Zoeken

Bart Verdeyen - Steenokkerzeel (BE) wint loodzware Barcelona Nationaal!

Barcelona… voor velen ‘de’ vlucht van het jaar… de ‘topklassieker’ bij uitstek… maar evenzeer de vlucht die onze duivensport in de ‘internationale spotlights’ plaatst, gewoon omdat gans de wereld zit mee te kijken… en de aankomsten op de voet volgt. We gaan ons voorzichtig uitdrukken… maar deze editie 2010 zal niet echt ‘reclame’ zijn voor onze sport… maar eerder een ‘afknapper’.

Velen zoeken naar oorzaken… maar misschien is er een eenvoudige uitleg voor… deze editie was gewoon te ‘warm’, te ‘heet’, te ‘tropisch’… voor onze duiven. Wanneer cardiologen ons als mens afraden om zware inspanningen te leveren bij temperaturen van 30° en meer, vele mensen bij dergelijke temperaturen een verfrissend plekje (in de schaduw?) gaan opzoeken in het ‘tropische weer’ van afgelopen vrijdag…  dan moet een mens zich de vraag stellen of het verantwoord is om onze duiven in dergelijke omstandigheden dergelijke zware inspanningen op te leggen, net op de zwaarste marathonvlucht van het jaar… ‘Barcelona’, met ergens afstanden tussen 1.000 tot 1.300 Km voor het ganse deelnemersveld!

Wie voelt er zich geroepen om bij temperaturen die in ‘volle zon’ tussen de 35° en 40° liggen ruim 12 à 13 uur aan één stuk zware arbeid te leveren… niemand toch! Wel zoiets werd afgelopen vrijdag van onze duiven geëist… en bleek toch net dat ietsje van het goede te veel! En dan is het al te makkelijk om achteraf op de ‘pianist’ te schieten… op de inrichters in dit geval. Die mensen kunnen er ook niets aan veranderen dat het een ‘tropische week’ werd, waarin de duiven in de manden vertoefden… de duiven werden met de beste zorgen omringd, werden voldoende gedrenkt, en kregen goed de kost… maar voor de nodige afkoeling zorgen op de camions zal een ander paar mouwen geweest zijn… je kan dit transport toch niet in de ‘schaduw’ laten rijden als er de ganse week over het ganse traject een ‘ploert’ van een zon aan de hemel staat te branden? Misschien ware het inderdaad beter geweest om te wachten tot zaterdag of zondag om de duiven te lossen, gezien de ideale omstandigheden op ‘zondag’… maar was dit dan nog mogelijk te Barcelona zelf? De duiven zouden in ieder geval dan de zware ‘onweders’ op ‘laat vrijdag’ en zaterdag niet hoeven te trotseren hebben, die trouwens ook zo waren voorspeld! Want we moeten eerlijk durven toegeven… op zaterdag liep het voor geen meter… een ware ‘catastrofe’ dreigde… gelukkig konden op ‘zondag’,in het zeer gunstige duivenweer dat toen op de ganse vluchtlijn heerste… de prijzen nagenoeg overal worden afgespeeld, al moeten we er ons wel rekenschap van geven dat op zondag avond nog nagenoeg 2/3 van de duiven hun hok nog niet hadden bereikt! Iets wat wellicht zware consequenties zal hebben voor sommige internationale vluchten verder op het seizoen (vooral voor Perpignan), en beslist ook naar de volgende editie van Barcelona in 2011!

De ‘jeugd’ aan de macht!

