Search

Er wordt momenteel gewerkt aan de website waardoor u niet kunt inloggen. Gelieve het later nogmaals te proberen. Bedankt voor uw geduld.

'Charlotte' van Sabrina Brugmans (Loksbergen, BE) was in 2014 de beste van het land

"Om een eerste nationale asduif binnen te halen, moet alles meezitten," aldus Stefan Machiels, echtgenoot van en loftmanager bij Sabrina Brugmans. Het winnen van de eerste Nationale Asduif Jaarlingen Grote Halve Fond heeft dan ook aan een zijden draadje gehangen.


Stefan en Sabrina, een van de meest succesvolle teams van het laatste decennium

Heilige grond

De nationale kampioenschappen en PIPA-rankings voeren ons wederom naar de onder duivenliefhebbers bekende Heilige Grond van Halen. Roger Buvens, Roger en Koen Vanmeert, Hermans-Bonné, Louis Bellen, Rudi Serre, Marc Vanonckelen, Jules Severi, ... stuk voor stuk beresterke Halense liefhebbers die we de afgelopen jaren op provinciale en nationale podia konden terugvinden of als overwinnaar van een nationale vlucht mochten begroeten. We stelden er de afgelopen maanden en jaren reeds verscheidene aan u voor. Vandaag is het terug de beurt aan misschien wel die met de meest imposante erelijst van de afgelopen vijf jaar: Sabrina Brugmans en Stefan Machiels.

1e Nationale Asduif

De titel van 1e Nationale Asduif Grote Halve Fond Jaarlingen is voor Sabrina en Stefan de zoveelste in een rijtje van topnoteringen in de nationale kampioenschappen van de afgelopen jaren. Vooraleer we starten geven we even deze toch wel imposante lijst mee:

2008:
4e Nat. Kampioen Halve Fond Jonge Duiven KBDB
10e Nat. Kampioen Snelheid Jonge Duiven KBDB
2009:
Europese Asduif te Mira (Portugal)
12e Nat. Kampioen Halve Fond Jonge Duiven KBDB
2011:
2e Nat. Kampioen Halve Fond Jonge Duiven KBDB
4e Nat. Asduif Halve Fond Jonge Duiven KBDB
2012:
8e Nat. Kampioen Halve Fond Jonge Duiven KBDB
2013:
3e Nat. Asduif Halve Fond Jaarduiven KBDB
7e Nat. Kampioen Kleine Halve Fond Jaarduiven KBDB
10e Nat. Kampioen Halve Fond Jonge Duiven KBDB
12e Nat. Kampioen Snelheid Jonge Duiven KBDB
2014:
1e Nat. Asduif Grote Halve Fond Jaarduiven KBDB

Zijden draadje

Met het winnen van de titel 1e Nationale Asduif was een grote portie geluk gemoeid. We herinneren ons allen nog de vermaledijde vlucht vanuit Châteauroux toen de duiven zoveel sneller vlogen dan de eerder op de dag geloste halvefondvliegers. Velen werden verrast en later gediskwalificeerd wegens laattijdige controles en aanmeldingen. Stefan en Sabrina hadden die dag ook duiven mee op Gien (ingekorfd in lokaal Geetbets). Op enkele uitzonderingen na waren deze allen thuis. Tijd dus om snel nog een hapje te eten. Volgens de berekeningen zou het immers nog minimaal een uur duren vooraleer de eerste Châteaurouxganger zich kon melden. Toen Sabrina even naar buiten keek, zag zij dat er nog een laatkomer van Gien op de valplank zat. Stefan merkte echter dadelijk op dat er iets niet klopte en ging naar buiten om een check-up te doen. Daar bleek dat het niet om een achterblijver van Gien ging, maar om Charlotte, zijn eerste afgegevene op Châteauroux. Klein detail: de antenne was nog aangesloten op het klokje van Geetbets. Vlug afgekoppeld en dat van Halen eraan gehangen. Al met al zat men toch al vlug aan een minuut tijdverlies. Daar gaat mijn goed coëfficiënt, dacht Stefan niet voor de eerste maal dit seizoen. Naast kopvliegen, is tijd verspillen bij thuiskomst immers een minder prettige specialiteit van Charlotte.

