Zoeken

Genetisch onderzoek naar het LDHA-gen luidt de volgende stap naar topprestaties bij sportduiven in

LDHA is een gen en staat voor lactate dehydrogenase. Dat gen codeert voor een enzym dat melkzuur in de spieren recycleert.

Melkzuur wordt gemaakt bij zogenaamde anaerobe inspanningen in de witte en gemengde spiervezels. Het is dat zuur dat de bekende pijn veroorzaakt als men aan sport doet, zeker bij inspanningen waarbij kracht vereist is. Het zijn deze spiervezels die getraind worden als een atleet ‘in het rood gaat’, m.a.w. in anaerobe fase van de inspanning. Op dat moment komt de atleet dichter bij zijn maximale inspanning. Dat wordt bij de mens dikwijls bepaald a.d.h.v. de hartslag (en accurater door melkzuurbepalingen in het bloed net na de inspanning).

Er zijn twee verschillende allelen gedetermineerd voor LDHA bij de duif. Een allel is een variant van een gen bv. in reisduiven bestaan er twee allelen voor oogkleur, nl. een recessief allel voor de witte en een dominant allel voor de gele kleur van de iris. Deze allelen van LDHA werden A en B genoemd. A is het ‘goede’ allel en werd significant meer gevonden in absolute topduiven dan in doorsneeduiven en niet-reisduiven (Ramadan et al, 2013). Het ‘goede’ A-allel blijkt een zeldzame variant te zijn in sportduiven en komt praktisch niet voor in niet-reisduiven. In de groep topduiven bevat een meerderheid van de duiven echter nog steeds het BB-genotype. Dat betekent dat het A-allel dus niet absoluut noodzakelijk blijkt om een nationale wedstrijd te kunnen winnen of om een asduif te kunnen hebben. Uit het wetenschappelijk onderzoek en uit onze bevindingen blijkt dat A-allel wel duidelijk meer voor te komen in topduiven, vooral in de categorie asduiven van 300 tot 700-900 km. Dat kan men ook tamelijk logisch verklaren als men dieper de biochemische en fysiologische betekenis van het gen bekijkt.

Aangezien alle genen in het ‘dubbel’ voorkomen bij (bijna) alle dieren - omdat alle chromosomen in het dubbel voorkomen als zijnde homologe chromosomen - zijn meerdere combinaties van dat gen mogelijk bij duiven. Met deze twee allelen kunnen dus drie genotypes gevormd worden: BB, AB en AA.

In de groep ‘normale’ sportduiven (niet behorend tot de topduiven) bezat slechts ongeveer 12 % het A-allel. In deze groep had ook minder dan 1 % het AA-genotype (Dybus et al, 2006). In de groep met topduiven had meer dan 35 % het A-allel. Het AA-genotype werd in 3 tot 9% van de duiven (topduiven uit China en Taiwan) gevonden, maar 25 tot 30% had het AB-genotype. Dat wijst erop dat het AB-genotype zeer gunstig is om een topduif te hebben.

Volgens wat wij zien, lijkt het erop dat het AB-genotype een bijzonder goede indicatie is voor topprestaties, vooral bij asduiven waar een combinatie van snelheid en uithouding belangrijk is. We hebben het dus vooral over eendaagse wedstrijden met meerdere uren inspanning. Dat betekent ook dat dat gen waarschijnlijk een goede indicatie is voor eenhoksraceduiven.

Daar het gen invloed heeft op de efficiëntie van aanmaak en recyclage van melkzuur is dat ook niet onlogisch. Omdat vooral de spiervezels voor snellere en krachtigere contractie (dus sneller vliegen) verantwoordelijk zijn, is het een goede conclusie dat het gen belangrijk is voor snelheid, of beter: de capaciteit om langere tijd een hogere snelheid vol te houden. Dat zou ook kunnen verklaren waarom het gen meer gevonden wordt in asduiven met topprestaties (betekenend 1/100 van de uitslag) van 300-700 (soms meer) km. Onder de 300 km kan een duif dikwijls nog topprestaties halen, zelfs met behoorlijke spierpijn door melkzuur. De duif valt dan letterlijk op de plank met haar vleugels die naar beneden hangen. Sommige duiven kunnen niet meer goed in hun bak vliegen. Boven de 700 km lijkt het plausibel dat duiven vaker louter op aerobe spiervezels zullen moeten vliegen. Het is bovendien gekend dat duiven heel veel vetten verbruiken, zeker voor dergelijke lange afstanden. Vetten kunnen enkel verbruikt worden door aerobe verbranding. Daardoor wordt dat enzyme minder belangrijk voor de zeer grote afstanden. Wij vermoeden dat andere genen daarover een duidelijkere indicatie zullen geven.

