Zoeken

Derby Costa Del Sol One Loft Race (Malaga, Spanje) kent geslaagde vijfde editie

Van donderdag 21 september tot en met zondag 24 september was PIPA te gast op de One Loft Race Derby Costa Del Sol in het Spaanse Malaga. Zon, goed zicht en een helderblauwe hemel, meer heb je niet nodig voor een geslaagde oneloftrace.

Het was al de vijfde editie van deze eenhokswedstrijd, die dit jaar op een nieuwe locatie doorging. De accommodatie bevond zich op een uitstekende plek, tussen de open velden met uitzicht op de bergen. Het hok had alle voorzieningen om de duiven zo perfect mogelijk voor te bereiden op de finale: heel veel ruimte, hoog opgebouwd en voldoende verlucht. Kortom, de organisatie had alles in het werk gesteld voor een geslaagde wedstrijd.

De oneloftrace

De race wordt georganiseerd door Javier Peral en Sergio Delgado, twee heel sympathieke, warme en gedreven personen die met hart en ziel de wedstrijd in goede banen leiden. Dankzij een goed georganiseerd team verloopt alles heel vlot, met dit jaar in totaal elf trainingsvluchten voor de grote finale. De vluchtkilometers van de voorbereidingsvluchten werden geleidelijk verhoogd en bedroegen 5, 10, 20, 30, 40, 60, 90, 140, 170, 200 en 260 km. Sergio Delgado is de loftmanager die met veel gedrevenheid en passie de duiven verzorgt en ervoor zorgt dat ze altijd met de beste conditie aan de start van de finale komen.

De inkorving

Op donderdagavond, twee dagen voor de finale, vond de inkorving plaats. Onder het toeziende oog van de FCI, onder leiding van Frans Hermans, werd alles tot in de puntjes gecontroleerd. Voor het begin van de halve finale waren er nog meer dan 1.500 duiven in de race, maar door het warme weer die dag (37°) hadden de duiven oriëntatieproblemen en kwamen ze niet vlot naar huis. Zo werden er in totaal 748 duiven ingekorfd voor de finale. De inkorving verliep vlot en was goed georganiseerd. Iedere duif werd goed gecontroleerd en kreeg een stempel op de vleugel. Het totaal aantal duiven per mand was beperkt tot veertien zodat de duiven voldoende ruimte en zuurstof hadden. Nadat de manden vol waren, werden ze verzegeld en op de vrachtwagen gezet, klaar voor een reis van 420 km richting Villajoyosa waarbij een van de organisatoren van de FCI meereed. Voor de aanwezigen op de inkorving volgde nadien nog een gezellige en heerlijke barbecue. Je voelde aan alles dat de organisatie klaar was en er alles aan deed om er een geslaagde oneloftrace van te maken.

De finale

Zaterdag 23 september, de grote finale waarop iedere liefhebber die duiven in de race had heel erg naar uitkeek. Het was een hele mooie dag met oostenwind. De duiven konden langs twee lijnen vliegen: over de bergen of langs de kustlijn. De meeste liefhebbers waren het erover eens dat de duiven langs de kust zouden vliegen. De duiven werden zaterdagochtend gelost om 7u50. Al snel liep de grote tent met uitzicht op het duivenhok en de prachtige natuur goed vol. De barbecue werd aangestoken, het drinken stond koel en intussen zorgden de medewerkers van de wedstrijd ervoor dat niemand iets tekortkwam. Kortom, een mooi begin van een spannende, maar gezellige finaledag.

De verwachte aankomsttijd was geschat rond 14.00 uur. Een schatting die ook uitkwam. Om 14:00:51 kwamen drie duiven tegelijkertijd toe. De spanning was te snijden en iedereen wachtte vol ongeduld tot de eerste duif over de plank liep. Uiteindelijk was het de Roemeense tandem Christian Apachitei & Rida die met het duifje RO17-229915 de grote finale van de Derby Costa Del Sol One Loft Race won en de mooie geldprijs van €20.000 in ontvangst mocht nemen. Tweede werd Jos Thoné en derde de Bulgaarse tandem Ivan & Dimo. De eerste twee asduiven waren van Belgische makelij: Dirk Moens (eerste) en De Schryver-Vandepitte (tweede). De derde plaats ging naar de Spanjaard Ernest Duch Oliver.

Na de spannende ontknoping werd er gezellig nagepraat. Er hing een heel gemoedelijke sfeer en de liefhebbers deelden hun ervaring en kennis met elkaar. Er kwamen die dag 138 duiven thuis. Op het einde van de dag volgde nog de uitreiking van de trofeeën en prijzencheques. Ook Frank P. Ruiz en Jose Parra van One Loft Racing World League waren aanwezig op de wedstrijd. Zij houden alle resultaten bij over vier oneloftraces (Sofia One Loft Race in Bulgarije, Derby Costa Del Sol in Spanje, Talent Quatro in Tsjechië en Algarve Great Derby in Portugal). Er worden verschillende prijzen uitgereikt over verschillende divisies.

Groei

Tot slot willen wij heel graag de organisatie en alle medewerkers die geholpen hebben om van deze oneloftrace een schitterende editie te maken, bedanken voor al hun werk en inzet. Het was een meer dan geslaagde editie en de organisatoren zien dit evenement de komende jaren alleen maar groeien. Organisator Javier Peral gaf reeds aan dat de race de komende jaren nog groter zal worden. Dankzij de goeie organisatie, de accommodatie, de enthousiaste medewerkers, het mooie klimaat en de mooie natuur is het meer dan de moeite om aan deze wedstrijd deel te nemen. Hier vindt u meer informatie over de Derby Costa Del Sol One Loft Race.