Charlotte (BE13-5024923)

De nationale laureate werd door Sabrina en Stefan 'Charlotte' gedoopt. Ondanks het feit dat zij bij thuiskomst steeds wel enkele minuten op het dak bleef treuzelen, haalde zij met sprekend gemak de prestigieuze titel van Beste Jaarse Belgische duif Grote Halve Fond binnen. In de PIPA-ranking Beste Jaarse Bourgesduif (2 prijzen) vinden we haar eveneens op plaats één terug. "Goei komen van goei", misschien wel het grootste understatement in de duivensport. Maar wat blijkt ook hier weer: de moeder van Charlotte komt van niemand minder dan Roger Buvens (Halen, BE), in 2013 de grote uitblinker op de nationale podia. De moeder van Charlotte is een kleindochter van diens superkoppel BE08-5015256 x BE06-5094570, de ouders van de 2e en 11e Nationale Asduif Grote Halve Fond Oude KBDB 2013. Vader van Charlotte is 'Den 706/04' (BE04-5094706), ook reeds vader van BE09-5021152, 1e Provinciale Asduif Jonge Duiven Fond KBDB Limburg. Sylvia (BE10-5090647), een kleindochter van Den 706/04, won in 2010 de 3e nat. La Souterraine van 17.017 jonge duiven. In 2014 herkoppelde Stefan de moeder van Charlotte tegen een zoon van Den 706/04. Een van deze jongen, de BE14-2005431, kroonde zich tot 1e Asduif Kleine Halve Fond Geetbets en Getedal met o.a. een 3e van 390 d. en een 9e van 425 d. vanuit Lorris (389 km). Bekijk hier de ganse pedigree van Charlotte.

Mission accomplished

Charlotte zat de ganse winter bij een kameraad van Stefan in de volière. Toen hij ze ging terughalen, viel het hem dadelijk op dat zij in gunstige zin veranderd was. Als jonge duif had zij immers niet echt denderend gepresteerd: vijf prijzen op tien vluchten waarvan één keer per tiental en vier staartprijsjes. Dat zij de selectie overleefde, had zij veeleer aan haar zus te danken die wel een heel degelijk parcours afgelegd had.

Het binnenhalen van zowel de titel van 1e Nationale Asduif Jaarse Grote Halve Fond als Beste Jaarse Bourgesduif (2 prijzen) had wel heel wat voeten in de aarde. Na La Souterraine I moesten er immers drie weken (twee weekends) zonder nationale vlucht overbrugd worden. Stefan besloot om Charlotte het eerste weekend vrij te geven en haar terug te koppelen. Vanaf dat moment begon alles fout te gaan (al zou later het tegenovergestelde blijken). Charlotte viel voor een andere doffer dan haar vaste partner en kroop met deze onder een kartonnen doos. Er werd dan besloten om ze toch niet bij haar duiver te laten. Dinsdag na het uitlaten merkte Stefan dat zij 'een ei op had'. Woensdag werden duivers en duivinnen dan gezamelijk uitgelaten en 's avonds werd er in een schotel onder de kartonnen doos een eitje gelegd. Op vrijdagavond legde zij haar 2e eitje. Op zondag won zij een 7e prijs vanuit Soissons waarna Stefan haar samen met haar nieuwe partner in haar oude bak opsloot. Ondertussen broedde haar oude doffer onder de kartonnen doos alsof er niets aan de hand was. Niet vergeten te vermelden dat Stefan intussen reeds twee extra eieren ondergeschoven had. Op woensdagavond werd er nog een extra ei ondergestoken. Donderdagochtend werden beide doffers weggenomen en diende Charlotte zelf voor haar nestje te zorgen. Het probleem nu was om haar aan het eten te krijgen. Stefan pakte haar onder haar doos uit en zette haar aan de eetbak. Vergeefse moeite, want zij begaf zich dadelijk terug naar haar nest. Hij plaatste haar dan op het lege duivinnenhok waar zij toch begon te eten. Na een half uurtje mocht zij terug op het eigen hok om dadelijk verder te broeden. Het resultaat van deze moeizame voorbereiding: 35e nat. Bourges II van 10.141 jaarse duiven. Mission accomplished. Blader hier door de meer volledige prestatielijst van Charlotte.

Het oog van ...

