Zoeken

Wetenschap neemt belangrijke stap in het werkelijk begrijpen van oriëntatie bij postduiven

Nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap werpen een nieuw licht op het reeds lang onderzochte raadsel van de oriëntatie van vogels.

Vorig jaar werd mijns inziens een belangrijke stap genomen naar het werkelijk begrijpen van oriëntatie bij vogels. Vogels blijken te beschikken over een zeer fijngevoelig soort “kompas” in het netvlies, dat gebaseerd is op een quantumfenomeen.

Reeds lang fronsen duivenmelkers hun wenkbrauwen als zij de uitleg van sommige wetenschappers horen over de oriëntatie van postduiven. De reuk volgen? Dat betekent dat duiven die voor de eerste keer vanuit een bepaalde locatie gelost worden hun huis kunnnen ruiken? En dat ze in groep, of beter nog, individueel, na hoogstens een paar rondjes draaien (en geen enkele keer de goeie) in de goede richting vertrekken? Ook als ze honderden of zelfs meer dan duizend kilometer van huis weg zijn? Of volgen ze snelwegen? Maar wat als ze ergens nog nooit geweest zijn? De ervaring van de dikwijls bijzonder snelle oriëntatie van duiven die terugkomen van (verre) plaatsen waar zij nog nooit geweest zijn, deed vermoeden dat dit geen afdoende verklaringen konden zjn.

Wetenschappers hebben nu aangetoond dat quantumverstrengeling van elektronen tussen molecules in het netvlies van vogels een stuk langer aanhoudt dan ooit kunstmatig in een labo werd gedaan (Ritz et al). Door het langer aanhouden van deze quantum-toestand, en bij een verandering in richting t.o.v. het aardmagnetisch veld, kunnen vogels als het ware aanvoelen of zien in welke richting zij vliegen t.o.v. het magnetische veld van de aarde.

Wat is een quantumverstrengeling?
Een quantumverstrengeling van o.a. elektronen werd door Einstein ooit “spooky action at a distance” genoemd. Dit omdat informatie tussen twee elektronen die ooit één paar hebben gevormd kan uitgewisseld worden, ogenblikkelijk, hoe ver ze zich ook van elkaar bevinden. Ogenblikkelijk betekent dus sneller dan de lichtsnelheid, - wat niet volgens de relativiteitstheorie niet mogelijk zou zijn, maar ondertussen wel experimenteel bewezen is -, en dus los van tijd en ruimte. Quantum-fysici noemen dit non-lokaliteit. Deze verstrengeling zorgt ervoor dat vogels zelfs maar de minste verandering in een elektromagnetisch veld non-lokaal kunnen waarnemen door kleine chemische veranderingen in hun netvlies. Opmerkelijk is dat een veld van 15 nanoTesla, minder dan één duizendste van het aardmagnetisch veld, voldoende bleek om hun oriëntatie te beïnvloeden. Dit duurde net zolang als de quantumverstrengeling duurde. De interactie tussen moleculen binnenin het oog van vogels blijkt dus een ‘richtinggevoeligheid’ te geven. Nu was het reeds langer aangetoond dat duiven magnetiet in hun bek hebben dat gevoelig zou zijn voor het aardmagnetisch veld (hoewel dat onlangs in een artikel in Nature weer werd tegengesproken), en dat duiven gepolariseerd licht kunnen zien (ze zien dus de zon doorheen de wolken). Toch betekent het hebben van een kompas helemaal niet dat je dan ook je weg kunt vinden. Daarvoor hebben wij mensen naast een kompas ook een kaart nodig, als wij nog nooit ergens geweest zijn. Op dit ogenblik kan geen enkele wetenschapper aantonen hoe vogels of andere dieren aan dergelijke ‘kaart’-informatie zouden kunnen komen. Een leerproces op zich is wel aangetoond bij sommige diersoorten, maar dat kan niet verklaren hoe dieren zich in bepaalde situaties oriënteren. Deze nieuwe ontdekking toont eveneens een inwendige kompas-functie bij vogels aan, maar aangezien het hier om een quantumfenomeen gaat, komen wij volgens mij ook een stukje dichter bij een verklaring voor deze ‘kaart’-informatie.

