Zoeken

Hok Daniel Parijs - Ottenburg (BE) Wint 1° Nat Bourges 11.801 Oude duiven - 2009 - Update foto winnaar

Voor de 3° nationale klassieker voor oude duiven op de ‘grote halve fond’ uit Bourges II (na Bourges I van eind mei, en Argenton van eind juni) gingen nog 11.801 oude duiven de mand in, netjes geteld 74 stuks minder dan de vorige editie van 2008… een verwaarloosbaar kleine vermindering ten opzichte van vorig jaar dus!

Het was de kolonie Daniel Parijs uit het Brabantse Ottenburg (nabij Waver) die dit keer de nationale winst naar zich toehaalde. Daniel klokte hun winnende duif om 12u11’08” op een afstand van 437,554 Km, wat een snelheid van 1406.32 m/min liet uitrekenen. Daarmee wint het Hok Parijs de 1° Nat Bourges bij de oude duiven voor de neus van Rik Hermans uit Pulle aan 1401 m, en Jozef Dewilder uit St.Kat-Waver aan 1390 m.

Hok Parijs gevormd door ‘tridem’
De kolonie Daniel Parijs is beslist geen onbekende in duivensportmiddens, want hij triomfeerde reeds eerder vanuit Bourges, toen hij in 2001 met zijn ‘Rita’ (genoemd naar zijn echtgenote) met glans 1° Nat Bourges 42.582 jonge duiven won. We leerden persoonlijk Daniel kennen in 2002 bij de totale verkoop Hans Van Sichel uit Ophasselt, wiens kolonie voor 85% was opgebouwd met rechtstreekse duiven van Gust Christiaens en Daniel Parijs! Een levende herinnering omdat we toen zelf de topper uit de verkoop ( de ‘Crack’) aankochten… een machtige 1° prijsvlieger die uitgroeide tot een echte ‘superkweker’, en welke een zoon was van jawel… een zus 1° Nat Bourges Daniel Parijs. Dit even ter zijde… om een stukje geschiedenis te schetsen.
Daniel Parijs is steeds een echte topper geweest op de kleine halve fond, al ontbrak hem vaak de nodige tijd om aan de verzorging te spenderen door werkomstandigheden. Gelukkig kon hij toen steeds rekenen op de steun en hulp van vrouwtje Rita bij de verzorging van de duiven. Sinds 2007 kwam er echter verandering in het beleven van het duivenspel. Want de 3 duivenvrienden Daniel Parijs, Jan Mees en Denis Sapin waren ieder stuk voor stuk gedreven duivenliefhebbers, echter met een gemeenschappelijk gemis, namelijk… tijd! Daarom besloten ze om de handen in elkaar te slaan en te spelen op de hokken van de man die het eerst men pensioen zou gaan… in dit geval Daniel Parijs. Er werden van meet af aan klare afspraken gemaakt… ieder lid van het tridem zou zijn taak tot in de puntjes uitvoeren. Denis en Jan zouden zorg dragen voor de huisvesting en verzorging van de kwekers… de speelduiven werden op de hokken van Daniel Parijs onder gebracht. Regelmatig wordt er samen gezeten, zeg maar ‘vergadert’… om de nodige beslissingen te nemen, zeg maar de ‘te volgen tactiek’ uit te stippelen! De hoofdtaak van de verzorging van de vliegploeg ligt in handen van Daniel en vrouwtje Rita, terwijl Jan en Denis  een handje toesteken waar nodig!
Het huidige hokbestand omvat dus een mix van duiven, die de 3 sportgenoten samen brachten. De kolonie van Daniel was gestoeld op de aloude Gebr. Janssen en Klak-duiven (Jos van Limpt), bij Jan was het vooral de lijn van de ’60-duivin’ (een kruising Gommaire Verbruggen x Victor Lemmens) die het mooie weer maakte, naast duiven van Mariën-Meulemans en Jos Deno… terwijl Denis dan weer duiven had van Jos Soontjens, Vandevelde en Louis Cooremans. Daaruit werd de huidige vliegploeg gedistilleerd, bestaande uit 28 weduwnaars, 12 koppels op totaal weduwschap… en daarnaast krijgen nog een 150 à 160-tal jongen jaarlijks  een ring om de poot. Het accent van het duivenspel ligt nog steeds op de ‘kleine halve fond’, gezien de mooie vluchten waaraan ze in de streek kunnen deelnemen. Af en toe worden enkele duiven doorgespeeld op de grote halve fond, net zoals de ‘Pritz’ ring 07-2079626, hun winnaar 1° Nat Bourges 11.801 oude, die ook deel uitmaakte van de ploeg die het op de grote halve fond mocht waarmaken. Een echte ‘crack’ die voor het behalen van zijn nationale overwinning, reeds een mooie reeks adelbrieven op tafel kon leggen, waaruit volgende hoogtepunten:
’07 Laon    231 jonge    1
’07 Sens    357 jonge    5
’07 Momignies    211 jonge    6
’08 Toury    2.342 YL    1
’08 Toury    1.320 YL    36
’09 Toury    1.541 oude    8
’09 Toury    2.079 oude    10
’09 Toury    3.043 oude    13
’09 Toury    1.175 oude    18
’09 Bourges    11.801 oude    1    Nationaal!

Deze ‘Pritz’ stamt langs vaderszijde uit de ‘Witpen Kweker’ 03-2290841 (zelf komende uit een halfbroer 1° nat Cahors,tevens volle broer van ‘Clyde’ die vader is van de 1° Nat Argenton) x ‘Blauw Sapin’ 05-1508684 van Denis Sapin (uit een  kruising Soontjens x Vandevelde). Misschien dat door het behalen van deze nationale zege, dit ‘duiventrio’ nu echt de smaak van het grote halve fondwerk te pakken heeft, en zijn pijlen meer en meer in die richting gaat oriënteren… de plannen liggen in ieder geval op tafel, en de bespreking en goedkeuring staat alvast op de dagorde van hun volgende ‘toekomstplanning’!
De weduwnaars mochten voor het seizoen enkel broeden in maart, en vatten zo het weduwschap aan. Tijdens de week zitten ze gewoon op ‘kapelletjes’ voor hun gesloten woonbak. Goed een half uur voor de inkorving worden de woonbakken geopend, en krijgen de weduwnaars hun nestschotel (geen duivin). Dit ritueel zorgt volgens ons trio reeds voor de nodige motivatie. Op deze manier gaan de vliegduiven iedere week de mand in. Als voeding komt er nooit zuivering op de hokken, wel steeds hun ‘volle goesting’ sportmengeling… het restant wordt steeds na 15 minuten weggenomen.
Op een zo eenvoudig mogelijke manier, een maximaal rendement trachten te halen uit de duiven. Een streefdoel waar ze in Ottenburg blijkbaar wonderwel in slagen, en welke nu bekroond werd met nationale winst uit Bourges bij de oude duiven… juist geteld 8 jaar nadat Daniel Parijs reeds 1° Nat. Bourges won bij de jonge duiven! Waarvoor onze felicitaties aan het ganse Daniel Parijs-team, gevormd door Daniel, Rita, Jan, Denis en hun families!

Reacties

alle congratulatie , een eesrte nationale is niet elke week

bravo

PIERRE David