Zoeken

De nieuwe succesformatie Ariën-De Keyser (Tielt-Winge, BE) stoomt als een wervelwind door richting nationale podia KBDB

Reeds in hun eerste speelseizoen met de jaarlingen in 2014 winnen zij met dit stuntteam meteen de 2e, 3e, 10e en 12e Nationale Asduif KBDB. Wie deed ooit beter?

Wie kent hem niet? Pascal Ariën, de man die in een recent verleden schuil ging achter de roemrijke successen van de kolonie Verreckt-Ariën, waarmee hij Nationaal kampioen Grote Halve Fond KBDB 2010 werd, Nationale overwinningen boekte uit Argenton, Tulle en La Souterraine… zonder nog te spreken over de Nationale Asduiven, Olympiadeduiven, en de resem aan provinciale zeges en spervuuruitslagen waarmee de concurrentie bijwijlen van het kastje naar de muur werd gespeeld.

Het was dan ook met pijn in het hart dat Pascal in 2011 een stuk van zijn levenswerk uit handen moest geven (veiling Verreckt-Ariën), bij de totale verkoop van de kolonie (minus jonge duiven 2011). De duiven die hem niet alleen immens plezier, maar tevens gigantische successen naast wereldfaam hadden bezorgd. Uit alles wat naam en faam had op de kolonie Verreckt-Ariën werd voor de verkoop nog goed 100 jonge duiven gekweekt, als wissel op de toekomst.  

Met ambitie werken aan een comeback

Dat Pascal op het idee van een comeback broedde was meteen duidelijk. Met een positieve ingesteldheid werk maken van de toekomst. Om de successen uit het verleden te evenaren moest hij in ieder geval een nieuw team om zich heen smeden. In het voorjaar van 2012 kon hij tijdens een etentje ‘Aan tafel bij Luc Bellings’ zijn toekomstig vrouwtje Lieve en schoonouders overtuigen, mee de kar te trekken. Er werd besloten om met vereende krachten de uitdaging aan te gaan.

De combinatie Ariën-De Keyser werd boven de doopvont gehouden. Een nieuwe start te Houwaart, deelgemeente van Tielt-Winge in de provincie Vlaams-Brabant stond in de steigers. Eerste werk was de bouw van een nieuw hok volgens eigen concept. In januari 2013 was dit klaar, en stond een comeback in de startblokken. De ambitie was groot. Men ging van start met een ronde jonge duiven die bij Eddy Noël werd gehaald, een ronde die van dierenarts Karlo Van Rompaey kwam, en natuurlijk een ronde jonge duiven uit de eigen oude Verreckt-Ariën-soort vanuit Tessenderlo. Daar kwamen nog enkele jongen bij van eigen soort opgegroeid bij Peter Vreys en Arie Van Vark (NL). Een bestand dat nog werd uitgebreid met de derde ronde van het PIPA Elite Center (PEC) die vanuit Knesselare het team kwam versterken.

Het eerste jaar verliep eerder moeizaam. Het werd een seizoen met ‘gemengde gevoelens’, zoals Pascal het lyrisch omschrijft. De hokaccommodatie stond nog niet meteen op punt. Er diende hier en daar nog wat bijgeschaafd te worden. Nu… Pascal Ariën staat ook niet meteen bekend als een specialist met jonge duiven. Net zoals in de glorierijke periode te Tessenderlo staat het spel met de jonge duiven in het teken van de toekomst. Een noodzakelijke leerschool met het oog op later. Op een carrière als oude duif. Alles wat mogelijk is wordt graag meegenomen, maar is geen ‘must’. Jonge duiven worden er zeker nooit uitgeperst als citroentjes.
Al zou menig liefhebber in de wolken zijn met de prestaties die door de jonge garde in hun maidenjaar meteen werd neergezet. Er was meteen een klinkende provinciale overwinning met de 1e Prov La Souterraine. Daarnaast noteerden we ook nog 3 klasseringen binnen de ‘top-20’ nationaal en bezat men de 8e Beste duif van België over 7 nationale vluchten voor jonge duiven.

