Zoeken

Barcelona Triple 5 van Erik Limbourg (Brussegem, BE) schrijft geschiedenis

Barcelona Triple 5 is de nieuwe vliegsensatie van Erik Limbourg. In 2017 begon hij aan zijn indrukwekkende triple door de 5e Nationaal Barcelona te winnen. Een kunstje die hij dit jaar nog eens over deed. Als klap op de vuurpijl won hij dit jaar ook nog eens de 5e Nationaal Perpignan. Althans, zo zou het moeten geweest zijn...

Het relaas van Perpignan 2018

De vlucht uit Perpignan had alles om er ten huize Limbourg een knalfeest van te maken. De verwachtingen waren bijzonder hoog, want topvlieger The Barcelona was mee. The Barcelona is een crackduif die in 2017 reeds van zich liet horen door de 5e Nationaal Barcelona (7.874 duiven) en 30e Nationaal Valence (6.843 duiven) te winnnen én die dit jaar vanuit Barcelona opnieuw de 5e Nationaal (7.441 duiven) won. Net als Barcelona werd Perpignan een zware dobber. Maar dat is nu precies het weer dat The Barcelona graag heeft. Toen hij iets voor 11u 's ochtends de hokken bereikte, was het al snel duidelijk dat hij opnieuw de 5e plek Nationaal zou winnen, dit keer van 3.966 duiven. Daar bovenop zou The Barcelona ook de 1e Nationale Asduif Zware Fond KBDB winnen. Echter toen moest het 'noodlot' nog toeslaan. De gebeurtenissen op een rijtje:

10u48: The Barcelona arriveert vanuit Perpignan

10u49: 1e Controlebestatiging in controletoestel - enkele ogeblikken daarna geopend door Erik zelf. Erik: "Zoals iedere keer, wanneer er een steenvroege duif thuiskomst, ben je altijd wel wat zenuwachtig. Aangezien het normaal gezien mijn verzorger is die de controlegummi bestatigt, ben ik in al mijn haast vergeten de nummer van de gummi te noteren. Er zat dus niets anders op dan het toestel te openen, teneinde de gummi er terug uit te halen.'

10u54: 2e Controlebestatiging in een ander controletoestel. Echter niet geldig, aangezien dit gebeurde in toestel van lokaal Gooik (voor vlucht Angoulême), ipv inkorvingsbureel Anderlecht. Erik: "Ik had gevraagd aan Geert (De Clercq) wat ik moest doen. Hij vroeg mij toen of ik nog een ander controletoestel had staan. Ik merkte op dat dit inderdaad het geval was, maar dat dit een toestel van Gooik was. Dit was volgens hem geen probleem."

11u24: 3e Controlebestatiging in een nieuw controletoestel van inkorvingsbureel Anderlecht. Erik: "Na de 2e controlebestatiging toch eens gebeld naar lokaal Anderlecht. Daar wisten ze te zeggen dat de controle enkel kon gebeuren in een toestel van lokaal Anderlecht. Ik ben dan naar daar gereden met de gummi en heb daar dan uiteindelijk de 3e (en definitieve) controlebestatiging gedaan.'

Het is deze laatste controlebestatiging die uiteindelijk als officiële tijd zal dienen voor de klassering van The Barcelona op de Internationale vlucht vanuit Perpignan.

Het kwaad was echter al geschied, want met deze tijdsopname is The Barcelona niet langer 5e Nationaal Perpigan, maar 'slechts' 17e Nationaal. Een dubbele domper op de feestvreugde, want door deze herklassering, wordt The Barcelona niet 1e, maar 2e Nationale Asduif Zware Fond KBDB 2018.  Een spijtige zaak, die nog maar eens de discussie op gang brengt of er geen andere controles mogelijk zijn. Een discussie die momenteel immers weer hevig woedt, nu de KBDB weer van plan lijkt ook op de zware halve fond de gummi's opnieuw in te voeren (zie artikel).

Ook de inleggelden op alle uitslagen werden verbeurd verklaard. Nog een beslising die Erik op totaal geen manier kan plaatsen, laat staan ze begrijpen.

Barcelona Triple 5 - BE14-2151081

Een unieke naam voor een unieke prestatie. Hij werd ingekorfd onder de naam "The Barcelona", maar kreeg nadien een veel toepasselijkere naam, nl Barcelona Triple 5. Deze topper van de hokken te Brussegem verbaasde in 2017 en 2018 vriend en vijand door het volgende palmares neer te zetten:

Barcelona 2017: 5e Nationaal van 7.874 duiven
Barcelona 2018: 5e Nationaal van 7.441 duiven
Perpignan 2018: 5e (17e) Nationaal van 3.966 duiven
Valence 2017: 30e Nationaal van 6.843 duiven

Het lijstje met nationale top-50 prijzen had wellicht nog groter kunnen geweest. Vanuit Perpignan kwam Barcelona Triple 5 in 2017 zwaar gehavend thuis. Hij haalde wel nog de 230e Nationaal. Wellicht werd ook toen een echte topnotering verspeeld door externe factoren.


Een foto van de Barcelona Triple 5, na thuiskomst van Perpignan in 2017.
(Ter info, de rode ring is een ring aan de linkerpoot met het telefoonnummer van Erik Limbourg.)

In de Brugse Barcelonaclub won Barcelona Triple 5 in 2017 de Bronzen Vleugel en in 2018 de Zilveren Vleugel. Hij werd ook gekroond tot beste Barcelonaduif 2017-2018. Hij bekroonde het seizoen met de titel van 2e Nationale Asduif (normaal 1e) Zware Fond KBDB 2018.

Nog enkele extra gewonnen asduiftitels:

1e Internationale Asduif Barcelona '17 - '18
3e (normaal 1e) Internationale Asduif Extr. Lons Distance  (eerste Belgische duif)

Ook zijn pedigree is formidabel. De vader is een zoon van de broer 2e Nationaal Limoges (Marcel Vandenabeele), maar ook een kleinzoon van de Super 209, eveneens Marcel Vandenabeele, die de 2e Nationaal Irun en de 10e Nationaal Pau won.

De moeder is een zuster van Witpen Patron, 1e Nationale Asduif Pipa Ranking Fond en bovendien moeder van Black Magic, 1e Internationaal Perpigan van 17.965 duiven. Ze is tevens een kleindochter van De Patron van Marcel Aelbrecht, 1e Nationale Asduif Fond KBDB 2003.

Bekijk hier de pedigree van deze supercrack.

Met bovenstaande topprestaties (of we nu zijn 5e of 17e plaats Nationaal Perpignan in beschouwing nemen) heeft Barcelona Triple 5 een ongelooflijk straffe reeks neergezet. De titel van Nationale Asduif Zware Fond KBDB 2018 was hem van harte gegund. Spijtig dat een menselijke onoplettendheid (in het heetst van de strijd) een kleine domper op al dit feestgebeuren vormt. Voor ons is hij de morele winnaar en verdient de duif een staande ovatie.