Zoeken

Freddy & Jacques Vandenheede (Zingem, BE) zijn Algemeen Kampioen van België KBDB 2017

Het sportseizoen 2017 werd er opnieuw eentje om in te kaderen, met 2 x 1e Nationale overwinningen, 8 x 1e Provinciale zeges, en titels van Algemeen Kampioen van België, en Algemeen Provinciaal Kampioen KBDB. De absolute top!

De vijfsterrenkolonie van de broers Freddy en Jacques Vandenheede uit Zingem moet zowat de meest gelauwerd kolonie zijn in België uit het jongste decennium. We schrijven nog Zingem, want de kans dat we straks over Kruisem moeten spreken is groot, wanneer de fusie met buurgemeente Kruishoutem een feit zal zijn. Al zullen de Vandenheededuiven daar weinig last van ondervinden, wegens hun hok nog altijd gevestigd aan de Heulestraat. De straat waar menig stukje duivengeschiedenis werd geschreven. Het was in 2017 niet anders.

Algemeen Kampioen van België KBDB

In 2017 was het weer koekenbak aan de Heulestraat te Zingem. Werd een fantastisch vliegseizoen gelukt. Het resulteerde alweer in een karrenvracht aan titelgewin, en asduiven tot op provinciaal en nationaal vlak. Ook al zijn ze te Zingem niet bang om er met de grote mand tegenaan te gaan… titels win je nog steeds met de 1e en/of 2e getekende, en asduiven met de echte crackduiven van het hok. Even de voornaamste titels op een rijtje:

 1. Algemeen Kampioen van België KBDB 2017
 1. Algemeen Provinciaal Kampioen KBDB Oost-Vl 2017
 1. Algemeen Kampioen FVOV 2017
 2. Provinciale Asduif Halve Fond Oude & YL KBDB 2017
 2. Provinciaal Kampioen Halve Fond Oude & YL KBDB 2017
 5. Provinciale Asduif Fond oude & YL KBDB 2017
 5. Provinciaal Kampioen Fond oude & YL KBDB 2017
 6. Provinciale Asduif Fond jonge KBDB 2017
10. Nationale Asduif Grote Halve Fond oude KBDB 2017
 1. Koning in lokaal Union & Liberté Gent 2017

Neem daar de twee 1e Nationale overwinningen uit Libourne tegen 3.948 Jaarse en Chateauroux III tegen 18.499 Jonge, naast 8 x 1e Provinciale overwinningen bovenop, en je kan alweer gewagen van een spetterend duivenseizoen in 2017. Eentje à la Vandenheede… waar zij als het ware een patent op lijken te hebben, met 1e prijzen vanaf de snelheid en kleine halve fond tot de klassiekers van de grote fond. Het getuigt van de allround capaciteiten van de moderne Vandenheededuif. Sinds ze in 2008 de handen in elkaar sloegen, lukten ze in 2008 hun 9e en 10e nationale overwinning. Wie doet beter?

Toch kan het altijd beter, verklaarden Freddy en Jacques bij ons bezoek. Dan vragen we ons persoonlijk af: is dit niet de karaktertrek eigen aan de echt grote kampioenen? Niet op de lauweren gaan rusten, en tevreden zijn met het bereikte. Nee, altijd kritisch op zichzelf, steeds zoekend naar wat of waar er kan bijgestuurd worden, verbeteringen aangebracht, in de hoop nog hoger uit te komen… om in de toekomst, nog beter te presteren.  

Kampioen zijn is plezant

Kampioen blijven is dat ook. Toch loopt het voor grote kampioenen zoals Freddy & Jacques, al jaren behorend tot de absolute nationale top, ook niet altijd van een leien dakje. Al spreekt hun filosofie boekdelen: wie tijdens het seizoen de minste fouten maakt, de perfectie benaderd, zal aan het eind van de rit meedelen in de vetste pot van de prijzenkoek. De klasse van de duif zelf, doet de rest.

