Zoeken

De Jaeger - De Vylder, "De man met het rijkste kweekhok van België"

 Knesselare -
 Het Oost-Vlaamse Knesselare, op de grens met West-Vlaanderen is me sinds vele jaren bekend voor de familie Gyselbrecht. Toch ben ik deze keer op bezoek bij andere liefhebbers uit deze gemeente. Freddy De Jaeger en Daniël de Vylder ontvangen me met veel plezier in hun duivenwalhalla. Ik ben als duivenreporter toch al vele jaren op pad en kwam op vele kleine en grote hokken. Mijn verbazing was enorm toen ik het ontzettend rijke kweekhok van deze Oost-Vlaamse tandem mocht aanschouwen.
Er zijn in Nederland enkele rijke zakenmensen die het kunnen evenaren maar in België is dit bijna uniek te noemen. Zakenman Freddy de Jaeger wist zich het beste van het beste aan te schaffen. Dit moet een enorm fortuin gekost hebben maar mijn mond valt open van verbazing.
Waarom ben ik hier niet vroeger op bezoek geweest? Verleden jaar was nochtans een uitstekende gelegenheid door de internationale overwinning uit San Sebastian. Wegens tijdgebrek was het er toen niet van gekomen maar ben zeer blij dat ik het nu wel gedaan heb.
Waar gaat dit hok eindigen? Ik zou het helemaal niet weten met deze rijkdom!

Wie is wie?
Freddy De Jaeger kreeg de duivensport van vader op zoon, zeg maar - met de paplepel - in de mond gegoten. Vader Albert was destijds een echte 'kanjer' op de halve fond en zware halve fond, in die mate zelfs dat hij in meerdere verbonden werd uitgesloten of beperkt in deelname… en dit gebeurd niet omwille van 'zwak spel', integendeel… het is veelzeggend omtrent de 'sloophamer' die wijlen Albert bij momenten bovenhaalde om de gehele concurrentie vaak tot spreekwoordelijk 'schroot' te herleiden. Zo verwoestend gingen de duiven bij de De Jaeger's vaak tekeer!
Na het overlijden van vader Albert en de hiermee gepaard gaande publieke verkoop, stak Freddy van wal met buur Scheyvinck onder het banier De Jaeger-Scheyvinck. En wederom werden met succes bezaaide wegen bewandeld, en werden talrijke zeges en prominente titels - zoals winnaar van de Oost-Vlaamse Marathon - behaald.
Doch door de uitbouw van zijn firma, kwam bij Freddy, de duivensport op een laag pitje te staan. Freddy is namelijk zaakvoerder van de firma 'Jaegerson', een toeleveringsbedrijf voor plaatbewerking, dat gehuisvest was in de loods achter zijn woning.

Het zakeninstinct van Freddy De Jaeger legde hem geen windeieren, en zijn firma groeide en bleef maar groeien… de vele beslommeringen in het bedrijf en de daarbij horende verplichtingen in het buitenland, vormden een hinderpaal in het uitoefenen van zijn geliefkoosde hobby de duivensport. De loods achter zijn woonst werd al gauw te klein, en Freddy trok met zijn firma naar het nabijgelegen Beernem. Maar ook dochterlief reikte hem en helpende hand. Zij zocht immers een nieuwe uitdaging, en Freddy introduceerde haar meteen op zijn firma. Opnieuw een prima 'zet' van de meester op het schaakbord, met positieve gevolgen. Zo kreeg zijn zoon en dochter meer en meer de touwtjes in handen op de firma, en hierdoor kwam er meer vrije tijd voor Freddy om zich opnieuw ten volle op de duivensport te storten. Daarvoor kwam hij eind der negentiger jaren tot een akkoord met huidig kompaan Daniël De Vylder, om samen het wel en wee in de duivensport te delen… waarbij Daniël als hokverzorger voor de continuïteit moet zorgen in het duivenhuishouden. De loods achter de woning werd omgetoverd tot een waar duivenpaleis, ruimte 'zat' dus. Freddy en Daniël namen de 'Grote Fond' als streefdoel, en gingen hiervoor op zoek naar duiven van edele fondorigine. Een zoektocht die nog steeds bezig is, want Freddy heeft steeds 'oog en oor' gehad voor echte 'topduiven', en wanneer een unieke gelegenheid zich voordoet hapt hij dan ook meteen toe… noem het voor ons part 'een neus hebben voor topklasse'!


