Zoeken

Eijerkamp Hans, "Familie Eijerkamp pakt goud en zilver op Orleans afd. 8 GOU tegen 14.285 duiven (2006) (NL)"


De voorbereiding

De verzorging van een hok met 24 doffers, die specifiek op de eendaagse fond worden gespeeld, is in handen van Piet Schrijvers en Evert-Jan Eijerkamp. Ook Hans Eijerkamp gaat weer steeds vaker een kijkje nemen bij de duiven (Hans is herstellende van een knieoperatie en loopt daarom nog wat moeilijk).
De eendaagse fondduiven zijn half januari gekoppeld. Toen de jongen 14 dagen waren, ging één jong met de duivin naar het hok van de jonge duiven en brachten de doffers het andere jong groot (vooral goed voor de “bakvastheid” van met name de jaarlingen). De duiven werden niet meer herkoppeld om te voorkomen dat de pennenrui te vroeg start. Deze duiven hebben dan ook op dit moment nog geen pen gestoten. De doffers worden elke week gespeeld. In het begin van het seizoen kregen de doffers ook nog een midweekse vlucht af te werken. Vanaf begin mei trainen de doffers twee maal per dag een uur en wel van 06.45 – 07.45 uur en van 17.45 tot 18.45 uur.


De aankomst

Zowel Evert-Jan als Piet Schrijvers waren in de voorbereiding vrij intensief met de duiven bezig. Zo lieten ze "Che" regelmatig even met hun hand vechten en kreeg hij als beloning een pindaatje. Nadat donderdagavond de duiven waren ingemand begon de spanning zich langzaam op te bouwen bij het “team Eijerkamp”, want de verwachtingen waren hoog gespannen, maar met supermelkers als o.a. Marcel Sangers & Paul Ung en Ferry van Loo als tegenstanders, ben je pas zeker van de overwinning als je de vogel zelf hebt geschoten.
De verwachting waren zo hoog, omdat Che de vorige week al regio-overwinnaar was op de vlucht vanuit Arras tegen 9641 duiven in regio 2 van afd. 8 GOU.
Tijdens het wachten op de aankomst van de duiven kwam het bericht dat de eerste duif van het concours om 13.48 uur was gevallen op een afstand van 540 km. Om 14.12 uur kwam de melding dat Nico Jan Koenders om 14.09 uur 2 duiven had gepakt. Snel rekenen wees toen uit dat het “team Eijerkamp” om 14.25 uur moest klokken om de overwinning binnen te halen.
Evert-Jan had de telefoon amper neergelegd toen hij het geschreeuw van Gerard Boesveld hoorde dat de favoriete Che net was gearriveerd en dat hij precies uit de goede hoek kwam. Direct daarna meldde "Victoria" zich, een duivin van Lotte Eijerkamp. Che werd geconstateerd om 14.16.20 uur en werd binnen de minuut gevolgd door Victoria. Che overbrugde de afstand van 556 kilometer met een gemiddelde snelheid van ruim 78 kilometer per uur.


Afstamming Che

Hans legt mij nog eens uit hoe zijn eerste bezoeken bij de gebr. Janssen in Arendonk verliepen en dat daar eigenlijk de huidige successtory een aanvang nam. Hij vindt het geweldig dat de afstamming van de kersverse NPO-winnaar Che nog terugvoert naar de topduiven van de 80-er en 90-er jaren. In zijn afstamming komen we o.a. de volgende legendarische namen tegen van duiven van het ras Gebr. Janssen Arendonk: Kampioen 84, Tornado, Goldrush 88, James Bond III, Miss Saigon, Porsche Bond, Rush-Bond, Oude Bange, Flits, Schone 05 . Van het ras Louis van Loon komen we in Che’s stamboom o.a. tegen “De Vooruit, de Kweker, de Roodoger en de Chicago
Hans ziet in Che het beste van de bovengenoemde toppers verenigd. Che is eigenlijk het product van alles wat in de afgelopen jaren is aangekocht.
Zijn naam dankt Che aan de Cubaanse vrijheidsstrijder Che Guevara, die samen met Fidel Castro eind jaren vijftig de Cubaanse dictator Batista verdreef. De Orleans-winnaar kreeg deze naam echter ook een beetje, omdat Piet Schrijvers en Evert Jan Eijerkamp beiden liefhebbers zijn van een goede Cubaanse rum!
Tijdens ons gesprek gaf Hans aan de soigneurs al instructies over welke duivin in de toekomst aan Che gekoppeld dient te worden, want Che verhuist naar het kweekhok en het is zaak al diens topkwaliteiten zoveel mogelijk vast te leggen in zijn nazaten!

Afstamming Victoria
De vader van deze duivin is Fabio, 100 % van Loon en een broer van niemand minder dan Don Leo (4e asduif dagfond NPO).
De moeder
van Victoria is de Pride, eveneens 100% van Loon uit de lijn van de Chicago.


Team Eijerkamp
Hans Eijerkamp geeft aan dat deze zege op de eerste dagfondvlucht van dit seizoen te danken is aan de geweldige inzet van wat je volgens hem gerust het “team Eijerkamp” kunt noemen.
Hans ziet de duivensport als een echte familiebezigheid en zeg nu zelf “Wat is er mooier dan dat de gehele familie met het beoefenen van deze mooie hobby bezig is en dat er samen van de successen kan worden genoten?”
Hij noemt Piet Schrijvers en Gerard Boesveld de “spelers” van het team, want zij zijn het die er voor moeten zorgen dat de duiven in een kansrijke positie aan de start worden gebracht. Evert-Jan is de “coach/strateeg” d.w.z. hij overlegt met Gerard en Piet “hoe zullen we dit of dat doen?” en “zou het niet beter zijn als we dat zo aanpakken…?” Zichzelf ziet Hans Eijerkamp als de “animator” ofwel de “aanjager” van het team. Als ik zie hoe Hans geniet als hij zijn vrouw en familie om zich heen heeft dan kunnen we hem gerust bestempelen als de patrias familias van de duivenfamilie Eijerkamp. Na een wat mindere periode in zijn leven kan Hans nu gelukkig weer steeds meer genieten van alles wat hem dierbaar is en daar behoort ook zeker de duivensport bij.

Nog een keer Che
Toen ik Che in mijn handen mocht nemen, bleek direct dat de heren Eijerkamp niets teveel hadden gezegd: Wat een geweldenaar! Hij voelde nu alweer bol en gespannen aan. Menigeen zou blij zijn als zijn duiven bij het inkorven er zo mooi uit zagen als deze superduif een dag na zijn topprestatie. Che heeft een prachtige kop met een fantastische uitstraling en hij hield iedereen en alles om hem heen nauwlettend in de gaten.

Samenvatting
We kunnen gerust zeggen dat het “team Eijerkamp” op deze eerste eendaagse fondvlucht uitstekend heeft gepresteerd, want Hans Eijerkamp en zn. en Lotte Eijerkamp hadden resp. 60 en 32 duiven meegezet en spelen er daarvan vermoedelijk (cpl. uitslag nog niet definitief!) resp. 9 en 7 bij de eerste 100 van de uitslag tegen 14.285 duiven.
Een prima prestatie. Chapeau!