Zoeken

Jelle Jellema (Nijverdal, NL) wint 1e-3e Int. Barcelona 2014 tegen 20.669 d.

Een gedroomde winnaar van de Koninginnevlucht Barcelona; dat is Jelle Jellema zonder enige twijfel. De man wiens erelijst tot aan de hemel rijkt en wiens stam duiven tot ver over de grenzen zegeviert, pakt de ontbrekende parel aan de kroon met de 1e en 3e Internationaal Barcelona 2014.


De trotse internationale overwinnaars (foto: ZLU)

Als onbetwiste grootmeester van de Nederlandse marathonsport, blijft Jelle Jellema zijn altijd relativerende zelf. “Op de Internationale vluchten zijn we in Noordoost Nederland op verre afstand vaak vrijwel kansloos; we moeten geduld hebben en wachten op die spaarzame mogelijkheden die we wel krijgen; deze editie van Barcelona werd zo’n kans. Met duiven in de strijd die al bewezen hadden door te willen vliegen in de nacht en vroege ochtend, had ik hoop op een goede afloop. Het winnen van de 1e en 3e Internationaal komt daarbij niet direct bij je op, maar het is natuurlijk een fantastisch moment!”


Kop van de winnaar (foto: ZLU)

Zelfs als je veel wint, wordt winnen niet gewoon, verzekert Jelle. Hij vermoedde vroege aankomsten en nam om 4.45 uur zijn positie op de wachtpost in. De slaap nog uit de ogen wrijvend deed NL11-1292679 ‘Kleine Jade’ de vermoeidheid inwisselen voor adrenaline door zich om 5.14 uur gewillig te laten constateren, om vervolgens haar 15 dagen oude eitjes en grote jong van het vorige nest op te zoeken … Bijna een week na haar inkorving en ruim 1258 vliegkilometers verder weet de kras-duivin zich verworden van zorgzame moeder tot heroïsche overwinnaar van Internationaal Barcelona.

Als lid van de 12-koppige Barcelona-brigade werd ‘Kleine Jade’ wekelijks gespeeld en werd haar eerste test van 2014 de overnachtvlucht met middaglossing Brive van 31 mei; een goede gelegenheid om klasse te tonen en de 38e NPO te winnen. Nadien mocht ze weer op eitjes en krachten komen, kreeg de week voor Barcelona nog Quievrain als generale repetitie om daarna richting de Catalaanse hoofdstad te worden gezonden. ‘Kleine Jade’, die in 2013 verdienstelijke klasseringen op NPO Orange en Nat. Perpignan behaalde, beschikt over sublieme genetische eigenschappen als kind van ‘Dirke’ (5x top 100 Nationaal) en ‘Jade’, een fantastische dochter van stamvader ‘Zwart Goud’.

Jelle’s tweede duif werd de ervaren duivin NL99-1783772, vorig jaar al op Perpignan geklokt om 4.45 uur en mede om die reden door Jelle als 1e getekende ingemand. Om 5.38 uur arriveerde zij te Nijverdal om nipt verslagen te worden voor het zilver, maar nog altijd een zeer verdienstelijke 3e prijs Int. Barcelona op te eisen. Een duivin van wederom de oude Jellema stam, met bloedlijnen van ‘Orion’ en ‘Klein Kweekstertje’ als kwaliteitrijke voedingsbodem. Om 11.10 uur hadden 8 van de 12 Jellema duiven het thuishonk bereikt wat de euforie alleen maar mocht versterken. Duiven van 3 jaren of ouder maken bij de kampioenenmaker kans op Barcelona gekorfd te worden; in het voortraject worden ze als jonge duif bij voorkeur tot 500 km gespeeld en als jaarling op 2 of 3 marathonvluchten. Op zij die dat veeleisend vinden, reageert Jelle stellig: “de goeden kunnen dat aan, dat is hier altijd zo geweest.”