Deze nieuwe bevindingen zijn volgens mij een stap in de goede richting, het vreemde domein van quantumfenomenen binnentredend. Reeds eerder is door Duitse onderzoekers aangetoond dat quantumcoherentie in biologische systemen mogelijk is, bv. in DNA (Gohler et al). Voor de leek kan dit misschien allemaal als science-fiction klinken, maar neem van mij aan dat dit werkelijk grootse doorbraken zijn. Want als we de wereld van quantum-fysica binnentreden in de biologie, dan worden de vreemdste dingen mogelijk. En is dit niet wat de meeste mensen zeggen over oriëntatie van postduiven, ‘Hoe vreemd, hoe doen ze het toch”? We weten het niet, maar dit is alleszins veelbelovend.

Magnetic Compass of Birds Is Based on a Molecule with Optimal Directional Sensitivity
Thorsten Ritz, Roswitha Wiltschko, P.J. Hore, Christopher T. Rodgers, Katrin Stapput, Peter Thalau, Christiane R. Timmel  and Wolfgang Wiltschko
Department of Physics and Astronomy, University of California, Irvine, California
Fachbereich Biowissenschaften der J.W.Goethe-Universität, Frankfurt am Main, Germany
Department of Chemistry, University of Oxford, Oxford, United Kingdom

Spin Selectivity in Electron Transmission Through Self-Assembled Monolayers of Double-Stranded DNA. Science, 2011; 331 (6019): 894 DOI: 10.1126/science.1199339
B. Gohler, V. Hamelbeck, T. Z. Markus, M. Kettner, G. F. Hanne, Z. Vager, R. Naaman, H. Zacharias.

Reacties

Beste mensen,
het reukorgaan van de duiven(vogels in het algemeen) is volgens mij enorm belangrijk.
Of dit een bijkomende rol speelt naast het ferromagnetisme ivm oriëntatie weet ik niet met zekerheid.
Maar...
Wat ik wel ondervonden heb...en nog steeds...
Een potje grit met anijs...
Ze ruiken het aankomen...
En ik denk zelfs vissen ook.Ik ben geen visser, maar spijs met reukstoffen wordt zeer veel gebruikt volgens sommigen van mijn kennissen-vissers.En lach maar niet, zelfs duivenmest wordt gebruikt.Komen het bij mij halen.
Ook de meesjes in de winter bij het voederen met een zaadbol.15 seconden en ze komen van waar dan ook.
Dus...dat zijn mijn bevindingen.
PS. Ruben ,dank voor dit artikel.
Groeten
Georget

Beste Georget,

Ik heb al eerder is geschreven (n.a.v. een Italiaans onderzoeksresultaat)over het fenomeen van geurstukjes of lichtdeeltjes, die sneller bewegen dan onze menselijke waarneming.

Via de zgh quantum mechanica e.d. zijn de wetenschappers op deze smalle licht fotonenweg gekomen en konden hierdoor ook constateren, dat de waarnemer (lees: onderzoekers)het object op quantum niveau beïnvloedt. Ik houd het kort, want deze quantum geleerden zijn een zeer lange tijd NIET serieus genomen door de oudere garde, maar nu hebben ze schijnbaar een nieuw belangwekkend stukje van de puzzel kunnen beschrijven etc.

Maar wat mij doet glimlachen is dat er onderzoekers zijn, die zich verbonden weten met het Goethe Universiteit. Ik moet met een beetje leedvermaak lachen, omdat Goethe als schrijvend dichter en natuurkundige in zijn tijd al niet serieus werd genomen, terwijl hij als een der eersten een zeer belangwekkende kleuren- en dus lichttheorie heeft opgesteld; ik dacht na zijn bekende reis naar Italië, maar dit ter zijde.

Het is de filosoof en natuurkundige Steiner geweest, die na Goethe ons erop heeft gewezen, dat licht- en geur(fotonen)de twee kanten zijn van een en dezelfde munt. Later heeft deze homo universalis (Steiner)zich niet meer zo bekommerd om de geuren en kleurentheorie van met name Goethe en ik dacht later ook een Herder of Schiller..? Ik heb het ooit uit en te na bestudeerd, maar dit is me te lang geleden om exact de namen/bronnen erbij te noemen.

Conclusie en samenvatting op basis van de oude theorie van o.a. Steiner: duiven en andere reis- of trekvogels komen in de goede richting via de draaiing van het licht om daarna hun geurzintuigen te volgen, waardoor ze tot zeer dicht in de buurt van hun eigen habitat (duivenhok + leefplek..etc. De laatste kilometers worden afgelegd op zicht en intern geheugen; zie de herkenningstekens.., zoals kerktorens, bruggen e.d.

Mvg

rob

Beste Rob,

Dat is nu eens een verrijkende commentaar.
Ik zal het eens goed onder ogen nemen en verder uitspinnen.
Hopelijk komt er nog meer van dat.
Georget

op mij moeten jullie niet rekenen in deze .
Het lijkt mij net iets te geleerd !
niettemin iets om met belangstelling te volgen ,in de mate vh mogelijke ...
Het is niet ondenkbaar dat men binnen enkele jaren bepaalde stoffen zal kunnen inbrengen in de hersenen
die de duif slimmer maken .
Er schijnt nu al een verband te bestaan met de voeding . Van vis eten wordt je slimmer . Ja toch ?
mvg
RC

Ja Georget; voor de een zal het elitair voorkomen; de ander..verrijkend ;-)Maar na jarenlang te hebben gezocht en ervaren ben ik opgehouden met navorsen, maar gestart met communiceren..! Ik bedoel, de verbinding zoeken en "bespreken.." met de duif. Kijk, een mens is opgebouwd o.a. uit lichtfotonen en een duif idem. Zodra, dat jij of ik mijn spraak gebruiken is er een uitstoot aan fotonen: w.o. licht en geur! Andersom scheiden ook de duiven hun eigen fotonen af: licht, geur en instinct; zoals vluchtgedrag. En zodra, een duif niet meer het gevoel heeft te hoeven vluchten voor zijn baas, dan houdt het veel meer licht vast en voedt zich dus hiermee...zou je kunnen concluderen.

Heb ik nu het ei van Columbus ontdekt? Neen! Want los van allerlei fotonen (kleur/licht/geur en onderlinge patronen van deze drie..)zijn er nog "ontelbaar.." andere levensfactoren, die een rol kunnen spelen. Ofwel, het leven is te complex om de oplossing te vinden. En zeker niet door mij want ik ben slechts een pseudo onderzoeker, wat niet wil zeggen dat ik geen studiebol kan zijn. Ik zeg 't maar liever zelf, want voor dat ik het weet zit ik weer in een oneigelijke discussie verwikkeld. Maar dit voor in de kantlijn.

Ja, het communiceren met duiven is iets wat alle grote spelers onbewust dus doen. En ik was niet van plan een groot speler te worden, maar ik wil wel goed op de uitslag komen te staan; anders is een mens van goede wil het snel zat.

Misschien is het simpel houden van het duivenspel nog de beste benadering om een leuk stukje mee te kunnen fluiten op de kampioensdagen. Ik bedoel, je begint met een leuk groepje rasduiven. En start dan een aantal rondes met kweken; selecteer die duiven waarvan je als het ware energie krijgt om daarmee nog 1 of 2 jaar door te spelen etc. Ik zou bijna willen zeggen: geniet van de duiven + kweken van je eigen type rasduif + een aanvaardbare medische aanpak = leuke prestaties neerzetten.

Kortom, laten we de ontzettend boeiende theorieën in de zomer achterwege laten om die met veel verve op te pakken tijdens de stille periode. Maar onverlet blijft, dat ik mijn zoekresultaten en opgebouwde theoretische kennis best wil delen: op ieder moment..Smile

rob

één ding weet ik zeker, puur visueel is het niet.

The particular hermes bagstypically reveal the actual Burberry renowned examine layout which has been made popular by the garment range. The color ofhermes birkin bagsare bright but with the characters of mature and steady thehermes messenger bagcollection had occipied a large markey share and enjoys a massive fan following. I believe one's destiny of yourbeats by drelong decrease jackets are often more large-scale progress.casque beats by dreis pricey enough that you should notice if you're buying the authentic one. Instead of a dress, trybeats by dre studio pas cherwith coupled with some nice money.burberry outlet;put on just under your destroy help the bosom and may be moderate, skinny and straightforward. summer is comming!the girls come to our Burberry Bags;store to buy the sexy burberry bikini at this time! Burberry Polo Shirt;incorporates a basic style operate t-shirt back of the shirt as well as some control keys underneath the front door! By ningge

I still say that get home using "MAGIC" !

Bonjour PIpa

Je pense que je ne suis pas en mesure d'appuyer une thèse scientifique mais juste donner un avis.
je pense qu'a mon sens toute les hypothèses n'ont pas fait leurs preuvent a 100% Mais celle-ci est la plus coérente et que le pigeon se sert du magnétisme pour s'orienté car une chose
est prouvé en cas d'orages éléctrique le pigeon perd son sens de l'orientation.

Salutations.