Zoeken

Rui... Ze worden alweer mooi.

Op de meeste hokken is de grote rui nog in volle gang, de kwekers zullen zo goed als klaar zijn, prachtig zijn ze weer. De vliegduiven die lang doorgespeeld zijn hebben het verenpak nog niet helemaal vernieuwd, maar ook die zullen met een paar weken weer “Om door een ringetje te halen” zijn.

Vergeet niet dat de laatste pennen ook moeten uitgroeien tot lange soepele veren, dus stop niet te snel met het “goede voer”. Blijf ze in de gaten houden qua luis, want straks op de tentoonstelling komen met afgevreten pennen willen we niet toch?

Kweek
Ik hoor u denken; Kweek ??? .Jazeker, het jaar is nog niet eens voorbij, maar u moet nu toch gaan nadenken over hoe u ze volgend jaar samenstelt.
U heeft nu nog vers in het geheugen welke duiven aan u verwachtingen voldeden en bij welke koppels het er nog niet uitkwam. Als de duiven met een paar weken super strak zijn bent u snel geneigd die prachtige nietsnut te gebruiken, omdat hij zo mooi is, en dat moet natuurlijk niet, nee u moet die kopvlieger gebruiken die de punten voor u verzamelde. Maar nog beter is natuurlijk, en willen we dat niet allemaal, dat u beste duiven ook de mooiste zijn. Bij enkele stammen of soorten zoals u wilt gaat dit samen, maar bij vele duivenstammen niet. Als je toppers op de overnacht in de handen krijgt merk je gelijk dat het meestal geen tentoonstelling duiven zijn. Meestal hebben ze wel een uitermate goede onderbouw, goede spieren en altijd gesloten stuitbeentjes, maar het koppie is soms wat plat, de veren soms wat gehavend van het afzien in de manden en de 1000 km vliegen. Nee, de mooiste moet je vaak onder vitesse/midfond duiven zoeken. Maar we kweken ze op kop te vliegen toch, dus wat maakt dat platte koppie nu? Niets toch.
Nog even het volgende:

Hoe gaat u koppelen dit jaar? Kruisen, inteelt, lijnenteelt of zo maar wat?
Even de verschillen op een rijtje.
Kruisen : U heeft van diverse melkers u basismateriaal gehaald, en zet deze verschillende lijnen/soorten tegen elkaar dus b.v. een Janssen x een Aarden of meer van deze tijd een Gaby Vandenabeele duif x een Gerard Koopman duif. Voordeel van het kruisen is dat je vitale duiven kweekt die regelmatig kopvliegen en de punten voor je pakken, nadeel is dat de nakweek van deze duiven vaak veel afval voortbrengen, dus veel jongen kweken om enkele kopvliegers te krijgen. En als nadeel kun je ervaren dat de duiven niet op elkaar lijken qua uiterlijk en karakter.
Inteelt : Inteelt is in bloedverwantschap kweken, dus broer x zus of neef x nicht, in ieder geval zie je enkele voorouders vaker in de stamboom van een gekweekte jonge duif voorkomen. Voordeel is dat je na een paar jaar een stammetje bouwt die sterke gelijkenis vertoond. Maar nadeel is dat je ook alle foutjes in je duiven vastlegt, dus begin je met middelmatige duiven, dan zullen de inteelt producten van deze duiven ook middelmatig zijn. Dus met inteelt moet je nog strenger selecteren, eerst en vooral op de wedvluchten, maar ook in de hand moeten ze foutloos zijn.
Tip: Gebruik sterk ingeteelde duiven eens voor een kruising met een andere ingeteelde duif, deze jongen zijn vaak uitermate geschikt voor de wedvluchten.
Lijnenteelt : Lijnenteelt is in principe net zo iets als inteelt, maar met Eén heel groot verschil, je gebruikt steeds duiven uit de zelfde voorouder. Dus bijvoorbeeld: Je koppelt een dochter van je kampioen met een kleinzoon van die zelfde kampioen, dus even in mensen taal; Een dochter van Johan Cruyff x een kleinzoon van Johan Cruyff. Voordeel daarvan is dat je meer bloed(genen) van je kampioensduif in je jongen brengt, met meer goede duiven tot gevolg. Nadeel is dat wanneer je met een “gewone” duif begint d.w.z. een gewone prijswinnaar de jongen niet beter worden dan die “gewone duif”, dus met supercracks beginnen en hard selecteren op de vluchten.

Toilet voor duiven.
In mijn eerdere krabbels heb ik verteld over ons nieuwe kweekhok, onze trots, prachtig is hij geworden. Maar ook wij hebben natuurlijk het probleem dat de duiven overal hun ontlasting maar laten vallen. Dit is nu opgelost, de duiven zijn getraind in het gebruik van een duiventoilet. Op de schuifdeur naar dit toilet staat het zelfs aangegeven (mochten ze de weg eens kwijt zijn). Voor de ongelovige onder u die er vast zullen zijn een foto (Zie onder). Hahaha.

Hokkenbouwers
In deze moeilijke economische tijden zou je toch denken dat ook hokkenbouwers het wat moeilijker hebben en nieuwe klanten graag willen hebben. Nou Nee, kan ik u vertellen. Voor drie weken geleden belde ik twee bekende bouwers in ons duivenwereldje. Ik wilde graag 40 broedbakken van 50 x 50 x 50 of ze die konden maken? En of ze me met 1 a 2 dagen even wilden bellen wat het koste en dat ik natuurlijk het vervoer betaalde. Na 10 dagen belde het eerste bedrijf, en nu drie weken later heeft het andere bedrijf nog nooit gebeld. Het derde bedrijf wat ik na enkele dagen maar belde reageerde wel gelijk. A.s. Vrijdag komen ze mijnheer, vrijdag de gehele dag gewacht, maar weer eens gebeld, Dinsdag komen ze mijnheer, dinsdag hele dag gewacht, maar weer eens gebeld, volgende week dinsdag komen ze mijnheer. En ja hoor vandaag kwamen ze, de helft, en in bouwpakketten. En niet het dikke materiaal wat gevraagd was maar triplex. Ja, willen we nu geld verdienden of gaan we gelijk maar failliet?

Resumé
Het is nog maar oktober, dus u heeft nog alle tijd, maar zorg nu uitermate goed voor uw duiven, geef dat extra snoep, onkruidzaad, korrels, krachtvoer en grit vooral nu, de kampioenen van volgend jaar zijn nu reeds bezig met dat zelfde volgend jaar. Nu op uw kont blijven zitten is volgend jaar weer in de achterste regionen spelen. Denk nu vast na over hoe te koppelen, wanneer te koppelen, wat wil ik spelen volgend jaar, wanneer wil ik schitteren etc. Moet het hok nog een grote schoonmaak beurt? Doe het nu. Moeten de duiven nog tegen luis behandeld worden? Doe het nu, moet er nog worden verbouwd in het hok? Doe het nu.