Zoeken

Transporteur Bauwens maakt balans op na zware brand: 6 voertuigen en ruim 700 plastic manden vernield

Bij transportbedrijf Bauwens in het Belgische Stekene heeft op zondagavond 29 april een zware brand gewoed. Het vuur ontstond in een geparkeerde oplegger op het terrein en sloeg snel over naar de andere opleggers. Vier opleggers zijn volledig uitgebrand, twee andere liepen zware schade op. De oorzaak van de brand is momenteel nog niet bekend.

De zware brand die zondagavond Transport Bauwens in Stekene trof, heeft uiteindelijk 3 opleggers, 2 cabine-expressen en 1 rolluikwagen beschadigd. Zaakvoerder Johan Bauwens heeft intussen al 750 nieuwe plastic manden besteld. 

Transport Bauwens is al tientallen jaren gespecialiseerd in transport van duiven voor snelheidswedstrijden. Johan Bauwens: “Het duiventransport maakt maar 6 procent uit van onze activiteiten, maar ligt ons toch bijzonder nauw aan het hart. Een uit de hand gelopen hobby, zeg maar. De brand van zondagavond was dan ook een zware klap, de drie opleggers zijn totaal verloren, er schiet enkel nog een geraamte van over. Ook twee cabine-expressen en 1 rolluikenwagen liepen zware averij op. Over het totale schadeplaatje praat ik liever niet, maar het gaat uiteraard over vele tienduizenden euro’s. We kopen 750 nieuwe plastic manden aan. De kostprijs bedraagt 80 tot 100 euro per mand, all-in. Tegen het einde van deze maand worden ze geleverd. Wij geloven ten zeerste in plastic manden als optimaal vervoer voor duiven. Plastic manden zijn de toekomst voor de duivensport.”

Bauwens vervoert duiven voor klanten over heel België en Zuid-Nederland naar Frankrijk en Spanje. De bestemmingen variëren van korte trainingsvluchten op weekdagen tot prestigieuze lange-afstandsvluchten zoals Barcelona in de weekends. Het bedrijf in het Oost-Vlaamse Stekene beschikt over drie eigen magazijnen en 150 voertuigen. Bauwens heeft 70 ervaring in transport en logistiek.
Johan Bauwens benadrukt dat het de eerste keer is dat zijn bedrijf met brand in duivenmateriaal wordt geconfronteerd. Mogelijk gaat het om brandstichting, de politie onderzoekt de zaak. Johan Bauwens: “Binnen het duivenvervoer in het algemeen heerst toch een duidelijk vorm van solidariteit. Verschillende verzendingsdiensten hebben ons hulp aangeboden. Maar plastic is een andere manier van werken en laden dan aluminium of riet.”
Nog heel recent had de KBDB laten weten dat er voortaan enkel plastic manden mogen worden gebruikt voor de nationale vluchten.
Over de gevolgen voor de klanten (melkers en verenigingen) is Bauwens duidelijk: “De gevolgen zullen zeer beperkt zijn. We gaan er opnieuw met volle moed tegenaan.”