Zoeken

Dr. Carlo Gyselbrecht (Knesselare, BE) wist de gouden genen van de Laureaat Barcelona in zijn stam te verankeren

In 1995 wonnen Remi, Andre en Carlo Gyselbrecht de 1e Internationaal Barcelona met hun Laureaat Barcelona op een van de mooiste en zwaarste Barcelonavluchten ooit. Vandaag, ruim 20 jaar later, straalt de dominantie van deze succeslijn nog steeds op het uitslagenbord van de internationale marathonvluchten.Dr. Carlo Gyselbrecht voor de rennen van de kweekhokken

Goed kweken is een kunst

Een dominante kweeklijn die 20 jaar een hoofdrol vertolkt in de frontlinie van het internationale grote fondgebeuren, het is zeker niet alledaags. De succeslijn van de Laureaat Barcelona heeft op dat vlak geschiedenis geschreven. De duif en de kweeklijn die de familie Gyselbrecht wereldfaam hebben bezorgd. Vooral door de gigantische successen die werden behaald op de eigen speelhokken, van vader Remi te Knesselare (met boegbeelden als Laureaat Barcelona, Sampras, Schumacher enz…) en Dr. Andre te Ruiselede (met Turbo, King enz…).

De verdienste van Dr. Carlo Gyselbrecht in dit succesverhaal is enorm. Als kweker en leverancier van toptalent. Met vader Remi en broer Dr. Andre als speler. De mannen die volle rendement puurden uit het aangeleverde toptalent. Het was jarenlang de succesformule te Knesselare en te Ruiselede.

De Gyselbrecht-kweekduiven hebben immers altijd op de hokken aan de Eentveldstraat vertoefd. De kweekstrategie van Dr. Carlo is gestoeld op de ervaring van twee grootmeesters, fondcoryfeeën enig in hun soort… vader Remi Gyselbrecht en leermeester Andre Vanbruaene. Studie van de pedigrees van de duiven die te Lauwe bij de Barcelonagrootmeester werden aangekocht, leerden Dr. Carlo hoe Andre Vanbruaene zijn sterk ingeteelde stam had opgebouwd en op het allerhoogste niveau wist te handhaven. Wijlen Andre Vanbruaene verwierf naam en faam om zijn prachtige duiven... peervormig, dik gepluimd, en met lange soepele spieren. Toepassing op eigen hok vormde de basis voor de ontwikkeling van de gouden kweeklijn van de Laureaat Barcelona, die in de periode 1995-2015 aan de  basis ligt van gigantische topsuccessen wereldwijd.


De wonderbaarlijke Laureaat Barcelona, de spilfiguur in het succesverhaal

De voorliefde voor Barcelona

Ieder jaar opnieuw wordt uitgekeken naar de hoogmis van de duivensport. De liefde voor koninginnenvlucht Barcelona zit bij de familie Gyselbrecht diep verankerd. Gevoed door de Internationale winst van Laureaat Barcelona in 1995. De kolonie van Dr. Carlo bestaat voor een groot deel uit het erfgoed van deze Laureaat Barcelona, wiens nazaten tot in vele generaties van grote waarde zijn. Dit nu ruim 20 jaar ononderbroken. Zo iets is geen toeval, maar berust op pure klasse. Prestatiebekwaamheid, naast kweekwaarde. Dat blijkt uit de referenties met internationale weerklank met o.a.:
-1e Int. Barcelona 2003 (Fauche Frères: grootvader werd gekweekt op het hok van Dr. Carlo)
-1e Int. Barcelona 2013 (New Laureaat bij Luc Wiels: zijn moeder (zie pedigree) werd gekweekt op het hok van  Dr. Carlo)
-2e Int. Barcelona 2008 (J.P. Van Kerckvoorde: de vader is een kleinzoon Laureaat Barcelona. De grootmoeder werd gekweekt op het hok van Dr. Carlo)
-1e Int. St.Vincent 2014 (Meulemans-Damen: grootvader gekweekt op het hok van Dr. Carlo Gyselbecht)
-1e Nat Asduif Grote Fond KBDB 2008 (Etienne Meirlaen: grootmoeder is een dochter Laureaat Barcelona, gekweekt door Dr. Carlo)
Allen afstammelingen in rechte lijn van de gouden Laureaat Barcelona.  