Van L. naar R. Thomas Gyselbrecht, Mr Brockamp, Dr Carlo Gyselbrecht
& Freddy De Jaeger.


Opbouw van het hok
De oudste fondduiven van de huidige generatie kwamen van dorpsgenoot Maurice Verschuere uit de lijn van zijn beroemde "Primus Inter Pares"; of één der allerbeste Barcelonaduiven. Een andere succeslijn kwam rechtstreeks van de topformatie Vandamme-Boddaert uit Oostkamp, waarbij een hoofdrol was weggelegd voor het stammoedertje "Witpen ' 90' " die het vermaarde bloed van Gebr. Decroix uit Rumbeke, in de aderen had vloeien. Om de tandem met goud te beleggen, ging Freddy op bezoek bij vele topliefhebbers of bezocht de grootste verkopingen van de duivenbladen. Zo zijn er duiven terug te vinden van:

1. duiven van Julien Vaneenoo uit Wingene (uit de lijn van de supercrack supercrack "Rocky") in 2007 werd hij algemeen kampioen KBDB

2. Sylvere Toye uit Otegem: die ontzettend hard speelde in 2007

3. Frans Waerniers uit Knesselare (uit de lijn van zijn 1e Nationaal winnaars of de gouden "Super-Ludo-duivin"

4. Remi, Andre & Carlo Gyselbrecht uit Knesselare: uiteraard uit de lijn van hun "Laureaat Barcelona" (1e Internat Barcelona) en hun "Sampras" (2e Nat Barcelona)

5. Verder nog duiven van Gebr. Comyn uit Kanegem, A De Smidt uit Knokke en van fondmatador Emiel Denys uit Tielt, en "maestro" Gaby Vandenabeele uit Dentergem, G. Carteus uit Ronse, A. Cornelis uit Lotenhulle, Rik Cools uit Ruiselede en Antoine Timmerman uit Knesselare.

6. Het ras Roger Florizoone uit Nieuwpoort is extreem belangrijk in de stamopbouw voor de ZWARE FOND. Met rechtstreekse afstammelingen van "De Witneus" ( Primus Inter Pares '97) en zijn zoon " De Barcelona" ( 1° Nat. Barcelona 1999 ) plus nog een hele reeks dichte verwanten. Zo is de volledige kern van het ras FLORIZOONE op het kweekhok terug te vinden. Uit deze lijn komen dan ook de Fond Toppers als "De San Sebastian", "Atleet", "Sammy", "Kleine Sammy", Conquistador", plus een hele reeks jeugdige beloften. De duiven kwamen rechtstreeks van Florizoone maar vooral via de bekende Hendriks-Meyberg werd het goud van Florizoone naar Knesselare gehaald.

7. Verdere uitbouw van het kweekhok kwam langs de kleine maar ijzersterk spelende fondkolonie van Ignace Viaene waardoor het wereldvermaarde "Peiren - ras" werd binnengehaald, met o.m.- "Shakira" : moeder van 1° pr. Intern. San Sebastian 2006 - "Liesje" : volle zus 1° pr.nat Perpignan YL 2004 - "Igno" en "Maïte" zoon en dochter 1° Prov. St. Vincent.

