Zoeken

Backelandt Gert en Bartel (Roeselare, BE) winnen Limoges nationaal jaarlingen en zijn snelste van 14.128 duiven

Na 5 dagen mand en bij schitterend weer is deze geschelpte jaarduif de snelste van 14.128 duiven en wint ze de eerste nationaal bij de jaarlingen. Een typisch voorbeeld van hoe duivensport als familiesport ook de hoogste glorie kan winnen.


Het mooie en expressieve oog van de nationale winnaar Limoges II jaarlingen

Na enkele vluchten met slecht weer op de vluchtlijn was zowat elke deelnemer met een hart voor duiven blij dat de nationale vlucht op Limoges van vorig weekend werd uitgesteld tot maandag. De weersvoorspellingen waren goed en over de ganse vluchtlijn werd een heldere lucht, geen regen en een variërende wind verwacht. En zo geschiedde. Door deze omstandigheden werd verwacht dat de resultaten goed verspreid zouden zijn over het ganse land. In tegenstelling tot Argenton van vorige zaterdag, waar de top vooral in Brabant en Limburg dient gezocht, zijn het nu West- en Oost-Vlaanderen die triomferen.

Duivensport, familiesport, topsport

De winnaars van de vlucht met jaarlingen zijn een echt voorbeeld van hoe duivensport op vandaag nog een mooie familiesport kan zijn. Gert Backelandt is 41 jaar en van jongsaf aan duivensporter, samen met zijn vader zaliger in Markegem. Sedert 2002 is hij terug herstart in hun huidige woonst in Roeselare. Beroepshalve is Gert geregeld enkele dagen in het buitenland en dient hij de zorgen in handen te geven van zijn vrouw Joke en zoon Bartel (14 jaar). Dochter Merel is minder gebeten door de duivenmicrobe, maar is een vurige supporter op de achtergrond.

Gert benadrukt dat duivensport zonder zijn vrouw Joke en zoon Bartel niet mogelijk zou zijn. En toch wordt niets aan het toeval overgelaten om de top te halen. De kolonie wordt daarom ook bewust redelijk beperkt gehouden. Men beschikt over 12 kweekkoppels, 31 weduwnaars (geen spel met duivinnen), en een 30-tal jonge duiven.


Joke, Bartel, Gert en Merel: duivensport = familiesport

Hoe je met een wasspeld een nationale overwinning haalt

Iedereen kent wel het humoristische stukje van wijlen Toon Hermans over de truc met de duif. Welnu, in deze familie is de verzorging gebaseerd op een doos wasspelden. Eenvoudig, duidelijk en zeer creatief. Omdat Gert soms enkele dagen afwezig is voor de verzorging wordt aan elke woonbak een wasspeld vastgemaakt. Naargelang de kleur wordt er door Joke en Bartel gevoederd. Duiven die net thuisgekomen zijn hebben een rode wasspeld. Zij worden afzonderlijk gevoederd en krijgen vitamines toegediend. Deze die dienden ingekorfd op Limoges hadden een gele wasspeld en worden dan in een vast schema gevoederd. Deze die naar Sint-Vincent moeten, hebben een paarse wasspeld en worden dan ook aangepast gevoederd. Wekelijks maakt Gert een schema op papier dat overeenstemt met deze kleuren en zo makkelijk hanteerbaar is voor Joke en Bartel. Zo zie je maar dat het met de nodige vindingrijkheid haalbaar is om een prima verzorging te waarborgen.

De duiven vliegen eenmaal daags en krijgen afzonderlijk vier volle soeplepels voeder. Na één uur wordt alles afgeruimd en krijgt iedereen één koffielepel grit. Negen dagen voor een vlucht worst stilaan opgevoederd. Naast de nodige inentingen en kuren (paramyxo en paratyfus) in het begin van het seizoen wordt driewekelijks preventief ¼ Flagyl gebruikt tegen trichomase. Van kopziekten heeft men quasi geen last. Andere bijproducten die worden toegediend zijn thee, sedochol en de probacproducten.


