Zoeken

Jos Thoné (As, BE): “Inbreng van ‘Avril’ zorgde voor explosie van winnaars van 100 tot 700 kilometer”

Zoals bekend overleed de wereldberoemde snelheidsduif ‘Avril’ (BE03-5071209) van Jos Thoné uit As in november 2019. Haar ‘In Memoriam’ is een bloemlezing van onwaarschijnlijke prestaties op de snelheid en in de kweek.

‘Avril’ zorgde zelf voor een schare van kampioenen van 100 tot 700 kilometer, terwijl broers van haar op diverse hokken uitgroeiden tot echte basiskwekers.


Jos Thoné en zoon Xavier: "Avril was zeker een van de snelste duiven die er ooit gevlogen heeft."

“‘Avril’ was een heel bijzondere duif, het moet zijn dat ze tijdens haar carrière als snelheidsduif telkens dadelijk uit de mand vertrok. ‘Avril’ was een fenomeen, onklopbaar op de vitesse. Het was een witte duif en in die hoedanigheid viel ze meteen op tijdens haar vlucht,” steekt Jos Thoné trots van wal. Zijn bewondering voor ‘Avril’ is in de eerste plaats gebaseerd op haar prestaties op de snelheid: “Ze was ongetwijfeld 1 van de snelste duiven die er ooit gevlogen heeft. Ze werd in 2007 1e Olympiadeduif Snelheid en won o.a. 3 x titel van 1e Asduif LCB (2005-2006-2007). Bovendien werd ze 2e Provinciale Asduif Snelheid in 2005 en 2e Wereldkampioen Snelheid in datzelfde jaar.”


Jos Thoné met ‘Avril’: "De basisduif voor de snelheid op mijn hokken"

Jos Thoné deelt het respect voor deze legendarische duif met veel liefhebbers over heel de wereld. Het overlijden van ‘Avril’ in China laat deze prof niet onberoerd. "‘Avril’ was een fantastische duif, zowel op de vluchten als in de kweek. Op de snelheid was ze haast niet te kloppen. In zes jaar tijd won ze maar liefst 69 prijzen, waaronder niet minder dan 20 zuivere eerste prijzen. Zonder dubbelingen. Een topduif in de echte zin van het woord."

Profmelker en allroundkampioen Jos Thoné - 4 x Wereldkampioen, 6 x Gouden Duif, Olympiadeduiven - is in alle disciplines van de duivensport thuis. Hij speelt alle vluchten - snelheid, halve fond, fond, zware fond – met streng uitgeselecteerde duiven. Ze zijn stuk voor stuk in staat om een wedstrijd te winnen. De basis van zijn successen ligt bij uitstekende duiven en ongemeen groot vakmanschap. “Ik ben er al mijn hele duivenleven mee bezig: hoe maak je fondduiven sneller en hoe zorg je ervoor dat snelheidsduiven harder worden? Als de nazaten niet de verhoopte resultaten behalen, grijp ik in. Met andere woorden: als de gekweekte fondduiven toch niet snel genoeg zijn, of de snelheidsduiven niet hard genoeg, begint mijn selectie- en denkwerk. Toegegeven, ik ben er ook dikwijls ’s nachts mee bezig. Prakkezeren, logisch nadenken,..  Ik weet het, dat kost tijd en energie, veel tijd en energie. Bevriende melkers noemen het vakmanschap. Ik ben er best trots op.“

Dat de successen blijven komen, blijkt overduidelijk uit de resultaten van het seizoen 2019 met 135 eerste prijzen, 3 provinciale zeges (Perpignan, Libourne en Aurillac), 2. Nationaal Chateauroux II en 6 nationale zones (1. Argenton I oude duiven, 1. en 2. Argenton I jaarse, 1. Nationaal c. Souillac jaarse, , 2. Nationaal c. Souillac, 1. Nationaal c. Bourges II, jaarse). Voor die laatste zege zorgde ‘Tiko’, een directe zoon van ‘Koen’ met 'Tilly' (ook 1. Nat. Tulle, snelste van 13.426 duiven). De moeder van ‘Tilly’ is superduivin 500/09 en dochter van ‘‘Avril’’. Waarmee we weer naadloos bij de kern van deze reportage belanden: ‘‘Avril’’. ‘‘Avril’’ groeide immers uit tot een super kweekmoeder die meerdere kinderen, klein- en achterkleinkinderen heeft voortgebracht die echte kampioenen zijn.
In 2019 maakt trouwens Sua, een nakomeling van ‘Avril’ het mooie weer op de snelheid in As. Sua heeft 23 eerste prijzen op haar palmares staan en zit nu op het kweekhok van Jos Thoné.

Klik hier voor de pedigree van ‘Avril’.

Eerbetoon

“Niet alleen ikzelf, maar ook mijn medewerkers en in het bijzonder mijn zoon Xavier, beseffen maar al te goed dat een duif als ‘Avril’ een uitzonderlijk eerbetoon verdient. ‘Snelheidsduiven zijn intelligenter dan fondduiven, die het meer van power moeten hebben’ zo herhaalde grootmeester Jan Grondelaers vaak. Hij doelde daarmee op de alertheid en de slimheid van de echte snelheidsduiven, waar hij in heel de wereld naar op zoek ging. Niet treuzelen, zo snel mogelijk uit de mand richting hok vertrekken. Ik heb zijn lessen onthouden en stelde door de jaren heen vast dat ‘Avril’ perfect die kenmerken had.”

In het geval van ‘Avril’ valt er nog veel meer positiefs te vertellen. Jos Thoné: “Van al de kinderen uit het ouderpaar was ze veruit de snelste. Top natuurlijk. Maar ‘Frost’, een broer van ‘Avril’ groeide uit tot een fenomenale kweker, o.m. vader van ‘Sachi’ (BE12-5030350) die de 1e Nationaal La Souterraine van 19.155 duiven won. Ook ‘Sachi’ groeide na haar knalprestatie op de zware halve fond uit tot een topkweekster van formaat. Uit het ouderpaar van ‘Avril’ kweekten we hier nog twee broers die de basiskwekers werden bij Marc Vanonckelen en bij Reynders-Tack. Uitstekend bloed liegt niet.”

Toppers

Uit het nageslacht van ‘Avril’ komen allerbeste duiven, maar ook andere topkwekers zorgen voor prima duiven. ‘Jutta’, ‘Kajo’ en hoger genoemde ‘Sachi’ om er maar enkele op te sommen. Met enkele toppers uit hun nageslacht ronden we deze reportage af.


Bewonder hier de pedigree van 'Sachi', 1e National La Souterraine (19.155 duiven, snelste van 23.848 duiven)


Bekijk hier de pedigree van 'Billy' (1e Nat. C Gueret)' 


Klik hier voor de pedigree van 'Candira' (8 x 1e prijs).


Klik hier voor de pedigree van 'Oliver'( 5e Nat. Argenton 13.720 duiven).


Bekijk hier de pedigree van 'Rhea' (3e Nat. Chateauroux 6.387 duiven).


Bekijk hier de pedigree van 'Sacha' (7 x 1e prijs snelheid).


Bekijk hier de pedigree van 'Tiko'.