Zoeken

Heeft Pierre ‘Piet’ van Meeuwen (Lommel, BE) dé ultieme Freddy-mix gevonden na nationale winst oude op La Souterraine II?

In het Limburgse Lommel woont Pierre van Meeuwen, een no-nonsensepersoon die dat ook vertaalt in het spel met de duiven. "Streng, strenger, strengst, dat is mijn devies", zegt Pierre, die zijn pijlen richt op vluchten tussen de 100 en 600 kilometer. Op La Souterraine vloog zijn Robin alle 17.233 deelnemers in de vernieling.

P’s bij de vleet

Pierre Mathijs

Het hokbestand is nagenoeg volledig opgebouwd uit duiven van prima afstammingen. Een beslissende factor is het kameraadschap met Pierre Mathijs (Hamont-Achel, BE). Mathijs is wereldberoemd in België door zijn sympathiek voorkomen en in de mondiale duivenwereld door onder andere zijn New Freddy, die eerste nationale asduif grote halve fond werd in 2010 met een historisch laag coëfficiënt. Het zijn de directe nazaten van de klasbak Freddy die de hokken en volières bevolken. “Regelmatig koop ik een bon van Pierre, maar eens zo vaak kan ik bij hem gratuit terecht voor versterking. Hij is een supereerlijke kerel”, steekt hij de duim omhoog. In Maasmechelen werd Erik Maes aangetroffen. Ook van deze champ werd versterking gehaald.

Een 18-tal kweekkoppels zorgen voor de continue aanvoer van de goudstroom. Zo zijn er vijf vaste koppels en de rest wordt at random gekoppeld. Alles wordt samen gezet op 6 december en enkel de eitjes van de beste vliegers worden behouden. De andere vliegers broeden de eerste leg van de kwekers. “Op deze manier heb ik een hoog rendement van de kwekers.” De vliegers trekken ieder één jong groot en hij bewaakt dat de eega’s niet opnieuw leggen. “Kwestie van het voedersysteem aan te passen.”

Paul Huls

Dat Mathijs hofleverancier is in Lommel, dat weet het kleinste kind. De kweker van de New Freddy is steeds op zoek naar versterking. Zo klopte hij aan bij Paul Huls (Zonhoven, BE). “Uit de kruising Huls x Roosen (Mathijs-duiven) verwacht ik nog wel iets”, glimlacht Pierre.

Pros Roosen

Dankzij de doorgedreven kunde en durf van de legendarische Pros Roosen zijn er massa's liefhebbers gelukt met zijn origine. Roosen had een neus voor topduiven waar melkers wereldwijd nog decennia lang van zullen nagenieten. De Rauw-Sablon, Vandenheede, etc. waren de toverbonen uit de prijzentuin in Kermt.

Prima bij Ulrich Lemmens

De rijzende ster uit Balen, dit jaar goed voor nationale winst uit Tulle, had in 2012 de twee beste jonge duiven van het land. De exploot over de vier nationale vluchten, de Young Freddy, werd als bon verkregen bij Pierre van Meeuwen. “Een schoolvoorbeeld van de Freddy-mix”, toont van Meeuwen. Kampioenen vinden kampioenen…

Pluim, poten en pedigrees

De selectiecriteria zijn 70 à 75 procent prijs vliegen met regelmatig kopprijzen. “Prijsvliegertjes gaan eruit. De kapjes en woonbakken zijn enkel voor de duiven waar ik echt iets in zie.” Ook de pedigrees worden ter hand genomen bij de keuring van de jonge duiven. “Iedere liefhebber heeft zijn systeem, ik het mijne.” Zo moeten ze allemaal beschikken over boterzachte pluimen, een goed gevuld pluimendek en hoog op de poten staan. “Ze moeten trots zijn dat ze hier mogen zitten.”

Robin wint

Het blauw duivinnetje Robin (BE-12-5075813) verraste ei zo na de Lommelnaar. “Ik had ze nog niet verwacht, want ik was nog geen vijf minuten terug van het voetbal toen ik ze zag zitten in de spoetnik. Maar goed dat ze niet op het hok kon, want anders was ik niet op tijd voor de controle.”

De vader van Robin is een inteeltproduct van de Freddy-stam, de Fast Freddy Tris. “Hij was mijn allerbeste vlieger.” Deze crack keerde niet meer terug na een zoutloze Chimay. De straaljaagster uit La Souterraine zelf vloog driemaal Chimay en Vervins. Op Melun bleef ze drie (!) weken achter. Erna werd ze terug ingevlogen door twee maal Pithiviers en één Chimay om uiteindelijk als tweede inzet naar La Souterraine te gaan. Klik hier voor de pedigree van Robin.

 

Doffers versus duivinnen

Een twintigtal doffers en dertig duivinnen vormden de armada van Pierre. Zij worden gespeeld op totaal weduwschap. De ene week de duivinnen, de andere de doffers. De duivinnen dienen wel iedere week te vliegen. “Al was het maar een trainingsvlucht, ze moeten zich volvreten met kilometers.” Zo worden ze wekelijks op dinsdag door vrouwlief Rosita gelost in Schaffen (30 à 35 kilometer).

De duivinnen worden gespeeld op de volière. Gemakkelijk en proper. Een nadeel dit seizoen was het koude voorjaar. Eens de zon in de lucht hing, kwamen de vrouwen op de proppen. “In de bond De Reisduif, waar ik nu het vierde jaar voorzitter ben, zuchten ze al lachend als ik met mijn rondborstige vrouwen afkom”, buldert de grootvader van twee. Na Issoudun besliste hij om de riem af te leggen voor dit seizoen. De vliegers werden samen gelaten en kregen nestmateriaal. Enkele duivinnen toonden zich van hun beste kant tijdens de training en hij korfde wél nog in, met succes.

De Reisduif

We haalden het al even aan dat Pierre ‘Piet’ van Meeuwen sinds 2009 voorzitter is van de Lommelse duivenbond De Reisduif. "Er komt wel wat bij kijken, maar ik beschik over een prima ploeg die draait als een goed geoliede machine", klinkt het trots. "Het zijn dikwijls dezelfde mensen op wie we kunnen terugvallen. Het is dankzij onze werkers dat we nog kunnen blijven spelen. Een welgemeende dank!”

Reacties

Dikke Proficiat !

grtz
Ulrich