Zoeken

Chris Debacker (Beveren Leie, BE) wint provinciaal Poitiers

Chris Debacker zet nog maar eens een provinciale overwinning bij op zijn indrukwekkende erelijst. De voorlopig laatste in deze lange rij is Poitiers bij de jonge duiven in West-Vlaanderen.


Chris Debacker

Ten huize Debacker staat de teller van provinciale zeges nu al op 25, waarvan maar liefst 6 in 2017. In het huidige seizoen stond Chris ook al op het hoogste schavotje nationaal, hij kaapte namelijk de zege weg op Gueret. En nu dus ook op Poitiers provinciaal, het onvolprezen ras Vandenabeele op het hok in combinatie met het vakmanschap van Chris doet het kinderspel lijken om te domineren op de zware halve fondvluchten in West-Vlaanderen. Beveren Leie situeert zich zoals de naam doet vermoeden in de leiestreek waar de concurentie bikkelhard is. Toch zijn er zelf hier enkele namen waarvan men weet dat ze ongenaakbaar zijn op hun terrein. De kolonie van Debacker is er hier één van zoals de uitslagen en pure cijfers aantonen.

Dario, de primus op Poitiers

De vlucht vanuit Poitiers (547km) werd gewonnen door de jonge duiver : Dario, 3035237-18.

Zijn vader is Valbert, die zelf 4 x 1° en 6 x 2° vloog. De moeder is Angeline,rechtsreeks Vandenabeele.

Volle broers en zussen zijn : Belinda, Chavanel, Baltasar, Corwin, Clemontine, Bandey ,... ook zij maken het mooie weer bij Chris met topprijzen op o.a. Tulle, Bourges, Chateauroux, Argenton, Gueret, Tours, ...

Zie hier de pedigree van Dario


Dario, 1° provinciaal Poitiers

Deze klepper vloog de weken voor zijn provinciale zege ook al per 10-tal vanuit Pontoise en Orleans.De conditie was dus aanwezig ondanks 4 volle weekends gedwongen rust wegens het verbod om duiven in te manden. Grote boosdoener hiervan was het feit dat Beveren-Leie zich situeert in de schutkringen van Waregem en Zulte waar de ziekte van Newcastle was vastgesteld. Een domper om in deze periode van de waarheid nagelbijtend aan de zijlijn toe te moeten kijken. Ongetwijfeld lopen meerdere liefhebbers hierdoor mooie klasseringen in allerhande competities mis. Toch haalde Chris meteen keihard uit wanneer hij terug in de arena mocht treden. Dario klopte provinciaal het ganse deelnemersveld van 1688 jonge duiven aan een snelheid van 1268 m/min wat erop wijst dat het toch een zware dobber was reeds zover in het seizoen.  

Het weekend van deze Poitiers (25/08) werd in West-Vlaanderen trouwens gedomineerd door de jonge duivenploeg van Debacker. Kijk maar eventjes wat er in Beveren-Leie allemaal uit de lucht viel : Poitiers werd tegen 1688 duiven : 1-4-24-28-37-...  Op Orleans lokaal 8 duiven in de top 9 en provinciaal maar liefst 7 stuks per 100-tal ; 14-18-20-21-23-24-25-... tegen 2690 jonge duiven en 32 prijzen van 47 stuks. Kenners weten dat eind augustus de lat hoog ligt op de provinciale vluchten, in deze periode zijn de minderen er al uit en schiet de elite nog over.

Vandenabeele aan de basis

Chris wist perfect waar hij moest zijn om de weg naar de top aan te vangen. Het ras van de grootmeester Gaby Vandenabeele, Dentergem werd ingebracht en de successen volgden elkaar in een razend tempo op. Superieure prijspercentages en ontelbare topprijzen en kettinguitslagen zijn inmiddels het handelsmerk geworden van het hok Debacker. 


De jonge duivenhokken

Het heeft er alle schijn van dat we met dit superhok nog vele jaren rekening gaan moeten houden. Later komen we nog eens uitgebreider terug op het seizoen van Chris Debacker.