Zoeken

Het vallen van de dons

Hoe tegenstrijdig het moge klinken: onze duiven moeten gans het jaar in conditie zijn. Wij bedoelen daar natuurlijk niet mee, dat zij er steeds even vurig en driftig moeten voorkomen.

Maar men vergeet maar al te vaak, dat kweken net als vliegen een vorm van presteren is. Bij het ene spreken we over forme en bij het andere spreken we over conditie.
Zo ook is voor de grote rui en daarna de donsrui een zekere vorm van winterconditie bij de duiven nodig. Na de grote rui, waarover al jarenlang overvloedig werd geschreven en waarbij men wel eens vergat dat het om een natuurlijk jaarlijks weerkerend verschijnsel gaat, moet al het winterdons eruit. Op een hok waar alles in orde is, zal men elke morgen dons op de vloer en in de woonbakken vinden. Vallen deze kleine pluimpjes niet of onregelmatig, dan mag de liefhebber verzekerd zijn dat hij ergens een fout begaan heeft. Dus voortdurende observatie en controle is hier zeker op zijn plaats.

Stelt men vast dat de dons nu niet valt, dan moet men zich vragen gaan stellen over de verzorging en misschien zelfs over de behandeling tijdens het voorbije seizoen. Toch kan men altijd eens proberen of bij het vallen van te weinig dons, een dag totaal zonder voedsel geen uitkomst brengt. Men zorgt dat de duiven voldoende zuiver drinkwater hebben en laat ze vierentwintig uren totaal vasten. Zo een kuur werkt zeker als een zuivering, wat nooit kwaad kan. Verder moet je niets vrezen want de duiven kunnen best een dagje zonder eten. Trouwens wie met het vallen van de dons sukkelt, zal ook wel merken dat het mest niet in orde is en dat er geen “bloem” op de pluimen ligt. Helpt zo een hongerdag niet laat dan een vakman met zijn kennis en wetenschap verder naar de oorzaak zoeken om indien nodig de passende remedie te geven.


Overbevolking belet mooie prestaties

Voeding

Gans het jaar door moeten onze duiven een volledige voeding krijgen met allerlei bestanddelen, die wij hier niet gaan opsommen maar die in elke goede mengeling aanwezig zijn. Waarom zouden gespecialiseerde firma’s anders zoveel moeite en inspanningen doen om een goede winterkweek-, rui- en sportmengeling samen te stellen. Een kleine melker zonder veel ervaring houdt zich best aan een seizoensmengeling waarin hij vertrouwen heeft.

Men moet daarbij bedenken, dat niet zozeer de hoeveelheid telt maar wel de kwaliteit van de granen die erin zitten. Wie zich nu beperkt tot zijn 25 gram per dag gemiddeld bewandelt de goede weg. Geleidelijk voederen tot er 3 à 4 naar de drinkpot lopen en er verder op letten dat er geen graantje overblijft. Ik spreek met opzet over 25 gram want we moeten ten koste van alles vermijden dat de duiven aanvetten. Daarom moet je bij zacht weer anders te werk gaan als bij felle koude, net als bij uitvliegende en vastzittende duiven. Bij zacht weer en sporadisch uitvliegende duiven kunnen we de mengeling gerust wat aanlengen met zuivering of gerst.


Een te zware mengeling kan leiden tot aanvetten van de duiven

Hok

Veel problemen zal men ook vermijden als men tijdig het aantal van de duiven heeft aangepast aan de beschikbare ruimte. De zifting moet gebeuren na het speelseizoen en vòòr de rui en op het gebied van late jongen mag men enkel de extra’s aanhouden of bijhalen. Overbevolking is ook in de winter al nadelig voor het volgende seizoen. Vergeet niet dat wij ofwel in de winter of alleszins in de lente weer gaan kweken.

Niet de koude is een vijand van onze duiven maar wèl de vochtigheid en dan denk ik in de eerste plaats niet aan zolderhokken maar vooral aan de talloze tuinhokken, waar het vaak alles behalve droog is. Er worden in ons land jaarlijks voor miljoenen uitgezet en verloren en wees gerust niet alleen door gebrek aan kwaliteit van de duiven maar evenzeer door de vochtigheid, die altijd nog in zekere mate de duiven blijft benadelen. Doe er nu wat aan en stel niet uit tot de lente, dan zit je al te veel met het nakende seizoen of kweek in uw hoofd.

Tijdens de winter moeten de duiven ook voldoende rust kennen. Alle overtollige energie of drift, die zij nu verbruiken, valt in het nadeel uit tijdens het komende seizoen. Daarom loop niet te veel met uw duiven naar allerlei tentoonstellingen of manifestaties en vermijdt voortijdig de vurigheid in de kolonie te brengen.

We zouden het zo kunnen omschrijven: zonder training in de winter loopt u gevaar de duiven aan te vetten maar als u ze niet voldoende rust geeft, kan het ook zijn dat zij in het seizoen reserves tekort komen, die zij in de wintermaanden hebben verbruikt.