Toch is de aanwezigheid van dit gen voor langeafstandsvliegers niet nadelig. Aangezien ook op de lange afstanden de wedstrijden steeds sneller verlopen, lijkt het ons niet ondenkbaar dat ook in deze categorie het gen steeds belangrijker zou kunnen worden. Wij vermoeden dat omdat wij ook in internationale winnaars op lange afstanden het gen al aangetroffen hebben.

Betekent bovenstaande dat het gen indicatief is om op te selecteren? Dat lijkt toch niet zo te zijn aangezien een meerderheid van de topduiven BB blijkt te hebben. Volgens ons zou het onverstandig te zijn om louter daarop te selecteren. Vergeet niet dat de mogelijkheid om prestaties te behalen op het hoogste niveau een zaak is van goede genen in combinatie met gezondheid, voeding, motivatie, etc. Tot op heden kon enkel kwantitatieve genetica daarvan enige indicatie geven.

Toch kan kennis over dat gen bij kweekduiven een enorm voordeel in kweekstrategie betekenen. Idealiter zou een bewezen topkweker met enkel het ‘gewone’ allel, dus homozygoot BB, moeten gekruist worden met AB- of beter AA-duiven. Laatstgenoemde zijn wel behoorlijk zeldzaam. Door BB met AB of AA te kruisen is er immers een veel grotere kans om een potentiële asduif op de zware halve fond of fond te kweken.

Het LDHA-gen is een van de eerste genen die kunnen getest worden om het prestatievermogen van duiven in te schatten. Het staat vast dat dat nog maar het begin is. Een nieuw tijdperk in de duivensport is ingeluid. Het is klaar en duidelijk dat steeds meer genetisch onderzoek belangrijker zal worden in kweekstrategieën en een voorsprong zal geven aan zij die er rekening mee houden. Net zoals bij de mens en andere diersoorten wordt er volop verder onderzoek gedaan om meer te ontdekken over het prestatievermogen en de gezondheid bij de sportduif.

Reacties

Welke gewone liefhebber kan dit allemaal gaan betalen om te kijken welke van zijn duiven de goede BB/AA/AB .... genen heeft... dit gaat de kloof tussen de rijke en gewone liefhebbers nog meer vergroten met als gevolg nog meer afhakers...

BARCA

De goeie hebben die genen ............kweek er enkele homozygoten uit en ge zijt vertrokken!

stef

TIP. De mindere verkoop je om de kosten te drukken!

Kweken, spelen, testen en selecteren..... Waarom moeten die moderne theorieën er toch allemaal aan te pas komen ? Duivensport is zo mooi en simpel maar maken wij ons het zelf allemaal niet moeilijk ? Mensen geloven te veel in theorieën. Waarom zou een duif die geen sterke rug heeft geen kopvlieger kunnen zijn ? Waarom moet een duif een mooi oog hebben ? Waarom zou een duif met een kippenvleugel geen 1 ste Nationaal kunnen winnen ? Neen, in die genen geloof ik ook niet erg. Als dat zo simpel was dan was de zoon van Eddy Merckx ook een groot kampioen geworden of heeft die niet dezelfde genen van zijn vader. Zo zijn er vele vaders en zonen en moeders en dochters die toch niet doen wat hun ouders gedaan hebben. Het is wel een feit, iemand die veel geld heeft kan aan goede duiven geraken en dat je dan meer kans hebt om een goede te kweken geloof ik wel in.

Ongelooflijk, wederom een ontwikkeling binnen de duivensport die ervoor zal gaan zorgen dat de professionalisering meer en meer een feit word en de simpele liefhebbers zullen uitschakelen.
De mannen met poen zullen niks achterwege laten om om testen te laten uitvoeren, en daarmee de monopolie in de duivensport als het ware aan zich toe te eigenen.

In de duivensport heerst een ware kasten ontwikkeling..het is al langer duidelijk wie de winnaars zijn.

Klopt Jan ....maar dan zullen de mannen met poen tegen elkaar moeten spelen , want alle anderen zijn eruit gezift......