Het oog van de liefhebber of het oog van de duif? Welk van beide draagt het meest bij tot succes? We doen hier even het verhaaltje van de Blauwe Valère (BE05-5097854) uit de doeken. Trek zelf de nodige conclusies. "De Blauwe Valère vloog op twee seizoenen misschien drie of vier prijzen", aldus Stefan. "Hij had echter zo een geweldig oog dat ik besloot om hem niet onmiddellijk naar de soepketel te verwijzen." Sterker nog, in 2006 werden er enkele jongen van hem aangehouden. Eentje daarvan verhuisde naar Janick Lenaers (Bilzen, BE) en kroonde zich daar tot 5e Nat. Asduif Snelheid Jonge Duiven KBDB. In 2008 kroop de Willy (BE08-5013939) uit een eitje, bevrucht door Valère. Deze werd 5e Asduif Grote Snelheid in het sterke samenspel V.S.O.B. Als jaarling kwam hij zwaar gekwetst thuis en werd naar het kweekhok verwezen. "Hij had nog een beter oog dan zijn vader." In 2011 werd Willy vader van Sandy (BE11-5008412). Die won als jonge duif 5e Nanteuil 2.565 duiven, 9e Toury 2.118 duiven, 2e Soissons 345 duiven, 5e Toury 854 duiven en 53e Orleans 5.580 duiven, en werd 4e Nat. Asduif KBDB Halve Fond Jonge Duiven.

In 2012 was het de beurt aan Blue-Ace (BE12-5000639) om de kwaliteiten van de Willy als kweekdoffer in de kijker te zetten. Blue-Ace, volle zus van Sandy, won o.a. 1e Nanteuil 1.379 duiven, 1e Pithiviers 1.030 duiven, 1e Soissons 412 duiven, 1e Orleans 378 duiven en 2e Pithiviers 828 duiven. Ze kroonde zich tot 1e Prov. en 8e Nat. Asduif Halve Fond Jonge Duiven KBDB. In 2013 deed zij dat nog eens dunnetjes over door zich als 5e Nat. Asduif Halve Fond Jaarlingen KBDB te klasseren. Bekijk hier de prestatielijst van Blue-Ace.

En de verervingskracht van Valère en Willy stopt niet na de eerste of tweede generatie. In 2014 koppelde Stefan een volle zus van Blue-Ace en Sandy aan een kleinzoon van Niels (BE08-6177698), een rechtstreekse zoon van de befaamde Kaasboer (BE98-6335690) van Gaston Van De Wouwer (Berlaar, BE). Uit deze koppeling ontsproot de BE14-2005481:

27e nat. Bourges 30.180 jonge duiven
61e nat. Argenton 27.267 jonge duiven

Vooruitziend

Van de goede kan je er nooit genoeg hebben, dacht Stefan. Daarom koppelde hij op het einde van vorig seizoen Charlotte met haar eigen vader, de Willy. Er werden vier kinderen geringd die dadelijk naar het kweekhok verhuisden. Een mooie wissel op de toekomst. Dat alles begon dus met een duiver die in zijn tweejarige carrière misschien drie of vier prijzen won. Het oog van de meester zag er echter een toekomstige stamvader in. Zouden de ware kampioenen dan toch iets meer van een duif kennen? Lees hier als afsluiter nog even de top 100-prestaties op zonaal en nationaal vlak van 2014 door.

Comments

PROFICIAT MET HET BEHALEN VAN DE NATIONALE ASDUIF HET ZAL ZEKER NIET DE LAATSTE STUNT VAN STEFAN ZIJN.
VOLGENS ONS BEN JE EEN TOPPER WAAR WE STEEDS TERECHT KUNNEN ALS ER IETS MOET BIJGESTUURD WORDEN.
WE HEBBEN SAMEN AL VEEL GEVIERD EN HOPEN DIT NOG VELEN MALEN TE DOEN.

FAM.LENAERS UIT BILZEN

Dikke proficiat Stefan en Sabrina!
Al jaren topresultaten en nu de kers op de taart.

Patrick & Carlo

Proficiat met dit mooie resultaat !!

Gerry Conaert

Inderdaad, al jaren op zeer hoog niveau!

Nogmaals proficiat!

Luc Severijns