Zoeken

De droom van Mario Doornenbal - Didam (NL) ‘Kettinguitslagen maken en eerste prijzen winnen’

Een opmerkelijke verschijning in de duivensport van de laatste jaren is zonder enige twijfel de inmiddels 44 jarige Mario Doornenbal uit Didam. In 2000 maakte hij zijn opwachting in de duivensport.
Hij vormde een combinatie met Henk Kobesen, die helaas inmiddels is overleden. Na diens overlijden werd er in 2008 totaal verkocht, m,u.v. de jonge duiven. In 2005 had Henk duivenvriend Chris Peters erbij gehaald. Inmiddels wordt er met groot succes gespeeld onder de naam Comb. Doornenbal & Peters.

Super-gemotiveerd
Mario Doornenbal is een man, die als hij ergens aan begint, het maximale eruit wil halen. Dat was zo bij het in duivensportkringen inmiddels bekende bedrijf HABRU, wat hij inmiddels heeft verkocht. Dat is ook zo bij zijn huidige bedrijf Flux, een bedrijf voor industriële pompen. En dat geldt in dezelfde mate voor zijn aanpak van de duivensport. De eerste duiven haalde Mario bij niemand minder dan Gerard Koopman. En toen hij deze duifjes op zijn hokken had droomde hij over kettinguitslagen en eerste prijzen winnen. ‘Hoe kan ik net zo goed als Gerard Koopman worden?’ flitste menigmaal door zijn gedachten. In 2001 deed Mario het allemaal op zijn eigen manier, maar het lukte voor geen meter. Mario riep de hulp in van Gerard Koopman en deze gaf hem allerlei bruikbare adviezen. En dat werkte want in 2002 werd Mario met dezelfde duiven het 6e Generaal Kampioenschap van Afdeling 9. Het beste van het beste van Gerard Koopman ( ca. 35 rechtstreekse) en G. & S. Verkerk ( 10 rechtstreekse) kwamen in de afgelopen jaren naar Didam en Mario slaagde wonderwel met deze duiven, ook in kruising. Daarnaast kwamen er duiven van Alwin Petrie, Hans Eijerkamp en Zonen en P. & G. Claes (B). Heel opvallend was het dat er  na de verkoop van de oude duiven in 2008 met jaarlingen weer super werd gepresteerd, met maar liefst vijf Teletekstnoteringen op de dagfond. En dit jaar gaat het zo mogelijk nog beter. Wat te denken van deze prestaties op de dagfond:

3e Kampioenschap 2009 dagfond afdeling 9
Tot op heden 9 Teletekstplaatsen in 2009 en vaak verder prachtige series.

11e Pithiviers 9.012d. 504km
19e Orleans 8.813d. 540km
3e Chateaudun 6.978d. 549km
5e, 8e, 10e Blois 3.107d. 595km
2e, 3e, 4e, 5e, 8e Bourges 6.545d. 603km

Enkele topduiven:
NL 07-5706865 ‘Noah’. Kleindochter ‘Noble Blue’ van C. & G. Koopman. Was in 2008 3e Asduif Fondclub Oost Nederland. Vloog in 2009 o.a. 5e NPO Blois van 3.107 d.  en 3e NPO Bourges van 6.545 duiven.

NL 07-1463706 ‘Sarai’. Vloog in 2009 o.a. 2e NPO Bourges van 6.545 d. en 19e NPO Orleans. Dochter van ‘Trudy’ vloog in 2006 1e van Creil van 20.795 duiven.

NL 07-1463704 ‘Chique’. Vloog in 2009 o.a. 5e NPO Bourges van 6.545 duiven. C. & G. Koopman x Alwin Petrie.

Cursus ‘Pigeon Academy’.
Zo snel zulke goede resultaten boeken! Hoe kan dit nu zult u denken. Het antwoord is: het beoefenen van de duivensport als een wetenschap benaderen. Daartoe richtte Mario samen met de Duitse arts Gunther Arnold de ‘Pigeon Academy’ op. Samen ontwikkelden ze een heuse cursus voor duivensportliefhebbers, die in 2008 voor het eerst werd gegeven. De eerste resultaten zijn verbluffend. Lang niet iedere cursist wil dit bekend hebben. Eén voorbeeld daarom. Berth Knaven uit Didam volgde eveneens de cursus. Dit jaar wint hij een NPO vlucht, pakt  ettelijke teletekstplaatsen en wordt 1e Kampioen Dagfond in Afdeling 9. En deze leerling van het eerste uur is zo gemotiveerd geraakt dat hij in 2009 eveneens cursusleider wordt.
Mario licht een topje van de sluier op als het gaat over deze cursus: ‘Om het maximale uit een postduif te halen zijn er voor iedere duivenliefhebber 40 daadwerkelijke actiepunten, waaraan hij of zij aandacht aan moet besteden. Er zijn heel veel goede hokken met duiven, die lang niet het maximaal haalbare eruit halen. Zij komen tot 15 – 20 behandelde actiepunten en dat is veel te weinig. In de cursus van de ‘Pigeon Academy’ komen alle 40 bestaande actiepunten aan de orde. Voorbeelden: om goede jonge duiven te geven dient een kweker in topvorm te zijn.  En jonge duiven hebben enorm veel energie nodig om hun verenpakket om te zetten, te groeien en prestaties te leveren. Deze honge duiven krap in het voer houden is daarom funest. Een jonge duif denkt de hele dag aan eten en moet daarom altijd voer tot zijn beschikking hebben. En je zult zien dat de jonge duiven die volle bak worden gevoerd er vooral bij vluchten die moeilijk verlopen van voren zitten en beter naar huis komen. Dit is maar een klein voorbeeld. Niemand is afgestudeerd op het beoefenen van de postduivensport. Geloof mij, met het volgen van deze cursus is veel te winnen’.
Wie meer wil weten over de cursus: www.pigeon-academy.nl