Mooi toch dat dit allemaal kan tegenwoordig. Sommigen willen gewoon dat de tijd stil blijft staan maar dat gaat nu eenmaal niet. Dit is de hedendaagse duivensport!! Vroeger is niet meer.

volgens mij levert een duif zijn prestatie hoofdzakelijkein het aerobe gedeelte waarbij weinig melkzuur vrijkomt???

ook een korte vlucht van 300 km zal mijn inziens ook in het aeobe gedeelte van de inspanning gebeuren Een anaerobe prestatie van een uur of langer is volgens mij onmogelijk zeker voor mensen maar ik denk ook voor duiven

Aan de theorie van de heren veeartsen "Lanckriet & Lanneau" zou ik niet durven twijfelen , gezien hun onmiskenbare kennis binnen deze materie maar voor een keer moet ik Lima gelijk geven :

kweken uit goede origines van duiven, spelen en testen tot ze erbij vallen en dan selecteren.

ik meen dat meneer Gaby VDAB eind de jaren zeventig begin de jaren tachtig de basis legde wat nu wereldwijd bekend staat als een soort van wereldklasse

verleden jaar mijn jongen om allerlei redenen niet geleerd doch zo zal het per half maart geschieden.

Ik moet steeds meer en meer er achter komen dat de kleine man (lees kleine liefhebber) steeds maar meer in een donker hoekje geduwd word hoe spijtig dat dit ook is ! Op deze manier gaan duivenliefhebbers vallen als vliegen ! Het is echt geen hobby meer voor de kleine hard werkende mens met een kleine portemonnee ! Ik vind dat echt heel spijtig want het is echt een prachtige hobby maar ik heb de evolutie meegemaakt van toen ik klein was tot nu. En dat is al ruim 40 jaar ! Ik vrees echt dat wij binnen dit en 10 jaar nog over duivensport spreken, laat staan er nog mee spelen ! Afvallen is niets maar bijkomen wel en dat gebeurt gewoonweg niet ! Als je op een andere site moet lezen dat er op het laatst van de maand geen geld meer over schiet om nog iets moois te doen omdat al het geld naar de duiven gaat, ja dan ben je toch echt wel verkeerd bezig ! Er zijn toch wel belangrijkere dingen dan duiven in het leven. 1 er van is van toch je familie bij elkaar te kunnen houden en jonge vaders hebben mijn insziens de verantwoordelijkheid om goed voor hun gezin te zorgen en zij niets te kort komen.

Goede stukjes Lima, helemaal mee eens.
Sommige denken dat de hedendaagse duiven sport alleen uit modernisering bestaat, dat de duivensport van vroegere tijd passe is. Velen hunkeren terug naar die tijd van veel leden, veel duiven, betaalbare hobby, van echte nationale vluchten, van goede bodembedekking in de manden, van de tijd dat men de duiven niet stijf liet staan van de medicijnen of spuiten enz. De tijd dat je je eigen eerlijkheid niet hoefde te bewijzen via dure DNA testen.
De tijd dat duivensport nog ging om de echte kampioenen en de echte cracks i.p.v de kapitalisten. Nu deze onzin weer......

Jan, ik weet nog goed dat mijn vader vroeger eerste prijzen speelde met duiven die het geel en zelfs difterie in hun bek hadden zitten ! Duiven die minstens 5 minuten los vlogen en 10 minuten op een buurman zijn dak gingen zitten en dan nog de derde prijs vlogen ! Van die toestanden, dat waren nog al eens tijden !!! Maar ja, we zullen mee moeten met onze tijd zeker ? Ok, het moet gemoderniseerd worden maar van de sport zoals ze 20 jaar geleden was blijft momenteel niet echt veel meer over. En hoe komt dat ? Iedereen wil winnen zeker en we kunnen allemaal wel minder tegen ons verlies als 20 jaar geleden. En dan draait het tegenwoordig maar om 1 ding en dat weet iedereen wat dat is, ja, geld ! Maar het echt mooie van de hobby is weg en komt volgens mij nooit meer terug ! Ik heb zelf twee kinderen en zij maken zelfs nog geen aanstalte om aan duivensport te beginnen. Maar langs de andere kant raad ik het hen ook niet aan om er mee te beginnen. Hoe mooi ik de hobby zelf ook vind.

Grappenmakers genoeg hier. Je bent in ieder geval wel op de goede site Jan om eens aan goede duiven te komen. Succes!

Ik denk dat we niet zo snel moeten paniekeren.
Toen er ineens sprake was van kunstmatige bevruchting voorspelde ook velen de ondergang van de duivensport.
De rijke gingen toen ook 50 jongen uit hun kampioensdoffer kweken op tijd van niks en alzo iedereen onder de tafel spelen.
Toch is dit niet gebeurt kunnen we achteraf stellen.
Daarvoor is de duivensport gelukkig te afhankelijk van veel factoren.

