Zoeken

Hok Jos Vercammen - Vremde Lukt ‘prestatie van zijn leven’ met 1° + 2° Nationaal Bourges 37.090 Jonge!

Tevens de 2 ‘snelste’ duiven van het ganse Bourgeskonvooi met 64.226 duiven! De ouverture van het nationale vluchtseizoen voor jonge duiven 2009 vanuit Bourges, werd een voltreffer op alle vlak!

Het weer was schitterend, met uitstekend vliegweer en een wind uit het westen, en vooral een prachtig lot deelnemende duiven… weliswaar in totaal 6.203 eenheden minder dan vorig jaar… maar toch een pak meer dan de stoutste voorspellingen durfden verhopen. Vooral dan aan de kant van de jonge duiven, vermits de voorafgaande voorbereidende vluchten in alle provincies niet de verwachte aantallen duiven hadden opgeleverd, dan mag men met 37.090 jonge duiven aan de start (-4.693 tegenover 2008) toch  nog van een succes gewagen! Vele liefhebbers hadden in de voorbereidende vluchten voor jonge duiven ergens in de klappen gedeeld… en wat weg is, kan nu eenmaal niet meer in de korf voor Bourges. Anderen spelen dan weer enigszins ‘op reserve’, want Bourges is nog altijd Bourges… een vrij korte afstand voor dergelijke massa aan duiven, waardoor een min of meer gelijkmatige spreiding van de prijzen over het ganse land een utopie is… waarbij het vooral voor de ‘uitkanten’ van het land ergens een strijd met ‘ongelijke wapens’ is. Dan kijken mensen naar de voorspellingen van weer en wind… en wanneer die niet al te gunstig blijken te zijn, durven mensen al eens ‘passen’, of met een beperkte ploegje ten strijdtoneel trekken! Wind en massa hebben nu eenmaal een overgroot aandeel in het verdelen van de prijzen… en hoe korter de afstand, en hoe groter de massa… des te meer zij een bepalende factor op het wedstrijdverloop gaan uitoefenen. Bourges is en blijft een ‘monument’ in het grote halve fondgebeuren op nationaal vlak, maar blijft ook de vlucht met de grootste ongelijkheid aan kansen op nationaal vlak, dat moet men eerlijkheidshalve toch durven toegeven!
Met een lichte wind uit westelijke sector was het meteen duidelijk dat de eerste duiven in het midden en/of oostelijke kant van het land dienden gezocht te worden. Dat is zonneklaar… maar doet niets af van de verdienste van de winnaars, integendeel! De snelste duiven vielen in de provincie Antwerpen te Vremde bij de 5-sterrenkolonie van Jos en Lars Vercammen, spelend onder het banier Hok Jos Vercammen! Ze beleefden te Vremde zonder twijfel ‘het moment’ van hun leven toen 2 Bourgeskleppers samen op de plank vielen om 12u38 op een afstand van 479,692 Km, wat de hoogste snelheid liet uitrekenen aan 1419 m/min van de 64.226 deelnemende duiven aan deze nationale Bourges… en uiteraard dubbele winst in de categorie jonge duiven met 1 + 2 Nationaal tegen 37.090 deelnemers! Op plaats 3 prijkt oude Nationaal kampioen Gaston Van de WOuwer uit Berlaar aan 1414 m, voor Lambrechts-Van Sprengel uit Herentals op plaats 4 aan 1408, en Kris Cleirbaut uit Bonheiden die de plaatsen 5 + 6 voor zijn rekening neemt.

Een zege die er zat aan te komen
Niet dat we over een ‘glazen bol’ of andere profetische gaven beschikken, maar de zege van de kolonie Hok Jos Vercammen zat er toch enigszins aan te komen. Goed een maand terug wonnen ze reeds 1° Prov Argenton Oude met superstar ‘Rolex’ en 2° Prov Argenton Jaarse met ‘Mambo’… goed 2 weken later zetten ze Antwerpen op stelten met een klinkende prestatie uit Limoges Jaarlingen, waarbij 3 duiven aan de 34° prijs Nationaal in de klok staken. De jonge duiven hadden op de eerste vluchten ook reeds enkele flitsen van ‘grote klasse’ laten noteren… de Vercammen-kolonie stak dus duidelijk in een ‘winning mood’ , en het is dan ook niet verwonderlijk dat ze op Bourges  gaan ‘stunten’ zijn! Het waren 2 jonge doffers die voor dit huzarenstukje tekenden. Deze 2 winnende duivers hadden voordien het volgende programma gevlogen: 2x Quivrain(98km), 1x Noyon(208km), 1x Quievrain(98km), 1x Dourdan(366km) en dan…  recht mee naar Bourges(479km). Dus echt ervaren duiven waren het beslist niet! Om maar te zeggen dat duiven beschikkend over de nodige ‘klasse’ en ‘conditie’ echt tot veel in staat zijn!
Winnaar werd uiteindelijk ‘Aladdin’ B09-6248081 die als eerste over de elektronische constateerantenne liep. Hij is een halfbroer van ‘Betty’ die 52° S/Nat Vierzon 4.640 d. won, en dus zoon van ‘Bolo’ B06-6270152 die 4° Melun 609 d, 4° Marne 304 d, 5° Noyon 535 d, 8° Toury 753 d., 10° Marne 533 d… (die inteelt is naar de befaamde ‘Etim’ als zoon van een koppeling ‘kleinzoon’ x ‘kleindochter Etim’ verweven met de superlijnen van de topkwekers ‘Lou’ en ‘Panter’) . Moeder is ‘Polina’ B08-6174628 welke dochter is van de 8° Nat Asduif KBDB, en 1° Asduif Union Antwerpen de ‘Leeuw’ x ‘026-Duivin’ 026/06 (komende uit een broer van de ‘Leeuw’).

