Zoeken

Vandalisme op duiven, pure schande

Op onze redactie stroomde een nieuwe getuigenis binnen van een Nederlandse fondtopper, die een duif thuis kreeg waarvan de beide vleugels werden geknipt. Ooit houdt het op, denk je dan. Niet dus…

Sportiviteit binnen de moderne duivensport, ze lijkt soms ver te zoeken. Herhaaldelijk wordt melding gemaakt van duiven die ergens zijn binnen gelopen, en door de opvanger onsportief worden behandeld, en dan gehavend terug hun thuishaven bereiken. Verhalen als vleugels geknipt, pootring ontdaan, pennen uitgetrokken, en dergelijke meer… ze duiken bij herhaling op. Jammer.

De vraag die rijst: waarom doet iemand zoiets? Wat win je erbij om een duif van een sportgenoot zo toe te takelen? Sportief is anders. Dergelijke handelingen zijn alles behalve positieve reclame voor onze sport.

Het overkwam nu ook een Nederlandse fondtopper. Zijn jonge duiven werden ingemand op een vlucht vanuit het Belgische Quiévrain. Gewoon om zijn jonge duiven wat vliegroutine te laten opdoen. Ervaring die hen op latere leeftijd van pas kan komen, zodat ze ook als jaarling in 2019 iets sneller de baan op kunnen. Het bewuste duifje kwam van deze Quiévrain pas op maandag thuis. Het bleek beide vleugels geknipt, zoals duidelijk blijkt op de foto’s. En dit zowel van de slagpennen die al geruid waren, als de broekpennen. Een wonder dat het duifje nog is thuis geraakt. Wil hij volgend jaar nog met dit duifje aan wedstrijden deelnemen, ziet hij zich bijna verplicht om al deze pennen (periodiek) het komende winterseizoen uit te trekken, zodat ze opnieuw volledig kunnen ingroeien.

Langs deze weg wou hij de opvanger nog bedanken om zijn duifje terug de vrijheid te geven. Voor zijn daad om het duifje op deze manier toe te takelen, had hij maar één bewoording: ‘shame on you’!

Naar aanleiding van dit artikel viel ook een foto in de mailbox van een Belgische liefhebber, die een verloren gevlogen duif uit Noyon terug op het hok kreeg die was ontdaan van zijn chipring en voetring. Triest.

Ook een Nederlandse liefhebber bezorgde ons foto's van een teruggekeerde duif waarbij de ring zo goed als verbrijzeld en dus onbruikbaar werd.