Ray, ik heb er hier al drie gekocht en de goedkoopste was 750 euro. Het valt nog af te wachten of ze hun geld gaan waard zijn. Wil zeggen dat ze veel geld kosten dat ze goed zijn ? En dat is echt geen grap wat ik je nu zeg.

Nee Lima, niemand zegt dat ze veel geld moeten kosten maar hier wordt wel topmateriaal aangeboden en daar ben ik van overtuigd. Maar als je goed rondkijkt en goede contacten hebt kun je ook op een goedkopere manier aan wat goeds komen.

Ik heb al enkele vrienden duiven gratis weg gegeven en dat waren niet allemaal super duiven maar toch vrij goede met resultaten per 10 tal. En ja, hier worden zeker goede duiven verkocht (spreek ik absoluut niet tegen) maar ook worden er op internet duiven verkocht aan belachelijk lage prijzen zoals 50 à 100 euro die ook wel goed zijn. Maar daar moet je natuurlijk ook weer wat geluk mee hebben. Het zijn steeds 2 of meer verschillende mensen die tegen mekaar op bieden die de prijs omhoog jagen hé.

Jammer dat vroeger niet meer is , want de toekomst ziet er volgens de onbetwistbare cijfers heel heel slecht uit .Onze mooie 'hobby' is zwaar tanende .De tijd zou beter stilgestaan hebben , want de hedendaagse duivensport zal binnenkort nog beoefend worden door enkelingen ipv massas ...de cijfers kun je niet negeren.

Onder de 300 km kan een duif dikwijls nog topprestaties halen, zelfs met behoorlijke spierpijn door melkzuur. De duif valt dan letterlijk op de plank met haar vleugels die naar beneden hangen. Sommige duiven kunnen niet meer goed in hun bak vliegen.

Deze zinsnede valt mij op. Ik heb nog nooit een duif bij vluchten onder de 300km op de plank zien vallen met hangende vleugels. Het lijkt mij als je zulke duiven hebt, dat je niet echt goede onder de pannen hebt. Een normale duif moet onder normale omstandigheden zonder uiterlijke vermoeidheidsverschijnselen minimaal 500 kilometer aankunnen, tenzij het de echte gespecialiseerde quievrain-duiven betreft.
De Nederlandse programma-duif die bij vluchten tot 500 kilometer onder normale omstandigheden van vermoeidheid halfdood thuiskomt, daar kom je niet ver mee en zul je dan ook op geen enkel goed presterend hok vinden.

inderdaad mario en jan,dit is nu net wat een goede liefhebber van een ander onderscheid,dit wat men nu via tests doet,in de hand herkennen aan een duif,daardoor kan niet iedere koorknaap sterk presteren met duiven (over verschillende jaren gezien)!nu is er allemaal niks meer aan....als je maar geld ertegen aan kan gooien!mij hebben ze geleerd dat wanneer je duiven bezit of bijhaalt waarvan je zeker weet dat ze uit goede komen(vele 1ste prijsvliegers of kopvliegers in hun bloed) maar 1ding belangrijk is en dat is geduld!dat komt er vaak terug uit!en deze raad heb ik toch al meermaals als juist ondervonden,een zoon-dochter van 2 superduiven gene frank waard of matig vliegen maar in de kweek zelf een topper of ouder van een zeer goede kweek duif!!dat is nu net een deel wat de hobby zo mooi maakt vind ik!zoeken zoeken zoeken,gouden zetten doen,stomiteiten uitsteken,iets van opsteken en verder doen!het enige wat in de duivensport blijkbaar nog overblijft van de tijd van vroeger is het dopingreglement al de rest is passé,wanneer ze nu bij u thuis binnengevallen komen en ge hebt e potteke tricho middel(wat iedereen kan betalen) in reserve staan dan zijt ge nen drugsdealer,maar steek uw duiven vol met cocaïne of cafeïne en ge zijt onstrafbaar,ze vergeten uwe naam zelfs!??tis ver gekomen

als dat zo is volgens ze beweren denk dat hetde dood zal betekenen vande kleine diuvemelker wat zeer jammer zal zijn met gevolg nog meerdere die afhaken jammer heel jammer

lees eens het artikel over gendoping op mijn site ...
http://blog.seniorennet.be/piposparadise
mvg
roger casier
PS het gevaar zit hier vooral in het feit dat genen reeds gemanipuleerd en toegediend kunnen worden !!
Een doping die praktisch ( voorlopig ) niet kan opgespoord worden en....inderdaad , de mannen met poen hebben hier wel mogelijkheden in de toekomst !

