Zoeken

Jos Pepping (Egmond aan den Hoef, NL) wint 1e internationaal Agen jaarlingen

Als kroon op zijn successen van de afgelopen jaren sloeg Jos Pepping afgelopen weekend zijn slag op Agen. Met zijn doffer Daan presteerde hij het om op een afstand van 987 km de eerste internationaal jaarlingen Agen in de wacht te slepen. Naast een grandioze 1e internationaal bij de jaarlingen regende het vanaf 23u duiven in Egmond!

In april dit jaar gaven we in onze reportage over Jos al aan dat een internationale doorbraak slechts een kwestie van tijd zou zijn voor deze ZLU-topper. Met deze prestatie van formaat maakt hij die verwachting helemaal waar.

De duiven konden, na twee dagen uitstel, zondag om 8u40 worden gelost te Agen. Op de kortste afstanden in België en Nederland werden snelheden behaald rond de 1.150 mpm. Het rekenen kon daarmee beginnen. Duidelijk werd dat er voor 22:15 uur een duif moest worden geklokt om tot de snelste te behoren op dat moment. Vlak voordat het zover was kwam Daan aangesneld om op 22:12:17 uur te kunnen worden geklokt als snelste van het internationale konvooi van 4.381 jaarlingen. De gemiddelde snelheid bedroeg 1.216 mpm. Een superprestatie voor een jaarling op zo’n afstand! Klik hier voor de stamboom van Daan NL12-1485259.

Ruim een half uur daarna kwam zijn eerste oude duif, die als 12e nationaal bij de oude staat vermeld. En daarna even over 23u begon het feest op de hokken van Pepping. Er arriveerden in korte tijd maar liefst 7 duiven. Om de duiven in het donker binnen te kunnen laten, zette Jos de lichten van zijn auto aan. Ook de ladder kwam er aan te pas om rond 1 uur nog een duif van de schuur af te halen.

Er werden 22 oude duiven en 38 jaarlingen ingekorfd en om 1:14 uur ’s nachts had hij er al 10 thuis. Om aan te geven welke buitengewone prestaties hier geleverd is: in heel Noord-Holland waren er die avond 17 door, waarvan er 10 van Jos Pepping waren. De rappe aankomsten leverde de volgende voorlopige resultaten nationaal op:

Agen - Bordeaux  jaarlingen nationaal 987 km: 1, 2, 28, 73, 155, 156, 239 en 243 etc.
Agen - Bordeaux  oude       nationaal 987 km: 12, 51, 52, 53, 54, 55, 56, 57 en 232 etc.

Hij dacht vorig jaar bij het lezen van het rijtje van Batenburg-Van de Merwe: Zo’n serie zou ik ook wel willen. Jos pakt dan weliswaar geen 6 duiven bij de eerste 19 nationaal, maar het is toch ook een uitslag waarmee we Jos rustig kunnen betitelen als meester van de grote fond.

Systeem

De vliegduiven krijgen tijdens het vliegseizoen open hok. ’s Avond rond de klok van 20 uur gaan alle vliegduiven dan naar buiten voor een verplichte training van 1 uur.

De voorbereiding van Daan is opvallend. Als jonge duif is deze, net als de anderen, nooit de mand in gegaan voor een vlucht. Dit jaar ging hij vanaf de eerste oefenvlucht de mand in en werkt zo het programma af. Daarna werd hij nog een keer ingekorfd te Hank voor een vlucht van Angerville op 500 km. Verder kreeg hij nog een pittige dagfondvlucht vanuit Orléans te verwerken. Tussen deze vluchten door werd hij elke week meegegeven voor een vlucht van 100 km. Dit kan met het 'karretje' van de Pyreneeënclub, een enthousiaste groep duivenliefhebbers uit de buurt. 

Daan ging op eitjes van drie dagen de mand in. Bij Jos komen doffers op eieren het best naar huis.

Op Pau van 14 juni dit jaar maakt Jos ook al een schitterende serie:

Pau   1098 km   nationaal  7, 14, 51, 276, etc. (12/15)

Met deze Agen erbij is Jos geweldig van start gegaan op de prominente ZLU-vluchten. Op Barcelona heeft hij er 7 ingekorfd. Met zo’n vorm op het hok bij zo’n topper kijken we graag uit naar het volgende succes van Jos.

Reacties

Jos,

Nog van harte gefeliciteerd met deze mooie overwinning, en vooral ook de geweldige serie !

Super ! geniet ervan.

Groeten Arjan

Het is wat Arjan al zegt: GENIET ervan..!

Maar er is slecht 1 klein groot dingetje, wat ik ook bij Arjan me al een hele tijd oprecht afvroeg, nadat ik op youtube een nachtelijke aankomst gefilmd had zien worden. Ik zou het gewoon verschrikkelijk vinden voor mijn omgeving om diep in de nacht mijn favoriete duif binnen te moeten halen met een ladder + autolichten aan.

Nee, het is absoluut geen kinnesinne of afgunst of iets dergelijks, want ik kan me wel oprecht het genot voorstellen van de aankomst zo middenin de nacht. Te minste als het redelijk licht is door de maan. Maar ik zou me mooi klote voelen om voor zot te worden uitgemaakt, want je moet over daken enzo klimmen om bij je duif te kunnen komen. Dit doet mijn inzien volledig afbreuk aan de waardigheid van je duiven...snap je?

Of ben ik de enige melker met grote fond bloed in zijn aderen die dit verschrikkelijk vind..

Nogmaals, dit doet niks af aan de immense bewondering die ik heb voor melkers als Arjan of een Jos.

Rob

Rob,

In noord nederland en ook bij Jos in Noord-Holland zijn dat "normale" aankomsten op dit soort lossing tijdstippen.

Het zal mij benieuwen hoe lang de ZLU aan zijn huidige NT tijden en regeling gaat vasthouden.

Denk dat we in 2015 ook de NF-4 methode m.b.t. de aankomsten in NT tijd op de ZLU vluchten gaan zien.

Maar, we gaan het zeer relax afwachten.

Arjan,

Ik zal me is beter gaan verdiepen in de NF-4 methode, want ik heb te weinig kennis op dit punt om werkelijk te kunnen beoordelen wat er nu beter is voor de Overnachting en ZLU/marathon vluchten. Ik lees bij Sjaak (Buwalda) ook een hoop terechte onder- en boven(op)liggende frustraties. Maar ik denk als neutrale melker, dat de oplossing niet in een rekensysteem gevonden kan worden. Dé alles verbeterende oplossing is er m.i. niet; het is een andere manier van inrichten van de vluchten waar naar gezocht moet gaan worden. Ofwel, de extreem lange/noorden en korte afstanden/zuiden moeten elk hun eigen weg durven gaan, vermoed ik.

De overnachting en marathon vluchten moeten hun eigen aantrekkingskracht zien te ontwikkelen per sector en/of afdeling. Het nationale sausje of ZLU lintje moet je dan maar vergeten. Zo lijkt mij, want in een mathematische oplossing, geloof ik niet.