Kenners die onderscheid maken tussen duiven voor de middag- en ochtendlossing, worden door Jelle Jellema nadrukkelijk geloochenstraft. “Ik korf mijn duiven variërend in op middag en –ochtenlossing, met precies dezelfde duiven en dus bloedlijnen heb ik op beide disciplines succes.” In 2008 vestigde Jelle zich in Nijverdal – anno 2014 heeft hij zijn 60 vliegkoppels tellende kolonie volledig op de rit. Waar Jelle korft, komt hij meestrijden om de ereplaatsen. En de missie voor 2014 is met het behalen van deze ongekend triomf op Barcelona nog zeker niet ten einde. Zeer binnenkort komt ‘Romée’ namelijk weer in het strijdperk, Nederlands beste marathon duif van dit tijdperk met al 5 (!) Teletekst vermelding die opgaat voor een legendarische zesde kopprijs. Wellicht onmogelijk gehouden door velen, maar op het punt bewaarheid te worden door één der grootsten van de moderne duivensport.

Reacties

Beste Janneke & Jelle

Nogmaals van harte gefeliciteerd met jullie ultieme droom !!, namelijk het winnen van de 1e internationaal Barcelona.
Wil jullie ook bedanken voor deze dag, heel bijzonder om mee te maken.

Hartelijke groet,

Jan Morsink

Proficiat Jan en Jelle met deze geweldige prestatie !!

groeten Gerry Conaert

Proficiat met deze prachtige overwinning.
Voor de reporter: Barcelona is de hoofdstad van Catalonie en niet van het Baskenland

ik dacht ook al... is Barcelona van kust veranderd richting San Sebastian?

Ik zeg: diepe Buiging !

Een droom komt uit!!!

Toke, je hebt natuurlijk volkomen gelijk ... het moet een 'slip of the mind' zijn - zal het z.s.m. laten herstellen Wink
Hoop dat het niet veel afdoet aan de geweldige prestatie van Jelle.

Een uitslag om van weg te dromen, van harte proficiat

Gefeliciteerd,Jelle heeft vast een goede hokverzorger.

Jelle en Janneke van harte gefeliciteerd met deze internationale overwinning op de vlucht der vluchten Barcelona.

Een droom werd werkelijkheid

Fantastische prestatie.

Albert,

Ik denk dat de 2e duif van Jelle van 09 is en niet van 99.

Dag familie Jellema,
SUPER-DE-LUXE, alle hoeden die ik heb neem ik af voor U want dit is een prestatie die haar weerga niet kent zolang Barcelona bestaat. Nogmaals fenomenaal en mijn allergrootste PROFICIAT gaat dan ook naar U toe. Wat een duiven....!!! Wat een Perfecte Liefhebber..!! Wat is Duivensport toch maai ...!!
Colla Alberts

Familie Jellema, het moet natuurlijk zijn: "Wat is Duivensport toch mooi"...!!
Heerlijk om zulk een uitslag te mogen beleven... GEWELDIG,

Colla

kwaliteit komt altijd naar voor , vroeg of laat maar ze komt .Super resultaat met super duiven en super begeleider ,dikke proficiat Luc Saerens

Jelle van Harte Gefeliciteerd met deze grandioze overwinning.
Grote Klasse.

Jan Kwintenberg.

Super !!!!!!

Hartelijk gefeliciteerd met deze unieke prestatie,geniet van deze mooie periode die u nu
gaat beleven!!! Ik maakte verleden hetzelfde mee.

Luc Wiels

Great flying, a brilliant achievement.

Jelle en Janneke, van harte gefeliciteerd met deze geweldige overwinning en zelfs 1 en 3 nat. en Intern. wat een droom is werkelijkheid geworden.
Tijdens het forum in Beerta waar je aanwezig was hadden we er nog over zou het mogelijk zijn op zo,n grote afstand een 1e Nat. te vliegen , maar je heb laten zien dat het mogelijk is geniet ervan.

Schitterende prestatie Jelle ! Proficiat !

Jelle van harte met deze geweldige prestatie !!! Grote Klasse op zo'n afstand. Je behoort nu tot het illustere rijtje met grote namen op BARCELONA. Groeten Henri

Jelle Beautiful result! Congratulations!

Jelle Beautiful result! Congratulations!

Jelle a brilliant achievement! Congratulations!

Belle Performance !!!
Félicitations.
Salutations .
Didier WAILLY

bravo

keep it up,you are the best.

great .

top pigeons and top fanci

Formidabel !