Zoeken

Solidariteit na pech in de duivensport: getroffen liefhebbers getuigen over de steunbetuigingen en hulp

De jongste weken zijn verschillende liefhebbers getroffen door tegenslag: diefstal, brand, de steenmarter op bezoek, dolle pitbulls,… telkens verloren melkers duiven of zelfs hun hele hok. Al even hoopgevend als positief was de solidariteit die de getroffen liefhebbers Erik Vercammen uit Herentals en Josy Noelmans uit Zutendaal mochten ondervinden.

Josy Noelmans uit Zutendaal kwam in het nieuws toen 2 dolle pitbulls in zijn duivenhok 16 duivinnen doodden en ook vernielingen aanrichtten. De man was er het hart van in, maar wat nadien volgde heeft hem er snel bovenop geholpen. “Weet ge dat ik Pipa zelf heb willen bellen om te laten weten wat een golf van solidariteit er over mij heen kwam?  Onverwacht, maar zo hartverwarmend. Niet alleen bevriende melkers uit het dorp, maar liefhebbers van overal belden om te vragen of ze iets voor me konden doen. Zo kreeg ik duivinnen van Gerard en Ivo Panis, Frans Weyen en Etienne Mortier, allen uit Zutendaal. Verder ook van Eric Moors uit Lanaken en André Nuyts uit Ham. Ik hoop maar dat ik niemand vergeet te vernoemen. Topmelker Jos Thoné uit As presenteerde ook een aantal duivinnen. Toen hij van mij vernam dat ik er al genoeg had gekregen, bezorgde hij me nog een pak goeie raad: de gekregen duivinnen koppelen, goed laten aanparen en dan scheiden voor ze leggen. Dat advies ben ik nu aan het volgen. Top toch, van de prof-melker uit As.”

Dat de tegenslag met de pitbulls hem net bij de start van het seizoen overkwam, is Josy al zo goed als vergeten. “De verzekering is met de expertise bezig, dus dat zal ook wel in orde komen. Maar echt waar, die grote solidariteit had ik niet verwacht. Echt niet voor te stellen hoeveel liefhebbers er positief reageerden en me een hart onder de riem hebben gestoken. Ik ben hiervoor uitermate dankbaar.”


Josy Noelmans: een dankbare liefhebber.

Pyromaan

In de volkstuintjes en aan het station in Herentals teisterde een pyromaan heel wat panden. Eigenaar Erik Vercammen (63) moest vaststellen dat zijn caravans,  duivenhok en materiaalhok uitbrandden. Bij de brand lieten acht van zijn duiven het leven. “Een ramp,” zo zei hij. Ik ben al duivenmelker sinds ik zeven jaar was en dat pakken ze nu op een uurtje weg. Die duiven hebben geen kans gehad”, zegt Erik Vercammen. “Het waren echte superduiven. ’s Nachts hebben we nog duiven kunnen redden, maar ze hebben te lijden gehad van rookintoxicatie, zo heeft de dierenarts me intussen verteld. Ze moeten nu eerst gekuurd worden. De dag daarop kwamen heel wat vrienden langs om me te steunen.”

Nagenoeg alles bleef in de brand. Het hok van de weduwnaars was half weg. “Zonder mijn vrienden was ik, dit nooit te boven gekomen. Met veel dank aan Sylvain, Luc, Panis, Raf, Leo, Nico, Swa, Roger, eigenlijk iedereen van Duivenbond Herentals. Vriendschap is erg belangrijk, en de enorme solidariteit die op mij afkwam, had ik nooit verwacht. Nesten, potjes, korven, ik krijg het allemaal aangeboden.”


Dit is wat overbleef van het hok van Erik Vercammen (Foto: Peter Vanderveken)

Sylvain Verhestraeten, vriend en collega-bestuurslid van Duivenbond Herentals: “We hebben een nieuw bestuur en lokaal bij onze duivenbond, en het mag gezegd dat dit een echte vriendenclub is. We helpen elkaar zoveel we kunnen. We komen voor elkaar op, en zeker als het noodlot toeslaat, zoals nu bij Erik.”


Een nestzuster van de 8ste Olympiadeduif jonge duiven snelheid bleef bij Erik Vercammen in de brand.

Erik Vercammen en Josy Noelmans kunnen er nu weer volop tegenaan als duivenliefhebber. Solidariteit in de duivensport, het bestaat duidelijk toch.