Een bescheiden installatie maar alles goed doordacht

De Limogeswinnaar (BE13-3138585) is allesbehalve een eendagsvlieg

Het is zowat de overwinning waar iedereen van droomt. Een glasheldere lucht, weinig wind en normaal vliegweer. De wedstrijd werd extra hard gemaakt door de maandaglossing waardoor de duiven 5 nachten in de mand dienden te verblijven. Dan de eerst nationaal winnen, is enkel weggelegd voor toppers in topconditie. De geschelpte duiver BE13-3138585 heeft daarvan alle kenmerken en heeft het ook bewezen.


Na 5 nachten in de mand fris en strijdvaardig in zijn nestbak

Hij is van goeden huize en had ook reeds getoond dat hij dat kon. Enkele weken terug vloog hij reeds de 41e prijs nationaal op een keiharde vlucht uit Poitiers. Hij kreeg de zaterdag voor de inkorving gedurende een tweetal uren zijn duivin te zien en vertrok op woensdag met als enige motivatie een omgedraaide nestschotel. En met succes!

Langs vaderszijde is hij een 100 % Roger en Stijn Himpeduif (Waregem, BE). Hij heeft dus zeker fondbloed in zijn genen. Zijn vader vloog de 5e nationaal en 9e internationaal Tarbes. Zijn moeder is een Eric en Dirk Tibergynduif (Bavikhove, BE) en heeft ook topprestaties uit Tarbes en Perpignan in haar bloedlijnen. Met deze twee families heerst er een prima verstandhouding en er worden zowel duiven als raad uitgewisseld. De pedigree van de Limogeswinnaar kan je hier bekijken.


Vleugel van de winnaar met alle kenmerken volgens het boekje

Vele handen maken het werk licht

Het is duidelijk dat hier een hecht team aan de slag is, met een goede organisatie en met duidelijk afspraken. Ook een heel speciale dank aan buurman Claude Volckaert die normaliter als vurige supporter fungeert, maar op de voorbije Limogesvlucht ook voor een correcte bestatiging van de winnaar zorgde. Een ode aan een van de basiswaarden van de duivensport namelijk familiesport met een sociale functie. Doe zo verder!

Reacties

Een dikke proficiat aan de winnaar!!

Prachtige prestatie van een kolonie die al een tijdje "de forme" te pakken heeft.
De macht is aan de jeugd.

Overigens een sterke prestatie algemeen voor lokaal Beveren met ook nog de eerste nationaal Limoges
oude duiven.

Proficiat aan de overwinnaars.

prachtige overwinning van een enthousiaste "duivenmelkersfamilie " en een
knappe jonge liefhebber als Bartel

Gert en Bartel,

Een dikke proficiat met die mooie overwinning.

Vr. Gr.
Pierre.

Gert en Bartel,

PROFICIAT !!!!!!!!!!!!
Dat is oververdiend voor een vriendelijk en altijd goedgemutst duo !!
Zo zie je maar dat je met inzet en goede duiven tot veel in staat bent.
Doe zo verder , het seizoen is nog niet afgelopen.

Eric

Hey Gert & Bartel,

van ganser harte gefeliciteerd met jullie prachtige Nationale overwinning uit Limoges.
Wij gaan er wel ene op drinken.....dus vanavond moogt ge trakteren hé !!!

Linda & Rik

ps: opnieuw een demonstratie van Fondclub Beveren met 1e 2e 3e Nat bij de oude en 1e Nat bij de jaarlingen
Daarom ook aan Stephane Ludwig en Julien onze welgemeende felicitaties.

Gert en Bartel,

Een mooie en verdiende overwinning.
Proficiat

Alex en Corry

Een welgemeende proficiat voor jullie prestatie!

Ook proficat aan de andere topduiven nationaal in het lokaal!

Grtjs Björn

Een dikke proficiat met deze prachtige overwinning . Proficiat aan gans de ploeg en aan Claude .