New Laureaat: 1e Intnat Barcelona 2013 (bij Luc Wiels) en nu een gouden stambeer bij PEC en Batenburg-Van de Merwe

Winnen met de succeslijn van de Laureaat Barcelona

Topreferenties uit binnen en buitenland liegen niet. Ze nemen stilaan de proporties van een boekvorm aan. We pikten er enkele toonaangevende uit de jongste seizoenen voor u uit:

-David Demko (USA)
Recent – begin februari 2016 - won David Demko (USA) de 14e prijs in de scmdpr One-Loft race in Zuid-Afrika. Deze duif werd bovendien 5e Asduif Algemeen, en 1e Asduif USA in deze one-loft-race. De moeder van deze duif komt uit 2 rechtstreekse Gyselbrechtduiven met de Blue Cahors BE01-4361054 (uit de Cahors  x Monica, een dochter Laureaat Barcelona) x Dochter Turbo BE04-4297659 (uit de Turbo x Lindsy, eveneens dochter Laureaat Barcelona).


Carlo 2: winnaar 3e Nat Cahors S2 bij Batenburg-Van de Merwe (zijn pedigree)

-Batenburg-Van de Merwe (Klaaswaal, NL)
Hadden een fantastische ploeg jaarlingen in 2015, waaronder enkele kleppers rechtstreeks afkomstig uit de Dr. Carlo Gyselbrecht breeding lofts. Vooral de lijn van de Vale Maximus (afkomstig van Gyselbrecht-Leliaert) gekoppeld aan een dochter Schumacher met Delphine, excelleerde met 3e nationaal en 10e Nationaal. De twee hoofdrolspelers waren Carlo en Carlo2.


Carlo: winnaar 10e Nationaal en 25e Intnat Narbonne bij Batenburg-Van de Merwe (zijn pedigree)
Hij is een prototype van de ijzersterke Gyselbrechtduif, hij lukte zijn topprestatie na 15 uur vliegen (op afstand van 962 Km)

-Van Overstraeten Eugene en Steve  (Overijse, BE)
Bezitten met hun BE10-1519732 een fantastische Barcelona-crack, winnaar van:

2. Nationale asduif Barcelona over 3 jaar 
3. Internationale asduif Barcelona over 3 jaar
281 Nat. Barcelona 10.542 d. 2013
172 Nat. Barcelona 8.764 d. 2014
35. Nat. Barcelona 7.791 d. 2015

De vader van deze crack is direct afkomstig van Dr. Carlo Gyselbrecht als kleinzoon van Delphine, zelf een dochter Turbo. Delphine (zie pedigree) was een kweekduivin van onschatbare waarde, die in tal van marathontoppers terug te vinden is, en waarvan nog heelwat directe kinderen de huidige kweekbasis vormen op de Dr. Caro Gyselbrecht breeding loft.

-Leliaert Frederik (Aardenburg, NL)
Kon bij zijn herstart op Nederlandse bodem in 2014, via samenkweek met Maximus, putten aan de kweekbron van Dr. Carlo Gyselbrecht. Eén van de topproducten uit hun samenkweek werd in 2015 al meteen tot beste jaarling van Nederland gekroond op de ZLU-vluchten van de grote fond, met name:
Armando 14-4216190 

Beste Jaarling van Nederland in 2015 over 3 Nationale vluchten Grote Fond!
1. Asduif Internationale vluchten 2015 in Fondclub Terneuzen
77. Nat Narbonne    5.338 d.
129 Intnat Narbonne  8.447 d.
316 Nat St.Vincent   3.714 d.
859 Intnat St.Vincent 10.737 d.
376 Nat Agen-Bordeaux 5.055 d.