Keiharde selectie, een blijvende maatstaf

Topprestaties worden alleen geleverd door echte kunners. Daar was, is, en blijft Pascal Ariën rotsvast van overtuigd. No nonsens, presteren is de boodschap. De jonge duiven van de eerste ronde 2013 vlogen de 7 nationale vluchten voor jonge duiven. Daartussen zat ook de 3e Nat Asduif Fond KBDB 2014 Eddy’s Ace. Ook de 2e ronde werd aan een streng regime onderworpen. Na 2 x Momignies en 1 x Soissons, werden ze allen meteen ingezet op de nationale Chateauroux. Geeft toe… gewaagd! Zeker met dergelijke minimale voorbereiding. Het resultaat was ook navenant. Bijna de helft sneuvelde op het veld van eer. In de filosofie van Pascal paste dit eerder in het plaatje van… het kaf gescheiden van het koren. Wat overbleef werkte nog 2 extra nationale vluchten af, en kreeg dan rust met het oog op 2014. Onder hen gingen 3 toptalenten schuil, die zich in het voorbije 2014 wisten te klasseren tussen de nationale asduiven. Zij leverden het bewijs dat Pascal juist zat met zijn redenering en aanpak!

2014: Het eerste jaar met de jaarlingen… meteen terug van nooit weggeweest

Het eerste sportseizoen met de jaarlingen in 2014 was meteen superieur. Als een droom die uitkwam! De 1e prijzen en topprestaties rolden meteen als rijpe appelen uit de kast. Echt fantastisch, bijna onvoorstelbaar. Bekijk hier alvast een greep uit de successen uit 2014, en geniet mee.

Het resulteerde in het winnen van een reeks asduiven, waarmee de combinatie Ariën-De Keyser straks op de nationale podia KBDB te Antwerpen zal triomferen. We zetten ze even voor u op een rijtje:

-Jennifer BE13-2037547

 2e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jaarse KBDB 2014
 4e Nat. Gueret    9.815 d.
 9e Zone C Poitiers  1.443 d.
50e Nat. Bourges   24.019 d.
56e Zone C Chateauroux 3.820 d.
 1e Sourdun       422 d.

Deze Jennifer was ook de 2e beste duif van ons land op alle nationale vluchten vanaf Bourges I tot en met Bourges II (oude + jaarlingen). Kan tellen!
Bekijk hier het volledig palmares en de pedigree van Jennifer.

-Eddy’s Ace BE13-6273309

 3e Nat. Asduif Fond Jaarse KBDB 2014
 3e Zone C Limoges 1.731 d.
 5e Zone C Tulle  1.690 d.
29e Nat Tulle   5.731 d.
29e Prov Bourges  2.730 d.
131e Nat Bourges 24.019 d.

Bekijk hier het volledig palmares en de pedigree van Eddy’s Ace.
Deze 3e Nat Asduif is een rechtstreekse duif van de Team Noël-Willockx, die werd gespeeld op de hokken van Ariën-De Keyser

-Wood Collector BE13-2037567

10e Nat. Asduif Fond Jaarse KBDB 2014
5e Beste duif van België Fond Jaarse over 3 Nationaals (PIPA-ranking)
 1e Prov Brive      285 d.
 2e Zone C Brive     967 d.
19e Zone C Limoges   1.736 d.
22e Zone C Tulle    1.690 d.
76e Zone C Chateauroux 3.820 d.
368e Nat Bourges    24.019 d.

Bekijk hier de volledige erelijst en pedigree van Wood Collector

-Collector BE13-2037512

3e Beste duif van België Fond Jaarse over 3 Nationaals (PIPA-ranking)
12e Nat. Asduif Fond Jaarse KBDB 2014
2e Zone C Limoges 1.736 d.
14e Zone C Brive  967 d.
22e Zone C Tulle 1.690 d.

Bekijk hier de prestaties en pedigree van Collector

Afsluiten doen we met één der beste jaarlingen die in 2014 in ons landje rondvloog : superduivin Ferrina. Een waar vliegmachientje op de vluchten van 500 tot 650 Km. Ze won onder meer:

-Ferrina BE13-2037517

21e Zone C Tulle    1.690 d.
33e Zone C Chateauroux 1.736 d.
58e Zone C Poitiers   1.443 d.
63e Zone C Limoges   1.736 d.
203e Nat. Bourges   24.019 d.
429e Nat. Gueret    9.815 d.

Bekijk hier de erelijst en pedigree van Ferrina.

In feite kan de conclusie over de eerste twee seizoenen 2013 en 2014 kort en krachtig zijn. Wat op nauwelijks 2 jaar tijd opnieuw bij elkaar werd gespeeld, is gewoon fenomenaal. Het getuigt van een enorme feeling voor duiven en grote stielkennis. De kunst om alles te halen uit wat in dat frêle duivenlichaampje schuilgaat. Het grote geheim zit hem ongetwijfeld in een spelsysteem dat op punt staat, en de flexibiliteit van zowel de manager aan het roer als de duiven zelf om er mee om te gaan. Noem het inspelen op vluchtomstandigheden, recuperatie en voorbereiding naar de volgende opdracht. Het systeem van de ‘chaos’ , zoals Pascal het destijds zelf omschreef, en waarover u alles kan terugvinden op PIPA in de filmopnames en de teksten die eind 2010 verschenen in het dubbelinterview Verreckt-Ariën met de familie Vandenheede.

