Zoeken

Eerste nationale zege van Cahors tegen 8.067 oude duiven voor de combinatie Pierre & Vincent Schroeder, Aywaille

‘Clément’, een donker geschelpte duiver van 2 jaar won zijn eerste wedstrijd op de fond. Het is de eerste nationale overwinning voor zijn eigenaars die enkele jaren terug al heel dicht bij een mooie overwinning kwamen.

De traditionele wedstrijd van Cahors die normaal gepland was voor zaterdag 18 juni werd wegens barre weersomstandigheden in Frankrijk naar zondag uitgesteld. Enkele vluchten werden wel gelost op zaterdag, bv. La Châtre, maar de sterke zuidwesten wind blies de duiven letterlijk naar hun eindbestemming. Deze vluchten haalden immers maar liefst snelheden van 1890 m/min. Over een afstand van 566 km werd 5 uur gevlogen. 

Voor Cahors werden echter geen risico's genomen en de wedstrijd werd uitgesteld. De 8.067 duiven werden gelost om 7u00 's ochtends zodat de duiven in gunstige weersomstandigheden huiswaarts konden vliegen. De eerste duiven vlogen 8 uur lang voor ze hun bestemming bereikten. In het oosten van het land, meer bepaald in de provincie Luik, werden de eerste duiven geklokt, zoals bv. de twee jaar oude duiver van Schroeder vader & zoon, geklokt om 15u46"22 over 733 km. Deze duif vloog een gemiddelde snelheid van 1.393.32 m/min en versloeg zo zijn directe concurrent met een verschil van slechts 38cm; een duif van de combinatie Somme-Thiange (1392,94 m/min), gevolgd door Deno-Herbots die aan 1.391 m/min vloog, Henry Leon uit Nandrin (1.388 m/min). De vijfde plaats ging tot slot naar Valère Poelmans uit Nieuwerkerken (1386 m/min). Twee duivenliefhebbers uit Luik, één uit Namen, nog een andere uit Brabant en één uit Limburg maakten een faire top 5. We mogen de prestatie van de duif van de combinatie Goossens-Druart uit Hyon, die een 9de plaats behaalde, niet vergeten. Het was de enige duif van het centrum van het land die met een korte afstand de nationale top 10 haalde!

Presentatie

Schroeder, een naam die een belletje doet rinkelen. Om goede redenen ook, want Vincent (35 jaar) is een bekende dierenarts. Hij is zeker een van de meest getalenteerde dierenartsen van zijn generatie. Het bewijs hiervan is terug te vinden in de grote groep erkende kampioenen die bij hem aankloppen voor zijn diensten: Gérard Koopman, Marcel Sangers, Rik Cools, Jos Vercammen, enzovoort. Het is niet voor niets dat zij een dierenarts als Vincent Schroeder kiezen om de medische kant van hun kolonie te ondersteunen.

Onder de auspiciën van Norbert Peeters begon Vincent enkele jaren terug zelf met het professioneel houden en spelen van duiven. Hij verliet zijn thuisbasis en vestigde zich in Bilzen, Limburg. De reden hiervoor is de volgende: de geografische ligging. Bilzen ligt zeer centraal aangezien dit dorp zich op het snijpunt van verschillende provincies bevindt (Atnwerpen, Brabant en Luik zijn niet veraf), maar het ligt ook dichtbij Duitsland en Nederland. Dus, Vincent heeft heel wat klanten. Hij heeft zelfs een nieuwe kliniek geopend in Kerkrade, Nederland. Zoals je ziet, gaat het uitstekend. Maar hoe kan iemand aan het hoofd staan van een uitmuntende kolonie wanneer hij er meer dan 45 minuten vandaan woont en vaak niet de tijd heeft om alles te doen wat hij moet doen? Hier springt zijn vader Pierre (62 jaar) bij als 2e hoofd van de kolonie. Deze man staat in de schaduw, maar volgt de belangrijkste dagelijkse taken op: de verzorging van de kolonie, de opkuis, voorbereiding, spelen, enzovoort. Vincent is enkel bezig met het medische. Hij bezoekt zijn vader elke week en Pierre volgt het advies van zijn zoon tot op de letter. Je kan er zeker van zijn dat wanneer Schroeder zijn duiven gaat inkorven ze allen in perfecte gezondheid verkeren.

De Schroeders begonnen met de duivensport in 1987. Pierre hield er al altijd van verschillende soorten vogels te houden en hij bezocht vaak een vriend van hem in het plaatselijke dorp om de duiven te zien vallen. Omdat de kennis van het kweken van de duiven geleidelijk aan verloren ging, besloot Pierre om van duivensport zijn nieuwe hobby te maken. En nu, zoveel jaren later heeft ook zijn zoon de microbe te pakken. In het begin speelden ze enkel op de halve fond met lokale rassen. De kolonie ervoer een gezwinde ontwikkeling na de introductie van de Casaert duiven. Tien jaar later besloten ze om op de fond te spelen. In hetzelfde jaar stond Bordeaux op hun lijst en ze scoorden al onmiddellijk een overwinning. Ze wonnen de internationale vlucht tegen 5.432 oude duiven, en dat voor hun eerste deelname. Ze besloten beter kweekmateriaal te vinden, maar in 1998 sloeg het noodlot toe. Een wezel sloop het hok van de weduwnaars binnen en doodde ze allemaal. De Schroeders moesten opnieuw beginnen. Na deze enorme ontgoocheling, vonden ze opnieuw moed en begonnen ze een nieuw team van competitieve racers op te bouwen. Het was een goede beslissing want zeven jaar later, in 2005, wonnen ze de 2e nationale Montauban tegen 7.303 duiven terwijl de nationale overwinning naar hen ging. We kunnen het ook hebben over hun 9e nationale van Béziers tegen 6.702 duiven in 2004. De duif die toen de 9e nationale won was de vader 'Clément', winnaar van de recente race vanuit Cahors.

