Zoeken

Verdwaalde duiven, het hoeft niet altijd kommer en kwel te zijn

Vorige week kwam de duivensport ter sprake in de nationale pers. Verdwaalde duiven zouden al te vaak niet door de eigenaar op worden gehaald. Ondertussen ontvingen we bij PIPA een filmpje van de Duitser Hans Jankowski die als duivenkoerier een verdwaalde jonge duif van Hilaire Surinx opnieuw naar België bracht.

Het kan dus ook anders. Na de kritiek van Vogelbescherming Vlaanderen vorige week, leek het wel alsof verdwaalde duiven de duivenliefhebbers niet meer interesseren. Dat is ongetwijfeld een zeer eenzijdig beeld dat werd opgehangen want binnen België rijden duivenliefhebbers soms heel wat kilometers om hun verloren gevlogen duif opnieuw op te halen. Als de duif echter in het buitenland wordt opgevangen ligt dat vaak wat moeilijker.

Maar ook daar zijn oplossingen voor. Zo ontvingen we twee filmpjes van Hans Jankowski die in Duitsland als duivenkoerier actief is. Hij bracht de jonge duif met ringnummer 338-18 van Hilaire Surinx vanuit Duitsland opnieuw veilig naar het Limburgse Nieuwerkerken. Het eerste filmpje werd gemaakt onderweg met de duif naar België.

Er werd ook een filmpje gemaakt op het moment dat de jonge duif opnieuw op haar hok arriveerde. Dat levert volgende mooie beelden op: