Zoeken

Arnould Jans - Tongeren (BE) Wint 1° Nationaal Pau 2.215 duiven België!

Met de vlucht uit Pau stond de allereerste ‘internationale klassieker’ van het vluchtseizoen op het programma… waarvoor dit jaar 8.137 duiven in de mand gingen… een stijging met 529 stuks t.o.v. vorig jaar… die vooral vanuit Belgische hoek kwam met 2.215 Belgische duiven aan de start (tegenover 1.984 in 2009).

Op het vluchtprogramma stond vermeld dat men opteerde voor een ochtendlossing… maar daar staken de weergoden een serieus ‘stokje’ voor. Want ook de Pau-duiven kregen 2 extra dagen mand aan hun broek gesmeerd, want in plaats van op vrijdagmorgen, was het pas op zondag dat de duiven op het middaguur hun ‘trip back home’ konden beginnen! Een lossing met enige wrange nasmaak… omdat onze voorzitter van het ‘nationale sportcomité’, de heer John Goegebeur vrijwel meteen een perscommuniqué rondstuurde waarbij hij stelde dat de lossing zonder zijn goedkeuring en tegen zijn advies in was gebeurd Iets wat dus wellicht nog een staartje zal krijgen voor de lossingverantwoordelijken.
Voor onze sport primeert uiteraard het sportieve… en voorzitter Danny Van Bael zal wellicht opgelucht adem halen, dat zijn ‘Pau’ al bij al toch een vrij vlot verloop kent… de eerste duiven kwamen inderdaad wel ‘dunnetjes’… maar vanaf de klok van 11 uur begon het toch vrij vlot te lopen, en tegen de klok van 13u30 à 14 uur (naargelang de afstand) zal er weinig of niets meer te rapen vallen!
Ging de internationale zege richting Duitsland… dan dienden we ook op nationaal vlak richting Limburg te kijken, waar de nationale winst naar ene Arnould Jans uit Zonhoven.
Toen Arnould zijn vliegduiven wou uitlaten voor hun ochtendtraining trof hij zijn nationale ‘Pau winnaar’ aan op de spoetnik. Hij klokte uiteindelijk zijn duif om 7u04, wat op een afstand van 936,547 Km een snelheid van 1195,09m/min liet uitrekenen. Daarmee won Arnould Jans het nationale pleit (internationaal: 2° prijs) met ruime voorsprong op Paul & Sven Saeytijdt uit Nederbrakel (1120 m) en Galle-Wynants uit Veldegem (994 m).

De winnende duif ‘1° Nationaal Pau’ ring B08-5101758 was tot dan toe niet echt een ‘hoogvlieger’… het was zowat de eerste echte uitschieter op zijn palmares, meteen goed voor ‘nationale winst’ en 2° Intnat Pau 8.137 d… al dienen we er eerlijkheidshalve wel aan toe te voegen dat Pau zijn allereerste internationale opdracht was die hij als 2-jarige duif onder de vleugels geschoven kreeg. Voordien werd hij als jonge duif nauwelijks opgeleerd, als jaarling ging hij tot Libourne… en in 2010 werkte hij voorafgaand, Gien en Brive af… om nu dus te schitteren uit Pau. Zijn origine leert ons alvast dat hij echt ‘marathonbloed’ in de aderen heeft vloeien.
Zo wonnen zijn grootouders onder hun beitjes de ‘1° serie Nationaal’ met de ‘1° + 2° getekende’ uit Barcelona in 2006… en dit op een 70° + 111° stek nationaal tegen 11.802 d. (intnat 249° + 347° plaats).

Arnould mocht in de winter van 2006 dan ook zijn ‘schoon kostuum’ uit de kast halen om naar het jaarlijks feest van ‘Cureghem Centre’ af te zakken… in het Constant Van den Stock-stadion te Anderlecht…  om er de grote ‘Ereprijs Memorial Gust De Backer’ in ontvangst te nemen… zowat de mooiste herinnering uit de jongste seizoenen. Maar dit… ja, dit is beslist nog veel mooier… en hij kan straks richting ‘nationale podia’ te Oostende als winnaar 1° Nat Pau… vanuit een stuk ‘anonimiteit’ meteen naar het allerhoogste podium. Ja, wat kan de duivensport toch zo mooi zijn… om als pure hobbyist zo’n mooie zege te mogen binnen halen. Arnould kan het zelf nog altijd niet geloven… en moet duidelijk nog bekomen van alle emotie en de eer die hem nu plots zomaar komt te overvallen!
Hij is een fondman in hart en nieren, liefst ‘zware fond’ zelfs… en krijgt nu een stuk bekroning van jarenlang werken aan een eigen fondstammetje!
Waarvoor onze oprechte felicitaties!

Reacties

Einedlijk een fansoenlijk artikel over Arnould Jans.Want wat ze schrijven op komkom.be is schandalig.Nogmaal dikk proficiat met je nationale overwinning.

Proficiat vanwege de Euro Diamond Pigeon Club Brugge voor uw mooie overwinning op Pau.

Doe zo voort.

Een dikke proficiat Noel en doe zo verder, het is je vanharte gegund.

Johan en Jeannine