Zoeken

Rampvlucht uit Laon krijgt staartje: KBDB-nationaal komt de Limburgse Verzendingsdienst om uitleg vragen

De duiven van de Limburgse Gewesten Oost (90 korven) en Midden (132) werden zondag 13 mei gelost in Laon. De vluchtlijn was allesbehalve goed door regen en mist. Trieste balans: nog altijd minstens de helft van de duiven is op de dool.

Zondag 13 mei werd een rampdag voor de naar schatting 5.000 Limburgse duiven van de gewesten Midden en West. Ze werden als enige gelost in Laon terwijl alle andere vluchten (Quiévrain, Noyon, Momignies, Soissons, Melun…) werden uitgesteld. Over de bewuste lossing in Laon is duidelijk het laatste woord nog niet gezegd. De berichten van boze en verontwaardigde melkers bereikten uiteindelijk ook KBDB-nationaal waardoor die zich genoodzaakt voelt om woensdag 23 mei naar de Limburgse Verzending af te zakken.

Dat er die zondag de 13de in Laon werd gelost, zorgt nog steeds voor veel ongenoegen en vooral onbegrip. De verdwaalde oude en jaarse duiven kwamen maar met mondjesmaat naar huis. In melkerskringen worden zowel de Limburgse Verzending als KBDB-Limburg als de schuldigen aangewezen. Provinciaal KBDB-voorzitter Wim Kempeneers reageerde meteen op de dag van de rampzalige lossing: “We moeten hieruit lessen trekken om zoiets in de toekomst te voorkomen. Ik wil met de verzendingsdiensten aan tafel zitten. Die cowboypraktijken moeten stoppen.”

Op het vlak van terugmeldingen van verdwaalde duiven is het haast windstil. Er zijn duiven van deze vlucht aangemeld in Frankrijk, Nederland maar ook in Luik en Tongeren. Een getroffen melker formuleert het aldus: “Je moet niet vragen wat die duiven onderweg hebben meegemaakt. Ze zijn werkelijk op een muur van mist en regen gebotst en hebben hun kas helemaal leeg gevlogen. We kunnen alleen maar hopen dat alle verantwoordelijken hieruit lessen voor de toekomst trekken. Zoiets mag in deze tijd van communicatie en internet niet meer gebeuren. Hopelijk kan KBDB-nationaal op die vergadering van woensdag de puntjes op de i zetten.”