Een zoektocht naar beter kan zich situeren op allerlei vlak. Zoeken naar betere duiven, al is dit in een hoogconjunctuur aan prestaties, met een uitgebreide ploeg aan klasbakken op de hokken, zoals ten huize Vandenheede, zeker geen sinecure. Andere mogelijkheid is het zoeken naar verbeteren of optimaliseren van de werkwijze, het systeem, de hokken. Ook hier spelen Freddy & Jacques vaak kort op de bal. Steeds oogjes open. Oog voor vernieuwing, oog voor detail.
Sinds ze in 2008 de handen in elkaar sloegen, werd ook het spel met oude doffers op weduwschap aangevat, met de focus voor de heren-doffers op de nationale fondvluchten. Dit spelonderdeel hadden ze ook binnen de kortste keren onder de knie, en gingen ook hier een hoofdrol van betekenis vertolken. Binnen de kortste keren werden ook hier enkele 1e Nationale overwinningen geboekt, en asduiven gewonnen tot op nationaal vlak. Beter kon bijna niet. Of toch? Freddy had al snel in de mot dat het klimaat op deze ZW-gerichte vlieghokken voor de doffers in het voorjaar een pak beter kon. Vergeleken met het jonge duivenhok dat ZO gericht staat, was het bij de jongen steeds een pak gezelliger in het voorjaar, wegens enkele uren vroeger zon op de hokken. Doch, als het goed loopt, verander je niet zo snel of spring je daar eerder voorzichtig mee om. Toch liet het idee hem niet los, dat de jonge duivenhokken beter geschikt leken voor de oude weduwschapdoffers. Er daar meer rendement uit de ploeg oude doffers kon gehaald worden. 


de hokken: met links de vlieghokken voor de weduwnaars doffers, rechts de hokken voor de jongen met voorgebouwde rennen

Eind 2016 hakten Freddy en Jacques dan de knoop door, en besloten de jongen en oude doffers te verwisselen van hok voor 2017. Er diende heel wat getimmerd en vertimmerd te worden tijdens de wintermaanden, meteen na de ruiperiode. Voor de oude hokken van de doffers werden ruime volières neergepoot, waar de jongen nu van ruimte en zuurstof op overschot kunnen genieten. Op de hokken van de jonge duiven, kwamen nu woonbakken te staan voor de weduwnaars. Om de doffers hok- en bakvast te maken werd besloten om hen te koppelen en een nestje te laten bouwen. Doordat de timmerwerken de nodige tijd in beslag namen, werd pas begin maart gekoppeld, zodat de doffers hun eerste halve fondvlucht afwerkten met een groot jong in de schotel. Het nadeel hiervan ontdekten ze later op het seizoen. Namelijk, de pennenrui die te snel verliep naar hun zin. Op Jarnac, waarop ze 1e Nationaal wonnen, hadden de meeste doffers reed 3 pennen gestoten, zo ook de nationale winnaar. Dik 2 weken later op Tulle waren de meesten reeds aan hun 4e pen toe. De duiven zaten toen tiptop in orde, en zetten een knaller van formaat neer… met bijna 50% aan prijzen per 10-tal. Toch werd 5 minuten te laat gestart naar hun zin (Tulle Nat 7.447 oude: 36… en 14/21, Tulle Nat 9.578 YL: 57-90… 28/54). Volgens Freddy te wijten aan een tanende conditie, wegens teveel pennen gestoten. Leren uit mogelijks gemaakte fouten, en er de passende conclusies uittrekken, was aan de orde. In die zin dat de vliegploeg nu reeds eind december werd gekoppeld, en begin januari bij ons bezoek op eitjes zat. Waarmee men te Zingem hoopt, de pennenrui nu wel onder controle te hebben tot en met de afsluitende nationale Angoulême van begin augustus 2018.

Ook werd besloten om het met de jonge duiven over een andere boeg te gooien. Enkel de eerste ronde zal nog doorgespeeld worden tot op de nationale vluchten. De verderop komende 2e, 3e en 4e ronde worden voortaan enkel nog goed opgeleerd tot zover het kan. Zo mogelijk enkele provinciale vluchten in augustus, of een 2-tal keer Toury zoals de allerjongsten in 2017.
Ook hier botste men in 2016 snel op enkele nadelen van het nieuwe hok voor de jonge duiven. Het was duidelijk te klaar op de hokken, zodat de pennenrui – ondanks verduisteren -  vrij snel op gang schoot. Veel durfde men niet aan de hokken veranderen. Eerstens omdat de vliegduivinnen aan de achterzijde van het hok der jongen vertoeven, en tweedens omdat men bang was te weinig zuurstof op de hokken te hebben, wanneer men het jongenhok meer zou gaan afsluiten om het donkerder te maken. Om dit euvel te voorkomen werd er dan maar langer verduisterd. De 1e ronde in 2016 tot half juni, de 3e en 4e ronde zelfs tot half juli. Waardoor sommige doffers eind 2016 nog op oude pennen bleven staan, een enkeling bij de zomerjongen zelfs op 4 en 5 pennen. Niet dat de prestaties daar op het eerste zicht veel hinder van ondervonden. Toch trekt Freddy de conclusie dat er in 2017 voor het eerst in jaren geen nationale asduif bij de jaarlingen werd behaald (in 2016 nog 5 asduiven bij de jaarlingen), de nieuwe situatie uit 2016 toch zijn invloed heeft gehad. Vele duiven stonden in 2017 op scherp, ontbraken nog die ene knaller om zich te klasseren… al waren ze daarvoor achteraf beschouwd te ver gevorderd in de pennenrui, waardoor de conditie net dat ietsje minder was (denk aan de 5 minuten die ze te kort kwamen uit Tulle om rats de top te halen), om die vlucht met het nodige laatste kleine topcoëfficiënt binnen te halen. Daar werd te Zingem een les uit getrokken.
In 2017 werd al aan dit systeem gesleuteld in positieve zin, want alle jonge duiven van 2017 raakten deze keer wel tijdig door de rui, zodat ze straks in april 2018 in vol ornaat aan de start zullen verschijnen.

