Zoeken

De passie voor de duivensport bij Kurt en Raf Platteeuw (Rumbeke, BE) leveren hen topprestaties!

Voor vader Raf en zoon Kurt Platteeuw zit het zware en lange duivenseizoen erop. Nadat ze vorig jaar met de titel van Belgisch kampioen grote halve fond gingen lopen en voor een unicum zorgden in West-Vlaanderen, was het voor iedereen een vraagteken wat 2013 zou brengen. Bij de start van het kersverse jaar konden we al constateren dat Raf en Kurt verder gingen op hun elan en nu het volledig afgelopen is, kunnen ze terugblikken op een fantastisch seizoen.

Passie voor de sport

Raf en Kurt Platteeuw staan bekend voor hun eigenzinnige, maar doeltreffende werkwijze. Hun methode is maar op één ding gebaseerd, pure passie voor de sport. Kurt ziet zichzelf als de trainer en manager van een team dat steeds wil winnen en met resultaat. De duivenmelkers zijn in enkele jaren tijd helemaal doorgebroken en totaal geen onbekenden meer in deze wereld. Ze hebben geleerd uit hun fouten die ze maakten in het verleden en zijn er vooral beter door geworden.

In het begin van hun carrière kochten zij zoals de gemiddelde liefhebber, op papier goede duiven en begonnen daaruit te kweken. Maar ze kwamen al snel tot de vaststelling dat dit commerciële systeem niet werkte. Sindsdien gaan ze op zoek naar goede, sportieve duiven waarvan de afkomst geen rol speelt. Enkel talent, voldoende training, de juiste voeding en verzorging zijn de sleutels tot succes. Daarbij nemen vader en zoon onder alle omstandigheden deel aan elke mogelijke wedstrijd. Hieruit volgt steeds een strenge selectie, de wet van de sterkste geldt. "Als je veel duiven in je bezit hebt, is het gemakkelijker om te schiften", volgens Kurt. "Ook als ze genoeg getest worden, is de kans groter dat we superieure duiven ontdekken", aldus Kurt. Van die grote groep duiven zullen er slechts enkelen helemaal doorbreken. Start je met een kleinere kolonie, dan is die kans veel kleiner. De gevolgen hiervan zijn dat de duiven discipline kweken, gewoontes creëren en hun kwaliteit vanzelf naar boven komt. Kurt en Raf krijgen hierdoor vaak kritiek van andere liefhebbers dat ze te veel met de duiven zouden spelen, maar deze techniek zorgt er nu eenmaal voor dat vader en zoon zo’n mooie resultaten kunnen voorleggen. Kurt besluit: “Enkel door ervaring kweek je toppers.”

Naast de verzorging en training van de duiven zelf, is volgens Kurt de locatie van het hok een zeer belangrijke factor. Deze heeft hij in vergelijking met andere bepalende elementen uitvoerig bestudeerd. Uit zijn onderzoek kon hij concluderen dat voor zijn hok in Rumbeke de wind in negentig procent van de gevallen uit het westen komt, hij de beste resultaten behaalt bij warm weer en op neutrale of lastige vluchten. Met deze aspecten in het achterhoofd gaat hij op zoek naar verschillende type duiven die aan deze eisen voldoen en gaat hij gericht kweken. Door deze strategie toe te passen, kunnen Kurt en Raf een lange tijd met dezelfde duiven blijven spelen. Ze hebben met andere woorden een rijke en succesvolle carrière. Samen met de juiste voeding en zonder medisch advies, kunnen ze steeds het onderste uit de kan halen. Kurt en Raf zijn niet enkel in Rumbeke actief bezig met de duivensport, ook in Limburg spelen ze, maar dan onder de naam Platteeuw-Noels. De locatie van dit hok is dan weer veel gunstiger voor de duiven om mooie prijzen te vliegen.