-Dr. Andre en Peter Gyselbrecht (Ruiselede, BE)
Ook op de vlieghokken van Dr. Andre en zoon Peter ligt de gouden Laureaat Barcelona-lijn nog steeds aan de basis van topsuccessen op de grote fond. Dat werd op de snikhete Barcelona van 2015 door superduivin Lucia andermaal dubbel en dik in de verf gezet, ze won:

Lucia BE13-3077124

17. Nat Barcelona   7.791 d. in 2015 (1e lokaal 169 d.)
57. Intnat Barcelona 19.089 d.
23. Intnat Barcelona 5.244 hens

Lucia is een kleindochter van Nadal (zelf 9e Intnat Perpignan 17.624 d.), die op zijn beurt een kleinzoon is van respectievelijk de Laureaat Barcelona (1e Intnat Barcelona 1995), Nestzus Sampras (Sampras won 2e Nat Barcelona 13.966 d. in ’99) en Barcelona Florizoone (1e Nat Barcelona 13.966 d. in ’99). Alles behalve toeval dus!

-Christiaens-De Smedt, Roosdaal
een bijzonder sterke kolonie op de grote fond, waar het gouden Vanbruaene-bloed rijkelijk in verweven zit (o.a. via de familie Gyselbrecht). In de PIPA-ranking prijkt deze tandem op een 2e plaats bij de Beste Pau-duif over 2 jaar. De vader van deze Pau-topper - die ook vader is van de 7e Nat St.Vincent - is een kleinzoon van de Laureaat Barcelona.
-2e Asduif Pau BE11-2006416

 2. Beste Pau-duif 2014-2015 PIPA Ranking
 9. Nat Pau 1.910 d. in 2014
27. Nat Pau 1.980 d. in 2015

-Nathan BE10-4258537

Gekweekt op de hokken van Dr. Carlo Gyselbrecht te Knesselare, maar destijds gespeeld vanuit de hokken van Degrave-Gyselbrecht te Wemmel. Zijn moeder - Nathan Laureaat hen BE08-4270165 - is overigens een inteeltduivin naar de Laureaat Barcelona, als dubbel kleinkind van deze 1e Internationaal Barcelona, uit een koppeling halfbroer x halfzus (uit een zoon x dochter Laureaat Barcelona). Ook zijn vader Maurisco Laureaat komt uit een kleinzoon van de Laureaat Barcelona, en tevens zoon van de 1e Intnat Perpignan 17.643 d. ’08 (Robol) en halfbroer van de 2e Intnat Barcelona 23.708 d. ’08 (Van Kerckvoorde). De appel viel dus niet ver van legendarische boom! Nathan won o.a.:

Barcelona  Nat 10.542 d. 11
     I.Nat 25.294 d. 16
Perpignan  Prov  451 d. 28
      Nat  5.613 d. 337
     I.Nat 15.106 d. 676

Bekijk hier de pedigree van Nathan

Het zijn stuk voor stuk topreferenties met internationale uitstraling.

Kruisen en terug intelen, de succesformule

Sinds 2014 wordt op de eigen hokken te Knesselare niet meer deelgenomen aan de vluchten. Professionele omstandigheden lieten dit niet meer toe. De kweekstal bleef wel intact en wordt jaar na jaar verder uitgebouwd. De nazaten worden uitgetest op enkele piloothokken, met verbluffende resultaten. Enkele van de hierboven geciteerde voorbeelden spreken voor zich. Ook met broer Dr. Andre en zijn zoon Peter zal nauwer samengewerkt worden, via samenkweek en volgens de oude succesformule… kweken in Knesselare, spelen in Ruiselede.

Dr. Carlo Gyselbrecht koestert de bloedlijnen van Laureaat Barcelona nog zorgvuldig. Je zou voor minder. De centrale lijn, de rode draad werd opgebouwd rond de Laureaat Barcelona, met in zijn slipstream de afstammelingen van de Turbo (o.a. superkweekster Delphine, een dochter Turbo), Schumacher en King.