Hoe men het ook draait of keert… de vluchtomstandigheden waren in ieder geval ‘loodzwaar’… en toch werd het voor een stuk een millimeterspurt, met de eerste 3 duiven op internationaal vlak… als het ware op een ‘zakdoek’ bijeen. De internationale winst ging naar de Duitsland met Heller Burkhard (aan 954,96 m/min), net voor de neus van de eerste Belgische duif en tevens ‘nationaal winnaar’ van ons land… de 24-jarige Bart Verdeyen uit Steenokkerzeel, die zijn duif klokte om 10u39’31” op een afstand van 1076,498 Km aan een snelheid van 953,90 m/min, een secondespel met de duif van Patrick Delrue-Vanbruaene aan 953,04 m/min (2° Nationaal & 3° intnat en winnaar ‘Gouden Vleugel’). Het Belgische podium wordt vervolledigd door Etienne Meirlaen uit Deurle (aan 939,66 m).
Met Bart Verdeyen neemt de ‘jeugd’ dus meteen de ‘macht’ uit Barcelona. Mooier kan niet, voor onze sport en haar toekomst! Bart is zoon van de overbekende Francis Verdeyen… waarmee hij vroeger als vader- zoon- combinatie in tandem mee speelde, in hoofdzaak op de halve fond… al lijkt daar nu stilaan verandering in te komen, en lijkt men meer voor het zwaardere werk te opteren! Reeds van toen hij 11 à 12 jaar oude was, zat Bart mee op de hokken… en door de jaren heen ging bij hem de lokroep van de fond en ‘zware fond’ meer en meer opborrelen. Bart… die om den brode bij Flight Care te Zaventem werkt als verantwoordelijke voor de leveringen en het papierwerk voor transport van ‘levende dieren’ (waaronder dus ook vaak ‘duiven’)… vaart sinds een 6-tal seizoenen onder eigen vleugels, met als doelstelling… de internationale ‘zware fondvluchten’ ! Bart ging aanvankelijk van start met enkele halve fondduiven van vader Francis… maar trok er ook op uit, op zoek naar passende versterking om zijn fondambities kracht bij te zetten.
Zo werden er duiven gehaald bij Marcel Aelbrecht, bij Heinz Seegmuller, op de verkoop Van Damme-Boddaert werd de ‘Raket’ (1° Nationaal Souillac 7.358 d.) aangekocht, van Robert Van Eycken kwamen er duiven, en ook een dochter 1° Nat Brive van Noël Peiren… terwijl hij in eigen streek duiven bekwam bij o.a. Jimmy Brands en Koen De Backer. De kersverse winnaar 1° Nat Barcelona werd trouwens op de hokken van zijn ‘jeugdige’ sportvriend Koen De Backer geboren… mooi toch! Bart kocht er 4 late jongen 2007, en in het voorjaar 2008 haalde hij er nog eens 6 jonge duiven van de 1° ronde. Daarvan bleven nu nog 3 stuks over… die allen op Barcelona werden ingezet. Misschien er nog aan toevoegen dat de kweekduiven vertoeven op de hokken van vader Francis, de jongen worden er dan netjes verdeeld.

De ‘1° Nat Barcelona-winnaar’... 'Black Shadow' genaamd met ring B08-6169265… een zwartwitpen doffer… afkomstig van Koen de Backer, stamt uit een mix van ‘zware fond’ en ‘halve fondduiven’! Langs vaders zijde komt hij de ‘Kleinzoon Daxter’ NL05-1473683… een kruising Eijerkamp x van Wanroy, met een ‘Zoon Daxter 014/03’ (dus uit de ‘Daxter 876/97’, zelf 6° Nat Mont de Marsan, 20° Nat Dax, 362° Nat Bergerac… x ‘Dochter Bonfire’ 695/02’… ‘Bonfire’ vliegt 1° Nat Brive 6.228 d.) x ‘Inteelt Black Giant 582/03’ (uit een zoon 1° Nat Bergerac: ‘Zoon Black Giant 289/99’ x ‘Kleindochter Black Giant 132/01’). Moeder van de Barcelonawinnaar is het ‘Blauw Van de Wouwer’ B05-6069350… volle zus van de 1° Asduif KFC, en zelf komende uit ‘Zoon Charly 616/99’ van Jimmy Brands (uit de ‘Charly 773/93’ x ‘Wondermeeuwke 402/97’, zus van de ‘Tamme’: 4° Prov Cahors) x ‘Geschelpt Huygen 859/00’ van Karel Huygen en moeder van de ‘Lichte As KFC 2004’ (uit de ‘Blauwe Bijsterveld 407/97’ x ‘Hagensduivin 339/98’). Jammer dat beide ouders van de ‘Nationale Barcelonawinnaar’ niet meer in leven zijn… dat was beslist een koppel waar ‘toekomstmuziek’ in stak!
Deze Barcelonawinnaar ging als 2° getekende van 3 deelnemende duiven de mand in… vorig jaar won hij reeds volgende prijzen:
Chateauroux  351 d. 27
Bourges         502 d. 78