Het principe van de “vrije liefde”

Niet alleen op het vlak van voeding en training hebben Kurt en Raf hun eigen tactiek, ook wat het koppelen betreft, slaan ze hun eigen weg in. Ze zijn voorstander van de “vrije liefde” en laten het voorbestemde koppelen links liggen. Alles draait om motivatie en jaloezie. Kurt verklaart: “Bij de vrouwen heerst er ook altijd een vorm van jaloezie. Ze willen steeds beter zijn dan de andere en meer hebben dan de mensen in hun omgeving. Bij de duiven is dat niet anders.  Hiervoor spelen er drie belangrijke elementen mee, de wil om naar huis te komen, de duivenpartner en mezelf.” Geen wonder dat Kurt en Raf de mooiste prijzen wegkapen met duivinnen. Net omwille van die jaloezie en die kan je onmogelijk creëren als je voorbestemd gaat koppelen.

De honger is nog groot

Kurt beschouwt 2013 zijn beste jaar tot nu toe. Op de nationale vluchten belandden we in totaal maar liefst 60% keer in de prijzen, maar de wil om nog beter te presteren is nog duidelijk aanwezig. Kurt reageert: “Met de duiven spelen is onze passie. Mijn vader en ik werken goed samen, als een sterk team. We vullen elkaar perfect aan, blijven steeds evolueren en worden alsmaar beter en beter. We draaien nu al enkele jaren mee aan de top en onze bedoeling is om daar te blijven.” Door hun uitgedokterde systeem bezitten Kurt en Raf elk jaar enkele superieure duiven. Voor 2013 kunnen we stellen dat “Adele” die titel op haar naam mag schrijven.
Ook voor hun mooiste moment in hun carrière kiezen Kurt en Raf voor één bepaalde duif, namelijk “Devil’s Daughter”.  De superduivin won in 2012 eerste nationaal Argenton tegen 4.774 oude. Vooral het feit dat zij als topfavoriet aan de wedstrijd startte en het dan in stijl afmaakte, gaf de doorslag om deze prestatie te beschouwen als één om nooit meer te vergeten. In veel gevallen winnen ééndagsvliegen zo’n grote wedstrijden en laten ze zich voor de rest van het seizoen niet veel meer zien, maar “Devil’s Daughter” vloog een zeer constant jaar en piekte op het juiste moment.

Hoogtepunten 2013 op nationaal vlak

Poitiers    Nationaal 13.813 oude:   3
Agen      Nationaal 5.507 oude:   3
Bourges     Nationaal 11.883 jaarse:  3
La Souterraine Nationaal 11.236 jaarse:  9
Poitiers    Nationaal 13.135 jaarse:  11
Souillac    Nationaal 3.641 jaarse:  13
        Nationaal 5.282 oude: 16,23
Bourges     Nationaal 18.478 jongen:  25
Poitiers    Nationaal 13.135 jaarse:27,28
La Souterraine Nationaal 9.548 oude:   31
Libourne    Nationaal 6.658 oude:   32
Poitiers    Nationaal 13.813 oude: 36,39
La Souterraine Nationaal 9.548 oude:   47
Libourne    Nationaal 6.134 jaarse:  48
Souillac    Nationaal 3.641 jaarse:  51
Bourges     Nationaal 18.478 jongen:  61
Poitiers    Nationaal 13.135 jaarse:  64
Brive      Nationaal 8.331 oude:   66
Souillac    Nationaal 5.282 oude:   67
Brive      Nationaal 8.331 oude:   68

We kunnen besluiten dat Kurt en Raf indrukwekkende resultaten kunnen voorleggen en duidelijk weten hoe ze met de duiven moeten spelen. Opmerkelijk is dat sinds 2008, 131 duiven in de top-100 nationaal belandden. Hieronder vindt u enkele uitblinkers van 2010 tot 2013:

Gueret  2010 Nationaal 13.885 Jonge: 1
Argenton 2012 Nationaal 4.782 Oude:  1
Poitiers 2013 Nationaal 13.813 Oude:  3
Agen   2013 Nationaal 5.507 Oude:  3
Bourges 2013 Nationaal 11.883 Jaarse: 3