8. In 2005 en vooral in 2006 zijn een hele reeks Nederlandse topduiven aangeschaft bij Cees van der Poel uit Ridderkerk, bij Gebr. Bras uit Dordrecht en ook bij Comb. Batenburg - v.d. Merwe uit Klaaswaal.
Bij C.v.d. Poel zijn afstammelingen van "De Stamvader" ( een zuivere Jan Theelen) top of the bill natuurlijk. Ook afstammelingen van Carteus, Cramers en comb. Houtekamer duiven. Bij Gebr. Bras werden 2 zuivere broers en 1 zus van de beroemde "Ijskop" bijgehaald. Die " Ijskop" is naast SUPERVLIEGER ook vader van "Chenoa" 1° Olympiadeduif grote fond van Nederland. Moeder van Chenoa is een dochter van "De Stamvader" van C. v.d. Poel waarvan verschillende afstammelingen zoals bovenvermeld op het kweekhok gezet werden, waarvan zelfs 1 halfzus is van moeder "Chenoa". Bij comb. Batenburg-v.d. Merwe werd o.m. een dochter van de "St.Vincent-Doffer" weggehaald. Deze doffer is vader van verscheidene absolute fondtoppers in Nederland en tevens grootvader van 1° asduif Fond .

9. Tijdens 2007 werd versterking gezocht in Duitsland bij de SUPERVEDETTES "P.& H.-P. Brockamp" uit Boppard.

10. Zo zullen in 2008 volgende duiven van Brockamp op het kweekhok geïntroduceerd worden :
1°) Een zoon en een dochter van Superkweker "George" ( een zuivere Carteus) die ook volle broer en zus zijn van "Mistral"
2° Olympiadeduif Zware Fond 2007.
Daarnaast zijn ze ook halfbroer en halfzus van de beste fondduif ter wereld nl. "Eurodiamond"
1° Olympiadeduif Zware Fond in Oostende 2007.
2°) Een dochter van "Mistral" x Nat. Asduivin intern. Vluchten Duitsland 2006.
3°) Een dochter van "Eurodiamond" x dochter "Superbordeaux" 4°) Nog enkele dichte verwanten van voormelde superkampioenen.

11. Voor de zware halve en - lichte Fond word al een paar jaar met groot succes beroep gedaan op duiven van GROOTMEESTER Gaby Vandenabeele. Zo bevinden zich op het kweekhok o.m. 5 Kleinzoons en 4 Kleindochters van de beroemde "Wittenbuik" 1 Zoon en 1 Dochter van de superkweker "Bliksem" 3 Zonen en 1 Dochter van "Condor" 1 zoon van "Turbo" Met dergelijke weelde aan klasse-duiven op dat kapitale kweekhok kan het bijna niet anders, dat hieruit ook superieure 'topvliegers' worden gekweekt. Het is omzeggens de logica zelf! Laten we enkele van de actuele topvliegers met hun respectievelijke ouders aan u voorstellen:De 'San Sebastian 4436830/04'

Na de internationale overwinning vanuit San Sebastian 2006 werd deze doffer op het kweekhok geplaatst. Het is een pareltje van een duif.
Zijn vader 'De Roger 028/97' won bij Roger Florizoone 68ste nationaal Narbonne als jaarling. Freddy wist hem op de kop te tikken. Hij werd bij grootmeester en legende Florizoone gekweekt uit '876/96 Geschelpte Dekeyzer' x '954/90' (een volle zus van beroemde Witneus).
De moeder van 'San Sebastian' is 'Shakira 433/03', gekocht bij Ignace Viane van het ras Noel Peiren uit Zedelgem.Kleine Sammy 4297261/04
Angoulème '06 prov. 1547d-62
Abli '06 nationaal 5063d-117
Brive '07 nationaal 16.007d-648
Montauban '07 zone 2101d-273
Zijn vader is 'Bleke Sampras 147/99' , rechtstreeks van R. A. C. Gyselbrecht. Het is een volle broer van 'Sampras' ,2de nationaal Barcelona 1999.
De moeder is '117/00 Bontje Florizoone', rechtstreeks van Florizoone uit de '840/95'1ste nationaal Barcelona 1999(zoon Witneus) x dochter 'Witneus'. De vader is '140/97' De Pau (won o.a. 65ste nat. Pau en 89ste nat. Marseille) uit '835/95 De Maurits' x '131/90' (rechtstreeks Vandenabeele)