De verzorging in Didam
‘In mijn optiek zijn vier zaken heel belangrijk: training – voeding – het hok leren lezen – kwaliteit van de duiven. De voeding van de duiven is erg belangrijk. Voeding is eigenlijk net een pyramide. Veel voeding – veel trainen – meer voeding – meer trainen. Wij hebben een speciale mengeling ontwikkeld. Het heet ‘P(igeon) A(cademy) Totaal’, wat op de markt wordt gebracht door GPS. Het is een echte kwaliteitsmengeling, met alles erin wat nodig is, maar wel in de goede verhouding. We voeren het volle bak. ’s Morgens en ’s avonds steeds nieuw voer. Het restant van het voer gaat naar de andere duiven. In het vliegseizoen krijgen de duiven elke avond hier een mengsel van kaas en pinda’s. Dit geldt ook voor de jonge duiven. Met de laatsten beginnen we daarmee vier weken voor de vluchten. Verdere voedingssupplementen ( altijd op natuurbasis) gaan hier ook bij in. Net als medicijnen. Dat laatste proberen we tot een minimum te beperken.  Goede en langdurige training is een essentieel onderdeel in dit systeem.  De normale training is twee keer een uur. Naar een dagfondvlucht toe wordt de trainingsfrequentie uitgebreid tot twee keer anderhalf uur. Daarbij wordt gebruik gemaakt van de Pigeon Flyer, een hulpmiddel wat al bij veel liefhebbers zijn vruchten afwerpt. Zit er een week rust tussen de vluchten dan brengen we de duiven zelf een eind weg. We spelen totaalweduwschap met doffers en duivinnen. Alles gaat mee en partners zijn nooit thuis. Je moet ze goed aan de gang houden. Ik heb er een hekel aan dat de duivinnen onderling gaan paren. Overigens vliegen onze doffers gemiddeld meer prijzen, maar het zijn de duivinnen die meestal de echte kopprijzen winnen. Dubbelweduwschap is een gemakkelijk systeem. Overigens is het naar mijn mening een groot misverstand dat een duif snel naar huis komt voor zijn partner. Naar mijn mening komt de duif thuis voor huis en haard. Ik neem in het seizoen overigens de volledige verzorging op me. Chris neemt waar als dit nodig is en verricht verder alle mogelijke hand- en spandiensten. De gezondheid van de duiven is erg belangrijk. Paratyfus is een ziekte die naar mijn mening op veel hokken sluimert en waar de prestaties ernstig door onder te lijden hebben. We werden er in 2003 het slachtoffer van. Uiteindelijk slaagde dokter Gunther Arnold erin de zaak op te lossen. Daarom hier ieder jaar een separate enting tegen paramixo en pararyfus. Na de enting gevolgd door een kuur van een week met Baytrill. Na deze behandeling hebben we nooit meer problemen gehad op dit gebied. Tegen het geel behandelen we twee weken voor aanvang van het seizoen met een geelcapsule van Belgica-de Weerd. Tijdens het seizoen één keer per twee weken twee dagen B.S. van Belgica-de Weerd in het water. Graadmeter voor de vorm is hier: goed trainen en zondag na de vlucht graag in bad gaan’.

Tenslotte
Mario Doornenbal zit ook boordevol ideeën over de organisatie van onze duivensport. Veel zaken moeten naar zijn mening beter en vooral ook anders. In een later stadium hoopt hij hiermee naar buiten te treden. Want net als velen maakt ook Mario zich ernstig zorgen over de ontwikkeling van de duivensport gedurende de laatste jaren in ons land.  Mensen als Mario Doornenbal heeft onze sport keihard nodig. Geef deze denker en doener daarom een podium. Bij hem werd inmiddels een droom volledige werkelijkheid. Proficiat!   

               

Reacties

Very Happy Very Happy Very Happy