Zoeken

Bosmans-Leekens (Beverlo, BE) winnen met Miss Limburg 1e Nationaal Châteauroux bij de jaarlingen

Na amper drie jaar in tandem te hebben gespeeld, schoten Mark Bosmans en Dirk Leekens al de hoofdvogel af: nationale winst. Hun Miss Limburg haalde op Châteauroux de zegebloemen binnen in de categorie jaarlingen.

Vorming van de tandem

Toen Dirk Leekens in 2011 besloot zijn duiven weg te doen, dacht iedereen dat er een groot talent verloren ging in de duivensport. Dirk vond dat hij meestal op nationaal vlak tekortkwam door de ligging en niet noodzakelijk door de kwaliteit van de duiven. Toen dit ter sprake kwam op een kampioenenviering, waar ook zijn goede vriend en fondspeler Mark Bosmans op dat moment aanwezig was, zei Dirk dat hij in het centrum van Limburg veel betere uitslagen zou behalen op de nationale uitslagen. Toen Mark hoorde dat Dirk ging stoppen, heeft hij alles in het werk gesteld om een tandem te vormen. Dirk ging op die uitnodiging in en besloot om nog een ronde eieren van de betere duiven om te leggen in Beverlo. Mark deed alle fondduiven weg en zo vormde zich de tandem Bosmans-Leekens.

In 2012 gingen ze van start met de rassen “Kanibalen” Dirk Van Dyck, Pros Roosen, de beroemde superkweker “Lucky Luke” die niet werd verkocht door zijn hoge leeftijd (15 jaar) en de inbreng van “Triple Olympiade” van Etienne Stassen en “De Speedo” van vader Willy Bosmans, 1e Europacupduif 2011. In 2012 werd er veel gekweekt om in 2013 aan het echte werk te beginnen en dat ging meteen goed met een 5-tal eerste prijzen met de jonge duiven.


Dirk en Mark

Hoge verwachtingen ingelost

De tandem kwam dit jaar aan de start met 30 doffers en 46 duivinnen op het totale weduwschap. De 16 duivinnen op overschot waren een goede motivatie, want zo waren er doffers die soms 2 duivinnen hadden. Eén hok, waarop ook Miss Limburg zat, werd op 25 november gekoppeld en heeft een week gebroed om zo het nieuwe seizoen aan te vangen. De duivinnen worden in principe iedere week gespeeld omdat ze zo minder snel onderling paren. Van 2014 werd er heel veel verwacht en dit jaar loste ook alle verwachtingen in. Zo wonnen ze al 16 eerste prijzen waaronder 3 x 1e Groot Gewestelijk en 1e Prov. Gien van 4271 jaarse en snelste van 6574 duiven. De kers op de taart is natuurlijk de 1e Nat. Châteauroux 5901 jaarse. Deze prijs werd op een unieke manier gewonnen. Na de La Souterraine van 12 juli werden de doffers en duivinnen samen gelaten om het verdere seizoen op het nest af te werken. Bij het inkorven van Châteauroux zaten de 3 betere duivinnen op 10 dagen broeden. Voor Miss Limburg was die motivatie groot genoeg om de eerste prijs in de wacht te slepen. Nu wacht haar een mooie toekomst op het kweekhok. Ze wordt gekoppeld aan Triple Olympiade van Etienne Stassen, wat vonken zal geven. Eén ding is zeker: van het superduo Bosmans-Leekens gaan we de volgende jaren nog veel horen.


Vleugel van Miss Limburg

Verzorging, voeding en medicatie

De verzorging is voor het grootste gedeelte voor Marc. De duivinnen trainen iedere dag twee keer een uur met de vlag. Daarna zijn de duivers aan de beurt, maar slechts eenmaal per dag. Om 9u30 zijn de jongen aan de beurt. Dirk mag zich om het papieren werk bekommeren. Aan de hand van de vliegresultaten schift Dirk de kwekers heel streng, zeker niet door selectie in de hand of door het bekijken van stambomen.

Voor het voederen opteren Marc en Dirk ook voor een vast systeem: na aankomst van een vlucht krijgen ze op zaterdag en zondag Recup- en van maandag tot donderdag Briljant-mengeling, wat vanaf woensdag nog eens aangevuld wordt met pinda’s en snoepzaad. Koolzaadolie wordt ook regelmatig over het voer gedaan.

Bij ernstige medische problemen wordt Ferdy Vandersanden geraadpleegd. Verder wordt het programma van Belgica De Weerd gevolgd. Tegen tricho wordt er om de drie weken een Belgamagix opgestoken. Voor de luchtwegen wordt er behandeld met Belga White. Verder gaat Entrocur Recupforte over het voeder, dat samen met Belgasol in de drinkpot gegeven wordt. Bij het thuiskomen worden alle duiven gedruppeld met oogdruppels van bij de apotheker. Er is ook een microscoop aanwezig. Zo kunnen Marc en Dirk zich er zelf van gewissen of er tricho aanwezig is. Er wordt in Beverlo dus zeker niets aan het toeval overgelaten!


Een stralende Miss Limburg

Reacties

Ik ben blij dat een topmelker(zeg maar prof) zoals Dirk ook eens eindelijk de waarheid durft laten neerschrijven in die eerste alinea.
Mensen in de uiterste hoeken van België hebben het zeer moeilijk om nationaal eens te schitteren ... laat staan regelmatig kunnen presteren op de nationaals.
Bovendien brengt een nationale lossing met zich mee dat het ook nog de provinciale en zonale uitslag beïnvloed, ook nog eens ten nadele van de uithoeken.
Maar we kunnen niet allemaal verhuizen om een betere ligging op te zoeken of een tweede hok op te richten ergens in het land zoals ook wel eens gedaan wordt.
Tophokken in de uithoeken van het land hebben betere duiven als de nationale uitslag vaak laat uitschijnen daar ben ik van overtuigd... maar dit is al vaak aangekaart zonder resultaat.

Om terug te komen op deze reportage ... Proficiat heren met jullie nationale overwinning behaald door een zeer goed duifje zoals Miss Limburg is.
Bovendien was het op Tours opnieuw bijna prijs zag ik ... nu 2e Nationaal !!!!
Veel succes verder!!