Zoeken

Gino Clicque (Wevelgem, BE) wint overtuigend op Montluçon

Gino Clicque stond al meerdere keren op het hoogste schavotje, maar nog nooit won hij een nationale vlucht. Vorige week was het bijna zover en hij bemachtigde op Cahors met de oude duiven de 2° nationale plaats. Nu was het wel raak en scoort hij overtuigend op Montluçon.

In 2012 werd hij nog nationaal fondkampioen KBDB en in 2011 haalde hij een provinciale dubbelslag op Bourges en Poitiers. Hij heeft intussen al meer dan 10 keer in de top 10 nationaal gestaan met maar liefst 10 provinciale overwinningen op Bourges. Geen ongekende in de kampioenenrij dus. Mr. Bourges boert ondertussen zeer goed op de fondvluchten waardoor er heel wat andere vluchten te bestrijden vallen zoals o.a. Montluçon, Cahors, Poitiers, Limoges, etc. Hij is gewoon de te kloppen man van het moment op de fond.

Gaby 870 x Robertina = nog een topduif

Er zijn 4 lijnen terug te vinden op de kweekhokken bij de familie Clicque. De Robert-lijn (Robert Dobbelaere), de Figo-lijn (Reynaert), Meulemans-lijn en Vandenabeele-lijn. Daaruit wordt zorgvuldig gekweekt om zo de grootste kwaliteit tot z'n recht te laten komen. Ook de nationale overwinnaar op Montluçon is zo'n duifje dat gekweekt is uit het beste van het beste. De Robert-lijn waar Gino al 20 jaar zeer goed mee is en echt mee aan de basis van zijn stamopbouw ligt. En natuurlijk de geweldige duiven van Gaby Vandenabeele met als uitschieter 'De Bliksem'. Er zijn nog maar weinig mensen die niet gescoord hebben met de topduiven van Vandenabeele. Zijn lijn heeft weer een nationale winnaar voortgebracht. Sinds enkele jaren heeft Gino dan ook geïnvesteerd in deze duiven. Met duidelijk resultaat. 'Gaby 870' is een rechtstreekse duif van Gaby en een kleinzoon uit de 'Bliksem'. Langs moederszijde zitten zowel de 'Piraat' als de 'Super Prins' in het bloed. De 'Super Prins' heeft een topjaar gehad in 2010: maar liefst 3 x top 10 nationaal en 2 provinciale overwinningen op zijn naam. Deze is dan ook 2° nationale asduif KBDB in 2010 geworden. Klik hier voor de videoreportage van de Super Prins. Ook de 'Piraat' is een duif die we tot het hogere goed mogen rekenen met als belangrijkste eer de titel van 3° nationale asduif grote halve fond KBDB in 2008. Klik hier voor pedigree Devil Prince BE13-3031911.


Devil Prince, 1° nationaal Montluçon

Deze jaarling was een laat jong van de 4de ronde die gewoon opgeleerd was in 2013. Hij had enkel Pontoise, Fontenay en Brionne gevlogen. Op Fontenay vliegt hij al wel de 78ste provinciaal van meer dan 5000 duiven maar verder was er nog niets geweten van dit duifje. Op de eerste nationale Bourges heeft hij zich ook laten zien door de 55ste plaats lokaal te bekleden, maar op de zware Châteaurouxvlucht mist hij helemaal. Gino denkt dat dit een perfecte leerschool was daar hij hard heeft moeten zoeken om thuis te geraken. De jaarlingen krijgen allen de kans om zich te laten zien tot op Limoges. Ook al hebben ze nog geen prijs gevlogen, ze krijgen voldoende tijd om zich te bewijzen. Natuurlijk wordt er al wel geselecteerd mocht de duif nu bv. zeer moe van een vlucht thuiskomen of niet goed trainen. Er mag niets aan de duif te zien zijn. Daarna zijn het enkel de beste die mogen blijven. Deze jaarling heeft zich duidelijk laten zien en heeft zijn strepen op het hok verdiend. Deze zal dan ook niet meer gespeeld worden en mag op zijn beurt toppers op de wereld brengen. Nog een klein detail is dat de weerga van de nationale winnaar op Montluçon de 28ste nationaal vliegt... Weer een topkweekkoppel?