Bouwen aan de toekomst

Stilstaan is achteruit gaan. Niemand die dit beter weet dan Pascal Ariën. Wat goed is moet je behouden en verder uitbouwen en/of optimaliseren. Zo zal de samenwerking met het PEC wordt verder gezet, net als de samenwerking met het team Eddy Noël-Willockx en uiteraard de firma Matador.
In 2013 werd in die optiek reeds een ronde jonge duiven aangekocht bij de kolonie Bart Geerinckx te Wommelgem. De resultaten zijn veelbelovend. Op de eerste nationale vluchten waaraan deze duiven deelnamen wonnen ze reeds 19e Nationaal van 27.256 d. en 34e Nationaal van 23.000 d.
Bij Erik Limbourg werden 5 directe kinderen uit wonderboy Gilbert gehaald. Daaruit kwam in 2014 meteen de superduif Wood Collector, winnaar 1e Prov Brive (2e Zone C en 26e Nationaal ). Tot slot is en blijft Karlo Van Rompaey de dierenarts van dienst. Naast advies op medisch vlak, levert Karlo regelmatig extra kwaliteit uit de oude soort Verreckt-Ariën gekruist tegen de lijn van zijn Jos, winnaar 1e Nat Bourges.

De uitdaging is groot. De lat ligt meteen vrij hoog. De strategie en visie zonneklaar…  een duivenstam ontwikkelen die overal ter wereld succes oogst en mensen laat genieten van duivensport op topniveau!

Reacties

Ik blijf erbij dat er van deze duiven niet zou worden gepraat als ze hier zouden vliegen.

Topmelker met topduiven.

Hier zijn het vooral de nazaten van LEON die zeer goed aanpakken.
Succes voor 2015.

MVG

Raets Kenny

Dirk, als jouw duiven bij Pascal zaten waren ze al lang soepsoldaten, het is een TOP- melker met zeer goede duiven. Proficiat Pascal , maar we mogen het vrouwtje zeker niet vergeten en de andere helpers. Doe zo verder Mia en Theo

Toch jammer dat sommige mensen anderen geen succes gunnen.Meestal zijn dat prossers die zelf geen platte prijs spelen en gewoon jaloers zijn.
Proficiat Pascal en team!!!

Pascal, je had me gezegd in het begin van het seizoen dat je nog geen goeie ploeg had dit jaar en toch 4 asduiven spelen...wat gaat dat zijn als je een goeie ploeg hebt ???

Mooie resultaten

toch spijtig we zijn nog met zo weinig en nog zijn er mensen die andere niets gunnen je moet het maar eens na doen, in ieder geval Pascal je bent een top melker en heb echte top duiven een heel dikke proficiat voor jouw en het hele team

Pascal,Lieve,

Super ongelooflijk ,dat op 2 jaar presteren dat kunnen alleen de GROTEN.
Dikke proficiat pure klasse.

Hallo Pascal,

Super Saison 2014, ich habe es ja das ganze Jahr verfolgt. Im zweiten Jahr auf den neuen Schlägen eine solche Ansammlung von Astauben einfach Super
Es ist für mich aber keine Überraschung, du und dein Team sind echte Könner, die Tauben sind absolute Klasse.

Weiter so.

thomas

Dirk,

Ik ben het dikwijls met je eens maar dat wil niet zeggen dat je zonder respect moet spreken over deze topprestaties. Ik ken Pascal niet persoonlijk maar dit soort prestaties vergen veel inspanningen en topduiven! Natuurlijk helpt het als je op een goede lokatie woont, dit om provinciale en nationale topnoteringen te realiseren.
Mocht ik verhuizen, ligging zou toch in mijn achterhoofd spelen...
Probeer eerst top,te zijn in je lokaal/regio en hopelijk staan de sterren dan gunstig om dit ook op groter vlak te doen.
Ik weet wat het is om meestal Dirk naas de goal te liggen, dat is frustrerend maar toch behaalde ik al enkele topnoteringen. Als je duiven top zijn, geluk hebben dat je regio voor eenmaal niet wordt benadeeld!

@ Pascal & familie,

Veel succes en vooral veel geluk en plezier!