Reacties

Beste lezers,

Ieder jaar bemerk ik dat mijn duiven de oude dons niet lossen.
Ik heb , op aanraden van mijn dierenarts, Hendrikx Forme Mix, aangekocht.
Heeft er iemand reeds ondervinding hieromtrent?
Georget

Fout van jou: slechte verluchting, en ev. veel teveel eten. Oude dons niet lossen is eigenlijk al te laat. Weinig topprijzen zijn je deel...

Zijn allemaal mooie artikeltjes ... maar zijn vijftig jaar oud ... toen stonden de prijzen op Bourges twee dagen !!!
Als je als beginneling dit soort artikels allemaal leest weet je op het laatst van geen hout meer pijlen maken ... zeker als je zin en onzin niet kan onderscheiden.
Als je de duiven zomer en winter elke dag één keer los laat en voedert met je ogen dan zal je met oude dons geen problemen hebben.
Waar zich beginnelingen druk over maken (zoals oude dons, winterforme, enz.. enz...) daar denken goede liefhebbers nog niet aan omdat ze 365 dagen per jaar hun duiven met hun ogen verzorgen en geen onnodige fouten maken.
Al die afgemeten hoeveelheden voer en produkten in het drinken zullen niet baten als je constant fouten ligt te maken op je hok.
Trainen, gevarieërd eten en goede duiven zijn de zaken die je voor ogen moet houden ... al de rest is flauwekul wat sommige ook mogen beweren.
Georget ... Formemix uit een potje ... dat zou te gemakkelijk zijn hé !!!!

hendrix forme mix om de dons te lossen ?
in bruggen zeggen we ....nie begunnen he !! en sommigen maken daarbij een gebaar met de pink en duim
( paar keer halve slag de hand draaien ) tarrarara....
Inderdaad Ide , je hebt het bij het rechte eind ! Het probleem is dat ze je nooit geloven .
Als ik zeg dat mijn weduwnaars een maand geleden eten kregen dat mijn kiekens nog niet zouden willen .
Dat ik ze liet trainen bij -2 -4 en nog kouder . Dat ik ze bijna niet uit de lucht kreeg ....
En dat ze nu kopprijzen vliegen ( dat laatste kan ik bewijzen ) het overige niet .
Ik heb 5 jaar gesleuteld aan mijn kot om het min of meer goed te krijgen . Heb advies gevraagd aan kampioenen ( niet van de minste ) die kwamen kijken en oordelen en tips geven .
Uiteindelijk heb ik mijn gedacht gedaan en op een kwartier was het opgelost .
Het is een lang verhaal ...met een simpel eind : ZUURSTOF ZONDER TOCHT
mvg
roger casier

Zoals Roger het zegt : zuurstof,zuurstof....zonder tocht !!!!!

Ik denk dat er nog een andere oorzaak kan zijn: de bodem van het hok. Roosters op een vochtig tuinhok zorgt ook voor een slechte donsrui. Sinds ik die roosters heb buitengezwierd, en een nieuwe multiplex-plaat heb gemonteerd op de bestaande vloer, is het opvallend: witte neuzen, en witte dons het hele jaar door.

Ik denk regelmatig je duiven afzuren met een organische mix aan tuinkruiden of dovenetels en de dons schiet je dan van oor tot oor.. :-)Maar nog beter is voorkomen dan moeten ingrijpen met zuren van moeder natuur en dat is kort of karig voeren, veel in bad en een zuurstofrijk hok zonder tocht zoals roger zegt. Is mijn mening.

Ik let er eerlijk gezegd niet zo op ... ik voeder elke dag de duiven met mijn ogen d.w.z. ik geef beetje per beetje en dan zie je snel of ze genoeg hebben of niet.
Als je dit doet heb je ook geen vette duiven ... doch mijn duiven lijden geen honger.
Dons valt ook met periodes vb: bij droog vriesweer valt er soms massaal dons ... bij nat vochtig weer veel minder.
Toch speel ik goed mijn prijzen... zodus zal het wel goed zijn met de dons denk ik.
Maak er mij in elk geval niet druk om!!

dat is niets om je druk over te maken . Bij een goede begeleiding gaat dat allemaal vanzelf .
Als je fouten maakt of gemaakt hebt is het wel niet in orde hé , Want wat men, er ook over zegt , geen dons is nefast voor het prijzengewin ...
mvg
Roger Casier

Spijtig dat Georget meer weet van hormonen in de duivensport, dan ze rationeel te verzorgen. Is plots heel stil. Georget: leg je situatie eens uit. Hok, tuinhok of bakstenen hok, veel verluchting of weinig, roosters of geen, iedere dag poetsen of droge mest-methode.
Als je een duif vastneemt, en hij glijd niet in je handen, voelt eerder "stug" aan, en je bekijkt z'n stuit, zal je merken dat er nog pakken oude dons vastzit. En dat is nu niet de bedoeling.