Een jaar of 8 9 geleden heb ik eens een liefhebber ontmoet die had een computerprogramma laten ontwikkelen om toekomstige Barcelonaduiven te ontdekken, Tot op heden ben ik de liefhebber nog nooit op de uitslag van Barcelona tegengekomen.
Jan van Engelen je moet je maat Wim van Leeuwen eens vragen wat hem is overkomen in de tijd dat er nog niet aan dna onderzoek gedaan werd, Die dacht ook dat hij uit de toen beste fondduif van nederland jongen had aangeschaft.
En dat de duivensport terugloopt heeft volgens mij niks met de modernisering te maken, In tegendeel zelfs, De duivensport is veel flitsender dan vroeger, En zelfs zonder duivensport blijft de wereld draaien.

Hallo Leo, ja die verhalen die ken ik van mijn maat Wim, heb ze zelf ook meegemaakt vroeger samen met mijn vader. De Good Old Wout Smeulders uit Nuenen, gerespecteerd duivenkampioen, keurmeester, voorbereider van Olympiade duiven, Loco Burgemeester en dirigent van het Brabants Orkest, zaken man en wie weet wat nog meer. Hij bedonderde mijn vader, tot ik erachter kwam.....en niet een beetje ook niet, weg respect voor die man.

En ray71, het klinkt grof maar zulke slijmballen als jullie, die ook eens aan Pipa hebben geroken, heb ik nog nooit ontmoet. Aan goede duiven hoef ik niet te komen, die heb ik zelf al.

Ik vind dit een interessant artikel. Het verklaart in elk geval waarom de echte zware fondduiven (vermoedelijk BB's) er niet aan te pas komen op de vluchten tot 700 km.
Maar geen paniek. er zijn tal van faktoren die de kwaliteit van de duif bepalen : orientatievermogen, gezondheid, wilskracht ...
Het zou wel interessant zijn om het genotype te kennen van de wereldwijd gerenommeerde topkweekduiven zoals de Bliksem van VDAB ea

Ik denk dat het moderniseren van de duivensport absoluut noodzakelijk is, maar niet op dit onderwerp. Want het leidt allemaal af van de drie basispunten: veel kweken, veel spelen en veel winnen Smile

The sport is destroying its selg ;-( pigeon racing will be gone for the back garden fancier in a few years, a sad thought

Dat laat maar weer eens zien wat voor een gefrustreerd persoon die Jan van Engelen is. Ik ga er verder niet meer op in, best zielig als je zo in elkaar zit en gelijk mensen voor slijmballen uit moet maken. Hoe noemen ze dat ook alweer? Gebrek aan woorden en dan maar schelden. Jammer dat het zo moet.

Roger,

ik heb het een of het ander gelezen over gendoping, dat toch al 15 jaar literatuur geeft.
ik zie dat nog niet rap gebeuren in de duivensport omwille van de kost, de risico's en nog veel andere redenen.

Moesten onze nationale bazen van den KBDB de dopingperikelen zoals prof. Peter Van Ennoo deze zaken controleert, aanpakken; dan staan we reeds tien stappen verder dan na gueret II in september laatstleden.

Groot probleem zal natuurlijk zijn de procedurefouten want advokaten zonder moraal zijn nu al aan het kijken hoe ze het zootje gaan omzeilen.

Hoe men het draait of keert : indien de doping zoals ze nu gekend, niet kan bestrijden worden mogen we de duivensport voor de kleine man tussen nu en drie/vier jaar KOMPLEET vergeten.

Ik ga er van uit dat gezien onze ouderdom nog wel onzen tijd zal duren maar voor jonge mensen wordt duivensport problematisch ......

De belangrijkste zin uit het artikel is dat we niet mogen vergeten dat de mogelijkheid om prestaties op het hoogste niveau te behalen een zaak is van goede genen (of m.a.w. een gelukkig toeval uit talloze dna-kruisingscombinaties…) en dit in combinatie met gezondheid, voeding, motivatie, etc. (waarin ik oa.stimulantia meen te lezen)

Auteurs schrijven weinig affirmatief, maar in voorzichtige termen als “het A-allel dus niet absoluut noodzakelijk blijkt om een nationale wedstrijd te kunnen winnen of om een asduif te kunnen hebben”, “Volgens wat wij zien, lijkt het erop dat het AB-genotype een bijzonder goede indicatie is voor topprestaties”.