Zo zie je maar… echte kampioenen zijn zoekers. Steeds op zoek naar details die het verschil kunnen maken. Zoekend naar dat procentje aan surplus waarmee ze zich nog meer kunnen onderscheiden van hun concurrenten, in de wetenschap dat hun concurrenten ook niet stil zitten.

Provinciale en nationale asduiven KBDB

Ontbraken enkele jaarlingen die laatste punch om het tot provinciale of nationale asduif te schoppen, de oude en jonge duiven zetten hun beste beentje voor met een klassering tussen de nationale asduiven en 3 klasseringen bij de provinciale asduiven. Zo had de Vandenheedekolonie alweer zijn aandeel in de prijzenkoek aan het eind van de rit. Met meerdere crackduiven op het hok die tot de beste horen van de provincie en van het land behoren.

-Zina BE15-4130398

10. Nationale Asduif Grote Halve Fond oude KBDB 2017
 2. Nat Zone Chateauroux II 2.787 d. ’17
 3. Prov Blois        1.127 d.
 4. Nat Brive        5.929 d. ’16
 7. Prov Chateauroux     3.409 d.
21. Nat Zone Bourges II   1.498 d. ’17
29. Nat Zone Argenton    4.081 d. ’17
32. Nat Zone Bourges II   11.401 d. ’15
364 Nat Bourges I      23.155 d. ’17

Vader: Flinstone BE10-4326260
Fantastische kweekduif uit een samenkweek met wijlen Pros Roosen. Hij is directe zoon van één der boegbeelden van de Pros Roosen-kolonie, met name Flits BE04-5065636 (winnaar 1e Prov Chateauroux 4.080 d. en 14. Nat Bourges 18.657 d.) x Isolde BE05-4045252 (2e Nat Asduif  Halve Fond KBDB 2006).
Moeder: Estoril BE10-4101312
Winnares 3. Nat Limoges 14.686 d… en kleindochter van kweeklegende Limoges BE91-4261261 De Rauw-Sablon (zoon Dream-pair Albert x Paola) en van Kingston BE97-4237510 (vader 1e Nat Gueret in 2000).
Bekijk de volledige pedigree en palmares van Zina

Uit diezelfde Flinstone kweekten Freddy en Jacques dit jaar één der beste jonge duiven. Niet alleen van hun hok, maar tot op nationaal vlak, waar een zoon van Flinstone de 9e beste jonge duif van België was over de 4 nationale vluchten voor jonge duiven in 2017.

-Zoon Flinstone BE17-4200198

 6. Prov Asduif Fond Jonge KBDB 2017
 9. Beste jonge duif van België – 4 Nationale vluchten PIPA-ranking
74. Nat Zone Argenton III  7.382 d.
143 Prov Blois       4.517 d.
194 Nat Zone Bourges II  10.761 d.
244 Prov Blois       6.013 d.
255 Nat Zone Chateauroux IV 3.369 d.
302 Nat Chateauroux III  18.499 d.

Vader: Flinstone BE10-4326260
Vader van Zina.
Moeder: Faisal BE15-4130314
Moeder van de 1e Prov Orleans 6.375 d., en halfzus van de 1e Nat La Souterraine 6.205 d. in ’15 (snelste van 10.245 d.)
Bekijk de volledige pedigree en palmares van  Zoon Flinstone

Daarmee is de kous niet af. Na een nipte nek aan nek race strandden Freddy en Jacques op een 2e plaats in het Provinciaal asduifkampioenschap op de halve fond. Met een super duivin waarin het bloed van 1e nationale asduiven rijkelijk vloeit met de succeslijn van Miracle Ace en Annelise. Het zit duidelijk in de genen verankerd.