Super duiven, tophokken, goed 'systeem' en vooral topmelker.
Want een topmelker zoekt altijd naar beter, optimalisatie etc... vanzelf gaat het gewoonweg niet!
Ik heb zelf 22 jaar gespeeld en ik moet toegeven dat ik 'het' niet heb om topmelker te worden op dat niveau.
Veel inzet, doorzetting, tegenslagen incasseren, vernieuwing, aanpassingen etc.....
Proficiat!!

Toch jammer dat er geen foto's bij staan van de aanpassingen van de accommodatie.

Hallo Pascal en familie, vanaf deze plaats van harte, mijn felicitaties voor deze superprestatie s dit jaar en op naar de toekomst
sportgroeten, Menno Pfeifer. uit Nl

top! super, weinig andere woorden voor.
Maar zoals G.De Schepper zegt, ik zou ook willen weten welke aanpassingen er aan het hok gebeurt zijn.
Martin, niet enkele de topduiven in de picture zetten, maar de hele omkadering alstublieft.
De kwaliteit is aanwezig, de topmelker en zijn team ook, maar het hok beslist ook veel.

Ik twijfel er geen seconde aan dat Pascal een topmelker is ...
Maar zouden we hem en al die andere toppers verplichten te spelen vanaf het strand van Oostende of vanuit de oostgrens in bijvoorbeeld Maasmechelen de resultaten nationaal ook zouden tegenvallen... hoe goed hij ook is ... hoe goed zijn hok ook is .... hoe goed zijn duiven ook zijn.
Hier snijden we weer een gevoelig punt aan waar we al meermaals over geschreven hebben.

Hoe verklaren we anders dat soms West-Vlaanderen of Oost-Limburg geen enkele duif bij de eerste vijfhonderd nationaal kan scoren.
Oost-Limburg waar ik woon kan enkel top spelen bij wester storm of extreem zware vluchten ... al de rest is zeer teleurstellend.
Mensen die in mijn streek wekelijks de nationaals spelen bewonder ik ... en soms snap ik hen ook niet ... want wat is er leuk aan om in 99% van de gevallen KO geslagen te worden.
Je kan wel zeggen dat men dan naar de zonale uitslagen moet kijken maar hiervoor speel ik geen nationaals ... nationaal speel ik voor de nationale uitslag en niets anders!!

De bedoeling van de KBDB was goed maar ook zij zouden nu toch moeten inzien dat dit op afstanden tussen 500 en 650 km niet werkt.
De asduifcompetities zoals ze nu zijn verbergen dit onrecht doordat men ook zonale uitslagen mag gebruiken ... zou men enkel de nationale uitslag mogen hanteren zou men een duidelijker beeld krijgen.
Na twee jaar zou het toch duidelijk moeten zijn voor de KBDB dat ze een pak van haar leden te kort doet op deze vluchten.

Geen enkele duif ter wereld vliegt nationaal kop bij wester storm als haar hokje aan zee staat ... en andersom vliegt geen enkele duif ter wereld kop bij oostenwind als haar hokje in Oost-Limburg staat !!
Hier ben ikzelf na vele uren in de auto zitten en veel rond rijden schandelijk achter gekomen ... niemand kon mij dergelijke exemplaren bezorgen !!

Om terug te komen op deze reportage ... een welgemeende proficiat Pascal !!

Hoi Lieve en Pascal,

Top wat jullie de laatste 2 jaren gerealiseerd hebben!!
Er wacht jullie nog een mooie toekomst en moge al jullie dromen uitkomen!!

Groetjes
Ingrid en Peter

Pascal dit is super daar zyn geen woorden voor proficiat!!!!!!

Hoi Pascal en Lieve,

Een dikke proficiat met jullie geweldig seizoen, fantastisch.
Zo snel terug aan de top, dat kunnen alleen de hele groten !!

Geniet van deze bekroning !!

groeten
Gerry en Jean Conaert (Dilsen)

Hoefs Ide, welke prijzen speel jij in zone c 2 ? stuur die in als je goede duiven hebt.

Slappe reactie Theo ... heb ik op lange tenen getrapt?
Waarheid kwetst ... jullie weten het best maar vertikken het om toe te geven.
En de bond is te weinig met duivensport begaan om dit op te merken ... of ook van slechte wil.

Ps: Theo ik kan geen prijs spelen in zone C2 ... zoek mij maar je zal me niet vinden !!

Wel, zeg dan waar je woont en welke vluchten je speelt, want een beetje met de voeten spelen doet deugt. Als je goede hebt in je lokaal of provincie of zone kan je meedoen aan alle kampioenschappen.Groetjes Theo

Theo, Ide heeft dit ganse jaar in Nederland gespeeld en ik kan je er bij zeggen dat hij zich daar als enige Belgische liefhebber in die maatschappij goed heeft kunnen weren ! Ik dacht dat jij als fervent forum gebruiker daar wel van op de hoogte was !

