Zoeken

Freddy & Matthias De Wilde uit Brugge (BE) bouwen aan een fondploeg!

Jeugdig enthousiasme dat zich vertaalt in puike prestaties op de fond en zware fond… een plaatje dat perfect van toepassing is op de kolonie van vader Freddy en zoon Matthias De Wilde uit Brugge. Echte hobbyisten met een voorliefde voor het ‘zware werk’ op nationaal vlak!

Vader Freddy De Wilde was op het werk bij de NMBS, een collega werkmakker van oud-Barcelonaspecialist en ‘Primus Inter Pares-winnaar’, wijlen Maurice Verschuere uit Knesselare. Maurice kon zo gezapig over zijn duiven vertellen, dat hij Freddy tot onze sport kon bekeren… het hoeft dan ook geen betoog dat Freddy van start ging met duiven van Maurice Verschuere. Duiven die hem meteen op het goede spoor zetten. Een eerste oerdegelijke fondatleet was ‘De 284/81’ met onder meer een 174° Nat Cahors 5.330 d., 358° Nat Limoges 6.689 d., 774° Nat Brive 12.730 d… op zijn actief. Ze hadden daar te Brugge meteen de smaak te pakken! Niet meteen met de massa, maar eerder met een handvol duiven waarmee men richting ‘Fondclub Steenbrugge’ trok om zich te meten met de ‘grote tenoren’ en ‘gevestigde waarden’ uit die tijd als een N. & F. Norman, Graaf De Villegas, Tone Landuyt, Van Damme-Boddaert, Julien Vaneenoo , Gerard Latruwe, Jan Van Steelandt enz... Later maakte men dan de overstap naar ‘Fondclub Gistel’.

Een eerste echte ‘topper’, de naam ‘crack’ waardig was ‘Il Pirata’ B96-3119481 met onder meer knalprestaties uit Brive, Perigueux, Limoges en Souillac op zijn conto, waaronder zelfs 3 prijzen binnen de ‘Top 30’ nationaal (zie foto).

Met deze lijn werd een eerste ‘stammetje’ fondduiven opgebouwd, en dit werd in 2001 aangevuld met duiven van Joël Verschoot uit Ingelmunster. Een kruising die ‘pakte’… en zich vertaalde in een mooie reeks aan beloftevolle prestaties, zoals

’03: Cahors           1° reg. en 86° Nat. tegen 4.769 d.
'04: Orange           3° en 6° reg. tegen 113 d., 13° en 19° prov. tegen 632 d. (2 op 2 minuten)
’05: Dax            2 op 2 tot op nationaal en internationaal vlak
’06: Limoges          38° op 2.811 d.
’06: Brive           29° Nat. Zone A 3.448 d. Enz..

Misschien nog even meegeven dat men in 2003 over nauwelijks 9 vliegduiven beschikte (3 oude + 6 jaarse),evoluerend in 2007 tot 7 oude en 8 jaarlingen…  dit om maar aan te tonen dat het met dergelijke minimale bezetting zeker geen sinecure is om zomaar wekelijks topprestaties neer te zetten op de nationale drachten van de fond en zware fond. Sinds 2007 kwam er echter een kentering in het duivenverhaal. Freddy kreeg in het voorjaar van 2007 te kampen met rugproblemen, zodat zoon Matthias een handje diende toe te steken… en sindsdien kwam zijn ‘jeugdig enthousiasme’ de ploeg versterken. Daardoor werd beslist om in 2008 in een nieuw kweekhok te investeren… een nieuwe lichting Joël Verschootduiven kwamen de kweekploeg versterken, en deze bewijzen meteen ook te Brugge hun grote meerwaarde. Zij maken vandaag de dag dan ook een groot deel van het hokbestand uit, samen met duiven van hun goede Italiaanse vriend Gabriële Cappelli uit Rimini – Italië (lijnen ‘Biella’, ‘Shuttle’ en lijn ‘Steffy’ Gyselbrecht-Knesselare), Claudio Giussani uit Milaan (lijn ‘Boxer’),  van ‘Algemeen Nationaal Kampioen KBDB 2010’ Norbert Ally uit Aarsele (lijn ‘Narbonne’), Andre Deketelaereuit Ichtegem, Lucien Pauwels uit Loppem, Michel Hautekiet uit Ruddervoorde (lijn van de ‘Sierens’ en ‘Den Albi’), en Simon Moreels uit Marke.

Deze duiven sturen de ploeg 2011… bestaande uit een 10-tal kweekkoppels, 36 vliegduiven (24 oude + 12 jaarse) en goed 30 jonge duiven! Voor meer duiven is er momenteel gewoon geen plaats.