De Barcelona 4362546/02
Perpignan '04 nationaal 6489d-451 Barcelona '05 nationaal 12.998d-79 Perpignan '05 nationaal 7611d-637 Vierzon '07 349d-34 Angoulème '07 prov. 2009d-134 Barcelona '07 nationaal 12.612d-2659 Perpignan '07 internationaal 15087d-2661 De ouders komen van kampioenenmaker Emiel Denys.
De vader is 'Bonte Bibi 914/99'(Pau Coutteau x dochter gebroken poot) en de moeder is 'Bolleke 642/00' (Blauwe Kleine TEE x Bolleke)

Conquistador 4297285/04
Albi '06 nat. 5.63d-223
Narbonne '06 nat. 6.33d-46 Intern. 9.634d-52
Orleans '07 301d-43 Brive '07 nat. 16.007d-1816
Moeder is '3167049/00', rechtstreeks van Roger Florizoone. Ze is nog een volle zus van 1ste nationaal Barcelona 1999.
De vader is '140/97 De Pau (won o.a. 65ste nat. Pau en 89ste nat. Marseille) uit 'De Maurits 835/95' X '131/90' , rechtstreeks Vandenabeele.

Jonge Kouse 4290548/05
Blois '05 468d-24 Argenton '05 226d-8
Limoges '05 nat. 15.507d-362
Tours '07 3320d-259
Poitiers '07 225d-28
Cahors '07 nat. 5894d-302
Hij werd gekweekt uit 'De Kouse 121/96' met '068/04 Blauwke Beul'.

Noah 4362341/02
Perpignan '04 nationaal 6489d-715
Perpignan '06 nationaal 6765d-51
Angoulème '07 prov. 2009d-298
Barcelona '07 nationaal 12.612d-1241
Het is een kruising van Emiel Denys met Gyselbrecht.
De vader 'Remi 073/00' komt uit 'Witslag Laureaat' (zoon 1ste intern. Barcelona Gyselbrecht 1995) x 'Paanoog TEE' (Denys).
De moeder '700/99' is 'Kleinen TEE'(Denys) x 'Laureaat-duivin' (dochter 1ste intern. Barcelona Gyselbrecht 1995)

Tommy 4290582/05
Blois '05 prov. 4.111d-184
Poitiers '05 prov. 1941-44
Bouillon '06 reg. 186d-11
Argenton '06 prov. 4479d-10
Limoges '06 nat. 15.507d-140
Ablis '07 reg. 760d-30 Tours '07 prov. 2267d-35
Hierin zit veel bloed Vandenabeele, maar dat hadden oplettende lezers al gedacht.
De vader '111/04', een kleinkind van de beroemde 'Bliksem' van Gaby Vandenabeele.
De moeder '006/04' is een dochter van de rechtstreekse Vandenabeele duiver 'Amadeus'(zoon Turbo 128/90) en langs moederskant het bloed van 'Roger 028/97'(Florizoone).


Methode:

Met de oude duiven wordt volgens het traditionele weduwschap gespeeld. De duiven die bestemd zijn om de lichte fond te vliegen ( t.e.m. 650 km ) worden vroeg gekoppeld (omstreeks 5 december). Het betreft hier zowel oude als jaarse duiven die elk een koppel jongen mogen grootbrengen. De jongen worden gespeend samen met de duivinnen voor ze kunnen herleggen. Indien een duivin toch te vroeg legt worden de eieren onmiddellijk weggenomen aangezien een 2° maal broeden nefast kan zijn en de duivers dan te vroeg hun eerste pen gaan stoten. Eenmaal jongen en duivinnen verwijderd blijven de duivers alleen tot half maart . Dan worden ze herkoppeld en mogen ze nog enkele dagen broeden , waarna de duivinnen terug verwijderd worden en de duivers op weduwschap komen voor de rest van het seizoen. Duiven bestemd om zware fond te vliegen worden niet vroeg gekoppeld en alleen samengezet half maart om ook enkele dagen te broeden waarna ook zij gescheiden worden en klaar zijn om aan het vluchtseizoen te beginnen. Na het duivenseizoen worden alle duiven die behouden worden voor het volgende jaar gekoppeld en mogen ze tweemaal broeden op kunsteitjes . In die periode vliegen de duiven dagelijks buiten in goed en slecht weer. Dit om ze te harden. Duiven bestemd voor lichte fond worden dan gescheiden ( om vroeg te kunnen koppelen) , terwijl duiven bestemd voor de zware fond samenblijven tot half december , dit met de bedoeling ze trager te laten ruien en dan ook het volgende jaar iets later pennen te stoten zodat ze tot het einde van het seizoen met een goede vleugel staan.