Met regelmaat wordt (werd) een scheut vers (lees: vreemd) bloed in de stam gepompt. Noodzakelijk om de stam op een hoog niveau te handhaven. De focus lag altijd op actuele toppers. Uitzonderlijke supercracks op de grote fond om in de stam in te kruisen. Dat leerde destijds de input van duiven van Anton & Lucie Vanderwegen, zoals superduivin Bijou die terug te vinden is in de stamboom van de New Laureaat, Nathan en Schumacher.
Recente aankopen passen ook in dat kader, met moderne uitblinkers als super crack “Ad” van Ad Pegels, 1e Nat. asduif ZLU 2015 en op 8 ZLU vluchten in zijn carrière telkens in de beste 10% gevlogen, een unieke duif… en de Asduif van Hok Malfait uit Jabbeke, een jeugdige fantast op de grote fond.

-Monseré BE13-3158706

3e Nat Asduif Grote Fond KBDB 2015
3e Beste Belgische oude duif op alle internationale vluchten - 3 prijzen (PIPA-ranking)

Dit als 18-maander, geboren in augustus 2013. Langs vaders zijde is hij een pure Carteusduif (via Ludo De Roeck), terwijl zijn moeder een kruising is van Etienne Devos x Dochter Bettini Malfait (Bettini won 1e Nat Dax en 13e Nat Perpignan). Zijn pedigree.

-Crack Ad NL10-1646352

1e Nat Asduif Grote Fond ZLU 2015

Vloog 8 ZLU-vluchten en won hierop telkens binnen de eerste 10%... waaronder zelfs vier keer binnen de nationale top-40. Een echte klasbak.
De pedigree van Crack Ad

Ook terugkoppelen naar de oude roots van de kolonie - de Vanbruaene-duiven - om het ijzeren karakter en het legendarisch uithoudingsvermogen van de gouden Laureaat Barcelona-lijn in de stam te bestendigen, behoort tot de kweekstrategie. Bij wie kon Dr. Carlo beter terecht voor duiven uit deze aloude Vanbruaenestam, dan bij zijn goede vriend Patrick Delrue-Vanbruaene, die de jongste seizoenen aan een geweldige opmars bezig is. Dit met duiven van grootvader Andre, die hij nog bijna puur en onversneden heeft verder gekweekt. Directe afstammelingen van het huidige superkweker Gouden Vleugel (vader van de Gouden 33, Gouden 53 en Gouden 56) vormen er de huidige succesader. Het sein voor Dr. Carlo om met kinderen uit deze fantastische stambeer, een Zoon en Dochter Iniesta en een Zus Asduif 2015 zijn Vanbruaene-stam te versterken.

Never ending story

Koppelen van de eigen oude stam aan superduiven, asduiven en echte pointeurs… om dit kruisingsmateriaal met een scheut nieuw bloed, dan opnieuw tegen de eigen topkwekers te koppelen. De strategie die Dr. Carlo erfde van zijn leermeester Andre Vanbruaene. Via een copy-paste op de gouden Laureaat Barcelonalijn, werd deze succeslijn een wereldspeler op het vlak van erfelijkheid en prestatiebekwaamheid tot op de verste drachten, tot Barcelona. Momenteel ruim 20 jaar lang, en het einde is nog lang niet in zicht.


Meulemans-Damen wonnen 1. Internat St-Vincent 11.388 d. in 2014 aan een snelheid van 1147,93 m/min
Deze fantast speelde het klaar om de 974 Km te overbruggen op de lossingsdag na 14u 09 min vliegen, gans in de overvlucht

Zijn grootvader werd gekweekt op het hok van Dr. Carlo Gyselbecht

Reacties

Beautiful article ! Smile

I'm very happy to see that my good friend and mentor in pigeon sport Mr.Carlo is motivated as we've first meet in 2004. Even more motivated I could say !
I owe a lot of my pigeon fancier life to MrCarlo. His tips about breeding, racing and motivation helped me a lot trough the years.
And the fact that the pigeons born in the loft of Mr.Carlo did so well last season in the loft of our good friend and marathon master - Hugo Batenburg prove once again his skills as a master breeder.

I wish you an amazing 2016 to all Gyselbrecht family Smile