Alle duiven worden er traditioneel te Lichtmis (2 Februari) gekoppeld, de vliegduiven mogen enkel een 10-tal dagen broeden, en enkel van de allerbesten worden de eitjes onderlegd… eind maart, begin april volgt nog een tweede koppeling, waarop de duiven na enkele (4-tal) dagen broeden op weduwschap vertrekken. Tijdens die periode van het herkoppelen worden ze wel opgeleerd, zodat de duiven hun eerste Clermont (210 Km) afwerken midden april, op het moment dat zij op weduwschap gaan. Vanaf dan start de voorbereiding op het ‘grote werk’, de vluchten van de nationale fondkalender.

Een aanpak die duidelijk rendeert, en hen reeds mooie momenten heeft bezorgd… gekruid met enkele klinkende overwinningen. Laten we even een 3-tal toppers van het hok er bijnemen:

-‘Binnu’ B06-3055705

IJzersterke fondatleet met op zijn erelijst onder meer een

 1° Limoges     319 d.
35° Nat Limoges 11.869 d.
 2° Souillac    269 d.
11° Nat Souillac 7.045 d.

-‘Toto Joël’ B08-3017788

Een klepper met een groot potentieel, en onder meer winnaar van

1° Limoges    214 d.
7° Prov Limoges 2.300 d.

-‘Verschoot’ B08-3017789

Duidelijk een kerel met ‘inhoud’, dat bewijst zijn palmares op bijgevoegde foto

 

Freddy & Matthias De Wilde… naar fondnormen toe eerder ‘kleine liefhebbers’ (qua aantal), maar duidelijk mannen met grote toekomstmogelijkheden, dat bewijzen de recente topprestaties  tot op nationaal vlak! Succes mannen… en doe zo verder!

Reacties

Dankwoord van Freddy De Wilde richting zijn Italiaanse sportvrienden
Mi chiamo Freddy De Wilde, sono Belga, abito a Brugge e sono nato nel 1950.
Sono un appassionato allevatore di colombi viaggiatori.
Dopo la stagione con i vedovi, da quasi 30 anni trascorriamo le vacanze estive sempre in Italia.
Siamo stati da Domodossola a Palermo per trovare come nostra destinazione preferita RIMINI.
E' proprio lì che ho fatto conoscenza con la simpatica famiglia "Cappelli", colombofili da tempo.
Dopo qualche anno abbiamo scambiato qualche colombo.
Nel 2005 ho ricevuto una coppia della linea 'Biella-Shuttle', colombi un po' "anziani" per poter prolificare, così ho prestato il maschio al mio miglior amico Luciano Pauwels per aver una coppia di novelli.
Devo dirvi che ha ottenuto ottimi risultati sino ad ora!
Ha vinto premi su Brive, Perpignan e tre volte su Barcelona.
Abbiamo avuto anche il piacere di conoscere due colombofili della Brianza, G. Locatelli, che segue la nostra squadra da vicino e ci da molti buoni consigli ed il suo amico Claudio Giussani dal quale abbiamo ricevuto due femmine dalle linea "Boxer".
Speriamo che quest'anno, i figli si presentano in classifica!
Non mi piace parlare dei nostri colombi ma cerchiamo di farci valere rispetto alla concorrenza delle grandi colombaie come NORMAN - POLLIN, PEIREN ed altri! ... Non é per nulla facile!!
Per concludere, a tutti i colombofili d'Italia, Vi auguriamo una bella stagione, un buon 2011!
In bocca al lupo a tutti!
Distinti saluti,

Freddy De Wilde

Matthias,

Proficiat met de tot nu toe behaalde resultaten, ook voor jouw vader. Het is altijd aangenaam om je tegen te komen op één of andere trein...

Je bent een toffe kerel !

Groetjes,

Nikolaas

Matthias en Freddy

Proficiat, ik weet als geen ander hoe moeilijk het is om zulke mooie resultaten te behalen als duivenliefhebber met een beperkt aantal duiven.
Dank zij de samenkweek met o.a. de duiven van jullie goeie Italiaanse vriend gabriele capelli uit rimini heb ik mooie prijzen behaald op Brive, Perpignan en de vlucht van het jaar Barcelona.

Ik wens je ook voor dit jaar hele mooie resultaten en onze vriendschap is mij heel dierbaar.

Groetjes
Lucien en Rosanne

Dank u Nikolaas, ook Lucien Dank u,
Hopelijk komt trein dan op tijd! grtz
Matthias