Alycia, fulltime aan het werk en sinds haar 12e een fervente duivenmelkster, met al heel wat overwinningen op haar palmares! Het was dus hoog tijd om eens te horen hoe ze dit allemaal doet, wat ze op haar hokken heeft zitten en hoe zij als jonge duivenmelkster de toekomst van de duivensport ziet.


Kristel samen met ‘Barca’, 1e provinciaal Barcelona 2012

Nog maar 24 en toch al 12 jaar met de duiven aan het spelen

Grootvader Jules Volkaerts is altijd een zware fondspeler geweest waar Kristel de microbe van te pakken heeft gekregen. Jules Volkaerts zijn mooiste herinnering aan de duivensport is dat hij in 1982 ontboden is geweest bij wijlen Koning Boudewijn om gehuldigd te worden voor zijn nationale overwinning op Bourges. Dat er dus kwaliteit en overwinningsbloed zit, is duidelijk! Kristel zat dus van kleins af mee op de hokken en was er meteen zo van gebeten dat ze op haar 12e een 7-tal duifjes van opa Volkaerts kreeg om zich mee te amuseren. Gewoon amuseren staat blijkbaar niet in Kristel haar woordenboek want ze wou kweken, spelen,… er volledig voor gaan dus. Ze voelde zich meteen thuis in de duivenlokalen en was er dus ook niet weg te slaan. Dat de duivenmelkers uit de buurt haar wilden motiveren, blijkt uit het feit dat ze van verschillende melkers duifjes heeft gekregen om haar hok verder uit te bouwen. Onder deze onder andere Peter Baeten (Putte), Louis Vanderwielen (Boortmeerbeek), Kurt Van Praet (Rijmenam), Paul Volckaerts (Putte) , Jules Op de Beeck (Keerbergen),... Het kweekhok is aangevuld met duiven van o.a. Gaston Van de Wouwer (lijn Kaasboer) en Jules Lens. Kristel heeft ondertussen het ouderlijk nest verlaten en woont zelf in Westmeerbeek, maar de hokken staan nog steeds in Putte. Zonder de hulp van haar ouders zou het als fulltime werkende mama ook allemaal een beetje veel worden.

1e zonaal Tulle, 1e provinciaal Barcelona, 1e provinciaal Cahors… kopvliegers dus

Als je de overwinningen van de laatste jaren overloopt dan zie je dat er met de regelmaat van de klok mooie resultaten worden neergeschreven. Hieronder een overzicht met enkele van haar belangrijkste overwinningen welke ze jaar na jaar blijkt aan te vullen:

2013 - 1e zonale (Zone B) Tulle (2e provinciaal – 3e nationaal)
2012 - 1e provinciaal Barcelona (19e nationaal – 42e internationaal)
2011 - 1e provinciaal Cahors – 2e provinciaal Brive 2010 - 3e provinciaal Orange – 3e provinciaal Souillac
2009 - 2e provinciaal Brive

Met daarnaast nog verschillende eervolle vermeldingen en gewonnen kampioenschappen, niet alleen bij jeugd maar ook in de Houtvense Fondclub, één van de sterkste lokalen van de provincie, waar ze ondertussen een geduchte tegenstander is geworden van kleppers zoals: Gaston Van de Wouwer, Wim De Troy, Johan De Belser, J&J Engels,… Kristel heeft ongeveer 280 duiven zitten waarvan een 80-tal vliegduiven, ze speelt enkel met duivers, en een 10-tal kweekkoppels. Daar ze in Putte op de zware fond spelen krijgen de jonge duiven veel kansen en worden gedurende de eerste 2 jaar goed opgeleerd tot Bourges. Dat de vele kansen lonen blijkt uit de provinciale overwinning op Barcelona. Deze duiver had zich als jonge of jaarling niet laten zien en ondertussen is ‘Barca’ al 3x van Barcelona naar huis gekomen met een provinciale overwinning op zijn palmares. De duif zat 2 uur los in het lokaal en 1 uur provinciaal. Kristel krijgt veel hulp van haar ouders om de duiven te verzorgen en zo komt het ook dat de overwinning op Barcelona mee toe te schrijven is aan haar mama die van Barcelona een beetje haar vlucht heeft gemaakt. ‘Barca’ is een duif van 2009 die Kristel heeft gekregen van Peter Baeten. Klik hier voor de pedigree van ‘Barca’. En ook volgend jaar mag hij mee naar Barcelona, waarschijnlijk voor de laatste keer, als hij terugkomt mag hij definitief op de kweek. Haar eerste provinciale overwinning op Cahors heeft ze gehaald met ‘Julius’, een duiver van 2008 en zoon van ‘de Poepenbijter’ gekoppeld aan haar beste kweekduivin. Ook de duiver die dit jaar de zonale overwinning heeft gehaald komt uit Kristel haar beste kweekduivin en uit ‘de Kleine’ (Asduif 2009 – lokaal Houtvenne ). Die kweekduivin van 2000 is trouwens afkomstig van grootvader Volkaerts, één van de eerste duivinnen die Kristel gekregen heeft om mee te kweken. Ze werd verkocht aan Duitsers en ook daar vliegen de nakomelingen echt top. Ze heeft echter voldoende afstamming van dit duivinnetje zitten om de lijn te garanderen.

