Zoeken

De Vroe-Van Gaver (Moortsele, BE) winnen 1e nat. Bourges tegen 18.443 jonge duiven

De tandem De Vroe-Van Gaver kaapte afgelopen weekend dé klassieker bij de jonge duiven weg. Hun 775-13 was met zijn snelheid van 1414 m/min over 441 km bovendien de snelste van gans het pak van 39.917 duiven!

In 2008 mochten ze al eens deels meenippen aan de zoete smaak van een nationale overwinning op Bourges bij buurman Guy Evraert. Vroeke, zoals de nationale winnaar toen heette, werd gekweekt door Johan De Vroe. Afgelopen weekend was het op Bourges opnieuw bingo voor Johan De Vroe en Tom & Marnik Van Gaver. Deze keer werd de winnaar niet alleen gekweekt op hun hok, maar ook geklokt! Het doet de mannen uit Moortsele enorm veel deugd en een bekroning en kers op de taart voor deze sterke kolonie. Dat deze nationale zege niet zomaar uit de lucht komt vallen zal na het lezen van deze reportage wel duidelijk zijn.


Vlnr. Rudi Vandeputte, Johan De Vroe en Tom Van Gaver

De Vroe-Van Gaver, Van Gaver-De Vroe en Rudi Vandeputte

De duivensport zoals ze die aan de Vijverstraat in Moortsele beoefenen mag gerust als voorbeeld genomen. Misschien wel hét voorbeeld van hoe onze sport heden ten dage nog succesvol kan beoefend worden door de werkende mens. In een systeem waar gans de kolonie voor 100% getest wordt op de provinciale en nationale vluchten. Het is zo dat er gespeeld wordt op 3 hokken door 3 verschillende liefhebbers. Bij Johan De Vroe wordt enkel met de jonge duiven gespeeld, en dit onder de naam De Vroe-Van Gaver. Na het jonge duivenseizoen in september verhuizen de beste jonge duivers naar de hokken van Tom & Marnik Van Gaver, waar ze overgetest worden zodat ze als jaarse en oude weduwnaars vliegen onder de naam Van Gaver-De Vroe. De beste jonge duivinnetjes tenslotte verhuizen naar Rudi Vandeputte die ze onder zijn eigen naam speelt als jaarse en oude vliegduivinnen. Naast 7 vaste kweekkoppels, die een gans jaar op de hokken van Johan kweken, wordt er uit de jaarse en oude vliegers gekweekt en die jongen verhuizen dan naar de hokken van Johan De Vroe, zodat de cirkel rond is. Ieder specialiseert zich op zijn eigen domein en het werk kan knap verdeeld worden. Vernuftig systeem en sterk in zijn eenvoud ! Het zakelijk instinct van Johan De Vroe, bedrijfsleider van De Vroe Groep, gespecialiseerd in de bouw, zal hier wellicht niet vreemd aan zijn.

Dat er op die manier uit topduiven kan gekweekt worden en men zo een stevige kolonie kan uitbouwen, kan men ook terug vinden in de afkomst van deze nationale winnaar. De vader is een volle broer van Den Tiets. Den Tiets, vorig jaar verkocht op PIPA, was de beste weduwnaar ooit bij Van Gaver-De Vroe.

Den Tiets komt uit het topkoppel De Grijze Provinciaal x De Sterke 172, die een fenomenaal aantal topkinderen heeft gegeven. Bovendien zijn De Grijze Provinciaal en De Sterke 172 de grootouders van Den Drinker, een andere topvlieger van Van Gaver-De Vroe die eveneens verkocht werd op PIPA. Den Drinker is op zijn beurt langs moederskant de grootvader van de nationale winnaar Bourges. Klik hier om het indrukwekkende lijstje van kinderen en kleinkinderen van het stamkoppel De Grijze Provinciaal x De Sterke 172 te bekijken.
Een volle broer van de moeder is momenteel het boegbeeld van de jaarlingen bij Van Gaver-De Vroe. De New Drinker, BE12-4253470, ging elke week mee sinds Bourges I en miste geen enkele prijs:

Bourges I nat.    169/13.550
Châteauroux nat.   295/19.691
Poitiers nat.    1.089/13.135
Montluçon zon.     350/4.766
Gueret zon.      257/2.891
Argenton zon.     302/4.800
La Souterraine nat. 2.200/11.236
Bourges prov.      53/2.675
Blois prov.       74/1.854
Bourges II lok.     74/302

Een andere broer van de moeder, een zomerjong van 2012, BE12-4253587 wint ondanks zijn weinige ervaring ook al:

Gueret zon.       14/2.891
Bourges prov.     222/2.675
La Souterraine nat. 1.742/11.236

Het mag vrij duidelijk zijn dat de appel bij de BE13-4142775 niet ver van de boom is gevallen. Klik hier voor de pedigree van de nationale winnaar. Naast deze nationale zege heeft de 775-13 zich in de kortere vluchten ook al een paar keer getoond:

Bourges nat. 18.443  1 (snelste van 39.971)
Quievrain    215  29
Noyon      231  85
Noyon      549 105
Orléans     338  37
    prov. 3.205 248
Angerville   600 145
Angerville   781 176

Het hoerenkot ging dicht...