Eigenlijk is de kolonie nog in een reconstructiefase. Twee jaar terug besloten vader en zoon Schroeder om strikter te zijn in hun selectie. Om deze reden zijn er niet veel oude duiven in het racehok. Dit jaar bestond hun raceteam uit 40 weduwnaars en 11 oude duiven. De resterende duiven waren jaarlingen. Hun missie: de nationale fondvluchten en enkele internationale vluchten zoals Marseille, Narbonne en Perpignan. Ze zullen deelnemen aan maximum drie fondvluchten per jaar. Als de duiven deel willen uitmaken van het team volgend jaar, moeten ze 2 prijzen winnen.

Als je meedoet aan de nationale vluchten met slechts 11 oude vluchtduiven, dan kan je meespelen voor de wedstrijd met een team van slechts 2, 3 or 4 duiven. Het aantal zal groter worden naar volgend jaar toe en dit was reeds gepland voor ze hun nationale overwinning boekten. De jaarlingen vliegen slechts een 12-tal vluchten met 2 zware halve fondvluchten over het hele jaar. Hun laatste test is Limoges of Jarnac, waar ze zullen worden onderverdeeld in 2 teams. Indien er twijfel bestaat over de slaagkansen van bepaalde duiven, dan zullen ze worden ingekorfd voor Narbonne. Het doel is om hen ervaring te laten opdoen voor de komende jaren. De kweekkoppels zijn met een stuk of 20. Ze bestaan uit duiven afkomstig van Marcel Vandenabeele uit Renaix, Dieter Balmann uit Amblève, H&R Jongen uit Kerkrade (NL), Robert Van Eycken uit Erps-Kwerps, Harinck-Pöelmans uit Genk en Philippens uit Fouron met een stam van de Vrosch-Meyers.

Elk jaar kweken ze 100 jongen die alleen getraind worden. Ze worden de kans gegeven om zich volledig te ontwikkelen tijdens hun geboortejaar. Hun aantallen verminderen elk jaar vanwege de terugkerende aanvallen van roofdieren. Vorig jaar werden 55 jongen gedood. Pierre houdt er niet van om naar de jongen te kijken. Hij doet het enkel voor de selectie op het einde van het jaar. Mocht hij geregeld naar de jonge duiven kijken zou hij elke dag gaan huilen. Door niet naar de jongen te kijken, hoeft hij niet bang te zijn om ze los te laten voor hun dagelijkse training, want hij heeft immers geen favorieten op die manier. Van oktober tot maart mogen de duiven niet buiten vliegen.

Dit alles is kort samengevat hoe het er aan toegaat bij onze sportvrienden uit Namen, Luik en Luxemburg.

‘Clément’- BE09-1036713, 1ste nationaal Cahors 8.067 d.


Het was een 2 jaar oude duiver die zijn eerste fondvlucht uit zijn korte carrière won met een eerste plaats uit Cahors. Pierre toont de duivinnen nooit voor hij gaat inkorven. Hij wil de duiven zo rustig mogelijk houden en ze niet opwinden. Hier is een kijkje op zijn lijst met onderscheidingen:

2011:
Pithiviers : 27/347d. (355 km)
Sezanne : 164/1014d. (239 km)
Rethel : 131/1088d. (139 km)
Cahors : 1/8.047d. (733km)


 

Vader: ‘The Béziers’ (BE03-1046329), 9e nationale Béziers ’04, 1ste provinciale Narbonne ’06, 61ste nationale Montauban, 3e Nationale Asduif bij de fond Ave Regina ’06. Hij is 100% Jongen. Zijn moeder is een directe dochter van de 1ste nationale Dax ZLU uit 1996 gekoppeld met een dochter van de illustere 'Blue Vanoppen' van H&R Wijnands, een van de beste kwekers aller tijden.

Moeder: ‘Dochter van de Super’ (BE05-4283763), haar naam spreekt voor zich, een directe dochter van de Super Blauw van Marcel Vandenabeele. Deze duif was een van de beste fondduiven die ons land heeft gekend. Tijdens haar carrière won ze de 2e nationale tegen 4.534 duiven en de 2e internationale Dax 2005, de 3e nationale Perpignan van 7.479 oude duiven met een 11e internationale plaats tegen 17.330 duiven. Toen kroonde ze haar reeks overwinningen met een 7e nationale Béziers. De 'Super Blauw' werd gekoppeld met een zus van de 5e nationale Përpignan in 2000 en semi-zus van de 2e nationale Limoges tegen 24.479 jaarlingen in 2002.

De provincie Luik heeft haar eerste nationale overwinning van dit seizoen en dit in een vlucht van mythische proporties. Pierre en Vincent, deze prestatie kan de eerste zijn van een lange reeks. Met de kwaliteit van jullie hokken, de weldoordachte aankopen en jullie strikt gevolgde medische verzorging zullen nieuwe overwinningen jullie doel blijven. We willen jullie alvast feliciteren met deze overwinning en veel geluk toewensen voor de rest van het seizoen.