Lima ... spelbreker !!
Het gaat helemaal niet om wat ik presteer met mijn duiven, het gaat gewoon om de algemene onrechtvaardigheid die de nationaals op deze afstanden met zich meebrengen.... dat kan toch niemand ontkennen die een beetje kijk heeft op uitslagen.
Het is trouwens allemaal te bewijzen, noteer anders eens de 1ste prijzen nationaal van mensen die aan de kust of in het oosten wonen en vergelijk dat aantal eens met de 1ste prijzen nationaal die ze in het centrum winnen.
Hoe goed de bedoeling ook van de KBDB was ... het werkt gewoon niet.

Theo, waarom ik naar Nederland ben uitgeweken als grensbewoner zal ik je vertellen.
1) ik was het beu om hier op de snelheid en halve fond tegen 200 of max 500 duiven te vliegen omdat geen enkel samenspel stand houdt.
2) de zware halve fond die ik ook graag speel is onrechtvaardig ... nu door nationale lossing ... daarvoor door de semi nationale lossing. (provinciaal los zou volgens mij een verbetering zijn)
3) al die blunders van de KBDB was ik moe ... op alle gebied ... lossingen, dwaze reglementen,nu weer dopingreglement, enz ...

Voila nu weet je het.

Er zouden twee soorten moeten zijn

1) publiciteitsartikels (zoals dit)
2) Artikels die we echt kunnen catalogeren onder reportages

En voor de rest kan ik Dirk alleen maar gelijk geven en mocht ik wonen waar Ide woont zou ik ook in Nederland gaan spelen

Ik zie dat mijn eerste reactie niet meer verschijnt. Raar!!!!

Dirk, je eerste reactie was ook een beetje ongepast ... je mag natuurlijk je mening zeggen maar hou het wel fatsoenlijk.
Een goede duif blijft een goede duif ongeacht waar het hok staat ... alleen invloeden als weer en wind laten dit vaak niet blijken.

En dat moeten wij blijven aanvaarden....

Waarom verhuis jij dan?

Dirk, waar lees jij dat Ide verhuist is ? Ik schreef : Ide heeft dit ganse jaar in Nederland GESPEELD !!!

Ik bedoe verhuizen van spelen. Omdat hij het onrecht terecht niet meer kon aanzien. Ik geef hem groot gelijk maar hij is niet weggelopen om slechtere uitslagen te behalen hé...

Dirk, als ik het mocht zou ik het ook doen maar ik kan nergens anders heen ! Ik vind het mooi dat Ide daar in Nederland goed zijn mannetje heeft kunnen staan ! En tegen veel duiven want dat is net wat hij wilde.

Aanvaarden moet je niks ... we leven in één Europa ... en alle nationale duivenbonden hebben zich te houden aan wetten die de EU haar burgers garandeert.
Nederland maakte in eerste instantie geen bezwaar op mijn komst totdat de KBDB van zijn oren begon te maken (uit schrik voor navolging natuurlijk)... toen wou de NPO mij ineens ook niet meer als lid.
Mijn advocaat heeft ze toen voor de rechtbank uitgenodigd ... pas toen krabbelde beide bonden terug ... ze zagen de rechtbank niet zitten !!
Er zijn nu eenmaal EU- wetten zoals ik aangaf en hieraan heeft zich elke EU-burger te houden ... ook de KBDB en NPO bazen ... al denken die soms dat ze boven de wet staan !!
Ik vind het zeer jammer dat alles zo heeft moeten plaatsvinden.

Nu speel ik dus in Nederland en heb elke week één vlucht met vier uitslagen.
1) lokaal= ca. 200d
2) Samenspel Maaskant= ca. 1000d
3) District 4 = ca. 3000d
4) Provinciaal= op de eerste vlucht waren er dit jaar 16.000 duiven !!

Hiervoor heb ik het gedaan ... veel duiven en elke week provinciaal los... en kopduiven die verspreid over de hele provincie zitten... ik ben dus nooit op voorhand helemaal kansloos.
Meer moet ik niet hebben ... elke duif heeft iedere week een eerlijke kans om zich te bewijzen !!!
Hier zou de KBDB ook voor moeten zorgen om al haar leden tevreden te houden.

eigenlijk vind ik zo een reactie een slag onder de gordel en zegt het meer over u als sportliefhebber dan over duiven van deze mensen. ik speel zelf in de regio van Arien de Keyser en stel vast dat ik er week na week van op mijn donder krijg net zoals de meeste andere liefhebbers hier.