De ploeg van ‘2009’

Een apart verhaal vind ik toch haar 7-koppige vliegploeg van 2009. Kristel heeft 7 duivers van 2009 op één vlieghok zitten en ze blijken een ‘team’ te vormen. Als ze deze duiven gaat inkorven weet ze nooit welke ze als eerste getekende moet afgeven daar ze allemaal samenkomen. Is er eentje gevallen kan je er prat op gaan dat de rest binnen het uur volgt. Hierdoor haalt ze met deze vliegploeg dan ook kettinguitslagen zoals bv. dit jaar nog op Limoges waar ze alle 7 prijs vliegen zowel in het lokaal als provinciaal. Ze heeft ook al enkele malen geprobeerd om er een 8ste duif bij te zetten maar het wil zo dat deze duiven of ziek worden, of achterblijven. Worden nieuwelingen niet aanvaard in deze hechte ploeg? Je kan zeggen dat zulk een ploeg zijn voor- en nadelen heeft. Ze komen allemaal goed maar er zit tot op heden niet één echt toppertje op, het is dus een team subtoppers. Heel goede prijsvliegers waarvan je weet dat ze komen.


Een deel van het ‘team van 2009’ zijn zopas gekoppeld.

Verzorging

Als ik vraag naar de verzorging wordt er mij niets speciaals of nieuws gemeld. Voor de kweek wordt er wat bijgelicht, in de zomer wordt er verduisterd. Als het kweek is, krijgen de duiven ‘kweek’ gevoederd, als het rui is worden er ‘rui’ gevoederd,… Elke maandag een badje, wat appelazijn of look in de drinkpotten,… Een brouwsel dat blijkbaar wel bekend is bij een aantal melkers maar welke ik toch even wil meegeven is het geven van waterkefir. Dit is een mengsel dat mama Volkaerts klaarmaakt. Hierin zitten volgende ingrediënten: waterkefir, vijgen, rietsuiker en citroen en is blijkbaar goed tegen van alles, zowel voor mens en dier (best wel lekker!). Ten huize Volkaerts zweren ze wel bij ‘heel veel tijd doorbrengen met de duiven’. Zowel mama als papa Volkaerts bevinden zich meerdere malen per dag op de hokken met als gevolg dat de duiven zeer tam zijn en er regelmatig eens eentje op hun hoofd komt zitten of komen ‘helpen’ als ze met de groenten bezig zijn (de familie Volkaerts verbouwt asperges, courgettes, prei…).

Aparte verhalen op de hokken…

Elke melker kan wel enkele aparte verhalen vertellen van wat ze voorgehad hebben met hun duiven. Bij Kristel is dat niet anders maar er is er toch eentje die ik jullie niet wil onthouden. Op het kweekhok heeft ze een kweker zitten die ‘Vergif’ noemt (of de 605). In 2011 had Kristel een duiver van Gaston van de Wouwer tegen haar beste kweekduivin gezet. Het koppel bleek een vechterskoppel, ze hadden al één eitje uitgevochten en het andere lag koud… Om het koude eitje toch nog een kans te geven (ja, zelfs eitjes krijgen veel kansen bij Kristel) heeft ze dit verlegd, en is wonder boven wonder uit gekomen. Het koppel waar het ei was ondergelegd aanvaardde dit bastaardje niet en het werd niet gevoederd. Wonder 2 was in de maak want dit duifje overleefde toch en groeide uit tot een mooi, sterk duivertje. Hij werd opgeleerd en een paar maal mee op de vitessevluchten gegeven maar gezien de mooie afstamming van deze duif vrij snel op de kweek gezet. Hij brengt prachtige jongen verder die tot nu toe mooie resultaten hebben neergezet zowel ten huize Volkaerts als bij bevriende melkers die nakomelingen hebben zitten. Onder hen Jules Op de Beeck die deze duifjes op de vitesse speelt en dit jaar 15 van de 17 1ste prijzen heeft gehaald op Quievrain en Noyon.