Bart klokt zijn 1° getekende nog op zondagmorgen om 10u20… wat de 62° melding was op goed 400 deelnemende duiven in zijn lokaal!
Bart Verdeyen doet het alles behalve met de massa. Zijn totale hokbestand bestaat uit 70 duiven… met 18 weduwnaars (15-tal jaarse inbegrepen, die deze week  naar Limoges gaan) is zijn totale vliegploeg geteld, naast nog een 5-tal duivinnetjes die op weduwschap tussen de 45 jonge duiven zitten en van daaruit worden gespeeld. Voor de aanvang van het sportseizoen mochten de vliegduiven voor de ‘grote fond’ niet kweken, noch broeden… ze mochten enkel een paar dagen tezamen met hun duivin vertoeven, zonder met een nest te komen. Als jaarling werden ze trouwens volledig ‘celibatair’ gespeeld!  Na enkele voorbereidende vluchten op de snelheid en kleine halve fond vlogen de Barcelonaduiven dit jaar voorafgaand nog  Bourges en Chateauroux. In de week voor de inkorving werden ze wel nog een 3-tal keer gelapt op respectievelijk 25-35-50 Km. Een voorbereiding zoals ze qua invliegprogramma, in feite op de meeste plaatsen gebeurd… enkel de manier van ‘motiveren’ zal beslist iets anders geweest zijn dan op een ander. Bart had zijn Barcelonawinnaar op het leegstaand hok van de jonge duiven gezet, waar hij 2 jaar terug op vertoefde… ’s middags had hij daar dan zijn duivin te zien gekregen. Of dit nu de ‘ultieme motivatie’ was die deze duif tot zijn ‘Barcelonastunt’ heeft aangezet?... het zou best kunnen, maar niemand kan daar met zekerheid antwoord op geven… wegens het ‘mysterie’ duif… niet te doorgronden! Hij bezorgde Bart Verdeyen in ieder geval de mooiste overwinning uit zijn loopbaan! Iets waarvan hij nu met ‘volle teugen’ kan genieten…
Alleen doodjammer dat ik hem niet heb zien aankomen… want zoiets maak je misschien maar eens in uw leven mee. Ik was namelijk op mijn PC op PiPa aan het kijken naar de eerste aankomsten van de duiven uit Barcelona uit de ‘voorvlucht’… toen ik het alarm van mijn elektronisch constateersysteem hoorde afgaan. Verdomd man… ik kan u verzekeren, ik voelde meteen mijn hart bonken tot in mijn keel… want het moest eens waar zijn… nu, hier… een Barcelonaduif? Aldus een nog duidelijk geëmotioneerde Bart Verdeyen! En of het waar was… met bevende handen werd de controlegummi geklokt… de duif gemeld… het waren ‘spannende uren’ die volgden! Tot uiteindelijk het officiële bericht kwam van ‘nationale winst’… en de ‘champagnekurken mochten knallen… de rest van het verhaal kent u ondertussen! Zijn buurman die ook duiven op Barcelona mee had, heeft de duif van Bart wel zien aankomen… hij kwam volgens hem vanuit het Leuvense als een pijl uit een boog aangestormd… hij heeft ‘live’ mogen aanschouwen hoe de 1° Nat Barcelona kwam aangestormd… jammer voor hem, was het niet zijn eigen duif maar deze van zijn buurman Bart Verdeyen! Al heeft hij waarschijnlijk van het Barcelonafeestje achteraf, best kunnen mee genieten!

Een prachtige overwinning op de meest ‘spraakmakende klassieker’ van de internationale duivensport: Barcelona! Het is voor Bart Verdeyen een ‘jongensdroom’ die reeds vrij vroeg in vervulling gaat… waarvoor we hem, vader Francis en de ganse familie Verdeyen alvast een ‘dikke proficiat’ toewensen!

Reacties

Nogmaals dikke proficiat !!!!!

Hier 5 mee en nog steeds wachten Crying or Very sad

hier ook nog niks jammer genoeg.

proficiat en knap voor deze jonge kerel.
gun het hem van harte.

Bart,

Van harte proficiat, het is je gegund.

