Zoeken

Jan Hooymans (Kerkdriel, NL) gaat met nazaten van Birdy voor het hoogste podium van de oneloftraces wereldwijd

Jan Hooymans wist twee jaar geleden uit de totale verkoop van Mark Kitchenbrand beslag te leggen op het OLR fenomeen Birdy. Die duivin wordt nog altijd gezien als de beste OLR asduif aller tijden. Met haar nageslacht wil Jan Hooymans wereldwijd hoge toppen scheren.


Jan Hooymans heeft alweer een bijzondere partner in gedachte voor Birdy. De beurt is aan New Harry.

Birdy, best One Loft Race ace pigeon of all time


DV06503-07-900 Birdy, beste OLR asduif ever

Om het geheugen nog even op te frissen gaan we terug naar het jaar 2007. Door de Duitse combinatie bestaande uit Burkard Südhoff & Willi van Beers werd met de blauwe duivin DV06503-07-900 deelgenomen aan de South African Million Dollar Pigeon Race. Die duivin, zij kreeg de naam Birdy toegedicht, zou in de editie 2007/2008 opzien baren met een niet eerder vertoonde prestatiecurve. In de 24 gepubliceerde uitslagen was Birdy maar liefst tien keer in de top 32 te bewonderen. Direct vanaf de eerste trainingsvlucht werd een ongelooflijke reeks ingezet (26e plaats tegen 3821 duiven) die zou eindigen met een bijzonder fraaie 10e stek in de finale tegen 2866 duiven. Op die laatste race over 552 km liepen de temperaturen op tot 35 graden. De prestaties van Birdy resulteerden uiteindelijk in de volgende titels;

SAMDPR 2008 Knock-Out Competition Champion
Grand Average Ace Pigeon
Hot Spot Average Ace Pigeon

Birdy werd na de finale ingelijfd door Mark Kitchenbrand.

Birdy's Race Results


Het complete overzicht van alle behaalde resultaten van Birdy in de SAMDPR.

Birdy Family

De prestaties van Birdy berusten zeker niet op toeval. Haar grootvader (langs vaderskant) excelleerde  in 1998 door als 20e nationale asduif van Duitsland te eindigen. Met een dochter van het befaamde koppel Carl Lewis (3e nationale asduif Duitsland 1992) x Naomi (Kleindochter Carl Lewis) van Hardy Krüger gaf hij de DV06503-02-1687 Asvogel 1687, die zelf gekroond werd tot 1e provinciaal asduif en vader werd van Birdy. De moeder van Birdy werd bij Louis van Loon aangekocht door Willi van Beers.

In goede handen

Dat de Birdy Family  bij Team Kitchenbrand in goede handen was bleek al snel. De eerste zes kinderen van Birdy kweekten op hun beurt allen meerdere eerste prijswinnaars inclusief een auto winnaar van een one loft race. Ook broers en zussen van Birdy bleken over een enorme kweekwaarde te beschikken. Zomaar enkele voorbeelden; De 863 (zus van Birdy) werd moeder van Playboy, 1e nationaal Poitiers 2011 (9325 d.). De 200 (zus van Birdy) werd moeder van Mark, beste duif op de nationale vluchten in 2011 met 32e nationaal Bourges (13673 d.) en 35e Nationaal Poitiers (9325 d.).

Birdy meets Harry


Birdy werd o.a. gekoppeld aan Harry, zijn zoon Beauty Harry en diens zoon New Harry

Toen in 2015 bekend werd dat de kolonie van Mark Kitchenbrand onder de hamer kwam stond voor Jan Hooymans vast dat Birdy de sleutel naar felbegeerde successen op One Loft Races zou kunnen zijn. Niet eerder had een duif zo dominant haar kunnen getoond als Birdy op de SAMDPR. Bovendien waren haar erfelijke kwaliteiten al lang geen geheim meer. De uitkomst mag duidelijk zijn. Sinds 2015 bevindt Birdy zich op de kweekhokken van Jan Hooymans. Hier ziet u dat Jan Hooymans bijzonder in zijn nopjes is met Birdy. Over ideaal kruisingsmateriaal hoeft men zich in Kerkdriel geen zorgen te maken. Birdy werd gekoppeld tegen kinderen van het stamkoppel Jonge Bliksem x Dirkje zoals Harry en James Bond. Maar ook tegen de nieuwe Harry generatie Beauty Harry en New Harry. Met de kinderen van die koppelingen zal Jan Hooymans naar One Loft Races trekken om daar te strijden voor eeuwige roem. Op de hokken in Kerkdriel zullen enkelen van hen wellicht worden getest op de eendaagse NPO vluchten.

In de voetsporen van Hali

Jan Hooymans was in 2017 al heel dicht bij een overwinning van de SAMDPR. Met Hali strandde hij in de finale op een zeer verdienstelijke derde plaats. Dat Jan graag twee plaatsen hoger wil eindigen heeft hij met zijn investering in Birdy aan eenieder duidelijk gemaakt.