Het hok waar de jongen gehuisvest worden.

Toekomst

Als we het hebben over de toekomst bekent Kristel dat de duivensport heel veel van haar eist. Ze heeft enkele activiteiten binnen de duivensport dan ook op een lager pitje gezet, zoals bv. haar inbreng in de jeugdafdeling van de provincie Antwerpen waar de organisatie en bijhorende vergaderingen er net te veel aan waren. Ze helpt ook nog inkorven in het lokaal in Houtvenne, wat ze absoluut wil blijven doen, naar eigen zeggen omdat ze zich daar zo goed amuseert tussen al die mannen! Er verandert momenteel ook veel in de duivensport wat het voor haar ook niet makkelijker maakt. Kristel woont net op de grens Antwerpen – Vlaams-Brabant wat de keuze van het lokaal moeilijk maakt. Tot Bourges mag Kristel niet inkorven in Houtvenne en ze gaat hiervoor dus naar een kleiner lokaal in de buurt. Het zou voor haar makkelijker zijn mocht ze voor alle vluchten inkorven in hetzelfde lokaal. Maar als ze bv. dan naar het lokaal van Herent wil, wat voor haar ongeveer even ver is als Houtvenne, mag ze dat niet daar zij net nog in de provincie Antwerpen woont en Herent in de provincie Vlaams-Brabant. Een ander lokaal in de buurt heeft dan weer haar deuren moeten sluiten, zoals je zo veel hoort de laatste jaren. Het is dus ook voor de jeugd een beetje zoeken en afwachten wat de toekomst brengt. Bij de familie Volkaerts is te horen dat ze vrezen dat de kleine duivenmelker er met de jaren uit zal gaan en enkel de toppers over zullen blijven. Hopelijk moet ik ze geen gelijk geven, daar er nog steeds veel minder toppers zijn dan ‘kleine’ duivenmelkers. Als ik aan Kristel vraag of het misschien geen optie is om wat minder duiven te houden of wat minder vluchten te spelen, wil ze hier echter niet van horen! Ze zal ondanks alles er voor blijven gaan, blijven selecteren en uitproberen, het wereldje is haar eigen geworden en zit in haar bloed. Gelukkig maar, de duivenwereld heeft jonge, gemotiveerde mensen zoals haar nodig om te blijven bestaan!


Het vlieghok aan het ouderlijk huis in Putte.

In Houtvenne weten ze het al, er moet rekening gehouden worden met Kristel.  Als ze gestaag blijft groeien zal dit niet anders zijn voor de rest van het land.  Het is de jonge garde meer dan gegund!

Reacties

mooie prijzen zijn er in putte al gevallen, dat beloofd voor de komende jaren.

Van harte proficiat Kristel !!!!! Knappe resultaten en nog eens promotie voor de duivensport ook !!!!

Guy

Hallo Kristel ,een dikke proficiat met je zege.
Hopelijk in 2014 weer een succes.
Ik heb ook een paar goede duiven van jou zitten,mag gerust geweten zijn.
Een jaarling vliegd de 6e prov Gien van 4050 p.
Een goede reclame voor de duivensport,dat er nog jonge mensen zijn die
onze mooie hobby uitvoeren.

gr Marcel V.

Beste Kristel, wat een pracht performance Smile

Hartverwarmend dat er toch nog jonge melkers zijn,bovendien een jonge dame die het nog fantastisch doet ook.Hartelijke gelukwensen.

jonge dame zo zou het navolging moeten hebbenzo help mende diuve sport vooriut en niet met beloften die men toch niet inlost of heb ik mis ???