Worden hier ook niet opnieuw (onder)soort gebonden kenmerken verward met prestatie-kenmerken? Wat blijft er trouwens over van oa. de ogen-, spier-, vleugel-, staart- of uilenzichttheorie?

Ach, misschien is alles niet veel meer dan het verhaaltje van Einstein en Miss Universe! In plaats van de slimheid van Einstein en de schoonheid van Miss Universe, krijgen hun nazaten misschien wel de lelijkheid van Einstein en de domheid van Miss Universe…

Dominante vererving van het LDHA-gen kan ook geclusterd zijn met andere dominante genen die alles behalve wenselijk zijn voor kenmerken als resistentie, slimheid,…

Net als de “Uebermenschen” zullen ook de “uebertauben” de toekomst niet bepalen… met dat ene kenmerkend stukje LDHA-gen. De praktijk moet evenwel elke theorie bevestigen en daarom geef ik de auteurs absoluut het voordeel van de twijfel. Het zijn wel de echte pioniers die de toekomst bepalen, soms helaas niet zoals zij die in gedachten hadden…

Ik heb er nog is eventjes iets langer bij stil gestaan, maar het is ook wel weer toe te juichen dat een koppel dierenartsen zich net als de moderne genetici zich hierin aan het verdiepen zijn. Want laten we eerlijk zijn d.w.z. des te meer kennis we hebben, des te groter de kans op het verbeteren van ons postduiven ras. Mss kunnen we in de toekomst op basis van genetische kennis, met minder afval onze duivensport bedrijven. En als de rijken der aarde dit proces als eersten willen initiëren, dan is dit nog als positief te zien. Want uiteindelijk druppelt dit toch ook door tot bij de minder gefortuneerde melkers, lijkt mij.

Mijn tegens, zijn ook niet gericht aan de onderzoekers persoonlijk.
Maar tegen de ontwikkeling die in sportief opzicht verschil gaan uitmaken (als het al zover komt) tussen wie dit zich wel en wie het zich niet kan veroorloven. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld de 1 Miljoen Dollar race, het spelletje voor de rijken. En tegen de tijd dat het door druppelt naar de kleinere beurs liefhebbers, zijn die er al niet meer denk ik Rob.

Zie www.stgnook.nl en kijk onder 'nieuws', reeds jaren wordt er in Nederland aan dit gegeven gewerkt!
Ook dierenarts(en) Nanne Wolf en Hans van der Sluis zijn hierin betrokken in samenwerking met bestuur van de stichting NOOK.

Zie ook de reeds verschenen artikelen in het Spoor der Kampioenen.

Jan, deze gen- ontdekkingen, zullen niet de nagels aan de duivensport doodskist betekenen. Historisch gezien is het een sport in verval, die feitelijk op slechts kleine schaal de aansluiting heeft gemaakt. En dan bedoel ik: de commerciële spelers hebben gewoon goed zitten opletten, wat onze tijd aan ontwikkelingskansen biedt. En wij hobbyspelers of puur sang liefhebbers hebben de boot gemist.

Het enige wat ik de NPO, kwalijk kan nemen is dat ze hebben zitten slapen. Een duidelijke scheiding tussen profs en amateurs was de enige manier geweest om de duivensport te laten aansluiten bij de rest van de (sport)samenleving. Want dit spreekt nu eenmaal aan bij het publiek.

Maar Jan, laat je niet kisten Smile

Doornebal Joncker
De duivensport is nu niet anders als vroeger , is nog net zo simpel,
Je hoeft er echt niet voor naar school ...

Mannen,

Ik vindt dit ook een interessant onderwerp en onderzoek. Ik heb daar zelf ook aan deelgenomen door bij Nanne Wolf van een aantal redelijke marathon duiven wat veertjes in te leveren.

De mensen die bang zijn dat ook deze theorie (of zelfs wetenschap) de duivensport gaat overheersen! zijn te bang.

Dit is net als alle andere theorien (oogjes kijken) en (vleugel theorien) etc. mischien een klein stukje gereedschaop op weg naar ................

Ik blijf als Willem de Bruijn volgeling Wink bij zijn visie ! als je iets wilt, dan kan je het, en ga je het doen. (moet je natuurlijk wel een beetje duivensport in de vingers hebben)

En zoals Willem ook vaak zegt: Winnaars hebben een plan ! verliezers een excuus. (en anders zoeken ze die wel)

Succes in 2014 op de vluchten en gaan met de banaan !