-Dochter Woody BE15-4130412

 2. Prov Asduif Halve Fond oude & YL KBDB 2017
 2. Prov Villemandeur  2.885 d.
 3. Nat Chateauroux III 2.780 d. ’17
12. Prov Chateauroux   2.860 d.
14. Nat Zone Chateauroux 2.599 d. ’16
26. Prov Chateauroux   3.409 d.
44. Prov La Souterraine 1.784 d. ’16
113 Nat Bourges I    23.155 d. ’17
141 Nat Chateauroux I  20.473 d. ’17

Vader: Woody BE12-4186084
Nestbroer Annelisa: 1e Nat Asduif Grote Halve Fond YL KBDB 2013. Zoon van sterkweker Matteo BE05-4045392 (één der beste kweekdoffers uit de legendarische Limoges BE91-261 De Rauw-Sablon) x Morgane BE05-4246519 wonder kweekster en moeder van Miracle Ace: 1e Nat Asduif Fond KBDB 2013 en Annelise: 1e Nat Asduif Grote Halve Fond KBDB 2013).
Moeder: Miss Bourges BE11-4081019
Afkomstig van Gerard Iterbeke. Winnares van o.a. 1e Bourges 1.015 d. en 28e Nat Bourges 31.719 d.
Bekijk de pedigree en palmares van Dochter Woody

Ook de beste Limogesduif van België uit de periode 2015-2017 vertoeft op de hokken te Zingem. Deze geschelpte klepper genaamd Boaz is tevens een volle broer van Fashion, 1e Nat. Argenton 13.629d. in 2016. Boaz is met andere woorden een ware fondtopper met zelf excellente bloedlijnen in de pedigree, waaronder die van De Rauw-Sablon:

-Boaz BE14-4000249

 1. Beste Limogesduif van België 2015-2017 – 3 vluchten PIPA-ranking
 5. Prov Asduif Fond oude & YL KBDB 2017
 8. Prov Limoges II 2.082 d. ’17
25. Nat Limoges II 6.946 d. ’16
52. Nat Limoges I 14.937 d. ’17
97. Prov Orleans  3.367 d.
139 Nat Jarnac   3.904 d. ’16
170 Nat Brive    9.132 d. ’17

Vader: Sound of Victory BE05-4045201
Winnaar 1e Orléans 328 d. en 21e Nat. La Souterraine 15.406 d. en vader van o.a. 1e Nat. Argenton 13.629 d. en 6e Nat. Châteauroux 18.725d. Komt uit Gaspasjo (ook vader van 4e Écouen 508d., 11e Dourdan 652 d., 155e Vichy 3.412d., etc.) x Cooler Couleur (rechtstreekse J&J Engels en moeder van 3e Dourdan 318d., 4e Écouen 508d., etc.).

Moeder: Etna BE12-4186219
Volle zus van Madina (1e Int. Narbonne Duivinnen) en moeder van 1e Nat. Argenton 13.629 d. Kortom, het beste geërfd en het beste vererfd. Ze komt uit Marcelino (winnaar 7e Châteauroux 3.772d., 18e 4.526d., etc. en vader van 6e Montrichard 2.146d., 12e 4.366d., 24e 6.148d., etc.) x Ranonkel (zuivere kopvliegster met 1e Blois 1.245d., 1e Blois 1.127d., 6e Châteauroux 1.638d., 22e Argenton 4.104d., etc.).

Bekijk de volledige pedigree van Boaz

Presteren aan de top, selectie met een vlijmscherp mes

Het is slechts een greep uit de weelde aan vliegtalent waaraan de kolonie van Freddy en Jacques Vandenheede zo rijk is. Veel kweken, deze duiven uitgebreid de kans geven zich te bewijzen, en ongenadig hard selecteren, met de mand als enig scherprechter. De echte superduiven, krijgen dan na hun vliegcarrière steevast hun stek op het kweekhok, en zijn nooit te koop. Meteen ook de sterkte van de Vandenheedekolonie: werken met, of kweken uit eigen superduiven, en hun topgenen trachten in de stam te verankeren.

Nee, met de duiven van Freddy en Jacques Vandenheede is men nog lang niet klaar. Liefhebbers uit de fijne nationale top, waarbij hun jarenlange successen gestoeld zijn op een synergie van visie, vakbekwaamheid en klasse. Freddy en Jacques zijn niet zomaar de eersten de besten… het zijn echte ‘winnaars’ of om het in cijfertaal uit 2017 uit te drukken: 'simply the best of Belgium', als Algemeen Kampioen en nationale ‘nr 1’ van België KBDB! Proficiat!