De vroege jonge duiven ( gekweekt uit kwekers, oude en jaarduiven bestemd voor de lichte fond ) worden gespeeld op half - weduwschap, t.t.z. met de schuifdeur. Dit is de eenvoudigste manier zeker als je de nadruk legt op het spel met de oude duiven.

De volgende rondes jonge duiven bestemd om op latere leeftijd fond en zware fond te vliegen worden opgeleerd indien mogelijk tot een afstand van 200 km. Daarna gaan ze in de volière tot ze op het weduwnaars hok geplaatst worden. Als jaarduif moeten ze minimum 550 km (Poitiers) vliegen, maar sommige vliegen ook Limoges, anderen zelfs St. Vincent. Ook nestpenners en zelfs hele late jongen die behouden worden moeten minstens 550 km vliegen het volgende jaar. Al deze late jonge duiven worden als jaarling grotendeels als vrijgezel gespeeld. Pas later op het seizoen worden af en toe enkele duivinnen op het hok gezet voor ze ingekorfd worden. Dit helpt te voorkomen dat er homo-koppels gevormd worden.
Op gebied van voeding
kan Freddy mij verder inlichten: 'Alle vliegduiven, kwekers (na het kweken) alsook jonge duiven worden na het vluchtseizoen gevoederd met een mengeling van Versele, bestaande uit 50 % ruimengeling en 50 % rui geel Deze voeding wordt verstrekt tot de rui volledig beëindigd is. Eénmaal de rui voorbij wordt overgeschakeld op 'junior extra'.
Dit wordt ook gebruikt als basisvoedsel tijdens het vluchtseizoen van de oude duiven. Tijdens het vluchtseizoen worden de weduwnaars opgevoederd met 'super-weduwschap' van Versele Laga Voor vluchten van minder dan 600 km worden de duiven 3 dagen opgevoederd.
Voor vluchten van meer dan 600 km worden de duiven 4 à 5 dagen opgevoederd. Elke duif wordt afzonderlijk gevoederd in zijn bak. Na de training ( 2 x per dag als het weer het toelaat ) ligt voor elke duif een weinig snoepzaad + 2 pindanoten klaar in elke bak. Dit laatste zorgt ervoor dat zelfs duiven die opgevoederd zijn nog altijd binnenstormen na de training. Zo gek zijn ze op de pindanoten. Pindanoten worden nooit in grote hoeveelheden aangekocht daar ze zeer gevoelig zijn voor bederf.
De jonge duiven krijgen een kweekmengeling tot enkele weken na het spenen. Daarna wordt overgeschakeld op 50 % zuivering + 50 % junior. Voor de vlucht wordt de laatste 2 dagen zuivere junior gegeven. Tijdens het kweken krijgen de duiven een kweekmengeling toegediend. Elke dag krijgen de duiven een vers mengsel van grit en vitamineral .Ook Piksteen staat altijd ter beschikking.
Thee krijgen de duiven tijdens het seizoen om de 2 weken. Alle duiven krijgen wekelijks gelegenheid een bad te nemen.
De medische begeleiding gebeurt volledig onder toezicht van een veearts. De veearts komt om de 2 weken ter plaatse bij ons op bezoek. Er wordt alleen medicatie verstrekt op zijn advies. Verder worden alle duiven gevaccineerd tegen paramyxo alsook tegen de pokken.