 

 

De winnaar 2° Nat. Bourges luistert naar de  naam ‘Jonge Panter’ B09-6248211 en is een zoon van ‘Amaretto’ B07-6221019 (een volle broer van 2° Asduif Union Antwerpen ‘Expresso’ en van ‘Safari’ en ‘Milkshake’… en dus zoon van ‘Morisko’ 271/05 x ‘Dolce 387/02’, een kleindochter van de ‘Kleine Panter’)… moeder is superduivin ‘Dina’ B08-6144028 die 9° Nat Limoges 16.896 d, 1° Salbris 664 d. en 3° Prov 2.269 d, 2° Melun 1.104 d, 3° Melun 2.213 d… (een dochter van ‘Barco 35001’ x ‘Kitty 433/02’ welke ook ouder zijn van ‘Bosko’ enz… ‘Barco’ is ook vader van ‘Nanjingwinner’ in China en kleinzoon van de ‘Kleine Panter’). 

 


 

De jonge duiven zetten een prima prestatie neer uit Bourges met:
In Fondclub St. Job: 669 jonge: 1, 2, 3, 5, 7, 9, 10(1e get. Tot 5000/2000), 14, 15, 17, 22, 23,... enz
Het "systeem" van voorbereiden is ergens speciaal te noemen. Een week of 4 terug werden bij de jonge doffers enkele oude duivinnen gegooid. Ze mochten er 3 dagen mee "rommelen". Voor de inkorving van een vlucht werden ze gewoon van het hok genomen zonder de partner te zien. Kwestie van ze rustig te houden. Dit was ook zo bij de inkorving van Bourges.
Hun 1° getekende (nu ‘Money Maker’ genaamd) is een geval apart. Hij zit op een hok dat op de schuifdeur wordt gespeeld, maar interesse in de ‘vrouwtjes’ toonde hij tot nu toe nog niet. Enkel zijn ‘schabbetje’ interesseert hem! Hij won tot  nu toe steeds per 10-tal met onder meer 2° Noyon 675 d, 52° Noyon 643 d, en 3° Dourdan-Angerville 565 d, 35° Angerville 1.478 d. vooraf! Twee weken terug trokken Jos en Lars met hun jonge duiven naar de Bourges in Oost-Vlaanderen. In Antwerpen hadden ze met de voorspelde westenwind toch niets te zoeken, naar eigen zeggen. De provinciale Bourges werd echter geannuleerd, en op maandag alsnog te Orleans gelost, kwestie van die deelnemende duiven nog voldoende routine te laten opdoen voor deze Nationale Bourges. Vanuit deze Orleans vloog deze ‘Money Maker 050/09’ reeds ver voor alle duiven uit, zelfs voor de oude duiven die Jos toen ook in diezelfde Bourges-Orleans had zitten. Een echte topper… welke nu 10° lokaal wint en  op nationaal vlak ergens rond een 130° stek nationaal 37.090 jonge, zal geklasseerd staan!
Bekroning van een superseizoen
Hok Jos Vercammen maakt in 2009 een echte ‘boerejaar’ door, en...  al zal de rust rond de hokken en aandacht voor de duiven zal door de massale (pers)belangstelling rond hun dubbele nationale Bourgestriomf misschien wel wat verstoord zijn, er resten hen nog goed kleine 10 dagen om het zaakje terug op poten te zetten, om de trein tijdig terug op de rails te zetten! Hun seizoen 2009 kan na 25 juli en hun dubbelslag op Bourges nooit meer stuk, maar met nog enkele mooie klassiekers uit Argenton, La Souterraine en Gueret op de agenda... komen nog enkele mooie kansen om hun ‘topjaar’ bij het grote duivenpubliek wereldwijd,  nog eens dubbel en dik in de verf te zetten.  Opportuniteiten die ze te Vremde zeker niet zullen laten liggen… nu de duiven blijk geven over een uitzonderlijke topconditie te beschikken. Aan de familie Jos Vercammen alvast een ‘dikke proficiat’ met hun stuntwerk en klinkende overwinning uit Bourges!

Reacties

Cool Cool Cool

You proved that a person can aim for a goal that's a hard one to reach, and achieve it with persistence, dedication, and effort.

Congratulations, Jos, lars & Vercammem member, You did It!
I know it wasn't easy to win 1st & 2nd National, but I'm not surprised at all, because I know you- and all along I knew
you had it in you to succeed.

TECHAVICHIAN Brothers - Thailand
www.oceanfilm.co.th/lookgrokloft
www.thailandoneloftrace.com
www.plaigarden.com

You proved that a person can aim for a goal that's a hard one to reach,
and achieve it with persistence, dedication, and effort.
Congratulations, Jos, Lars and also VERCEMMEM ! You did It!
I know it wasn't easy to win 1st & 2nd National in the race like this,
but I'm not surprised at all, because I know you- and all along I knew
you had it in you to succeed.
Teerapol TECHAVICHIAN
www.thailandoneloftrace.com
www.plaigarden.com
www.oceanfilm.co.th/lookgrokloft