Geniet van dit moment waar velen van dromen maar wat jij verwezenlijkt hebt!

Groeten,

David

What race are pigeons on the podium?

Congratiulations!

Proficiat !! Een superprestatie !!

Bart en familie,

Van HARTE gefeliciteerd met deze prestatie, jonge liefhebber, kleine mand. Het kan niet beter zijn!!!!

Wij deden het 35 jaar geleden, en het voelt nog goed aan!!!

Mevr Callebert Antoon,Zarren
Frederic De Scheemaeker

Congratiulations!

Top duiven...congradulations on a fine performance. sending only 3 pigeons and beating the best in Belgium. keep up the great work.

Absolutely perfect result ... congratulation to you and your family !!!

Barcelona winnen da's niet niks!

Met grote vreugde zien wij hoe een kleine melker een zware Barcelona wint.
Oh, laat de champagne maar knallen.....
Deze overwinning ga je nooit vergeten.

Sportieve groet uit de Westhoek
Guy en Lieselot uit Zarren

Francis-san and Bert-san
Congratulations! This is a great achievement.
See you in Japan again!

proficiat, en dat op barcelona mooi hoor!!!

een betere promotie voor de jeujd kan men niet hebben;
proficiat Bart en Francis

Beste Bart , van harte proficiat doe zo verder.

Vergeten te zeggen dat het warm was voor iedereen, dus loodzwaar,Motivatie is ook belangrijk maaar ze moeten het wel kunnen.

prachtige prestatie,zonder meer !!!! Alleen op het eerste deel van de reportage wil ik wel eens reageren....Denkelijk korft bart in bij alex Rans in Herent hé, dus schieten op de pianist zal niet gemakkelijk zijn. Iedereen wist dat er zaterdag zware onweders gingen komen in Frankrijk. Dat kan je gemakkelijk volgen op France Meteo, dus zeggen dat ze het niet wisten is larie.. Zaterdag slechts 1 duif in het lokaal bij de gebr Bruggemann, nochtans niet de eerste de beste...NWB was sluit pas vandaag !!!!WOENSDAG !!!! En dan zeggen "het is er één uit de oude doos" ,Binnenkort is er geen oude doos meer als GAIA er weer eens opspringt meneer De Geest en Rans...Het levenswerk van Not.Jan Dons wordt op één vlucht met de grond gelijk gemaakt..Weet je ik zal terug uit de oude doos gaan spelen,pas als 3 jaarse mee en zeker geen Souston meer..behalve Barcelona gaat er GEEn duif meer in de korf van Cureghem center....groetjes

congratulations great result fancers in pigeons all ther life and never even clock out of the big races well dun Very Happy

Barcelona winnen een prachtige prestatie!!Dit geld voor elke vlucht..Deze vlucht was pure dierenmishandeling met deze temperaturen..Ik ken een liefhebber(het woord liefhebber is niet het goede woord,moet zijn duivenmoordenaar)die 279 duiven mee had naar deze vlucht..ieder normaal denkend mens weet dat je bij zulke temperaturen ontzettend veel duiven het hok nooit zullen bereiken,die blijven op de eeuwige jachtvelden hangen.Maar het gaat natuurlijk bij deze vlucht om het grote geld wat voor de overwinnaar wordt neergeteld..Dit is geen duivenliefhebberij meer..Ik heb niks tegen de vlucht Barcelona maar wel tegen deze omstandigheden(zeer hoge temperaturen)en het zijn de liefhebbers zelf die deze verantwoording nemen door ze mee te geven..Zulke vluchten met die omstandigheden maken de sport kapot..Bij de vitesse en midfondspelers worden de vluchten later ingekorft (vrijdag ipv donderdag) en ze worden ingekort met zulke temperaturen,dat is pas duivenliefhebberij..Wij speelden eigenlijk Orleans(donderdagavond inkorven) maar door de te verwachten temperaturen is deze vlucht ingekort naar Creil en vrijdagavond inkorven..Er waren bij ons nog altijd 13000 duiven in concours in Brabant 2000 en het is een prachtvlucht geworden ZONDER achterblijvers,chapeau....MVG Marc

Tebrikler inşallah başarının devamı gelir. ^_^

congratulations! you have reached the highlight of our sport,cheers!