Zoeken

Honderden liefhebbers zakten op 30 september opnieuw af naar de finale van de Algarve Golden Race

Op zaterdag 30 september stond de finale van de Algarve Golden Race op het programma. Elk jaar weer is het er over de koppen lopen, met deze editie ook een massa duiven aan de start. Van de 5.095 bereikten er uiteindelijk 2.624 de finale. Een eindsprint die gewonnen werd door de Duitse Claudia Schwarm.

Veel en schoon volk

De Algarve Golden Race wint elk jaar aan populariteit. Of dat nu vooral te danken is aan het lekkere (en goedkope) Portugese eten, de prachtige omgeving rond de hokken of de ideale tijdsperiode zo vlak na het drukke vluchtseizoen kan niemand met zekerheid zeggen. Feit is wel dat de zonnige Portugese nazomer veel en ook bekende Europese liefhebbers steeds weer richting de Algarve weet te lokken. Die populariteit gaat natuurlijk ook hand in hand met het aantal deelnemende duiven en liefhebbers, die dit jaar op respectievelijk 5.095 en 1.737 vastlagen. Bijzonder knappe cijfers, zeker als we er ook nog het aantal duiven bijnemen dat aan de start van de finale verscheen: 2.624. "Een groot deelnemersveld met duiven van veel van 's werelds beste liefhebbers. Vandaar dat we binnenkort ook de top 30 van de finale op PIPA zullen veilen", aldus Nikolaas Gyselbrecht, CEO van PIPA. En tot dat bekende deelnemersveld behoren onder meer Ludo Claessens en David Madeira, beiden ook goede vrienden van Nikolaas Gyselbrecht.


Veel bekende gezichten op de Algarve Golden Race (foto Chris Sutton)


Ook dit jaar stroomde het volk weer toe voor de finale (foto Chris Sutton)

Duitse winnaar

Wegens de mist op de losplaats in het Noord-Portugese Bragança werden de duiven op 30 september iets dichter gebracht, op iets meer dan 496 km in plaats van 505. Die verplaatsing zorgde ook voor een verlate lossing om 11u50. Bij een zonnige 25°C onder een lichte noordwestelijke staartwind keerden de duiven huiswaarts. De eerste vier duiven verschenen om 18u41 in de lucht, allen uit de juiste richting komend en nog bijzonder fris ogend. Het was uiteindelijk de Duitse Claudia Schwarm die aan het langste eind trok en zich 100.000 EUR rijker mag rekenen. Haar winnende duif werd kort daarna gevolgd door die van Team Helios Bücher & Gehrken (Zwitserland), Team Greg (Slovakije) en Team Lang-Jökel-Wirthmann (Duitsland). De top vijf werd drie minuten later vervolledigd door M. Schoordijk (Nederland). De eerste dag werden uiteindelijk 70 duiven geklokt. De asduiftitel en bijbehorende auto was dan weer weggelegd voor het Britse Syndicate Lofts.


De Duitse Claudia Schwarm won de Algarve Golden Race 2017


Eersteprijswinnaar Algarve Golden Race 2017 voor Claudia Schwarm


Tweedeprijswinnaar Algarve Golden Race 2017 voor Team Helios-Bücher & Gehrken


Derdeprijswinnaar Algarve Golden Race 2017 voor Team Greg


Peter Fox van Syndicate Lofts, winnaar van de asduifcompetitie en bijbehorende auto


1e Asduif Algarve Golden Race 2017 voor Syndicate Lofts

Team Greg onder stoom

Met een eerste en vierde plek in de finale laat Duitsland opnieuw zien hét oneloftraceland bij uitstek te zijn. Maar wat ook opvalt, is de nieuwe topprestatie van de Slovaakse liefhebbers van Team Greg. Eerder op het seizoen finishten zij reeds als tweede in de Derby Arona in het Spaanse Tenerife. Op 23 september lieten ze nog een tweede plaats optekenen in de finale van de Algarve Great Derby, om op 30 september in de Algarve Golden Race opnieuw te schitteren met een derde finaleplaats. Drie top 3-plekken in één jaar tijd waarmee Team Greg zich dit jaar misschien wel de allerbeste liefhebbers in het eenhokswedstrijdcircuit mogen noemen. Prestaties waarmee in de toekomst mogelijk ook andere liefhebbers kunnen schitteren, want vorige week verkocht Team Greg nog de moeder van de 2e Algarve Great Derby-winnaar én grootmoeder van de 3e Algarve Golden Race-winnaar op PIPA.

Bezinning

Organisator Rui Emidio en hokverantwoordelijke Rogerio Germano kunnen opnieuw terugblikken op een succesvolle editie van hun Algarve Golden Race. "Al is niet iedereen tevreden natuurlijk, want de resultaten van de eigen duiven vallen soms tegen", lacht Rui. Aan die liefhebbers om zich te bezinnen zodat ook zij er volgend jaar een feest van kunnen maken, want op het engagement van de organisatie en de sfeer ter plaatse valt werkelijk niks aan te merken.


Organisator Rui Emidio (l) met hokverantwoordelijke Rogerio Germano (r) (foto Chris Sutton)