Zoals eerder gezegd worden de jongen bij Johan De Vroe gespeeld. Ze zaten daar op 3 hokken. Een hok met 24 jonge duivinnen die gekoppeld zaten aan een oude duiver en een hokje met 30 jonge duivers gekoppeld aan oude duivinnen. Tussen deze 2 hokken zaten nog een deel jonge duiven bij elkaar op het door Johan 'hoerenkot' genoemd. Bedoeling was om daar met de jonge duiven op nest te spelen. De laatste 2 weken gingen echter de resultaten van het middenhok naar beneden en Johan besloot om vorige week in te grijpen. Hij plaatste een extra deur in het middenhok en zo kon hij daar met de schuifdeur spelen. Nieuwe en extra motivatie waar de 775-13 zijn kracht haalde om als eerste naar huis te sprinten. Bij thuiskomst uit Bourges merkte Johan dat het de prille liefde was die zijn werk had gedaan, de nationale winnaar ging direct in een donker hoekje zitten met zijn duivinnetje.

De jonge duivinnen werden met de oude duivers gepaard, begin juni. Ze paarden 'op zicht' waarbij de oude duivers half bak werden gezet en ze dus niet bij elkaar konden. Om beurten werd er dan eens een koppeltje uitgelaten. Na thuiskomst van hun eerste Angerville mochten ze dan tot zondagochtend voor het eerst lange tijd bij elkaar blijven. Woensdag voor de inkorving van Bourges werd nog met de jongen gereden om ze 1 voor 1 te lossen. Op donderdag, de dag van de inkorving, kwamen ze dan een half uurtje samen.

De jonge duivers werden aan de oude duivinnen gepaard via het systeem van de weduwnaars. De oude duivinnen mochten leggen en gedurende een dag of 4 broeden alvorens ze op weduwschap gingen.

Dat de duiven in Moortsele zwaar getest worden en vele kilometers moeten afmalen, haalden we eerder al aan. Zo hebben zowel de weduwnaars als de vliegduivinnen er een regime opzitten van: 3 x Quiévrain, 3 x Noyon, Ecouen, 3 x Angerville, Orléans om dan richting Bourges I te gaan. Sindsdien gingen ze wekelijks mee op de nationale vluchten. Behalve duifjes die een dag later naar huis kwamen, daar was men iets voorzichtiger mee, en kregen al eens een week rust ingelast. Om de vele kilometers aan te kunnen gebruiken Johan en Tom veel bijproducten. Van biergist, vitaminen, Avidress, Ropa,... tot veel producten van De Weerd, zoals Belgabion, BS,... Medicijnen worden zo veel mogelijk vermeden, anders is het onmogelijk om in zo'n strak schema wekelijks te presteren. Uiteraard wordt er wel ingegrepen tegen trichomonase en de luchtwegen mochten er problemen op duiken. Het advies van dierenarts Fred Oosterlinck wordt in deze gevolgd.

Dat dit zware regime, gecombineerd met de kwaliteit op de hokken rendeert mag na deze nationale zege wel duidelijk zijn, maar dat het geen toevalstreffer was, kan u zien aan het overzicht 2013 van de resultaten van jonge en oude duiven.

Reacties

Hallo Tom en co,

Van harte proficiat met deze nationale zege!!
En blij voor jullie dat deze nu inderdaad eens op eigen hok viel.
In het voorjaar zelf getuige mogen zijn van de kwaliteit die er op jullie weduwnaarshok zat.
Kwaliteit die tijdens alle vluchten duidelijk naar boven kwam.
Langs deze weg ook nog eens bedankt voor jullie ras die ik toen bekomen heb.
En hoop dat deze volgend jaar hun/jullie naam ere mogen aandoen!

groetjes
Koen

hallo De Vroe-Van Gaver,

Proficiat met jullie geweldige overwinning van Bourges!
Op de dag van de overwinning wist ik 99% zeker dat het iets van 'Den Drinker' was.
Vandaar de telefonische felicitatie Very Happy

Groetjes
Lorenzo van Russel