Zoeken

Jan Hooymans (Kerkdriel, NL) beleefde een goed seizoen

In Nederland is ‘op teletekst vliegen’ een doel geworden. Eén keer teletekst is voor ver weg de meeste liefhebbers een reden om te zeggen dat ze een goed seizoen hebben gehad. Jan Hooymans uit Kerkdriel presteert het om ieder jaar vele malen op teletekst te staan. Zijn geheim: een superkoppel!


Jan Hooymans en Piet Broeders

De liefhebber in het kort

Jan Hooymans (46) uit Kerkdriel is een begrip in de gehele duivenwereld. De eigenaar van het succesvolle composteerbedrijf, dat mest maakt voor champignonnenkwekerijen, is bekend van Canada tot Australië, van China tot de Faeröer. Overal zijn de prestaties van zijn duiven opgemerkt. Zijn naam kwam nationaal op in het begin van de jaren 90 met prachtige uitslagen en vroege duiven op de marathonvluchten (met name Barcelona en andere ZLU-vluchten) en de laatste 10 jaar ook op de dagfondvluchten. Sinds 2009 verzorgt Piet Broeders (57) zijn vliegploeg en beperkt Jan zich tot het kweken van postduiven en het supporteren bij thuiskomst van de duiven. De verantwoordelijkheid van de vliegploeg ligt geheel bij Piet en bij hem is die in goede handen, zeg maar in opperbeste handen. Dat is te zien aan de prestaties die vanaf 2009 alleen maar beter zijn geworden.


Het superkoppel genaamd Het Stamkoppel

De droom

Jan Hooijmans is in het bezit van een geweldig kweekkoppel. In mijn lange loopban als duivenliefhebber en verslaggever kan ik me niet indenken dat ik zo’n kweekkoppel ben tegengekomen. Het koppel bestaat uit een doffer van Gaby Vandenabeele, de Jonge Bliksem, en een duivin van Gerard Koopman, Dirkje. Dirkje is de laatste dochter uit De Kleine Dirk van Koopman. Uit dat koppel komen topvliegers die vervolgens ook weer topkwekers blijken te zijn. Op een gegeven moment is dan ook besloten om kinderen uit het koppel niet in de vliegploeg te plaatsen, maar direct op de kweek te zetten. Een logische stap, want aan het voortbrengen van nazaten komt op een dag een eind. De basis (het koppel en de kinderen) is dus vastgelegd in het kweekhok van Jan Hooymans. Met die basis wil Jan een droom verwezenlijken: het wereldwijd beroemd maken van dat koppel. Het laten zien dat uit dat koppel in de eerste, tweede, derde én latere generaties superduiven voortkomen. Waar en hoe wil Jan dit doen:

 • op de dagfondvluchten van 500 tot 850 km (op het eigen hok, maar ook bij anderen);
 • op Barcelona met duiven met 25% bloed van dat superkoppel;
 • op eenhoksraces wereldwijd.

Toelichting droom

Op de dagfondvluchten van 500 tot 850 km (op eigen hok en bij anderen)

Op het eigen hok is het volop bewezen dat de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen uit het koppel aan de top van de uitslag kunnen komen. Niet alleen in de top 10, maar ook als winnaar van grote concoursen. De bedoeling is (en dat is al gelukt) dat dat ook gebeurt op andere hokken. Waarom? Omdat de kwaliteit van een duif op meerdere hokken zich moeten laten zien. Daaruit blijkt dan dat het gaat om de kwaliteit van de duif en niet alleen om de kwaliteit van de verzorging en het vliegsysteem. "Wat heb je er aan als jouw duiven alleen op jouw hok presteren", vertelt Jan. "Als de duiven op een ander hok ook top presteren, geeft dat een extra waardering." Daarom is de man uit Kerkdriel ook zo blij dat anderen met zijn duiven goed presteren. Hij vindt dat net zo belangrijk als het presteren op het eigen hok. Hij is net zo blij met overwinningen van anderen met duiven door hem gekweekt. Dat bewijst immers de kwaliteit van de nazaten van het Stamkoppel.

Op Barcelona met duiven met 25 %¨bloed van dat superkoppel

Volgens Jan kunnen de jongen uit het koppel meer dan op de dagfond aan de kop vliegen. Ook zijn vriend Cor de Heijde heeft deze mening, die Jan hier in eerste instantie op attendeerde. Jan is nu bezig om samen met de duiven van Cor een stam op te bouwen voor Barcelona. Deze duiven zijn dan opgebouwd met 75% bloed van de beste duiven van Cor en 25% bloed van het koppel. Cor speelt met duiven met 50% bloed uit het Stamkoppel al aan de kop van de ZLU van Bordeaux en St.-Vincent. Dat zijn goede voortekenen voor Barcelona. De toekomst zal uitwijzen of deze grootmeesters voor deze vlucht gelijk hebben. Wie durft daaraan te twijfelen?

