Zoeken

Draye Rene & Patrick winnen 1° Nat. La Souterraine 4.660 oude! "Nieuw hoogtepunt in hun carrière!

 


Op de nationale La Souterraine van eind augustus vliegen de oude en jaarse duiven voor het eerst dit seizoen op een nationale wedstrijd tezamen in één en dezelfde categorie in de hoofdvlucht. Een goede beslissing die enkele jaren terug werd genomen, en welke blijkbaar ook bij de liefhebbers positief wordt onthaald. Zo gingen kreeg La Souterraine met 4.660 oude duiven dit jaar ook een bonus van 330 duiven aan de start tegenover vorig seizoen 2007 (dit naast een vermeerdering met 2000 jonge duiven)! Het was de kampioenenkolonie van Rene & Patrick Draye uit St.Joris-Weert, welke als nationale winnaars uit de bus kwamen bij de 4.660 oude duiven. Ze klokten hun winnende duif om 15u14’34” op een afstand van 558,858 Km… waarmee men een snelheid van 1381,36 m/min liet uitrekenen. Ze winnen hiermee afgescheiden voor Marcel Creten uit St.Truiden (1368 m) die 2° eindigt, voor de ‘onvermijdelijke’ Guido Loockx uit Tessenderlo (1367,66 m, en ook al 2° Nationaal bij de jonge duiven!).
Reeds
jaren aan de top
De kolonie van Rene & Patrick Draye draait reeds jaren mee aan de top van het duivensportgebeuren in ons land op de halve fond en ‘grote halve fond’. Ze werden reeds gekroond tot 1° Nationaal Kampioen Halve Fond KBDB in 1993, om de daarop volgende jaren te strandden op plaatsen 2 en 3… en wonnen onder meer 1° Prov Asduif Halve Fond 2000 (met hun “Provinciaal 057/99”)! De jongste seizoenen was de prestatiecurve opnieuw gespekt met een recital aan topprestaties wat uiteindelijk tot volgend belangrijk titelgewin heeft geleid:

1° Provinciaal Kampioen ‘Kleine Halve Fond’ Oude + Jaarse KBDB 2004
4° Nationaal Kampioen ‘Grote Halve Fond’ KBDB 2006
12° Nationaal Kampioen ‘Jaarlingen’ KBDB 2007

Dus, nagels met heel dikke koppen… welke perfect het toonaangevende spel weergeven in hun uitverkoren discipline… de halve fond met de oude duiven. Door de leeftijd van vader Rene (76 jaar) en de weinige vrije tijd die Patrick nog rest na zijn dagtaak (Patrick zit in de verzekeringssector te Brussel), werd een tijdje terug besloten om alle aandacht toe te spitsen op het spel met de oude duiven. De oude duiven vliegen dan ook nooit ’s morgens, terwijl vader Rene de jonge duiven loslaat rond de klok van 15 uur, zodat Patrick ze kan binnen roepen bij thuiskomst van zijn werk. Zo werden de eerste jonge duiven voor zichzelf dit jaar pas gespeend op 10 april. Deze jongen worden enkel goed opgeleerd met de bedoeling hen nog de nodige ervaring te laten opdoen in hun geboortejaar… afgelopen weekend werkten deze een halve fondvlucht af vanuit Melun (35 prijzen op 55 getekende). Volgende week mogen ze dit nog eens overdoen, en dat moet volstaan.


Pedigree : Click here

De vlucht van de jonge duiven uit Melun verliep alles behalve vlot dit weekend, vandaar dat men zich afvroeg wat het zou worden uit La Souterraine. Patrick volgde de exploten van de Olympische finale hoogspringen bij de vrouwen nog even op TV. Toen Tia Hellebaut de 2m05 overschreed ging hij dit even melden aan de ‘wakers’ in de tuin, om tussendoor ook eens op de duiven te letten, er vielen trouwens net nog 2 achteropkomende jonge duiven uit Melun op de plank. Patrick dook nog vlug even de woonkamer in, toen de enige overblijvende concurrente ‘Vlasic’, haar 3° en laatste poging ondernam op 2m07,  en… faalde! Patrick ging het heugelijk nieuws melden in de tuin… Tia Hellebaut wint ‘goud’ voor België! Zijn woorden waren amper koud, of zijn ‘gouden medaille’ viel als een ‘kogel’ uit de lucht op de plank… een jaarse duivin uit La Souterraine! De latere ‘nationale winnares’ tegen 4.660 oude duiven op La Souterraine, werd door Patrick prompt omgedoopt tot zijn “Tia”! Het verband waarom is vlug gelegd…

Deze “Tia” ring 07-2079078, was in 2007 ook al de ‘beste jonge duif’ van het hok, en won volgende prijzen:

In 2007:

22/7 Arlon              660 d.               47
29/7 Nanteuil    1.123 d.                3
05/8 La Ferte     1.191 d.                25
11/8 Toury              182 d.               39
19/8 Sens                906 d.               59
25/8 Sens                239 d.               1
02/9 Laon                441 d.               1
09/9 Laon                454 d.               48

In 2008:
16/8 Melun             197 d.              8
23/8 La Souterraine 4.660 d.      1
Een overwinning met een verhaal apart. Zo durft Patrick ieder jaar opnieuw begin juli, al eens enkele jaarse duivinnen uit de volière halen… om deze dan in ijltempo op te leren, en ze klaar te stomen voor de najaarsklassiekers uit La Souterraine en/of Gueret. Zo werd zijn “Tia” omstreeks 8 juli uit de ren geplukt en op het hok van de jonge duiven onder gebracht. Daar mocht ze eerst een 14-tal dagen vrij uitvliegen om terug in het vliegritme te geraken, alvorens ze werd opgeleerd. Het lag in de bedoeling om haar klaar te stomen voor de inkorving op Gueret met een jong van 8 à 10 dagen oud. Ze vloog achtereenvolgens Momignies, Vervins, Soissons en Melun… en ging nu de mand in voor La Souterraine op 15 dagen broeden. Net voor de inkorving had ze nog haar 6° pen gestoten, zodat Patrick en Rene zeker niet dachten dat hun “Tia” tot dergelijke prestatie in staat zou zijn, laat staan… de ‘nationale winst’ zou op zak steken! Eerlijk toegegeven, tegen alle duivenlogica in! Want waar blijven we dan met de theorieën van verduisteren, bijlichten, bijna dagelijks lappen en opleren van duiven deze tijd van het jaar… als daar plots een duivin met de nationale zege gaat lopen, met amper competitie in de vleugels, nog op 4 pennen en met een serieus ‘gat’ in de vleugel’  enz… Zo zie je maar dat een bijzonder getalenteerde en ‘klasrijke’ duivin, welke door haar neststand blijkbaar ‘super gemotiveerd’ de mand ingaat… tot een echte ‘stunt’ in staat is! De rest is pure theorie… al mogen we dit natuurlijk niet gaan veralgemenen, en alle andere opgedane ervaringen meteen zomaar over boord gooien! Trouwens deze “Tia” blijkt zelf niet zomaar de eerste de beste te zijn, ook haar broers weten wat ‘kopvliegen’ inhoud, want haar 3 broers welke momenteel op de vlieghokken vertoeven wonnen in 2008 allen stuk voor stuk een 1° Prijs, eentje uit Soissons, eentje  uit Toury, en een andere 2 weken terug nog 1° prijs uit Argenton en 25° Nationaal Argenton tegen 6.177 Jaarlingen!

De kolonie Draye is voor 75% gestoeld op duiven afkomstig van Eric Limbourg uit Brussegem, waar Patrick in de mate van het mogelijke trouwens iedere week de nationale fondvluchten gaat ‘waken’! Zo raakte hij nauw bevriend met Eric Limbourg en kompaan Geert De Clercq, en verhuisden er meerdere duiven uit de toppers van Limbourg richting Sint-Joris-Weert, voornamelijk uit de lijnen van de “Crack Aelbrecht” en de “Dubbele”! Uit deze Limbourg-lijnen stamt ook de nationale winnares La Souterraine “Tia”. Haar vader is de “Rolex” 534/02 die zelf reeds 8 x binnen de ‘eerste 10’ won waaronder 1° Toury 3.190 d. (en zoon van de “Late 109/01” x stammoeder “Beauty 102/87”, moeder van de 2° + 4° Intprov Toury 3.190 d)… de “Late 109” komt uit ‘Halfzuster Wondertik Limbourg’ en is ook vader van de “Max” die 1° Limoges 369 d en 12° Nat Zone 2.469 d won, en 1° Le Mans 319 d… (de “Wondertik” was Olympiadeduif All Round in Zuid-Afrika 2001)! Moeder is het “Schoon Geschelpt Eric 785/03”, en halfzuster van de “Lucky 85” welke 1° Nat Asduif Fond KBDB 2006 werd bij Eric Limbourg! Deze “Tia” heeft het dus duidelijk van geen vreemde! Patrick Draye wenste zijn goede vrienden Eric en Geert langs deze weg dan ook te bedanken voor het uitmuntende kweekmateriaal dat hij bij hen bekwam… ere wie ere toekomt!

We wensen vader Rene en zoon Patrick Draye alvast van harte proficiat met deze mooie nationale overwinning uit La Souterraine oude duiven!