Superkoppel: 1ste en 28ste nationaal Montluçon

Topvorm of supervorm

Er wordt dikwijls gesproken over de topvorm die duiven moeten hebben om fantastische prestaties neer te zetten. Allereerst wil Gino benadrukken dat het echt zeer moeilijk is om deze vorm bij de duiven vast te krijgen en ze zo lang mogelijk proberen te houden. Hij zit al 40 jaar in het vak en vindt het nog steeds zeer moeilijk hoewel hij zijn duiven ieder jaar blijkbaar wel weer zover krijgt. Dat tonen zijn resultaten toch aan. Dit jaar is het nog even anders. De vorm die zijn duiven nu te pakken hebben, is niet zomaar een topvorm, maar echt een supervorm. Zo heeft hij ze zelf aan huis nog niet zien trainen. Er zit echt kracht en snelheid achter. Het systeem dat hij toepast van trainen, voederen, etc. is niet veranderd en hij kan er ook niet echt de vinger opleggen waarom ze nu zo goed zitten. Het warme voorjaar zal er in ieder geval wel aan geholpen hebben. Daar er enkel uit duiven met palmares gekweekt wordt, zal wel de grootste doorslaggevende factor zijn. Er wordt nu een ploeg klaargestoomd om mee te dingen naar de prijzen op de nationale vluchten van de komende weken. Vanaf de eerste vlucht in april tot en met de laatste in september is het alle hens aan dek en wordt er wekelijks ingekorfd. Dat is mogelijk omdat de duiven worden opgesplitst in diverse ploegen en zo het seizoen rond gespeeld kunnen worden. Dat vergt natuurlijk zeer veel werk, uithoudingsvermogen en geduld. Maar er zitten dus nog superresultaten aan te komen. Zijn seizoen kan alvast niet meer stuk, maar hij is ervan overtuigd dat het nog kan beteren.


Welke verrassingen mogen we dit seizoen nog verwachten van deze hokken

Hij is nog steeds zeer tevreden dat hij in 2001 de overstap naar de fond heeft gemaakt. Er waren 10 klaar om mee te geven op Tours en 2 op Brive. Op aanraden van een vriend heeft hij dit gewoon omgedraaid en 10 meegegeven op Brive en 2 op Tours en het was meteen raak. Deze ommezwaai heeft hem helemaal geen windeieren gelegd en plukt er continu de vruchten van. Er zitten naar schatting een 700 à 800 duiven op de hokken in Wevelgem waarvan er gespeeld wordt met ongeveer 100 jonge, 110 jaarlingen en 40 oude, dit op totaal weduwschap. Daarna wordt er nog aan de slag gegaan met een 40-tal late jonge. Het hoeft niet gezegd dat dit meer dan een fulltime job is.

Gino zegt zelf geduldig te zijn maar het vele werk kan hij niet alleen af. Hiervoor wordt de ganse familie ingeschakeld en heeft hij zeer veel hulp aan zijn zoon, Jasper, die dagelijks enkele uren meehelpt. Nu de vakantie begint kan ook dochter Eva een handje helpen. En wordt er niet gezegd dat er achter elke succesvolle man een fantastische vrouw staat?


Het team dat het voor elkaar heeft gekregen

Nogmaals proficiat en op naar de volgende!

Reacties

Sterk werk met echte klasseduiven!
Proficiat team Clicque!

Schitterende prestatie Gino en co, het kon niet uitblijven.
Doe zo verder, dit zal niet het laatste zijn...

grtz Gerry Conaert (Dilsen-Stokkem)

Nous sommes vraiment super content pour toi, et nous te félicitons pour toutes les incroyables performances de cette année!

à bientôt Gino

Gosha
MOULIN ROUGE BREEDING STUD