Op eenhoksraces wereldwijd

Het derde punt waarin Jan zijn koppel wereldwijd wil laten zien dat het toppers zijn, is tijdens de eenhoksraces, die wereldwijd worden gehouden. Aan diverse races doet hij jaarlijks mee en op de dag van mijn bezoek aan Kerkdriel werd bekend dat ze de 1e en de 3e duif hadden in de finale van de Balkanic Fair Play-oneloftrace. Dat succes is niet het eerste succes in een eenhokswedstrijd en zal in de toekomst ook wel worden herhaald. Vorig jaar werd in Zuid-Afrika de auto gewonnen in de eenhoksrace. Met deze ‘derde poot’ van het beroemd maken van het Stamkoppel zit het dus wel goed.

Topprestaties uit het nabije verleden

De absolute vaandeldrager van de nazaten van Het Stamkoppel is Harry, de beste eendaagse fondduif van Nederland in 2009. Het rijke palmares van Harry, zoon van het Stamkoppel, kunt u op bovenstaande foto aanschouwen.

De andere beste kinderen van het Stamkoppel, met tussen haakjes zijn of haar beste prestatie:

Cees, nestbroer Harry  (2e Blois    tegen 4.829 duiven 
             5e Chateauroux tegen 5.979 duiven)
Donkere Herman     (3e Blois    tegen 5.653 duiven)
Laatje 56        (2e Salbris   tegen 7.599 duiven)
Ome Sjaak        (4e Chateauroux tegen 4.604 duiven)
Cheryl         (10e Chateauroux tegen 5.979 duiven)
Doutzen         (10e Chateauroux tegen 5.620 duiven)
Alexia         (1e Chateauroux tegen 5.620 duiven)

Wie alles wil lezen kan de website van Jan Hooymans bezoeken.

Verder vlogen diverse kleinkinderen van het Stamkoppel in de kop van de uitslag. Het zijn er te veel om op te noemen, maar een paar wil ik toch noemen: Arno won de 2e van Nijvel tegen 8.887 duiven (zoon van Harry) en Kim won de 1e Nanteuil tegen 7.125 duiven. Kim komt uit een zoon van het Stamkoppel (James Bond) en een duivin van Wal Zoontjes (Vivian).

De toppers van 2013

In 2013 stonden 5 toppers op teletekst. De eerste duif (Kleine Mario) won de 1e prijs van Blois tegen 4.401 duiven. Kleine Mario komt uit Mario (een ingeteelde doffer naar de Wittebuik van Gaby Vandenabeele) met Janette (dochter Stamkoppel, tevens moeder van de 3e duif in de Balkanic Fair Play-oneloftrace). Een dochter van Harry, de 020 van 2012, won de 6e prijs van diezelfde Blois.

Op Bergerac had Jan drie duiven op teletekst: de 1e, 2e en 4e tegen 1.149 duiven. De eerste duif was Victor. Deze doffer komt uit een dochter van het Stamkoppel. De 2e prijs werd gewonnen door Antwan, een zoon van Harry gekoppeld aan zijn halfzus. De winnaar van de 4e prijs is 'de 056' van 2011 en is ook een zoon van Harry gekoppeld aan de moeder van Cavendisch. Cavendisch is de beste vitesseduif van de WHZB-competitie van 2009. Als u al deze prestaties ziet van de kinderen en kleinkinderen van dit koppel, dan weet u dat er bijna geen betere kweeklijnen zijn. En het is maar een deel van alle successen. Kortom, het is lang niet alles.

Jewels of the Sky

Voor de Jewels of the Sky-verkoop op PIPA zoekt Jan speciaal uit deze goede kweeklijnen enkele jongen uit. Het is een geweldige kans om uit dat superverervende ras iets te bemachtigen. Jan en Piet, bedankt voor de uitgebreide informatie en de gezellige middag!

Reacties

GREAT ! ! !

Without doubt , Mr.Jan Hooymans can win all kinds of races from 200-900KM.
With his smart and clear breeding mind , he will be one of the most influential icons in pigeon sports for sure !
Skychen

Without doubt , Mr.Jan Hooymans can win all kinds of races from 200-900KM.
With his smart and clear breeding mind , he will be one of the most influential icons in pigeon sports for sure !
Skychen